PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

In Linux is de rootgebruiker of het rootaccount het account dat alle commando’s in de Terminal kan gebruiken en toegang heeft tot alle bestanden in het systeem. De rootgebruiker kan het Linuxsysteem op elke gewenste manier aanpassen. Bij de meeste Linuxvarianten, waaronder de nieuwste versies van Kali Linux, is het rootaccount uitgeschakeld. Dit is gedaan om te voorkomen dat gebruikers schade toebrengen aan hun systeem. In Kali Linux kun je het rootaccount echter vrij gemakkelijk inschakelen met behulp van de Terminal. Waarschuwing: wees voorzichtig wanneer je ingelogd bent als rootgebruiker. Als je fouten maakt, kun je permanente schade toebrengen aan je systeem. Log alleen in als rootgebruiker als je weet wat je doet. [1]

  1. Gebruik je normale gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen in Kali Linux. Wanneer je een wachtwoord ingesteld hebt voor het rootaccount kun je inloggen met het rootaccount.
  2. In de meeste Linuxvarianten kun je de Terminal openen door in het Appsmenu te klikken op het icoon van de Terminal. Het icoon heeft een zwart scherm met een witte cursor. Je kunt tevens de sneltoetscombinatie Ctrl + Alt + T gebruiken om de Terminal te openen.
  3. Met dit commando wordt de pakketbeheerder bijgewerkt in Kali Linux.
  4. Hiermee wordt het rootpakket voor Kali Linux geïnstalleerd, als dat nog niet gebeurd is. [2]
  5. Dit commando geeft je huidige gebruikersaccount roottoegang tot de Terminal. [3]
    • Als de beheerder roottoegang geblokkeerd heeft, dan kun je jezelf geen roottoegang geven tot de Terminal.
  6. Je moet het wachtwoord van je account invoeren om de Terminal als rootgebruiker te kunnen gebruiken. Als het lukt, dan zou je in de Terminal na de cursor de tekst 'root@computernaam:~#' moeten zien in plaats van 'gebruikersnaam@computernaam:~$.', wat is wat je normaal ziet.
  7. Je wordt nu gevraagd om een nieuw wachtwoord in te voeren voor het rootaccount.
  8. Dit is het wachtwoord dat je moet gebruiken om in te loggen in het rootaccount.
  9. Zorg dat je precies hetzelfde wachtwoord intikt als je zonet gedaan hebt. Op deze manier bevestig je het wachtwoord voor het rootaccount. Als je het goed doet, dan zul je een tekst zien die je vertelt dat het wachtwoord met succes bijgewerkt is.
  10. Klik om dit te doen op het icoon dat eruitziet als een cirkel met een pijl die naar rechts wijst. Je kunt het vinden in de rechterbovenhoek. Klik dan op Uitloggen of Gebruiker wisselen .
  11. Tik om dit te doen het woord ‘root’ in het vak voor de gebruikersnaam in het inlogscherm. Tik dan het wachtwoord in dat je ingesteld hebt voor het rootaccount en klik op Inloggen of druk op Enter . Nu word je ingelogd in het rootaccount. [4]
  12. Je kunt controleren of je ingelogd bent als rootgebruiker door de Terminal te openen. Bij de cursor zou standaard de tekst 'root@computernaam:~#' moeten staan. Je kunt nu alle mogelijke commando’s gebruiken in de Terminal.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees voorzichtig wanneer je ingelogd bent als rootgebruiker. Er is niets wat je tegenhoudt om per ongeluk een onmisbaar systeembestand te verwijderen of een belangrijk commando uit te voeren dat permanente schade toebrengt aan je systeem.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.325 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie