Dit artikel is bijdragen van Imad Jbara
. Imad Jbara is datingcoach bij NYC Wingwoman LLC, een datingadviesbureau in New York City. 'NYC Wingwoman' is gespecialiseerd in koppelen, wingwomandiensten, een-op-eenbegeleiding en intensieve bootcampweekends. Imad helpt meer dan 100 cliënten, zowel mannen als vrouwen, om hun liefdesleven te verbeteren met behulp van authentieke communicatieve vaardigheden. Hij heeft een bachelordiploma in psychologie behaald aan de Universiteit van Massachusetts in Dartmouth.
Dit artikel bevat 11 bronverwijzingen
, die onderin het artikel te vinden zijn.
Dit artikel is 2.684 keer bekeken.
Het beginstadium van een relatie is altijd enorm spannend en opwindend. Toch kunnen die eerste weken of maanden ook een beetje vreemd en onwennig zijn. Je bent nog bezig de ander te leren kennen, en kunt dus voor allerlei verrassingen komen te staan en met gênante eerste keren te maken krijgen. Gelukkig hoeven die ervaringen niet negatief te zijn; het kunnen zelfs kansen zijn om jullie dichter bij elkaar te brengen. Hieronder vind je een aantal tips om deze soms ongemakkelijke maar volkomen normale fase van het opbouwen van een relatie zo goed mogelijk door te komen.
Stappen
-
1Zeker in dit stadium kun je in de verleiding komen om je voor te doen als iemand die je niet bent. Je wilt er uiteraard voor zorgen dat je partner je leuk vindt, maar de beste manier om dat te doen is toch door zoveel mogelijk jezelf te zijn. Ontspan je zoveel mogelijk en probeer open te zijn over je passies, je interesses en de hobby’s in je leven (ook als je je zorgen maakt over wat hij of zij ervan zal vinden). Een relatie met iemand hebben houdt in dat je ook elkaars unieke en minder gebruikelijke kanten leert kennen. [1] X Bron
- Als jij tevreden met jezelf bent, zal degene met wie je net een relatie hebt zich ook steeds meer op zijn of haar gemak gaan voelen in jouw gezelschap.
- Zorg ervoor dat je geen dingen of kanten van jezelf verbergt uit onzekerheid of omdat je bang bent dat je partner ze af zal keuren.
Advertentie
-
1Gebaren als knuffelen of elkaars hand vasthouden kunnen jullie onderlinge band versterken. Uit een onderzoek verricht door de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit van Oxford is gebleken dat fysieke aanraking een ontzettend belangrijk aspect is van het opbouwen van vertrouwen en de band tussen de partners binnen een relatie. [2] X Bron Omhels je partner als jullie elkaar begroeten aan het begin van een afspraakje, geef hem of haar een zoen op de mond of op de wang, of raak desnoods alleen even op een kameraadschappelijke manier zijn of haar schouder aan. Op die manier zullen jullie al snel door dat ongemakkelijke stadium heen zijn.
- Als je moeite hebt met aanrakingen in het openbaar, of als je wat meer tijd nodig hebt voordat je eraan toe bent om op een lichamelijke manier je genegenheid te tonen, dan is dat uiteraard geen probleem. Je kunt op allerlei verschillende manieren dichter bij je partner komen. Doe alleen de dingen waar jij je prettig bij voelt.
-
1Zelfs als de chemie tussen jullie nog zo goed is, kan de seks nog een beetje vreemd zijn in dit stadium. Praat met je partner over je voorkeuren, en vraag ook of hij of zij misschien bepaalde wensen of fantasieën heeft. Breng dingen ter sprake als voorbehoedsmiddelen en of jullie je gaan laten testen op geslachtsziekten om er zeker van te zijn dat jullie veilig vrijen. Probeer terwijl jullie elkaar beter leren kennen nieuwe dingen uit en doe alles in een tempo dat voor jullie allebei comfortabel is. [3] X Bron
- Als je je zorgen maakt over mogelijke risico’s, begin er dan over in de fase waarin jullie nog niet intiem met elkaar zijn. Dat kan de druk een beetje verminderen en ervoor zorgen dat je je meer op je gemak voelt.
Advertentie
Verlies je bezigheden buiten de relatie niet uit het oog.
-
1Dit zal helpen voorkomen dat je teveel van het slagen van je relatie laat afhangen, waardoor je relatie onder grote druk zou komen te staan. Blijf daarom je hobby’s uitoefenen en blijf tijd en energie steken in je werk en/of je opleiding, en aan andere dingen die je leuk en belangrijk vindt. Neem niet plotseling andere hobby’s om je partner een plezier te doen en zeg niet al je afspraken af zodat je meer tijd met hem of haar kunt doorbrengen. [4] X Betrouwbare bron HelpGuide Ga naar de bron
- Als je je al in een vroeg stadium alleen maar op je relatie richt is de kans groot dat het snel weer uitgaat. Als je wilt dat je relatie ook na die eerste, onwennige fase blijft bestaan, zorg er dan voor dat je ook een leven naast je relatie hebt.
- Blijf vooral ook met je eigen vrienden en familie afspreken.
Definieer jullie relatie als jullie er allebei klaar voor zijn.
-
1Hoe lang het precies duurt voordat jullie dit gesprek kunnen hebben verschilt per stel. Wacht in ieder geval een paar weken om erachter te komen wat je precies wilt. Als jij na een tijdje merkt dat je wel een serieuze relatie zou willen, zeg dat dan tegen je partner en vraag ook wat hij of zij graag zou willen. Bespreek voordat jullie besluiten dat jullie een serieuze relatie willen, wat jullie normen en waarden zijn, wat jullie in het leven willen bereiken, en wat jullie opvattingen zijn voor wat betreft trouw oftewel monogamie (of polygamie), zodat jullie allebei begrijpen hoe de ander over deze dingen denkt. [5] X Bron
- Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn en zeg iets als: "Ik vond de afgelopen maanden met jou echt heel gaaf. En ik zou dan ook wel willen proberen om onze relatie wat serieuzer te maken."
- Je zou ook kunnen vragen wat de ander wil. Vraag bijvoorbeeld iets als: "Ik vind jou leuk en ik kan me goed voorstellen dat we samen verder zouden kunnen. Wat verwacht jij eigenlijk van een relatie?
Advertentie
-
1Probeer je gevoelens niet te verbergen en verwacht ook niet dat de ander je gedachten kan lezen. Als je partner iets doet wat jij vervelend of kwetsend vindt, leg dan uit wat je voelt. Geef je partner een kans om zijn of haar standpunt onder woorden te brengen, en kijk of jullie samen een oplossing kunnen bedenken waar jullie allebei mee kunnen leven. Het is waarschijnlijk niet makkelijk om zo’n eerste conflict op te lossen, maar als jullie er rustig bij blijven en elkaar respecteren, is de kans groot dat het jullie band juist sterker maakt. [6] X Bron
- Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je partner je geplaagd heeft met iets wat voor jou heel belangrijk is. Als jij je erdoor beledigd voelt, ook als het maar een grapje was, zeg er dan iets van. Zeg bijvoorbeeld: "Ik weet dat je het niet kwaad bedoelde, maar ik vond die opmerking van je echt kwetsend."
- Het kan zijn dat je partner er volgens echt spijt van heeft en vanaf dat moment weet dat hij of zij je beter niet kan plagen. Als de ander er niet goed op reageert of het blijft doen, ga dan bij jezelf na of jullie wel goed bij elkaar passen.
-
1Probeer te ontspannen en overhaast dit onderdeel van de onwennige fase vooral niet. Vraag of je partner je voordat je zijn of haar ouders voor het eerst gaat ontmoeten je wat achtergrondinformatie kan geven; bijvoorveeld of hij of zij een hechte band met zijn of haar familie heeft, of of zijn of haar ouders misschien gescheiden zijn, zodat je beter voorbereid bent. [7] X Bron Vertel je partner ook het een en ander over de relatie die je zelf met je familie hebt, voordat je hem of haar aan hen voorstelt. Probeer als jullie iets samen met de vrienden van je partner doen zo aardig en ontspannen mogelijk te zijn.
- Zorg er als je de ouders van je partner gaat ontmoeten voor dat je goed gekleed bent en neem eventueel een cadeautje mee om een goede eerste indruk te maken.
- Vraag of je partner misschien een leuke anekdote over zijn of haar familie kan vertellen. Als je de ouders van je partner graag beter wilt leren kennen, kan zo’n grappig feit een leuke manier zijn om het ijs te breken.
- Schenk de vrienden en de familie van je partner je volle aandacht. Probeer als je ze ontmoet zo min mogelijk op je telefoon te kijken en je niet alleen op je partner te richten. Stel vragen, neem deel aan het gesprek en probeer het naar je zin te hebben.
Advertentie
-
1Wees nieuwsgierig naar het leven van je partner. Een deel van het ongemakkelijke gevoel wordt veroorzaakt door het feit dat jullie nog vrij nieuw voor elkaar zijn. Stel je partner daarom vragen over wat hij of zij allemaal heeft meegemaakt in zijn of haar leven, en over zijn of haar interesses, verwachtingen en dromen. Naarmate jullie elkaar beter leren kennen, kun je wat meer diepgaande vragen stellen. Stel vragen over zijn of haar jeugd, of misschien zelfs over eerdere relaties die je partner heeft gehad. Hopelijk is je partner net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hem of haar, zodat jullie je binnen de kortste keren bij elkaar op jullie gemak gaan voelen. [8] X Bron
- Als je partner laat vallen dat hij of zij bijvoorbeeld voetbalde als kind, stel daar dan vragen over. Zeg bijvoorbeeld: "Jij hebt je hele schooltijd lang gevoetbald, toch? Wat vond je daar nou het leukste aan?"
- Je kunt ook veel lol hebben door hem of haar vragen te stellen over filosofie of grappige scenario’s; zoals met welke beroemdheid, dood of nog in leven, hij of zij graag eens uit eten zou gaan. [9] X Bron
-
1Let goed op als je partner je iets nieuws vertelt. Om de ongemakkelijke fase te doorstaan zul je onder meer je partner echt goed moeten leren kennen. Kijk je partner daarom aan als hij of zij je iets vertelt over zijn of haar dag, of je vertelt over iets waarover hij of zij gestresst is, luister goed naar wat hij of zij te zeggen heeft, en leg je telefoon even weg. [10] X Bron
- Probeer goed te luisteren naar wat je partner te zeggen heeft, in plaats van alleen maar te denken aan wat jij er zelf op gaat antwoorden. [11] X Bron
Advertentie
-
1Om je met iemand op je gemak te kunnen voelen is het heel belangrijk dat jullie samen leuke dingen doen. Ga samen koken of uit eten, of ga naar de film en bespreek hem vervolgens samen in een leuk café. Maak een lange wandeling door het bos of langs het strand. Kortom, breng samen zogenaamde quality time door om de afstand tussen jullie te verkleinen. Naarmate je deze nieuwe persoon beter leert kennen, zul je je beter kunnen ontspannen en je steeds minder ongemakkelijk voelen in zijn of haar gezelschap. [12] X Betrouwbare bron HelpGuide Ga naar de bron
- Probeer dingen te bedenken die jullie nog nooit eerder gedaan hebben. Door samen nieuwe dingen uit te proberen kunnen jullie de band tussen jullie versterken en herinneringen verzamelen aan de leuke ervaringen die jullie samen hebben gehad. Volg samen een kookcursus of ga gewoon gezellig samen lunchen in een nieuw restaurant.
-
1Om door de ongemakkelijke fase te komen moet je jezelf kwetsbaar op durven stellen. Zeg het tegen je partner als je een rotdag hebt gehad en vertel hem of haar over wat je allemaal meemaakt in je leven. Vertel hem of haar naarmate jullie elkaar vaker zien en jullie je steeds meer bij elkaar op je gemak voelen, meer intieme details over jezelf. Praat samen over jullie eerdere relaties, jullie jeugd, en over de moeilijkere perioden uit jullie verleden. Het nemen van dit risico kan voelen alsof je iemand in een keer heel veel vertrouwen schenkt, maar om de band met je partner te versterken is het heel belangrijk dat jullie open en eerlijk tegen elkaar zijn. [13] X Bron
- Het kan heel pijnlijk zijn als jij jezelf blootgeeft, maar in ruil daarvoor geen liefdevolle reactie krijgt. Probeer je daardoor niet te laten ontmoedigen. In dat geval is de ander misschien niet toe aan een relatie met een dergelijke diepgang, of jullie hebben niet dezelfde verwachtingen van een relatie. [14] X Bron
- Bedenk altijd dat informatie over jezelf delen en je kwetsbaar opstellen veel moed vergt, en dat je ermee laat zien dat je in staat bent om lief te hebben en een band met een ander te creëren. En dat zijn positieve kwaliteiten die jij in je hebt, hoe goed of slecht je partner er ook op reageert!
Advertentie
Gerelateerde artikelen
Bronnen
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/constructive-wallowing/202011/how-be-yourself-in-relationship
- ↑ https://youtu.be/X6Hk7hIAStw?t=114
- ↑ https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/may/20/start-low-and-go-slow-how-to-talk-to-your-partner-about-sex
- ↑ https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/relationship-help.htm
- ↑ https://www.rewire.org/define-relationship/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/constructive-wallowing/202011/how-be-yourself-in-relationship
- ↑ https://www.twoofus.org/educational-content/articles/meet-the-family-tips-for-leaving-a-good-impression/
- ↑ https://www.thecut.com/article/questions-for-couples.html
- ↑ https://www.thecut.com/article/questions-to-ask-boyfriend.html
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/between-you-and-me/201706/why-and-how-be-better-listener-in-your-relationship
- ↑ https://psychcentral.com/lib/become-a-better-listener-active-listening#The-Art-of-Questioning
- ↑ https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/relationship-help.htm
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/constructive-wallowing/202011/how-be-yourself-in-relationship
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/constructive-wallowing/202011/how-be-yourself-in-relationship
Over dit artikel
Was dit artikel nuttig?
Gerelateerde artikelen
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van wikiHow!
Je vindt dan elke week handige handleidingen in je inbox.
Meld me aan!