Pdf downloaden
Pdf downloaden
Na verloop van tijd hopen er zich pluizen, stofdeeltjes en andere vuildeeltjes op in de speakers van je smartphone. Dit vuil zie je waarschijnlijk niet zitten, en als je de speakers lang genoeg niet schoonmaakt, zal het geluid gedempt gaan klinken. Voordat je echter naar de winkel gaat voor een reparatie zijn er enkele uitstekende technieken waarmee je de speakers van je telefoon zelf vanaf de buitenkant en van binnenuit schoon kunt maken.
Stappen
Methode 1
Methode 1 van 3:
Vuil uit de speakers van je telefoon verwijderen met huishoudelijke voorwerpen
-
Kijk waar de speakers van je telefoon zich bevinden. Op een iPhone bevinden de speakers zich doorgaans onderaan en links en rechts van de oplaadpoort. Op een Samsungtoestel bevinden de speakers zich meestal ook onderaan, maar zitten ze vaak links of rechts van de oplaadpoort. De telefoonluidspreker zit meestal bovenaan de voorkant van de telefoon op de plek waar je de telefoon tegen je oor houdt.
- Houd rekening met alternatieve plekken voor de speakers, zoals aan de zijkant in de buurt van de volumeknop of onderaan de voorkant van de telefoon.
-
Ga met een wattenstaafje over de buitenkant van de speakers. Beweeg het wattenstaafje voorzichtig met ronddraaiende bewegingen over de openingen van de speaker en oefen daarbij wat druk uit. Blijf hiermee doorgaan totdat er geen vuil meer in de openingen zit. Als de openingen groot genoeg zijn, duw het wattenstaafje er dan in. Duw echter niet te hard—net genoeg om de watten aan de punt in de opening te laten gaan. Wanneer je het wattenstaafje in de opening hebt gestoken beweeg je hem naar links en rechts en oefen je daarbij wat druk uit.
- Pak een nieuw wattenstaafje wanneer de oude vuil is.
-
Maak een klein balletje van plakgom en duw het balletje in de openingen van de speaker. Pak een stuk plakgom van twee tot drie centimeter en draai er een balletje van. Blijf het balletje kneden totdat hij zacht en soepel is. Duw het balletje vervolgens in de openingen van de speaker. Oefen genoeg druk uit om het balletje in de speaker te duwen. Houd hem daar twee tot drie seconden en haal hem dan weg. Je zou moeten zien dat er vuil aan het balletje zit. Blijf dit doen totdat er geen vuil meer uit de speakers komt.
- Draai het balletje zodat je steeds een schoon gedeelte gebruikt.
- Plakgom of kneedlijm kun je kopen bij kantoorboekhandels en op het internet.
-
Maak fijne speakerrasters schoon met een medium tandenborstel. Kantel de borstel naar de boven- of onderkant van je telefoon. Houd hem parallel aan de bovenkant van je telefoon en maak er op- en neerwaartse bewegingen mee. Daarna houd je je tandenborstel verticaal (parallel aan de zijkant van je telefoon) en maak je schoon door de tandenborstel naar links en naar rechts te bewegen.
- Houd de borstel schuim omhoog en schrob met de onderste borstelharen om hardnekkig vuil te verwijderen.
- Gebruik altijd een medium tandenborstel. Een zachte tandenborstel werkt niet goed genoeg om vuil te verwijderen en bij een harde tandenborstel zijn de haren te dik om in de kleine openingen van de speaker te komen.
Advertentie
-
Koop een bus perslucht. Busjes perslucht kun je kopen bij kantoorboekhandels, elektronicazaken en webshops. Test het busje uit door hem naar beneden te richten en de knop in te drukken. Kijk hoeveel lucht uit het busje komt wanneer je de knop indrukt. [1] X Bron
- Koop een busje met een rietje om nog nauwkeuriger te kunnen werken.
-
Zet het rietje op de spuitmond van de spuitbus om nauwkeuriger te kunnen werken. Draai het dunne rietje op de spuitmond van de bus perslucht. Test het uit door het busje naar beneden te richten en de knop in te drukken. Er zou lucht uit het einde van het rietje moeten blazen.
- Draai het rietje steviger aan als je lucht uit de zijkanten van de spuitmond voelt komen terwijl je de knop indrukt.
- Gebruik geen rietje als je er zeker van bent dat je het busje zonder kunt gebruiken.
-
Blaas drie of vier kort perslucht in de openingen van de speaker. Houd de spuitmond of het uiteinde van het rietje op een afstand van ten minste een centimeter van de openingen van de speaker. Zo verwijder je het vuil dat je met het wattenstaafje in de speaker geduwd hebt.
- Blaas niet te dicht bij de speaker of je kunt de elektrische componenten in de telefoon beschadigen.
- Als je een rietje gebruikt, houd hem dan vast met je niet-dominante hand zodat hij tijdens het blazen stabiel blijft.
Advertentie
-
Haal de achterkant van de telefoon met behulp van een zuignap en een onderhoudshulpmiddel met een plat uiteinde. Verwarm de zijkanten van de telefoon ongeveer 15 seconden met een föhn op een lage stand. Duw vervolgens een zuignap op de achterkant van de telefoon. Houd het telefoonscherm naar beneden en trek de greep van de zuignap voorzichtig naar je toe. Steek tegelijkertijd het platte uiteinde van een onderhoudshulpmiddel tussen de opening in de zijkant en beweeg hem naar je toe. Blijf de achterkant van de telefoon omhoogduwen terwijl je aan de zuignap trekt—totdat de achterkant van de telefoon valt.
- Je kunt bij bouwmarkten een speciaal onderhoudshulpmiddel voor mobiele telefoons kopen. Dit hulpmiddel heeft een plat uiteinde dat lijkt op een platkopschroevendraaier en dat je als wig kunt gebruiken.
- Als het niet goed lukt, verwarm de zijkanten van de telefoon dan nog eens om de lijm los te weken die de twee delen van de telefoon op zijn plek houdt.
- Bij oudere en goedkopere modellen kun je de achterkant met je handen loswrikken. Bij nieuwere en duurdere telefoons met een glazen achterkant is dit niet mogelijk.
-
Maak de metalen afdekplaatjes en de speakers los die erdoor beschermd worden. Zowel de telefoonspeakers als de andere speakers worden meestal op hun plek gehouden met metalen afdekplaatjes. Maak de schroefjes waarmee de afdekplaatjes vastzitten los met een kleine kruiskopschroevendraaier en haal de plaatjes los. Trek nu de speakers voorzichtig uit de telefoon.
- Wrik de speakers voorzichtig los met een onderhoudshulpmiddel als het niet goed lukt.
-
Neem de speakers af met een microvezeldoek die je in ontsmettingsalcohol gedompeld hebt. Doe een klein beetje ontsmettingsalcohol op een microvezeldoek. Schrob de speakers voorzichtig totdat ze schoon zijn. Blaas vanaf de buitenkant voorzichtig in de openingen. Dompel daarna een wattenstaafje in alcohol en wrijf er voorzichtig mee over de openingen van de speaker.
- Je kunt tevens een zachte doek of een pluisvrij vel keukenpapier gebruiken. Hiermee kun je het vuil echter niet zo goed verwijderen.
- Zorg dat je de speakers en de openingen laat drogen voordat je alles weer in elkaar zet.
-
Haal de tweede achterkant eraf als je nog niet bij de speakers kunt. Bij sommige telefoons—meestal die van Samsung—moet je nog een tweede achterkant loshalen om bij de openingen van de speaker te kunnen. Bij deze telefoon moet je nog eens 10 tot 13 schroefjes losdraaien, al verschilt het exacte aantal per model en fabrikant. Gebruik een kleine kruiskopschroevendraaier en draai de schroeven tegen de klok in totdat ze loskomen. Trek dan de tweede achterkant eraf.
- Trek de plastic folie eraf die de schroeven bedekt, als je telefoon dit heeft.
- Wanneer je de tweede achterkant eraf gehaald hebt kun je bij de speakers en de openingen om ze schoon te maken. In sommige gevallen kun je echter alleen de openingen schoonmaken.
- Klik de achterkant weer op de telefoon wanneer je klaar bent met het schoonmaken van de speakers en de schroeven vastgedraaid hebt. Na het schoonmaken kun je de metalen afdekplaatjes weer aanbrengen en de achterkant op de telefoon klikken.
Advertentie
Benodigdheden
- Wattenstaafjes
- Plakgom (ook wel kneedlijm genoemd)
- Medium tandenborstel
- Busje perslucht (met een rietje om nauwkeuriger te werken)
- Zuignap
- Onderhoudshulpmiddel met een plat uiteinde
- Kruiskopschroevendraaier van 10 centimeter
Tips
- Als je na het schoonmaken van je speakers nog steeds problemen hebt, ga dan met je telefoon naar een telefoonwinkel.
- Er kunnen verschillen zijn tussen bepaalde modellen. Dit is vooral zo bij nieuwere modellen. Welk model telefoon je ook hebt, knip nooit draden en verbindingskabels door en doe geen dingen waarvan je niet helemaal zeker bent. Een werkende telefoon is beter dan een schoon exemplaar.
Advertentie
Advertentie