Pdf downloaden Pdf downloaden

De 'spreidingsbreedte' in de statistiek staat voor het verschil tussen de hoogste en laagste waarden in een dataset. De spreidingsbreedte laat zien hoe verspreid de waarden in een reeks zijn. Als de spreidingsbreedte groot is, dan liggen de waarden in de reeks ver uit elkaar; als de spreidingsbreedte klein is, dan liggen de waarden dicht bij elkaar. Als je wilt weten hoe je de spreidingsbreedte moet uitrekenen, hoef je alleen maar deze stappen te volgen.

  1. Om de spreidingsbreedte van een reeks te vinden moet je alle elementen van de set op een rij zetten, zodat je de hoogste en laagste getallen kan vinden. Schrijf alle elementen op. De getallen in deze set zijn: 14, 19, 20, 24, 25 en 28.
    • Het is makkelijker om de hoogste en laagste getallen in de set te vinden als je de getallen in oplopende volgorde zet. In dit voorbeeld wordt de set als volgt geordend: 14, 19, 20, 24, 24, 25, 28.
    • Het ordenen van de dataset kan je ook helpen met het maken van andere berekeningen, zoals het vinden van de modus, het gemiddelde of de mediaan van de set.
  2. In dit geval is het laagste getal in de set 14, en het hoogste getal 28.
  3. Nu je het kleinste en grootste getal in de set gevonden hebt, hoef je ze alleen maar van elkaar af te trekken. Trek 14 af van 28 (28 - 14) en je komt uit op 14, de spreidingsbreedte van de set.
  4. Als je de spreidingsbreedte hebt gevonden, label het dan op een duidelijke manier. Hiermee vermijd je verwarring met mogelijke andere statistische berekeningen die je moet maken voor de set, zoals het vinden van de mediaan, de modus of het gemiddelde.
    Advertentie

Tips

  • De mediaan van een statistische dataset staat voor het 'midden' van de dataset wat betreft de distributie en niet het bereik van de data. Dus hoewel het verleidelijk is om aan te nemen dat de mediaan van een gegeven dataset de spreidingsbreedte gedeeld door 2 is—of halverwege de extremen van de spreidingsbreedte—is dit meestal niet het geval. Om de juiste mediaan de vinden moet je eerst de data-elementen op volgorde zetten, en vervolgens het element vinden in het midden van de lijst. Dat element is de mediaan. Bijvoorbeeld: als je een lijst hebt met 29 elementen, staat het 15e element op gelijke afstand van zowel de boven- als de onderkant van de geordende lijst. Het 15e element is dus de mediaan, ongeacht hoe die waarde zich verhoudt tot de spreidingsbreedte.
  • Je kan 'spreiding' ook opvatten in een algebraïsche context, waar het meestal 'bereik' wordt genoemd. Om dit te begrijpen moet je eerst een idee krijgen van het concept van de algebraïsche functie, of een reeks bewerkingen op een bepaald getal. Omdat de bewerkingen van de functie op elk getal kunnen worden uitgevoerd – zelfs op een onbekend getal – wordt het getal vertegenwoordigd door een lettervariabele, doorgaans 'x'. Het domein is de set van alle mogelijke invoerwaarden die je door dit onbekende getal kunt vervangen. Het bereik van de functie is de set van alle mogelijke resultaten die je kunt krijgen als je een van de domeinwaarden invoert en alle bewerkingen van de functie uitvoert. Helaas is er niet één manier om het bereik van een functie te berekenen. Soms kan het tekenen van de grafiek van de functie of het uitrekenen van meerdere waarden een duidelijk patroon opleveren. Ook kan je wat je weet over het domein van de functie gebruiken om mogelijke uitvoerwaarden uit te sluiten, of om de dataset die het bereik aangeeft te beperken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.468 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie