PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De diameter van een cirkel berekenen is eenvoudig als je een van de andere dimensies van de cirkel weet: de straal, de omtrek, of de oppervlakte. Het is ook mogelijk als je geen van bovenstaande dimensies kent, maar wel een tekening van de cirkel hebt. Wil je weten hoe je de diameter van een cirkel berekent, volg dan gewoon deze stappen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De diameter van een cirkel berekenen via straal, omtrek of oppervlakte

PDF download Pdf downloaden
  1. De straal is de afstand van het midden van de cirkel tot de rand. Bijvoorbeeld, als de straal van de cirkel 4 cm is, dan is de diameter van de cirkel 4 cm x 2, oftewel 8 cm.
  2. π is gelijk aan ongeveer 3,14, maar pak je rekenmachine erbij voor de meest nauwkeurige resultaten. Bijvoorbeeld, als de omtrek van de cirkel 10 cm is, is de diameter 10 cm/π, oftewel 3,18 cm.
  3. Als je de oppervlakte van de cirkel weet, deel die door π, neem de vierkantswortel van het resultaat en vermenigvuldig vervolgens met 2 om de diameter te krijgen. Deze aanpak is gebaseerd op de formule voor het vinden van de oppervlakte van een cirkel, O = πr 2 . Als je al weet wat O is kun je met deze formule de diameter uitrekenen. Bijvoorbeeld: de oppervlakte van een cirkel is 25 cm 2 . Door te delen door π vindt je r 2 = 25/π. Neem vervolgens de wortel om de straal te vinden: r = √ (25/π). Vermenigvuldig ten slotte met 2 om de diameter te bekomen. 2r = 2√ (25/π) = d. De getalwaarde hiervan is ongeveer gelijk aan 5,64.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De diameter van een cirkel berekenen via een tekening van een cirkel

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruik een liniaal of een recht stuk papier om dit te doen. Het kan bij de boven- of onderkant zijn, of ergens ertussenin.
  2. Zorg dat de twee cirkels overlappen als een Venndiagram.
  3. Deze lijn markeert de diameter van de cirkel.
  4. Meet deze op met een liniaal, of voor meer nauwkeurigheid, met een digitale schuifmaat. Je bent klaar!
    Advertentie

Tips

  • Leer een passer te gebruiken. Dit is een erg nuttig instrument voor allerlei toepassingen, waaronder het tekenen van de diameter van een cirkel, zoals hierboven uitgelegd.
  • Geometrische formules en vergelijkingen gebruiken wordt makkelijker als je het vaker doet. Vraag eventueel hulp aan iemand die eerder heeft gewerkt met cirkels of andere geometrische figuren. Je zult echt merken dat geometrische sommen makkelijker worden met een beetje oefening.
Advertentie

Benodigdheden

  • Rekenmachine
  • Potlood
  • Passer
  • Liniaal
  • Digitale schuifmaat (optioneel)

Over dit artikel

Deze pagina is 180.498 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie