PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Kleerluizen zijn piepkleine parasitaire insecten waar je als mens mee besmet kunt raken. Ze kruipen op het lichaam en voeden zich met menselijk bloed. Kleerluizen zijn ongeveer 2,3 tot 2,6 mm lang en leven in kleding en meubels, meestal in het beddengoed van de besmette persoon. Ze zoeken pas een menselijke gastheer op wanneer ze volwassen zijn geworden en het tijd voor ze is om voedsel te gaan zoeken. Vanwege dit gedrag worden kleerluizen zelden aangetroffen op het huidoppervlak, zodat de persoon die besmet is vaak de oorzaak van zijn of haar huidirritatie niet kan ontdekken.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De luizen vinden

PDF download Pdf downloaden
  1. Wanneer kleerluizen zich met bloed voeden kan er een allergische reactie in de huid optreden. Er kunnen dan de volgende symptomen optreden: [1]
    • Hevige jeuk
    • Huiduitslag, vooral in de hals, onder de oksels, in de liezen en in de buurt van de taille
    • Piepkleine rode stipjes of verdikte bultjes op de huid
    • Verdikte en donkere huid
  2. Huidirritatie kan veroorzaakt worden door beten en door steeds aan bepaalde plekken te krabben. Beide symptomen kunnen duiden op kleerluizen. Door steeds aan bepaalde plekken te krabben kunnen er ook blaren ontstaan, waardoor je een bacteriële infectie of een schimmelinfectie kunt krijgen. [2]
    • Vergeet vooral niet om je taille, bovenbenen en liezen te controleren.
  3. Soms kun je kleerluizen op de huid zien zitten wanneer ze aan het eten zijn. Dit komt niet erg vaak voor, maar controleer toch je taille, je bovenbenen en je oksels op kleerluizen. Kleerluizen hebben ongeveer dezelfde grootte, vorm en kleur als papaverzaadjes. [3]
    • Controleer alle plekken met huidirritatie.
    • Controleer alle donkere en verharde plekken op je huid.
    • Met een vergrootglas kun je groepen eitjes vinden, maar het is niet absoluut noodzakelijk om er eentje te gebruiken.
  4. Kleerluizen leven voornamelijk in de naden van kleding. [4] Pas wanneer ze uit het ei gekomen zijn en volwassen zijn geworden vallen ze de huid aan om zich te voeden. [5]
    • Kleerluizen kunnen hun eitjes op of in het menselijk lichaam leggen, maar dit komt zelden voor. [6]
  5. Volwassen luizen blijven niet langer dan vijf tot zeven dagen in leven nadat ze van een gastheer gevallen zijn. Daarom kom je luizeneitjes of neten vaker tegen in kledingstukken.
    • Neten zijn ovaal van vorm en kunnen geel of wit zijn.
    • Neten kun je over het algemeen vinden in de taille en oksels van kledingstukken. [7]
    • Neten komen binnen een tot twee weken uit. [8]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De infectie bestrijden

PDF download Pdf downloaden
  1. In de meeste gevallen zullen de kleerluizen weggaan wanneer de neten en luizen van het lichaam gewassen worden. [9] In tegenstelling tot hoofdluizen en schaamluizen kruipen kleerluizen alleen op het lichaam wanneer ze moeten eten en blijven ze niet constant op de huid zitten.
    • Neten worden zelden op het lichaam gelegd.
  2. Je arts zal je crèmes en douchegels voor kunnen schrijven die helpen om huidirritatie te verzachten, evenals allergische reacties die optreden door etende kleerluizen of overmatig krabben aan de huid.
  3. In extreme gevallen kan je arts je aanraden om een pediculicide te gebruiken. Er zijn verschillende vrij verkrijgbare middelen die goed werken om van luizen af te komen. Deze middelen doden de kleerluizen op twee verschillende manieren.
    • Eidodende antiluizenmiddelen doden de neten en hoef je slechts enkele keren te gebruiken.
    • Niet-eidodende antiluizenmiddelen doden volwassen kleerluizen, maar geen neten. Het wordt daarom aangeraden om dergelijke middelen regelmatig te gebruiken om een nieuwe besmetting te voorkomen door neten die uitkomen.
  4. Zorg dat je alle kledingstukken, beddengoed en handdoeken wast op een temperatuur van ten minste 60 graden. [10] Daardoor zullen alle luizen en neten gedood worden.
  5. Helaas is het niet mogelijk om sommige kledingstukken op een hoge temperatuur in de wasdroger te drogen. Omdat de kans groot is dat je opnieuw met kleerluizen besmet raakt kun je deze kledingstukken het beste weggooien, als dat mogelijk is. [11]
  6. Stop besmette kledingstukken vijf tot zeven dagen in een aparte zak en was ze dan apart. Zo voorkom je dat er nog meer kledingstukken besmet raken. [12]
  7. Door te stofzuigen verwijder je alle luizen en neten die in de naden en kieren van je meubels terechtgekomen zijn. [13] Neten kunnen wel twee weken lang blijven liggen en het is dus belangrijk om te voorkomen dat ze iemand anders besmetten. Maak plekken als de woonkamer dus goed schoon om alle neten te verwijderen. [14]
    • Gebruik naast de stofzuiger een desinfecterende spray om de luizen te helpen doden.
    Advertentie

Tips

  • Door je hygiëne te verbeteren en regelmatig schone kleren aan te trekken zul je van een infectie met kleerluizen af kunnen komen.
  • Kleerluizen verspreiden zich vaak door lichamelijk contact, maar meestal gebeurt dit alleen in onhygiënische omstandigheden zoals in vluchtelingenkampen, opvanghuizen voor daklozen, etc. Katten, honden en andere huisdieren verspreiden geen kleerluizen.
  • Soms is het nodig om chemische insecticiden in de vorm van poeders te gebruiken of om de luizen te fumigeren om de verspreiding van bepaalde ziekten die door kleerluizen overgedragen kunnen worden onder controle te houden (zoals vlektyfus).
  • Let op kleerluizen en de tekenen van kleerluizen op risicovolle plekken als hotels en appartementsgebouwen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Kleerluizen staan erom bekend dat ze ziekten verspreiden. Als je besmet bent met kleerluizen, doe er dan zo snel mogelijk iets aan.
  • Terugkerende koorts- en tyfusepidemieën worden vaak veroorzaakt door kleerluizen.
  • Pediculosis corporis is een aandoening die veroorzaakt wordt door een langdurige besmetting met kleerluizen. Op plekken waar de luizen veel in de huid gebeten hebben wordt de huid donkerder en harder. Meestal gaat het om het gedeelte in de buurt van de taille.
  • Door stevig aan de huid te krabben kun je ernstige secundaire infecties krijgen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.050 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie