Pdf downloaden
Pdf downloaden
Zit je al een tijdje te zweten in je auto omdat de airco stuk is? Hier volgt een korte gids over hoe airco werkt, waarom het misschien niet meer werkt en wat je er aan kunt doen.
Stappen
-
Besef dat airco in een auto eigenlijk gewoon een koelkast is in een andere opstelling. Het is ontworpen om warmte van één plek (de binnenkant van de auto) te verplaatsen naar een andere plek (buiten). Een complete discussie van elk specifiek model en component valt buiten het kader van dit artikel, maar dit artikel kan je wel op gang helpen om erachter te komen wat het probleem zou kunnen zijn. Misschien kun je het daarna zelf repareren en anders kun je in ieder geval op een intelligente manier met iemand praten die de airco voor je repareert.
-
Leer wat de belangrijkste onderdelen van de airco zijn in een auto:
- De compressor: deze verplaatst de (lage druk) gasvormige koelvloeistof naar de condensor (hoge druk)
- De koelvloeistof: deze vloeistof verplaatst de warmte. Bij nieuwere auto’s is dit meestal een substantie met de naam R-134a of HFO-1234yf.
- De condensor: de opgewarmde koelvloeistof wordt door de condensor gepompt. Hier staat deze zijn warmte af aan de rijwind of middels een fan. Door de temperatuurdaling wordt het middel vloeibaar.
- Het expansieventiel: de vloeibare koelvloeistof in de auto van de airco staat nog steeds onder hoge druk en stroomt naar het expansieventiel. Deze reduceert de druk door een geringe hoeveelheid koelvloeistof door te laten, het meet de stroming en vernevelt de koelvloeistof.
- De verdamper: in de verdamper wordt de koelvloeistof weer gasvormig. Door de drukverlaging gaat het koken en onttrekt warmte aan de lucht van het interieur. De aanjager blaast de lucht langs de verdamper.
- De filterdroger: deze verwijdert vuil en vocht uit het koelmiddel.
-
Begrijp het proces van air conditioning. De compressor brengt de koelvloeistof op druk en stuurt het naar de spoelen/lamellen van de condensor, deze bevinden zich meestal voor de radiator.
- Het comprimeren van een gas zorgt voor warmte. In de condensor wordt deze hitte en de warmte die de koelvloeistof in de verdamper heeft opgepikt aan de buitenlucht overgedragen. Als de koelvloeistof wordt afgekoeld tot de verzadigingstemperatuur zal het gas worden omgezet in een vloeistof (condensatie). De vloeistof passeert dan het expansieventiel richting de verdamper, dit zijn de spoelen aan de binnenkant van de auto, waar het de druk verliest die werd toegevoegd in de compressor. Dit zorgt ervoor dat een gedeelte van de vloeistof wordt omgezet naar een gas (lage druk) en dat koelt de overgebleven vloeistof. Deze mix komt de verdamper binnen, het vloeibare gedeelte absorbeert nu de warmte uit de lucht en verdampt.
- De aanjager van de auto circuleert lucht langs de koude verdamper en terug de auto in. De koelvloeistof gaat nu weer de cyclus in en alles begint van voren af aan.
Advertentie
-
Controleer of je kunt zien dat er koelvloeistof lekt (dan is er niet genoeg vloeistof om de warmte af te voeren). Lekken zijn makkelijk te vinden, maar niet makkelijk te repareren zonder onderdelen uit elkaar te halen. In de winkel voor autobenodigdheden kun je een fluorescerende verf kopen dat je aan het koelsysteem kunt toevoegen om een lek makkelijker te vinden. Op de fles staan de instructies. Als het lek heel groot is kan het zijn dat er helemaal geen druk op het systeem staat. Probeer het ventiel aan de lage kant te vinden en controleer de druk met een PSI-drukmeter.
- Ga niet met iets anders zitten porren in het ventiel om te zien of er iets uitkomt.
-
Zorg dat de compressor draait.
- Start de auto, zet de airco aan en kijk onder de motorkap. De compressor ziet er een beetje uit als een pomp en er gaan grote rubberen slangen naar toe. Er zit geen vuldop op, maar meestal zitten er wel één of twee ventielachtige uitsteeksels op. De poelie aan de voorkant van de compressor bestaat uit een poelie aan de buitenkant en een naaf aan de binnenkant, in het midden, die draait als een elektronische koppeling wordt ingeschakeld.
- Als de airco aanstaat en de aanjager staat aan, maar het midden van de poelie draait niet, dan is er iets mis met de koppeling van de compressor. Het kan een zekering zijn, een probleem in de bedrading, een AC-knop in het dashboard die niet werkt of er is te weinig koelvloeistof aanwezig (de meeste systemen zetten automatisch de compressor uit als de druk te laag wordt als beveiliging).
-
Zoek naar andere oorzaken van het probleem. Andere oorzaken van een niet-werkende airco kunnen zijn: een gebroken V-snaar (waardoor de pomp niet draait), kapotte zekering, draadbreuk, slechte schakelaars of een kapotte compressorpakking.
-
Voel in de auto of de airco enigszins werkt. Als je koele lucht voelt, maar niet heel veel, kan het probleem een te lage druk zijn. Dan zou bijvullen van de koelvloeistof het probleem kunnen verhelpen. Lees de instructies op de gekochte koelvloeistof.
- Doe er nooit te veel koelvloeistof in. Meer koelvloeistof dan de aanbevolen hoeveelheid zorgt ervoor dat de airco minder goed werkt. Betere garages hebben een apparaat waarmee ze tijdens het bijvullen kunnen zien of de koelprestatie blijft verbeteren. Op het moment dat het weer afneemt wordt er weer vloeistof verwijderd, net zo lang tot het ideale niveau is gevonden.
Advertentie
Tips
- Als je denkt dat het probleem zit bij slechte bedrading: de meeste compressoren hebben een draad die gaat naar de elektronische koppeling. Vind de verbinding in het midden van de draad en ontkoppel de compressor. Neem een stuk draad, verbind de draad van de compressor met de pluspool van de accu. Als je een luide KLIK hoort is er niets mis met de koppeling en moet je het probleem zoeken in de bedrading van de auto of een zekering. Als je niets hoort is de koppeling stuk en moet de compressor vervangen worden. In het ideale geval doe je deze test terwijl de motor draait, dan kun je zien of de naaf in het midden van de poelie draait. Zo kun je testen of de koppeling wel aanslaat, maar de poelie zo erg doorslipt dat er geen druk wordt opgebouwd. Kijk uit dat je vingers en eventuele lappen er niet tussenkomen.
- Het probleem kan ook liggen aan de hitte die de motor afgeeft, waardoor de efficiëntie van de airco minder wordt. Je kunt in dat geval proberen om de koude aircopijp beter te isoleren. [1] X Bron
- In het systeem zit een lichte olie.
- Als er een lek in je systeem zit terwijl de afvoerpijp toch schoon is kan het zijn dat er regenwater in het aircosysteem is gekomen.
- Oudere auto’s en oldtimers maken gebruik van het koudemiddel R12. Het is mogelijk om dit systeem om te laten bouwen naar R-134a.
- Volgens EU-afspraken had de invoering van HFO-1234yf per 1 januari 2013 moeten gebeuren. Voor die tijd werden auto-airco’s standaard gevuld met het koudemiddel R-134a. Dat is echter een uitermate sterk broeikasgas met een ‘global warming potential’ (GWP) van 1.430 maal dat van CO2. Gezien de sterke neiging van auto-airco’s om te lekken, besloot Brussel daarom jaren geleden al dat aan het gebruik van dit gas een einde moest komen. [2] X Bron
- De autoindustrie zet zijn vraagtekens bij het gebruik van HFO-1234y als koudemiddel, volgens een onderzoek van Daimler in september 2012 is het middel brandgevaarlijk. Volkswagen zegt inmiddels een oplossing gevonden te hebben en gaat zijn personenauto’s voorzien van airco’s met CO2 als koudemiddel. [3] X Bron
Advertentie
Waarschuwingen
- Kijk uit voor bewegende onderdelen onder de motorkap!
- Wees altijd voorzichtig met proberen zelf de airco te repareren. Een deskundige bij de garage heeft veel meer kennis op dit vlak, dus ga bij twijfel altijd naar een garage!
- Hou voldoende afstand van grote lekken van koelvloeistof. Het kan zo koud zijn dat je huid meteen bevriest en dat geeft 'brandwonden'.
Advertentie
Bronnen
Advertentie