PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Cyberpesten is online lastigvallen. Beledigende opmerkingen, het openbaar maken van privé-informatie en het online bedreigen van iemand zijn allemaal vormen van cyberpesten. [1] Om dit te voorkomen, moet je een aantal verstandige gewoonten aanleren, zoals het beperken van de inhoud die je online plaatst en het beveiligen van je informatie. Als je op dit moment al te maken hebt met een pester, doe er dan alles aan om het contact met hem te beperken. Als je je zorgen maakt over cyberpesten in je directe omgeving, ga dan met anderen in gesprek om je ertegen te verzetten en positiviteit te bieden.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je privacy online beschermen

PDF download Pdf downloaden
  1. Privéberichten, foto's, teksten en andere inhoud zijn niet echt privé. Als ze eenmaal openbaar zijn, kan een pester er een kopie van bemachtigen en het gebruiken om je kwaad te doen. Het is het beste om niets ongepasts, gênants of al te persoonlijks online te zetten.
    • Probeer de 'omatest' als vuistregel: voordat je iets online deelt, vraag jezelf af of je het ook aan je oma zou laten zien. Zo niet, dan is het waarschijnlijk het beste om het privé te houden.
  2. Bij de meeste sociale netwerksites en soortgelijke diensten kun je bepalen wie ziet wat je online plaatst. Je kunt bijvoorbeeld je profiel en posts privé maken, zodat alleen volgers die jij zelf accepteert je content kunnen zien.
    • Door je accounts privé te maken, kunnen buitenstaanders niet bij je informatie, maar helemaal veilig is het ook niet.
  3. Het is gemakkelijk om online met veel mensen in contact te komen via sociale netwerksites en op andere manieren. Als je je online vriendenkring echter beperkt tot mensen die je kent en vertrouwt, dan is de kans op cyberpesten een stuk kleiner.
    • Je hoeft geen vriendverzoeken, berichten, uitnodigingen, enz. te accepteren van mensen die je niet kent of niet vertrouwt.
    • Als een van je online vrienden of volgers je begint te pesten, dan kun je hem of haar meteen ontvrienden of niet meer volgen.
  4. Als je het voor iemand makkelijk maakt om je informatie, socialemedia-accounts of apparaten te kapen, dan kan dat problemen tot gevolg hebben. Een pester die bijvoorbeeld op jouw socialemedia-accounts kan inloggen, kan gemene dingen onder jouw naam posten of jouw vrienden lastigvallen. Om dit te voorkomen, kun je het volgende doen:
    • Schrijf je wachtwoorden niet op, bewaar ze niet in je telefoon en deel ze niet met iemand anders.
    • Verander je wachtwoorden regelmatig.
    • Kies wachtwoorden die moeilijk te raden zijn.
  5. Zorg ervoor dat een pester in spe geen toegang tot je bestanden of accounts krijgt en die informatie gebruikt om je lastig te vallen. Meld je bijvoorbeeld volledig af wanneer je een openbare of gedeelde computer gebruikt. Laat ook niemand die je niet kent of niet vertrouwt je persoonlijke apparaten gebruiken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Omgaan met pesters

PDF download Pdf downloaden
  1. Pesters genieten ervan om mensen van streek te maken. Door ze te negeren, kunnen ze die voldoening niet krijgen. Dit moet je eerste verdedigingslinie zijn, waarmee je veel gevallen van cyberpesten kunt voorkomen.
    • Negeer de pester alleen als het om een eerste, milde opmerking of actie online gaat.
    • Reageer wel als de pester herhaaldelijk of ernstig optreedt.
  2. De verleiding is groot om iets gemeens terug te zeggen als iemand online iets wreeds zegt. Wraak nemen werkt echter zelden bij een cyberpester. 'Trollen' voeden zich met mensen die boos worden over hun treiterende opmerkingen en posts online. Geef ze die voldoening niet.
  3. Als je problemen met iemand hebt gehad, zelfs als je het niet als pesten beschouwt, kun je gewoon al het online contact met die persoon verbreken. Socialemediaplatforms, e-maildiensten, telefoonproviders en andere kanalen bieden allemaal manieren om bepaalde gebruikers te blokkeren.
  4. Aan de andere kant, als een pester je lastig valt, is het makkelijk voor je om een bewijs van de pesterijen bij te houden. Bewaar kopieën van e-mails of berichtjes, maak screenshots van berichten, enz. Daarmee heb je bewijs dat de pester eventueel kan tegenhouden, voor het geval je zou moeten aantonen dat er sprake was van pesten.
  5. Of je nu het doelwit van pesten bent geweest, het gevoel hebt dat je het risico loopt om gepest te worden of gewoon het probleem in het algemeen wilt stoppen, laat iemand anders weten wat er aan de hand is. Als je minderjarig bent, praat dan met een volwassene, zoals een ouder of een schooldecaan. Praat anders met een vriend of mentor voor steun.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Scott Nelson, JD

    Politiesergeant bij de politie van Mountain View
    Scott Nelson is politiesergeant bij de politie van Mountain View in Calfornië. Hij is tevens praktiserend advocaat bij Goyette & Associates, Inc. en vertegenwoordigt overheidswerknemers met verschillende arbeidskwesties in de hele staat Californië. Hij werkt al meer dan 15 jaar bij de politie en is gespecialiseerd in digitaal forensisch onderzoek. Scott heeft meerdere trainingen gevolgd aan het National Computer Forensics Institute en heeft certificaten behaald van onder andere Cellbrite, Blackbag en Axiom Forensics. Hij heeft een master in bedrijfskunde behaald aan California State University in Stanislaus en is afgestudeerd als meester in de rechten aan de Laurence Drivon School of Law.
    Scott Nelson, JD
    Politiesergeant bij de politie van Mountain View

    Onze deskundige is het ermee eens: het kan moeilijk zijn om met iemand te praten over cyberpesten, maar dit is de beste manier om meer pestgedrag te voorkomen. Zorg ervoor dat je alles vertelt over de gebeurtenis, bijvoorbeeld op welk platform of welke site je werd gepest en of je de andere persoon kent.

    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Opkomen tegen cyberpesten

PDF download Pdf downloaden
  1. Kom op voor anderen die online worden gepest, of ze nu je vriend zijn of niet. Er zijn veel manieren om te helpen, van kleinschalige dingen tot grote acties. Bijvoorbeeld:
    • Geef bemoedigende boodschappen aan iedereen die je online gepest ziet worden.
    • Wees duidelijk over het feit dat je pesten niet steunt en ook niet accepteert.
    • Moedig iemand aan van wie je weet dat hij online lastig gevallen is, door hem gedag te zeggen, met hem te lunchen, of gewoon zijn vriend proberen te zijn.
  2. Als iemand die je kent iets gemeens, beledigends of intimiderends post, moet je het niet liken, opnieuw posten of delen. Hetzelfde geldt voor roddels – blijf er weg van. De aandacht vestigen op ongepaste inhoud draagt bij aan het probleem van cyberpesten en kan er zelfs toe leiden dat je zelf het doelwit van pesterijen wordt. [2]
    • Denk twee keer na voordat je iets liket of deelt, zelfs als je denkt dat het grappig is. Vraag jezelf af: zou het grappig zijn als die ongepaste inhoud over jou ging?
  3. Je kunt een voorbeeld voor anderen zijn en tegelijkertijd helpen cyberpesten te voorkomen. Als je commentaar geeft op berichten van anderen of online reageert, probeer dan aanmoedigend, vriendelijk en ondersteunend te zijn in plaats van agressief of sarcastisch. [3]
  4. Je kunt zelfs formele stappen ondernemen om je tegen pesten te verzetten. Praat op school, in je buurt of in een groep over het ondertekenen van een belofte om niet te pesten. Je kunt deze dan online zetten om anderen te laten weten wat jouw principes zijn. Als mensen zien dat anderen pesten afwijzen, vermindert dat de kracht ervan.
  5. Praat met anderen in je omgeving als je gelooft dat cyberpesten een echt probleem is. Als groep kun je samenwerken om het probleem onder de aandacht te brengen, beloften tegen pesten af te leggen en steun te bieden aan iedereen die online is gekwetst. [4]
  6. Als je als ouder of volwassene bezorgd bent over cyberpesten bij je kind, praat dan met hem of haar over het probleem en hoe je veilig online kunt zijn. Je kunt ook grenzen stellen aan de tijd die een kind aan het scherm besteedt of toezicht houden op het gebruik van computers, telefoons en andere apparaten om het risico te verkleinen dat het gepest wordt. [5]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.213 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie