Hoewel gynaecologen het er in de meeste gevallen over eens zijn dat een bevalling het beste op een natuurlijke manier verloopt, heeft de natuur soms toch een duwtje nodig. Je kan op een veilige manier proberen om de bevalling thuis in te leiden maar het is wel raadzaam dat je ook weet wat je kan verwachten bij een inleiding in het ziekenhuis.
Stappen
-
Bedrijf de liefde. Dit wordt vaak aanbevolen door vroedvrouwen, hoewel betrouwbaar onderzoek naar de effectiviteit hiervan ontbreekt. De theorie gaat uit van de aanname dat het orgasme van de vrouw de bevalling opwekt. Ook de prostaglandine in het zaad van de man, als het in contact met de vagina komt (dus zorg daarvoor!), zou de bevalling opwekken.
- Er is echter een valkuil: zoek je toevlucht niet tot deze oplossing als je vliezen al gebroken zijn. Je loopt dan namelijk het risico op een infectie. In de andere gevallen kan je deze methode toepassen wanneer je maar wilt.
-
Masseer je borsten. Door het stimuleren van je tepels kan er oxytocine vrijkomen, een van de hormonen die de weeën op gang brengen. Masseer je borsten 5 minuten en doe dit verspreid over de dag.
- Het masseren van je borsten brengt de bevalling niet op gang. Maar als de baarmoedermond al week geworden is, kan het de bevalling wel versnellen.
- Overdrijf niet met deze methode- te veel stimulatie kan resulteren in te krachtige weeën.
-
Ga een eindje lopen. De zwaartekracht van deze houding, waarin je rechtop staat, en het heen en weer gaan van je heupen helpt de baby om verder in te dalen. Lopen kan ook helpen om de bevalling te versnellen als je al weeën hebt.
- Probeer te voorkomen dat je jezelf uitput. Want bevallen is een fysiek zwaar proces dat veel van je vraagt. Bespaar je energie zodat je niet vermoeid bent als het echte werk begint.
-
Weet ook wat niet werkt. Er doen veel bakerpraatjes de ronde over wat wel en wat niet werkt om een bevalling op te wekken. Hier is een beknopt lijstje van wat je niet moet proberen:
- Wonderolie, dat je ingewanden irriteert. De bevalling zal niet op gang komen, maar je zal je waarschijnlijk wel ontzettend misselijk voelen.
- Pittig voedsel. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat uitwijst dat het eten van pittig voedsel een bevalling op gang brengt.
- Bepaalde kruiden zoals zilverkaars of teunisbloemolie. Er is nog niet genoeg onderzoek naar de werking van deze kruiden verricht, en kruiden met stoffen erin die op hormonen lijken kunnen zelfs schadelijk zijn. Bespreek het eerst met je huisarts voordat je op eigen houtje kruidensupplementen gaat nemen.
-
Strippen. De gynaecoloog gaat dan met een gehandschoende vinger, in je baarmoeder en glijdt met zijn vinger langs de wand van je baarmoeder, waardoor de vliezen los van de baarmoederwand komen. Dit is een poliklinische handeling die in de behandelkamer van de gynaecoloog verricht kan worden, waarna je naar huis gaat en wacht tot de bevalling doorzet.
- Je zal daarna misschien wat last krijgen van wat menstrueel bloed; wees daar niet ongerust over. Neem contact met je dokter op als je meer bloed verliest dan je gewend bent tijdens een menstruatie.
- Dit is de enige methode om de bevalling in te leiden die niet in het ziekenhuis plaatsvindt. Alle andere methoden die in dit deel aan bod komen worden onderworpen aan nauwkeurig medisch toezicht, en waarbij men er vanuit gaat dat je binnen enkele uren bevalt.
-
Neem medicijnen om de baarmoedermond te verweken en om de ontsluiting te vergroten. Als je baarmoedermond nog niet de tekenen vertoont dat de bevalling al op gang is gekomen, dan kan de gynaecoloog een aantal medicijnen voorschrijven die je hierbij kunnen helpen. Onderstaande medicijnen lijken in werking op de hormonen die een bevalling opwekken:
- Misoprostol, dat oraal of vaginaal genomen kan worden.
- Dinoproston, dat als een vaginale zetpil genomen kan worden.
- Oxytocine, dat intraveneus wordt toegediend. Een bevalling die ondersteund wordt door oxytocine kan nog sneller verlopen dan een natuurlijke bevalling, vooral bij vrouwen die voor het eerst moeder worden. Wees je er echter bewust van dat de baby het bij deze methode in diverse opzichten moeilijk kan krijgen, waardoor er een spoed keizersnede toegepast kan worden.
-
Vraag een Foleykatheter aan om de baarmoedermond te verwijden. Als je voor je bevalling liever geen medicijnen neemt, kan de arts de baarmoedermond verwijden met een ballonkatheter. Een klein slangetje met een lege ballon wordt dan in de baarmoedermond gebracht, waarna de ballon opgeblazen wordt.
- Een ballonkatheter wordt meestal op zijn plaats gelaten totdat de baarmoedermond zich ver genoeg heeft geopend zodat de ballon er vanzelf uit valt, meestal ongeveer bij 3 cm.
-
Je vliezen laten breken. Een amniotomie, waarbij de arts de vruchtzak voorzichtig doorprikt met een steriele plastic haak, wordt meestal verricht als de baarmoedermond open is en de baby al goed ingedaald is, maar als je vliezen nog niet uit zichzelf gebroken zijn.
- De gynaecoloog zal de hartslag van je baby aandachtig in de gaten houden, en ervoor zorgen dat er geen complicaties wat betreft de navelstreng optreden.
Wees je bewust van de resultaten en van de risico's. Volgens het DCD, het Amerikaanse centrum voor het beperken van ziekte en preventie, worden 1 op de 5 vrouwen in de Verenigde Staten in het ziekenhuis ingeleid. Een inleiding wordt verkozen boven een keizersnede, maar is niet helemaal vrij van risico's. Hieronder kun je lezen wat je erover moet weten:
-
Weet dat de meeste artsen niet vroeg in de uitgerekende periode beginnen met het inleiden zonder een medische reden. Een inleiding van de bevalling voor de uitgerekende datum is zeldzaam, en de meeste worden dan ook na 39 weken gegeven. Misschien overweegt de gynaecoloog het als je zo ver van een ziekenhuis af woont dat je misschien niet op tijd hulp kan krijgen voor een natuurlijke bevalling.
-
Weet dat de redenen om een bevalling medisch in te leiden variëren. De meest voorkomende zijn:
- Je uitgerekende datum is al een of twee weken voorbij, en je vliezen zijn nog niet gebroken. Op dat moment is schade aan de placenta een groter risico dan het inleiden van de bevalling.
- Je hebt een ziekte of lichamelijke klachten waardoor het gevaarlijk is om de zwangerschap voort te laten duren, onder andere zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of een longziekte.
- Je vliezen zijn gebroken maar je hebt nog geen weeën.
-
Wees je bewust van eventuele complicaties. Het inleiden van een bevalling leidt niet automatisch tot complicaties, maar de kansen worden wel verhoogd. Aan de andere kant, als je in het ziekenhuis of een geboortecentrum gaat bevallen, heeft het medische team kennis van deze risico's en weten zij hoe ze er adequaat mee om moeten gaan.
- De kans dat je een keizersnede hebt wordt groter. Als je een inleiding begint en die leidt nergens toe is een keizersnede vaak de enige optie.
- Misschien heeft je baby een lage hartslag. Sommige medicijnen die gebruikt worden om de weeën op te wekken kunnen invloed uitoefenen op de hartslag van je baby.
- Je baby en jij lopen meer risico op een infectie.
- Misschien is er sprake van verzakking van de navelstreng. In dat geval zakt de navelstreng eerder naar het geboortekanaal dan de baby, waardoor er een zuurstoftekort kan ontstaan.
- Je hebt na de bevalling waarschijnlijk last van meer bloeding dan bij een natuurlijke bevalling.
Tips
- Neem je rust. Bevallen is uitputtend. Als je weet dat je binnen ongeveer twee dagen een inleiding te wachten staat, gebruik die tijd dan om wat van die broodnodige rust te nemen.
Waarschuwingen
- Bedrijf de liefde niet als je vliezen gebroken zijn. Hierdoor kan de baby namelijk een infectie oplopen.
- Voor alle gevallen geldt, de methoden van een inleiding dragen het risico van een keizersnede of baarmoederbreuk met zich mee als je al eerder een keizersnede gehad hebt.
- Een zwangere vrouw kan beter niet de bevalling zelf gaan inleiden voor de 40e week.
Bronnen
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19922252
- http://www.webmd.com/baby/guide/inducing-labor
- http://www.webmd.com/baby/inducing-labor-naturally-can-it-be-done
- http://www.webmd.com/baby/tc/labor-induction-and-augmentation-topic-overview
- http://www.mayoclinic.com/health/inducing-labor/PR00117
- http://www.mayoclinic.com/health/labor-induction/MY00642/DSECTION=risks