PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ben je op zoek naar manieren waarop je op 22 april de Dag van de Aarde zou kunnen vieren? Dan ben je hier op het juiste adres. Wij hebben in dit artikel een uitgebreide lijst voor je samengesteld met leuk én milieubewuste activiteiten voor op de Dag van de Aarde, zodat je niet alleen andere mensen op het belang van deze dag kunt wijzen, maar ook zelf een bijdragen kunt leveren aan een gezondere planeet. Als je ook graag mee wilt doen aan deze wereldwijde traditie en wilt weten hoe je zelf het initiatief kunt nemen om echt iets te veranderen en zo een steentje bij kunt dragen aan het redden van de aarde, lees dan snel verder!

Dingen die je kunt doen op de Dag van de Aarde

  • Plant een boom of strooi zaadjes uit van inheemse wilde bloemen om bij te dragen aan een schonere lucht en het behoud van de inheemse natuur.
  • Organiseer een kledingruil of een verstelfeest om je vrienden (en jezelf) aan te moedigen oude kledingstukken opnieuw te gebruiken in plaats van nieuwe te kopen.
  • Ga als vrijwilliger afval rapen in een park of natuurgebied bij jou in de buurt of organiseer een kringloopdrive voor glas en plastic verpakkingen.
Methode 1
Methode 1 van 3:

30 manieren om de Dag van de Aarde te vieren

PDF download Pdf downloaden
  1. Door die dag de auto te laten staan draag je bij aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke CO2 oftewel koolstof. Zelfs één dag kan al een verschil maken, maar als je het voor elkaar kunt krijgen om in de toekomst vaker lopend of op de fiets ergens heen te gaan, is dat natuurlijk nog beter! Als je dagelijkse afstanden te groot zijn om ze lopend of fietsend af te kunnen leggen, probeer dan de volgende milieubewuste alternatieven: [1]
    • Het openbaar vervoer, zoals de bus, de metro, de trein of een shuttledienst
    • Carpoolen met collega’s, vrienden of studiegenoten
    • Denk erover om op den duur te investeren in een elektrische of een hybride auto
  2. Probeer dagelijks water te besparen door de kraan uit te zetten terwijl je je tanden poetst, het toilet en de leidingen in huis op lekken te controleren en korter te douchen. Andere kleine dingen die je kunt doen om water te besparen zijn minder vaak de afwasmachine gebruiken en een waterbesparende douchekop installeren. [2]
    • Installeer als je een tuin hebt een druppelirrigatie tegen waterverspilling, of kies voor sproeiers met een programmeerbare timer.
    • Gebruik een regenton om regenwater op te vangen van het dak en de dakgoten. Gebruik dit water vervolgens niet om te drinken, maar om er bijvoorbeeld de tuin mee te sproeien.
    • Deze schijnbaar kleine stapjes kunnen een groot verschil maken als het gaat om het beschikbaar maken van schoon drinkwater voor iedereen.
  3. Doe als je een kamer of je huis verlaat altijd alle lampen, ook die in de gang of op de overloop, uit. Als je in een kamer bent waar de zon door een raam naast je naar binnen schijnt, kijk dan eens goed of het wel echt nodig is om ook nog elektrisch licht te laten branden. [3]
    • Elektriciteit is vaak afkomstig uit fossiele brandstoffen die bijdragen aan klimaatverandering, dus zo weinig mogelijk elektriciteit gebruiken is een prima manier om iets voor de aarde te doen.
  4. De binnen Nederland en Europa geldende duurzaamheidskeurmerken maken het je makkelijker te bepalen welke schoonmaakmiddelen milieuvriendelijk en minder schadelijk zijn. Zoek gewoon naar producten met Ecogarantie of het Europees Ecolabel, wat op het etiket van een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel zal staan. [4]
    • Je kunt ook zelf thuis eenvoudige schoonmaakmiddelen maken. Een oplossing van bijvoorbeeld gelijke delen water en witte azijn levert bijvoorbeeld een effectief middel op om vloeren, badkamers, kastjes en aanrechten te reinigen.
    • Ga op zoek naar fabrikanten die het keurmerk Klimaatneutraal hebben verkregen. Dit keurmerk houdt in dat de CO2-uitstoot van het product gemeten en geneutraliseerd is.
  5. Kijk eens goed wat er allemaal je brievenbus binnenkomt en neem contact op met alle bedrijven die je nutteloze papieren folders en ander drukwerk sturen. Vraag ze je van hun adressenlijst te halen of kies voor digitale nieuwsbrieven. Vergeet ook niet om, als je dat nog niet gedaan hebt, via internet of bij je gemeente brievenbusstickers aan te vragen waarmee je kunt aangeven dat je geen reclamedrukwerk en eventueel ook geen huis-aan-huisbladen wenst te ontvangen. [5]
    • Producten van papier, zoals catalogussen en ander drukwerk, leveren een enorme bijdrage aan de wereldwijde ontbossing.
    • Een papieren boek kopen, en andere dingen die je gaat lezen en/of gebruiken is één ding, maar het heeft geen enkele zin om papier te verspillen aan iets wat je toch meteen weggooit.
  6. Als je nog papieren rekeningen per post ontvangt, meld je dan aan voor de digitale optie of bel of e-mail het betreffende bedrijf en zeg dat je graag alleen nog maar digitale rekeningen wilt ontvangen. Tegenwoordig bieden de meeste (of zelfs alle) creditcardbedrijven en nutsbedrijven hun klanten die bomen willen sparen en minder afval willen produceren de optie papiervrije rekeningen te ontvangen. [6]
  7. Dit kun je zelfstandig doen of door je aan te sluiten bij een groep in je regio. Veel plaatselijke milieubewegingen organiseren eens in de zoveel tijd kleinere of grotere evenementen waarbij je samen met anderen wegen, paden en straten afvalvrij kunt maken, dus kijk eens op internet of in een plaatselijke krant of er bij jou in de buurt misschien zoiets georganiseerd wordt. [7]
    • Op de Dag van de Aarde gewoon even de tijd nemen om elk stukje afval dat je buiten tegenkomt op te rapen helpt ook en is heel makkelijk om te doen.
  8. Sommige milieuorganisaties maken van gerecycled glas een speciaal soort zand om erosie van de kustlijn tegen te gaan. Een van de grootste bedrijven die dit werk doet heet Glass Half Full . Kijk eens op hun website of je hierbij zou kunnen helpen, als vrijwilliger (als je toevallig in de VS woont) of met een donatie, of ga na of er bij jou in de omgeving misschien een dergelijk bedrijf bestaat.
  9. Neem ook als je buiten Nederland woont je eigen herbruikbare boodschappentassen mee als je naar de supermarkt gaat of als je iets koopt in een winkel. Als je nog geen tassen hebt, koop dan een paar herbruikbare stoffen draagtassen en zorg dat je er voortaan altijd één of meerdere bij je hebt. [8]
    • Wist je dat de meeste plastic zakken ongeveer 10-20 minuten worden gebruikt en vervolgens honderden jaren op een stortplaats blijven liggen? Aangezien mensen alles bij elkaar genomen nog altijd zo’n vier miljard plastic zakken per jaar gebruiken, is dit een groot probleem, vooral omdat er nog geen fabrieken bestaan die plastic zakken zouden kunnen omvormen tot iets anders.
    • Geen of minder plastic zakjes gebruiken en gebruikte zakken opnieuw gebruiken is een simpele oplossing waar je vandaag nog mee kunt beginnen; als je dat niet al gedaan had.
  10. Denk erover om als je echt iets duurzaams wilt doen om een roestvrijstalen hervulbare waterfles te kopen. De meeste plastic waterflesjes belanden al na één keer gebruiken op de vuilnisbelt. Door een hervulbare waterfles te gebruiken bescherm je de aarde en bespaar je geld, en het is ook nog eens beter voor je gezondheid; plastic bevat namelijk de schadelijke chemische stof BPA. [9]
  11. In plaats van bananenschillen, eierschalen, klokhuizen en aardappelschillen in de prullenbak te gooien (waarna ze allemaal op de vuilnisbelt belanden), kun je er beter compost van maken ! Verzamel voortaan al je etensresten (behalve vlees en zuivel) in een compostbak met deksel en doe vervolgens bladeren, takken, gemaaid gras en ander organisch tuinafval bij het mengsel. [10]
    • Vergeet niet om het compostmengsel iedere paar dagen om te draaien met een hooivork. Na een paar maanden keren zal de compost afbreken tot een rijke, bruine grond voor je tuin.
  12. De Dag van de Aarde valt in de ideale tijd van het jaar om een moestuin te beginnen; de lente! Veel soorten groenten kun je kweken in relatief kleine ruimtes, dus kies een paar opties die goed groeien in het klimaat van het gebied waar je woont.
    • Probeer bijvoorbeeld tomaten te kweken .
    • Teel als je iets met minder onderhoud wilt sperziebonen.
    • Je kunt ook kruiden die weinig verzorging vragen in potten kweken.
    • Heb je zelf geen tuin of balkon? Kijk of er bij jou in de buurt volkstuintjes zijn of misschien een gemeenschappelijke tuin waar je vrijwilligerswerk kunt doen.
  13. Mensen die een tuin hebben worden vaak vanzelf milieuvriendelijker. Vergeet alleen niet dat het ook bij het tuinieren belangrijk is dat je zo min materiaal verbruikt en dat je zoveel mogelijk dingen hergebruikt. Hier volgen een paar manieren waarop je als tuinier minder afval kunt produceren: [11]
    • Koop materialen als teelaarde, mulch en compost groot in zodat je minder plastic verpakkingen gebruikt.
    • Vraag bij het kringloopcentrum in je woonplaats of bij de gemeente of ze misschien gratis compost, zand, aarde of houtsnippers aanbieden.
    • Geef glazen potjes en plastic bakjes van levensmiddelen een tweede leven in de tuin, in plaats van bij een tuincentrum allerlei nieuwe plastic potten en bakken te kopen.
    • Gebruik biologisch afbreekbare bloempotten , zodat je je potten rechtstreeks in de aarde kunt planten.
  14. Zoek naar biologische grond die vrij is van chemicaliën en pesticiden. Gebruik tegen ongedierte natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van pesticiden, door bijvoorbeeld gebroken eierschalen boven de grond uit te strooien. Maak zelf een biologisch afbreekbare meststof door combinaties van kruiden en onkruid te brouwen, zoals smeerwortel, brandnetel en heermoes. [12]
  15. Gebruik een deel van je tuin voor het kweken van inheemse planten en het aanbieden van voer en andere benodigdheden om wilde diersoorten uit de omgeving aan te trekken. Maak een vogelbadje of leg een vijvertje aan om wilde dieren naar je tuin te lokken. Laat het gras in bepaalde delen van je tuin staan (stel het maaien uit) om bijen en vlinders aan te trekken en installeer voederhuisjes voor vleermuizen, eekhoorns, egels of andere gevleugelde of viervoetige buurtbewoners. [13]
    • Als gevolg van de toenemende verstedelijking raken veel soorten dieren, planten en insecten hun habitat oftewel hun leefomgeving kwijt. Door zelf een habitat voor wilde dieren en planten te creëren, help je mee aan het behoud van de biodiversiteit in je eigen buurt.
  16. Kies een boomsoort die inheems is in het gebied waar je woont. Vraag als je het niet zeker weet advies aan een medewerker van een kwekerij of tuincentrum bij jou in de buurt. Kies een geschikte plek om de boom te planten, graaf een gat van de juiste grootte en geef de boom flink wat water om hem op weg te helpen. [14]
    • Als je door omstandigheden geen echte boom kunt planten, zijn er gelukkig ook andere opties! Geef bijvoorbeeld een donatie aan een betrouwbare non-profit organisatie die namens jou een boom kan planten.
    • In Nederland werd tot 2023 op de derde woensdag in maart Nationale Boomfeestdag gehouden, maar vanwege de toenemende droogte in het voorjaar, is die dag nu verzet naar de derde woensdag van september.
    • Een boom planten kost maar een paar minuten, maar je levert er wel een enorme bijdrage mee. Bomen zijn onmisbaar omdat ze helpen energie te besparen, vervuiling tegen te gaan, erosie te voorkomen en bovendien een thuis bieden aan allerlei soorten vogels, insecten en andere lokale dieren.
  17. Kies voor bloemsoorten die inheems zijn in jouw omgeving. Strooi of plant zaden in je tuin, achtertuin of langs natuurstroken en in de berm langs wegen. Wilde bloemen zijn extra makkelijk te kweken; veel zaden van wilde bloemen kun je gewoon verspreiden omdat ze vanzelf wortel schieten en geen verzorging nodig hebben. Maar lees toch altijd even de instructies op de verpakking van de zaadjes!
    • Door lokale planten terug te halen help je om inheemse vogels, bestuivers en lokale zoogdieren aan te trekken.
    • Plant om monarchvlinders aan te trekken melkkruid en felgekleurde wilde bloemen. [15]
    • Bijen worden aangetrokken door witte, gele, blauwe en paarse bloemen. [16]
    • Om koolmeesjes aan te trekken kun je boekweit, vlas of zonnebloemen planten.
  18. Als je een tuin hebt, kweek dan bestuiver-vriendelijke planten die vlinders (bijv. zonnehoed en guldenroede), kolibries (bijv. viooltjes en petunia’s) en bijen (bijv. margrieten en kamperfoelie) aantrekken. Probeer wat meer te weten te komen over inheemse bijensoorten en de manieren die er zijn om ze te ondersteunen, zoals het maken van een inheems bijenhuis en het aantrekken van bijen met specifieke planten. [17]
    • Er bestaan allerlei verschillende soorten bijenhotels, maar je kunt heel eenvoudig een huisje maken door simpelweg 12 tot 18 gaatjes te boren in een blok hout van 10 bij 10 centimeter en het op een paal te zetten.
    • Zet het huisje minstens 0,9 m boven de grond en zet er een dak op om het te beschermen tegen regen, sneeuw en andere weersinvloeden.
    • Boor gaten van verschillende grootte om verschillende soorten bijen aan te trekken en verwijder vervolgens met schuurpapier de splinters uit de gaten.
    • Gebruik voor een bijenhuisje altijd onbehandeld, ongelakt hout.
  19. Tijd buiten in de natuur doorbrengen is een leuke en makkelijke manier om de Dag van de Aarde te vieren! Kies een plek en een tijdstip die je schikken, en vergeet niet om ook een gids mee te nemen met informatie over de plaatselijke planten- en diersoorten, zodat je onderweg je kennis kunt uitbreiden over de inheemse flora en fauna van je omgeving. Hieronder volgen een paar ideeën om je op weg te helpen: [18]
    • Wandel over de natuurpaden in het plaatselijke park of bos.
    • Ga vogels kijken.
    • Bezoek in je regio een botanische tuin.
    • Organiseer met je vrienden of familie een stranddag.
    • Verken de duinen en getijdenpoelen aan zee.
  20. Voor het milieu is het veel beter om voedsel te eten dat in de buurt verbouwd is. Voedsel uit de regio hoeft bijvoorbeeld niet over lange afstanden vervoerd te worden om de schappen van de supermarkt te bereiken. Bovendien doe je door lokale boeren te steunen iets terug voor de samenleving. [19]
    • Sommige supermarkten hebben een afdeling waar alleen lokaal geteelde levensmiddelen te vinden zijn.
  21. Koop seizoensgebonden producten van lokale boerderijen en markten in plaats van voedsel dat genetisch gemodificeerd is om ervoor te zorgen dat het ook buiten het seizoen verkrijgbaar is. Probeer drie of vier dagen per week vegetarisch te eten om je ecologische voetafdruk te verkleinen; of eet helemaal geen vlees meer en word vegetariër! [20]
    • Als je gewend bent veel vlees te eten, begin dan eens met het invoeren van Vleesloze Maandag en breid het langzaam uit als het bevalt.
  22. Als je kleding, huishoudelijke apparaten en andere spullen hebt die nog in goede staat zijn, organiseer dan een uitverkoop of een rommelmarkt aan huis, doneer ze aan mensen in nood of zoek naar bijzondere manieren om de spullen te upcyclen en opnieuw te gebruiken. [21]
    • Gooi een oud T-shirt niet weg, maar verander het met de naaimachine in een herbruikbare boodschappentas van.
    • Geef oude vergieten, autobanden of jerrycans een tweede leven door er plantenbakken van te maken.
    • De vuilstortplaatsen liggen al overvol, dus probeer te helpen voorkomen dat de afvalberg nog groter wordt.
  23. Koop bij een hobbywinkel een heleboel naalden, lapjes en garen in en leer de basissteken . Nodig vrienden, collega's of onbekenden uit bij jou thuis of in een openbare ruimte in de buurt. Vraag al je gasten om kledingstukken mee te nemen waar iets aan versleten is en werk samen om de gaten en scheuren op te lappen en de kleding een tweede leven te geven! [22]
    • Jullie kunnen er ook voor kiezen het naaiwerk over te slaan en oude kleding opfleuren én langer draagbaar maken met leuke lapjes in verschillende kleuren!
    • Je kunt ook een kledingruil organiseren; vraag daarvoor de mensen die je uitnodigt om alles wat ze aan oude en ongedragen kleding hebben mee te nemen. Vervolgens kan iedereen op een duurzame manier van zijn of haar kledingstukken afkomen en tussen de kleding die de anderen hebben meegebracht nieuwe dingen proberen te vinden!
  24. Soms moet je gewoon nieuwe kleren kopen, maar het is altijd het beste om eerst in tweedehandswinkels te kijken of ze daar misschien precies datgene hebben wat je zoekt. Kijk bij kringloopwinkels bij jou in de buurt of probeer grotere kringloopketens als Het Goed en Noppes. Voor meer keus kun je ook op websites voor tweedehands kleding zoeken, zoals Vinted.nl of NA-KD . [23]
  25. Zoek op Pinterest of TikTok naar geupcyclede creaties en zelfgemaakte decoraties. Nodig een groep vrienden uit en vraag of ze misschien herbruikbare voorwerpen of oude spullen die ze ongebruikt hebben liggen mee kunnen brengen.
    • Benut vervolgens jullie gezamenlijke creativiteit (met behulp van inspirerende foto's van internet) om nieuwe dingen te maken van al die oude spullen!
    • Je kunt ook van tevoren één bepaald duurzaam knutselidee uitkiezen, zoals zelf kringlooppapier maken, en alvast alle benodigdheden voor de knutselavond inslaan, waarbij je probeert zo min mogelijk nieuwe materialen te kopen.
  26. Post iets leerzaams, zoals een video over klimaatverandering of het behoud van het regenwoud. Als je liever iets interactievers doet, gebruik dan de hashtag #dagvandeaarde of #EarthDayChallenge en moedig je volgers aan om met het uitvoeren van één simpele handeling, zoals 15 stuks afval rapen, de Dag van de Aarde te vieren. [24]
    • Schrijf je om op een eenvoudige manier je eigen bewustzijn en dat van anderen te vergroten (zowel op de Dag van de Aarde als daarna) in voor de EarthDay.org's Social Squad en ontvang wekelijks een bericht op sociale media dat je vervolgens kunt delen. Ga voor meer informatie naar https://action.earthday.org/social_squad_signup .
    • De beroemde Britse milieuactiviste Jane Goodall heeft hierover gezegd: Onderneem in je eigen leven actie om het milieu te beschermen. ‘Je kunt geen dag doorkomen zonder invloed te hebben op de wereld om je heen. Wat jij doet maakt verschil, en je kunt zelf beslissen wat voor verschil je wilt maken.’
  27. Kijk of er in de regio misschien een milieubeurs wordt gehouden. En als je niks kunt vinden, kijk dan of je er misschien zelf een kunt organiseren! Het is een ideale dag om samen met anderen op een leuke en leerzame manier iets te doen voor de aarde en het milieu. Het ingezamelde geld kun je vervolgens afstaan aan een lokaal project of aan een organisatie die zich inzet voor natuurbehoud. Een paar ideeën om je op weg te helpen zijn:
    • Demonstraties van milieuvriendelijke producten
    • Kraampjes om huishoudelijke apparaten en boeken te recyclen
    • Plaatselijke organisaties die educatieve informatie presenteren
    • Kraampjes waar boeren uit de buurt hun verse waar kunnen verkopen
  28. Kijk op prikborden in de buurt of regio om te zien welke mogelijkheden er zijn om vrijwilligerswerk te doen in het kader van de Dag van de Aarde. Of organiseer zelf een activiteit! Probeer eens een van de volgende manieren om vrijwilligerswerk op de Dag van de Aarde te doen: [25]
    • Start een inzamelingsactie voor herbruikbare spullen en breng ze naar een plaatselijke kringloopwinkel.
    • Organiseer een openluchtvertoning van een documentaire over het klimaatdocumentaire om het bewustzijn van meer mensen in de regio te vergroten.
    • Organiseer een geldinzamelingsactie zoals een zogenaamde bird-a-thon ofwel vogel-a-thon, waarbij vrijwilligers aan vogelexperts vragen te beloven hoeveel vogels ze denken te kunnen identificeren in het weekend van de Dag van de Aarde.
  29. Of je nou in de buurt van het strand, een rivier, het bos, een berg of een moeras of een meer woont, al die natuurgebieden hebben bescherming nodig. Ze zijn de thuisbasis van veel plant- en diersoorten die ervan afhankelijk van zijn voor hun voedsel en onderdak. Je kunt onder andere de volgende dingen doen:
  30. Stel jezelf als doel van om elke dag iets kleins te doen wat goed is voor het milieu. Hoewel kleine bijdragen die je als individu doet misschien niet veel lijken te veranderen, kunnen ze als je ze na verloop van tijd bij elkaar optelt toch veel invloed hebben. Iedere dag kan de Dag van de Aarde zijn! Probeer om te beginnen eens deze eenvoudige, milieuvriendelijke ideeën: [26]
    • Zet als je niet thuis bent de airco of de verwarming uit.
    • Stap over op energiezuinige ledlampen.
    • Overweeg een CO2-compensatie aan te schaffen voor je huis, auto of vliegreis.
    • Doneer aan een non-profitorganisatie die zich inzet voor het milieu.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Aardedagactiviteiten en knutselideeën voor kinderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Doe in een a glazen pot een handvol watten . Stop vervolgens een gedroogde bruine boon in de pot. Zorg dat het zaadje aan de zijkant van de pot zit, zodat je het vanaf de buitenkant kunt zien.
    • Sprenkel één of twee eetlepels water in de pot en laat de boon daarna met rust.
    • Laat je kind iedere dag naar de boon kijken, tot hij begint te ontkiemen! Als het goed is kun je eerst zien dat er een wortel uit begint te groeien, en dat er daarna uit de andere kant van de boon een plant uit zal groeien.
    • Vergeet niet om de watten vochtig te houden, vooral als je in een wat droger gebied woont of als je de pot op een plek met veel zon hebt gezet.
    • Laat wat oudere kinderen eens twee bonen aan tegenover elkaar liggende kanten van de pot planten en zorg dat de ene kant meer licht krijgt dan de andere. Help je kinderen vervolgens bij het observeren van het effect dat licht heeft op de manier waarop een plant groeit!
  2. Open een grote doos , bijvoorbeeld van cornflakes of andere ontbijtgranen, aan de boven- en onderkant en vouw hem plat. Knip de voor- en de achterkant van de cornflakesdoos af zodat je twee rechthoeken hebt van ongeveer 23 bij 30 cm. Bevestig tussen de voor- en de achterkant van de doos papier . Gebruik hiervoor gewoon wit papier of kies voor papier in een andere kleur, en laat de kinderen eventueel inspiratie halen uit een website als deze of deze . [27]
    • Prik drie gaten langs de lange kant van de deksels van de doos; zorg er daarbij voor dat je helemaal door de blaadjes papier aan de binnenkant heen prikt.
    • Knip drie stukjes garen of lint af van ongeveer 12,5 cm lang. Steek elk van de stukken door de gaten om de cornflakesdoos aan de blaadjes papier binnenin vast te maken.
    • Geef je kind stickertjes , viltstiften of kleurpotloden en andere knutselmaterialen om de voorkant van zijn of haar natuurverslag mee te versieren. Je kunt je kind(eren) ook helpen plaatjes van dieren en planten uit oude kranten of tijdschriften te knippen.
    • Neem je kind mee naar buiten om jullie buurt of een nabijgelegen park te verkennen. Help je zoon of dochter zijn of haar observaties voor wat betreft de geluiden en aanblikken van de wereld van de natuur vast te leggen.
  3. Begin met het maken van je terrarium door de bodem van een grote pot te bedekken met een laag steentjes . Dek de laag steentjes af met 2,5 tot 7,5 cm potgrond . Voeg net genoeg water toe om de aarde vochtig maar niet doorweekt te maken. [28]
    • Versier het terrarium met speeltjes, schelpen of mos . Doe het deksel op de pot en zet hem op een plaats waar hij genoeg niet-rechtstreeks zonlicht krijgt.
    • Moedig je kind aan om het terrarium iedere dag te observeren en te kijken hoe het verandert. Welke dingen hebben de planten geholpen bij het groeien (het water, het licht, de aarde) ? Hoe beweegt het water zich door de pot?
    • Bij veel tuincentra en doe-het-zelfzaken kun je terrariumkits kopen waarin alles zit wat je nodig hebt.
  4. Spoel om zelf een voederplaats voor vogels te maken van een plastic jerrycan waar bijvoorbeeld melk in zat, om te beginnen de jerrycan goed schoon met zeepsop. Knip met een schaar grote ‘ramen’ in de jerrycan. Laat minimaal 5 tot 7,5 cm ruimte vrij tussen de onderkant van elk raam en de bodem van de jerrycan. [29]
    • Prik met een schaar twee gaten in de bovenkant van de jerrycan. Rijg een stuk sterke touw door de twee gaten en leg er een stevige knoop in .
    • Snijd gleuven aan beide kanten van elk van de ramen. Steek de twee uiteinden van een stokje door de gleuven om een zitplek te creëren waarop de vogels kunnen rusten. Maak het zitstokje zo nodig beter vast met lijm of plakband.
    • Versier het vogelhuisje met stickertjes, watervaste markeerstiften, verf of andere decoratieve details; wat je maar leuk vindt!
    • Als je geen plastic jerrycan van bijvoorbeeld melk thuis hebt liggen, maak dan een vogelvoederplek van gerecycled materiaal van andere verpakkingen of afval zoals lege frisdrankflessen, eierdozen of sinaasappelschillen. [30]
  5. Ga op de website Google Arts & Culture naar de pagina met natuurreservaten . Scrol omlaag over de pagina tot je een lange lijst ziet van Amerikaanse parken, reservaten, en andere interessante locaties, die je in 360º gewoon vanaf je pc, laptop of tablet kunt bezoeken. Klik op een park wat je zoon of dochter interessant lijkt en ga samen het park verkennen. Bespreek wat jullie zien en waarnemen en wat elk van jullie interessant vindt aan dit park.
    • Ga om je kind verder te laten leren op zoek naar boeken met meer informatie over het park of reservaat dat jullie hebben verkend. [31]
    • Als jullie ooit in het Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn geweest, bijvoorbeeld, lees dan boeken als De Hoge Veluwe in je broekzak met onder andere tips van boswachter Henk Ruseler of Het groot Veluws Doeboek van Peter Jan Vermeij.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Wat is de dag van de aarde?

PDF download Pdf downloaden
  1. Jaarlijks de Dag van de Aarde vieren is een manier om elkaar eraan te herinneren hoe belangrijk de Aarde is en aan alles wat we moeten doen (elke dag weer) om haar te beschermen. Sommige mensen vieren de Dag van de Aarde door bewust actie te ondernemen om bij te dragen aan een beter milieu, terwijl andere deze dag gebruiken als een goede reden om te genieten van de schoonheid van de natuur. [32]
    • De geschiedenis van de Dag van de Aarde zoals we die kennen is begonnen met het boek Stille lente van Rachel Caron, waarin de aandacht wordt gevestigd op de manier waarop schadelijke chemicaliën het milieu verpesten.
    • Dit boek inspireerde de Amerikaanse Junior Senator Gaylord Nelson van de staat Wisconsin om de Dag van de Aarde in het leven te roepen. Al snel werd het vervolgens een groots jaarlijks evenement, grotendeels met dank aan Denis Hayes, de oprichter van het netwerk voor de Internationale Dag van de Aarde.
    • Op de eerste Dag van de Aarde, in 1970, zijn in de Verenigde Staten zo’n 20 miljoen mensen bij elkaar gekomen overal om evenementen te organiseren met als doel actie te voeren voor wetten en beleid ten gunste van het milieu. [33]
    • Vanaf dat moment zijn er ook in Nederland vele milieuwetten ingevoerd, zoals de Wet milieubeheer, de Vogelrichtlijn en de Meststoffenwet.

Tips

  • Als je op je werk, thuis of op school een feest wilt geven rond het thema Dag van de Aarde, maak dan traktaties als wormen in de modder of mieren op een boomstam . Plan een activiteit rond de dag van de aarde, zoals een boom planten of een wandeling in de natuur maken, en vergeet niet om oude versieringen te gebruiken in plaats nieuwe te kopen waarmee je bij zou dragen aan extra afval.
Advertentie
  1. https://www.epa.gov/recycle/composting-home
  2. https://www.epa.gov/recycle/composting-home
  3. https://www.wildlifetrusts.org/actions/chemicals-free-organic-gardening
  4. https://wdfw.wa.gov/species-habitats/living/habitat-at-home
  5. https://oceanservice.noaa.gov/ocean/earthday.html
  6. https://www.nps.gov/articles/monarch-butterfly.htm
  7. https://www.usda.gov/media/blog/2012/01/26/bringing-back-bees
  8. https://thebeeconservancy.org/10-ways-to-save-the-bees/
  9. https://www.mass.gov/info-details/dcr-earth-day#looking-for-more-earth-day-ideas ?
  10. https://food.unl.edu/article/5-reasons-support-your-farmers-market
  11. https://www.colorado.edu/ecenter/2023/12/14/ways-celebrate-earth-day
  12. https://www.epa.gov/recycle/reducing-and-reusing-basics
  13. https://www.colorado.edu/ecenter/2023/12/14/ways-celebrate-earth-day
  14. https://www.colorado.edu/ecenter/2023/12/14/ways-celebrate-earth-day
  15. https://www.colorado.edu/ecenter/2023/12/14/ways-celebrate-earth-day
  16. https://oceanservice.noaa.gov/ocean/earthday.html
  17. https://www.earthday.org/earth-day-tips/
  18. https://www.pbs.org/parents/crafts-and-experiments/make-a-nature-journal-to-observe-animals
  19. https://www.pbs.org/parents/crafts-and-experiments/plant-a-terrarium
  20. https://www.pbs.org/parents/crafts-and-experiments/how-to-make-a-plastic-bottle-birdfeeder
  21. https://www.plt.org/educator-tips/bird-feeder-projects-natural-recycled-materials/
  22. https://www.pbs.org/parents/thrive/books-that-celebrate-our-national-parks
  23. https://www.earthday.org/history/
  24. https://www.earthday.org/history/

Over dit artikel

Deze pagina is 455 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie