De helling van een lijn meet hoe steil de lijn is. [1] X Bron Je zou ook kunnen zeggen dat het de afstand over y-as is vergeleken met de afstand over de x-as -- dat wil zeggen, hoeveel de lijn verticaal stijgt ten opzichte van hoeveel hij horizontaal toeneemt. Het kunnen vinden van de helling van een lijn, of het gebruiken van de helling om punten op de lijn te vinden, is een belangrijke vaardigheid die gebruikt wordt in de wiskunde, economie, [2] X Bron natuurwetenschappen, [3] X Bron boekhouding/financiën en andere vakgebieden.
Stappen
-
Kies twee punten op de lijn. Teken stippen op de grafiek om deze punten voor te stellen, en noteer hun coördinaten.
- Vergeet niet bij het tekenen van punten eerst de x-coördinaat en dan de y-coördinaat te vermelden.
- Bijvoorbeeld: je zou de punten (-3, -2) en (5, 4) kunnen kiezen.
-
Bepaal de stijging tussen de twee punten. Om dit te doen, moet je het verschil in y van de twee punten vergelijken. Begin met het eerste punt, het punt dat het verst naar links ligt op de grafiek, en tel tot je bij de y-coördinaat van het tweede punt bent.
- De stijging kan positief of negatief zijn; dat wil zeggen, je moet naar boven of wellicht naar beneden tellen om hem te vinden. [4] X Bron Als de lijn naar boven en naar rechts beweegt, is de stijging positief. Als de lijn naar beneden en naar rechts beweegt, is de stijging negatief. [5] X Bron
- Bijvoorbeeld: als de y-coördinaat van het eerste punt (-2) is, en de y-coördinaat van het tweede punt (4), dan tel je zes punten op, en is de stijging dus 6.
-
Bepaal de horizontale afstand tussen de twee punten. Om dit te doen, moet je het verschil in x-waarden van de twee punten vergelijken. Begin met het eerste punt, het punt dat het verst links op de grafiek ligt, en tel door tot je bij de x-coördinaat van het tweede punt bent.
- De horizontale afstand is altijd positief; dat wil zeggen dat je alleen van links naar rechts kunt tellen, nooit van rechts naar links. [6] X Bron
- Bijvoorbeeld: als de x-coördinaat van het eerste punt (-3) is, en de x-coördinaat van het tweede punt (5), dan tel je een afstand van 8.
-
Maak een verhouding y/x om de helling te bepalen. De richtingscoëfficiënt is meestal een breuk, maar kan ook een geheel getal zijn.
- Bijvoorbeeld: als de stijging 6 is en de daling 8, dan is je richtingscoëfficiënt , wat vereenvoudigd kan worden tot .
Advertentie
-
Stel de volgende formule op: . In deze formule is 'm' de helling, zijn de coördinaten van het eerste punt, zijn de coördinaten van het tweede punt.
- Vergeet niet dat de richtingscoëfficiënt gelijk is aan . Je gebruikt deze formule om de verandering in y (stijging) te vinden over de verandering in x (afstand). [7] X Bron
-
Plaats de x- en y-coördinaten in de formule. Zorg ervoor dat je de coördinaten van het eerste punt ( ) en het tweede punt ( ) op de juiste plaatsen in de formule zet, anders bereken je niet de juiste helling.
- Bijvoorbeeld: gegeven de punten (-3, -2) en (5, 4), zal je formule er als volgt uitzien: .
-
Rond de berekening af en vereenvoudig, indien mogelijk. Dit geeft je de helling als breuk of geheel getal.
- Bijvoorbeeld: met een helling bereken je in de teller ((denk eraan dat je bij het aftrekken van een negatief getal, optelt) en in de noemer. Je vereenvoudigd vervolgens tot , en dus .
Advertentie
Bepaling van het snijpunt met de y-as, gegeven de helling en een punt
-
Stel de formule op. In de formule is y de y-coördinaat van een willekeurig punt op de rechte lijn, m de helling, x de x-coördinaat van een willekeurig punt op de rechte, en b is het snijpunt met de y-as.
- is de vergelijking van een rechte lijn. [8] X Bron
- Het snijpunt met de y-as is het punt waar de lijn de y-as kruist.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEWiskundedocent aan het City College of San FranciscoGrace Imson is wiskundedocent en heeft meer dan 40 jaar ervaring. Ze is momenteel wiskundedocent aan het City College of San Francisco en was eerder verbonden aan de faculteit wiskunde van Saint Louis University. Grace heeft wiskundeles gegeven op de basisschool, de middelbare school en de universiteit. Ze heeft een masterdiploma in onderwijswetenschappen met een specialisatie in schoolbestuur en -toezicht behaald aan Saint Louis University.Onze expert legt uit:' Als je de helling en een punt hebt, verwerk je die in de vergelijking van de lijn. In y = mx + b, is m de helling, en de coördinaten van het punt zal zowel x als y bevatten. Los dan op voor b om het snijpunt met de y-as te vinden.
-
Verwerk de helling en de coördinaten van één punt in de rechte. Onthoud dat de helling gelijk is aan de stijging over de horizontale afstand. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van de helling, zie dan de instructies hierboven.
- Bijvoorbeeld: als de richtingscoëfficiënt gelijk is aan , en een punt op de lijn is (5,4), dan ziet de formule er als volgt uit: .
-
Los de vergelijking op voor b. Vermenigvuldig eerst de helling en de x-coördinaat. Trek dit getal van beide kanten af om b op te lossen.
- In het voorbeeldprobleem wordt de vergelijking . Als je aftrekt van beide kanten, dan eindig je met . Dus is het snijpunt met de y-as gelijk aan .
-
Controleer je werk. Zet het bekende punt uit in een grafiek en trek vervolgens een lijn met behulp van de helling (de richtingscoëfficiënt). Om het snijpunt met de y-as te vinden, zoek je het punt waar de lijn de y-as kruist.
- Bijvoorbeeld: als de richtingscoëfficiënt is, en één punt is (5,4), teken dan een punt op (5,4), en teken vervolgens andere punten langs de lijn door vier naar links te gaan en drie naar beneden. Als je een lijn door de punten trekt, zou de lijn de y-as moeten kruisen, net boven de (0,0) coördinaat.
Advertentie
Bepaling van het snijpunt met de x-as, gegeven de helling en het snijpunt met de y-as
-
Stel de formule op. In de formule is y de y-coördinaat van een willekeurig punt op de rechte lijn, m de helling, x de x-coördinaat van een willekeurig punt op de rechte, en b het snijpunt met de y-as.
- is de vergelijking van een rechte lijn. [9] X Bron
- Het snijpunt met de x-as is het punt waar de lijn de x-as kruist.
-
Pas de helling en het snijpunt met de y-as toe op de formule. Onthoud dat de helling gelijk is aan de stijging over de horizontale afstand. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van de helling, zie dan de instructies hierboven.
- Bijvoorbeeld: de helling is , en het snijpunt met de y-as is , dus zal de formule er als volgt uitzien: .
-
Stel y in op 0. [10] X Bron Je zoekt het snijpunt met de x-as, het punt waar de lijn de x-as kruist. Op dit punt zal de y-coördinaat gelijk zijn aan nul. Dus als we y op 0 zetten, en de overeenkomstige x-coördinaat oplossen, vinden we het punt (x, 0), dat het snijpunt is met de x-as.
- In het voorbeeldprobleem wordt de vergelijking .
-
Rond de vergelijking af door op te lossen voor x. Trek eerst het snijpunt met de y-as van beide kanten af. Deel daarna beide zijden door de helling.
- In het voorbeeldprobleem wordt de vergelijking . Deel beide zijden door , en je krijgt . Dit wordt vereenvoudigd tot . Het snijpunt met de x-as is dus . Aldus .
-
Controleer je werk. Geef het snijpunt met de y-as aan in een grafiek en trek vervolgens een lijn met de helling. Om het snijpunt met de x-as te vinden, zoek je het punt waar de lijn de x-as kruist.
- Bijvoorbeeld: als de richtingscoëfficiënt is, en het snijpunt met de y-as , teken dan het punt , en teken dan andere punten langs de lijn door 4 naar links en 3 naar beneden te tellen, en 3 naar rechts en 4 naar boven. Als je een lijn trekt door de punten, zie je dat de lijn de x-as kruist net links van de (0,0) coördinaat.
-
De uiteindelijke grafiek:Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.mathopenref.com/coordslope.html
- ↑ http://www.columbia.edu/itc/sipa/math/slope_linear.html
- ↑ http://serc.carleton.edu/mathyouneed/slope/slopes.html
- ↑ http://www.coolmath.com/algebra/08-lines/05-finding-slope-line-from-graph-01
- ↑ http://www.mathopenref.com/coordslope.html
- ↑ http://www.coolmath.com/algebra/08-lines/05-finding-slope-line-from-graph-01
- ↑ http://www.coolmath.com/algebra/08-lines/06-finding-slope-line-given-two-points-01
- ↑ http://www.mathopenref.com/coordequation.html
- ↑ http://www.mathopenref.com/coordequation.html