Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je een katje gevonden of gekregen hebt waarvan je niet weet hoe oud het is, dan helpt het om te weten hoe je de leeftijd kunt inschatten. Zo kun je het diertje op de juiste manier verzorgen en het de correcte voeding geven. In dit artikel vind je enkele suggesties om de leeftijd van een katje nauwkeurig te kunnen schatten wanneer je geen idee hebt hoe oud het beestje is.
Stappen
-
Zoek naar de navelstreng. Na de geboorte zal de navelstreng nog steeds aan het lichaam van het katje vastzitten. Na drie dagen valt hij eraf.
-
Kijk of de ogen van het diertje gesloten zijn. Een katje opent zijn ogen pas na 7 tot 10 dagen.
-
Kijk of de oren dicht bij de kop liggen. Katjes van minder dan een week oud hebben platte oren.
-
Controleer de huidskleur. De huid van een pasgeboren katje heeft doorgaans een roze tint.
-
Kijk of het katje niet kan lopen. Een katje zal niet proberen te staan en rond te lopen totdat het 2 tot 3 weken oud is. Tot die tijd ligt het diertje vooral dicht tegen zijn moeder en broertjes en zusjes aan, en slaapt of eet hij.
-
Controleer het gewicht van het katje. Een katje van minder dan een week oud weegt doorgaans minder dan 113 gram.Advertentie
-
Kijk of de oogjes langzaam opengaan. Na een week tot 10 dagen gaan de oogjes eindelijk open. Ze zullen felblauw van kleur zijn.
-
Controleer of de oren omhoog gaan staan. Bij de oren duurt het langer dan bij de ogen voordat ze opengaan. Het kan tot 3 weken duren voordat dit gebeurt.
-
Kijk of het katje wankel en onzeker op zijn pootjes staat. Het katje kruipt in eerste instantie op zijn buik rond tijdens de eerste paar weken. Het grootste deel van de tijd zal het katje gewoon slapen en eten. Nadat het katje pas zijn ogen en oren geopend heeft en net begonnen is met rondlopen, zal hij eerst een beetje wankel en aarzelend op zijn pootjes staan.
-
Controleer of het katje melksnijtanden heeft. Dit zijn de kleine tanden voorin de bek. Deze beginnen door te komen wanneer het katje 2 tot 3 weken oud is. Daarvoor heeft het katje alleen tandvlees en geen tanden.
-
Controleer het gewicht van het katje. Het katje zal nog steeds niet veel wegen, waarschijnlijk 113 tot 170 gram wanneer hij 1 tot 2 weken oud is (dat is kleiner dan de hand van een volwassene) en 170 tot 225 gram wanneer hij 2 weken oud is.Advertentie
-
Kijk of het katje speels en nieuwsgierig is en op onderzoek uit wil gaan. Wanneer een katje 4 weken oud is, begint hij dingen te bekijken en zijn leefomgeving te onderzoeken. Het katje begint nu ook te springen en aan te vallen.
- Zo rond de derde of vierde week begint een katje de lichaamsreflexen te gebruiken waar katten om bekend staan. Ze kunnen zich wanneer ze vallen midden in de lucht omdraaien en op de juiste manier terechtkomen (op hun pootjes). [1] X Bron Vicky Halls, <i>The Secret Life of Your Cat</i>, p. 69, (2010), ISBN 978-0-600-62138-6
-
Bekijk de reactie van het katje op geluid en bewegende voorwerpen. Wanneer hij 3,5 weken oud is, begint het katje geluiden en visuele signalen op te merken en reageert hij daarop.
-
Controleer de bek op melkhoektanden. Dit zijn de lange, puntige tanden die naast de melksnijtanden groeien. Deze beginnen te groeien wanneer het katje 3 tot 4 weken oud is.
-
Controleer het gewicht van het katje. Katjes van 3 weken oud zullen 225 tot 280 gram wegen.Advertentie
Zwerf- of achtergelaten katjes van deze leeftijd zijn misschien nog bereid om in de buurt van mensen te komen. Dit is de laatste kans om een dergelijk katje te socialiseren en aan mensen te laten wennen.
-
Kijk of het katje zelfverzekerd is en erg actief. Katjes krijgen wanneer ze 5 weken oud zijn steeds meer zelfvertrouwen. Wanneer ze 6 weken oud zijn, zullen ze erg speels en zelfs rumoerig zijn, tenzij ze ziek zijn of een nog niet ontdekte medische aandoening hebben.
- Katjes van 5 weken oud kunnen korte afstanden rennen en wanneer ze 6 weken oud zijn, kunnen ze alle basisbewegingen van een volwassen kat maken. [1] X Bron Vicky Halls, <i>The Secret Life of Your Cat</i>, p. 69, (2010), ISBN 978-0-600-62138-6
-
Controleer de bek op premolaren. Dit worden ook wel valse kiezen genoemd. Dit zijn de tanden die groeien tussen de hoektanden en de molaren. Ze komen door wanneer het katje 4 tot 6 weken oud is.
-
Kijk hoe het katje eet. Katjes beginnen met het eten van normaal kattenvoer wanneer ze 4 tot 5 weken oud zijn. Ze zijn dan gespeend en drinken geen melk meer bij hun moeder. Ze zullen ook de kattenbak gaan gebruiken als ze een moeder hebben die ze laat zien wat ze moeten doen.
- Katjes leren wanneer ze 4 tot 6 weken zijn hoe ze van een schotel moeten eten. Ze kunnen dan ook vloeistof uit een schotel drinken.
- Als het katje nog steeds bij zijn moeder is, let dan vanaf de vijfde week op hoe de moeder het katje afwijst wanneer hij bij haar wil drinken. Ze probeert hem te vertellen dat hij zelfstandig moet gaan eten! [1] X Bron Vicky Halls, <i>The Secret Life of Your Cat</i>, p. 69, (2010), ISBN 978-0-600-62138-6
-
Controleer de kleur van de ogen. Na 6 tot 7 weken verandert de kleur van de ogen in de permanente kleur. Als de kleur van de ogen blauw blijft, heb je een kat met blauwe ogen!
-
Controleer het gewicht van het katje. Ook al is het diertje nog steeds klein, het katje zal vanaf dit punt sneller in gewicht toenemen. Een katje van 4 tot 5 weken oud zal 225 tot 450 gram wegen.Advertentie
-
Kijk of het katje actief en erg speels is. In dit stadium zou het katje erg actief moeten zijn en bereid moeten zijn om zijn moeder voor langere tijd te verlaten om op ontdekkingstocht te gaan.
- Let op reacties die typisch zijn voor volwassen katten, zoals plotseling blijven staan of agressief gedrag wanneer het katje zich bedreigd voelt. [1] X Bron Vicky Halls, <i>The Secret Life of Your Cat</i>, p. 69, (2010), ISBN 978-0-600-62138-6
-
Kijk of het katje zijn volledige melkgebit heeft. Wanneer het katje 7 tot 8 weken oud is, zouden alle melktanden doorgekomen moeten zijn. Het katje zou ook volledig gespeend moeten zijn wanneer hij 7 weken oud is.
-
Controleer het gewicht van het katje. Een katje van deze leeftijd zou 680 tot 900 gram moeten wegen.
-
Let op het volgende. Als je niet in de buurt kunt komen van een katje van deze leeftijd, dan betekent dat waarschijnlijk dat het katje nog nooit met mensen in aanraking is gekomen. Het kan een wilde kat zijn, wat socialisatie en het wennen aan mensen moeilijk zal maken.Advertentie
-
Controleer de bek op grotere, volwassen tanden. Kijk eerst of het katje grotere snijtanden heeft. Wanneer een katje 4 tot 6 maanden oud is, zouden de melkhoektanden, premolaren en molaren verwisseld moeten zijn voor volwassen tanden. Wanneer hij 7 maanden oud is, zou een katje al zijn volwassen tanden moeten hebben, als hij tenminste geen medische aandoeningen heeft of ongelukken heeft gehad.
-
Kijk of het katje in staat is om complexere bewegingen te maken. Niet alle volwassen bewegingen zullen volledig beheerst worden door een katje totdat hij deze leeftijd bereikt heeft. Een katje moet 10 tot 11 weken oud zijn voordat hij over smalle richels kan lopen en daarop om kan keren. Wanneer een katje 12 tot 16 weken oud is, zal zijn zicht verbeteren totdat hij volledig scherp kan zien. [1] X Bron Vicky Halls, <i>The Secret Life of Your Cat</i>, p. 69, (2010), ISBN 978-0-600-62138-6
-
Merk op dat katjes van 7 maanden en ouder gezien worden als jonge of juniorkatten. Kenmerken die duiden op een ouder katje, los van dat hij groter is, zijn een grotere bereidheid om andere katten uit te dagen en seksuele volwassenheid vanaf de leeftijd van 6 maanden. [1] X Bron Vicky Halls, <i>The Secret Life of Your Cat</i>, p. 69, (2010), ISBN 978-0-600-62138-6 Jonge katten bijten veel. Wees dus voorzichtig wanneer je omgaat met katten die in deze leeftijdsgroep vallen.Advertentie
-
Vraag ernaar bij de organisatie of de persoon van wie je de kat adopteert. De meeste gerenommeerde organisaties en fokkers zullen gedetailleerde informatie hebben over het verleden van het katje. Ze waren erbij toen het katje geboren werd of hun dierenarts heeft de leeftijd van het dier ingeschat en deze vastgelegd. Als je deze informatie niet krijgt bij de adoptie van de kat, zorg er dan voor dat je ernaar vraagt.
-
Ga naar een dierenarts of een professionele, gerenommeerde kattenfokker. Laat hem of haar de kat onderzoeken en een schatting maken van de leeftijd van het katje. Als je dit doet bij de plaatselijke dierenarts, dan kun je tegelijkertijd ook onderzoek laten doen naar de gezondheid van het beestje.Advertentie
-
Laat de dierenarts onderzoek doen naar de gezondheid van het katje als het een zwerfkat is. Je moet erachter komen hoe het met de algemene gezondheid van het katje gesteld is, zodat je zeker weet dat hij geen ziekten of medische aandoeningen heeft.
- Laat het katje eerst ontwormen en ontvlooien bij de dierenarts als het om een zwerfkat gaat. Op deze manier zal de dierenarts de juiste dosis kunnen toedienen.
-
Bereid je voor op hard werk. Katjes worden doorgaans op de leeftijd van 12 weken weggehaald bij hun moeder en geadopteerd. Tot deze leeftijd zou een katje bij zijn moeder moeten zijn, om ervoor te zorgen dat hij goed gesocialiseerd wordt. Als je een katje op jongere leeftijd weghaalt bij zijn moeder en broertjes en zusjes, dan kan hij op latere leeftijd antisociaal gedrag gaan vertonen. [2] X Bron Margaret H Bonham, <i>Cats Make Great Pets</i>, p.31 en p. 75, (2005), ISBN 978-0-7645-8830-3.
-
Zorg ervoor dat je adviezen vraagt over de juiste voeding, als je voor een katje zorgt dat jonger dan 12 weken oud is. Volg het voedingsschema ijverig op. De kleine maagjes van katjes moeten namelijk regelmatig gevuld worden. Je moet het katje ook het juiste voer geven. Vraag dus advies aan je dierenarts.
-
Socialiseer je katje zo goed mogelijk. Zorg ervoor dat hij tijd doorbrengt met tenminste één andere kat (misschien kun je een andere, oudere katjes in huis halen als je nog geen kat hebt, maar bereid je dan voor op een hoop meer werk). Laat daarnaast iedereen in je gezin speciaal tijd doorbrengen met het katje. Laat ze met hem spelen, hem aaien en verzorgen en met hem op schoot gaan zitten. Dit lijkt misschien een hoop tijd te kosten, maar het is waarschijnlijk de beste manier om te voorkomen dat hij antisociaal gedrag gaat vertonen of emotionele problemen krijgt.Advertentie
Tips
- Wanneer je de leeftijd van een katje of kat met menselijke jaren vergelijkt, dan zul je er best een hoop jaren bij op moeten tellen. Op het internet kun je veel tabellen vinden waarin de leeftijden van katten en mensen met elkaar vergeleken worden. Voer een snelle zoekopdracht uit, vul de leeftijden in en bekijk de resultaten die je krijgt. Als je dit weet kan het je helpen begrijpen waarom je kat of katje zich op een bepaalde manier gedraagt.
- Katjes kunnen al op vrij jonge leeftijd gesteriliseerd of gecastreerd worden. Niet alle dierenartsen doen dit, maar als het mogelijk is, laat dit dan zo vroeg mogelijk doen. Het katje zal er snel overheen zijn en dan ben je er voor altijd vanaf. Je zult alle gedragingen die geassocieerd worden met de seksuele ontwikkeling van een kat (zoals sproeien of plassen) kunnen voorkomen door je kat vroeg te laten steriliseren of castreren. Bovendien hoef je je ook geen zorgen te maken over ongewenste zwangerschappen!
Advertentie
Bronnen
- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Vicky Halls, The Secret Life of Your Cat , p. 69, (2010), ISBN 978-0-600-62138-6
- ↑ Margaret H Bonham, Cats Make Great Pets , p.31 en p. 75, (2005), ISBN 978-0-7645-8830-3.
- http://www.cat-world.com.au/how-to-determine-the-age-of-a-kitten
- http://members.petfinder.org/~PA16/kittenage.html
- http://www.kittenbaby.com/age.php
Advertentie