PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Het is een veelvoorkomende soa die te genezen is en die slechts bij ongeveer 15 tot 30% van de mensen die ermee geïnfecteerd zijn symptomen veroorzaakt. De symptomen van de aandoening zijn bij vrouwen gemakkelijker te herkennen. Bij vrouwen wordt de aandoening ook wel trichomonas vaginalis genoemd, naar de parasiet die de soa veroorzaakt. Trichomonas kan alleen vastgesteld worden door een arts door middel van onderzoeken, en kan niet vastgesteld worden door alleen naar de symptomen te kijken.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De symptomen van trichomonas herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Bij de meeste vrouwen is vaginale afscheiding volkomen normaal en is hij meestal transparant tot melkachtig wit van kleur. Abnormale afscheiding is geelgroen van kleur en schuimt. Een sterke geur is tevens een teken van abnormale afscheiding. [1]
    • Trichomonas wordt door contact met vaginale afscheiding verspreid, wat meestal gebeurt bij vaginale seks. Soms kun je besmet raken op een andere manier, bijvoorbeeld door het inbrengen van een voorwerp als een vaginale douche. Gelukkig blijft de parasiet buiten het lichaam maar 24 uur in leven.
  2. Trichomonas kan bij sommige besmette vrouwen roodheid, een brandend gevoel en jeuk aan de geslachtsdelen veroorzaken. Deze symptomen kunnen op een infectie met trichomonas of een andere soa duiden. [2]
    • Trichomonas veroorzaakt irritatie in de vagina en aan de vulva.
    • Als je last van vaginale irritatie hebt en deze slechts enkele dagen aanhoudt of na een behandeling verdwijnt, dan kan het zijn dat er niets aan de hand is. Als je echter last van irritatie blijft houden of deze erger wordt, dan kun je het beste naar je huisarts gaan om een diagnose te laten stellen en je te laten behandelen.
  3. Trichomonas kan ontstekingen en wondjes aan de geslachtsdelen veroorzaken waardoor seks onaangenaam wordt. Ga naar de huisarts als je deze symptomen hebt en heb geen seks totdat je getest bent op soa’s. [3]
    • Vermijd alle vormen van seks, ook anale en orale seks, totdat je getest bent en zeker weet dat je niet geïnfecteerd bent.
    • Vertel het tevens aan je sekspartner(s) als je vermoedt dat je een soa hebt en moedig de ander aan om zich te laten testen en behandelen. Je kunt je huisarts ook om een code voor de website partnerwaarschuwing.nl vragen, waarmee je je partner(s) anoniem kunt waarschuwen. Je kunt dan via de website zelf een standaard waarschuwingsbericht van de GGD versturen. Dit kan anoniem en de ander krijgt alleen te zien om welke soa het gaat.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je laten testen op en behandelen tegen trichomonas

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je seks hebt, is er altijd een kans dat je een soa krijgt. In sommige situaties is het risico op het oplopen van een soa groter, en als je weet om welke situaties het gaat kan dit jou en je arts helpen besluiten of je je moet laten testen. Je moet je waarschijnlijk laten testen als: [4]
    • Je onveilige seks hebt gehad met een nieuwe partner.
    • Jij of je partner onbeschermde seks heeft gehad met anderen.
    • Je partner je vertelt dat hij of zij een soa heeft.
    • Je zwanger bent of wilt worden.
    • De huisarts of verpleegkundige merkt dat je abnormale afscheiding hebt of je baarmoederhals rood en ontstoken is.
  2. Je arts zal met een wattenstaafje vaginaal celweefsel of afscheiding uit je vagina afnemen. Soms heeft het staafje geen watten aan het uiteinde, maar een plastic lusje. De arts veegt met het hulpmiddel over de delen van het lichaam die geïnfecteerd zouden kunnen zijn, zoals de vagina en de vulva. Dit doet meestal geen pijn. Je hebt slechts last van licht ongemak
    • Het kan zijn dat je arts het monster zelf onder de microscoop bekijkt en je het resultaat laat weten. Het kan ook zijn dat het monster wordt opgestuurd naar een laboratorium en dat je zeven tot tien dagen op de uitslag moet wachten. Zorg dat je tijdens deze wachtperiode geen seks hebt zodat je niemand met een soa besmet, mocht je er eentje hebben.
    • Met een bloedonderzoek of uitstrijkje kan men niet testen of je trichomonas hebt. Zorg dat je naar een test voor trichomonas of een soatest vraagt.
  3. Als je trichomonas hebt, dan zal je arts je antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen. Het kan ook zijn dat je arts je al medicijnen voorschrijft voordat de uitslag van de test bekend is. Je arts zal je waarschijnlijk een oraal antibioticum voorschrijven met de naam metronidazol, wat de groei van bacteriën en protozoën stopt (trichomonas is een parasiet die tot de protozoën behoort). Bijwerkingen zijn onder andere duizeligheid, hoofdpijn, diarree, misselijkheid, buikpijn, verlies van eetlust, constipatie, smaakverandering en een droge mond. Je urine kan er ook donkerder van worden.
    • Zorg dat je het je arts vertelt als je zwanger bent of denkt dat je zwanger bent. Metronidazol is veilig voor zwangere vrouwen.
    • Drink geen alcohol als je deze antibiotica gebruikt.
    • Neem contact op met je arts als je symptomen aanhouden of als ze zo erg worden dat ze je dagelijks leven verstoren.
    • Vertel het je arts direct of ga naar de spoedeisende hulp als je last hebt van toevallen, een verdoofd of tintelend gevoel in je handen en voeten, of stemmingswisselingen.
    • Veel vrouwen met trichomonas hebben ook bacteriële vaginose. Gelukkig helpen de antibiotica die je tegen trichomonas gebruikt ook om bacteriële vaginose te behandelen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Trichomonas voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is altijd belangrijk om je regelmatig door je arts te laten onderzoeken, zelfs als je denkt dat je geen soa’s hebt. Vergeet niet dat slechts 15-30% van alle trichomonaspatiënten duidelijke symptomen van een infectie heeft. De andere 70-85% heeft nooit last van symptomen. [5]
    • Als je trichomonas niet laat behandelen, dan is de kans groter dat je hiv krijgt of dat je je sekspartners met hiv besmet.
    • Bij zwangere vrouwen met trichomonas kunnen de membranen die de baby beschermen vroegtijdig scheuren, zodat de bevalling eerder op gang komt.
  2. Als je geen monogame relatie hebt met iemand die geen soa’s heeft, gebruik dan altijd een latex condoom (dat geldt voor mannen en vrouwen) om te voorkomen dat je een soa krijgt. Andere maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen zijn:
    • Gebruik condooms bij orale, anale en vaginale seks.
    • Deel geen seksspeeltjes. Als je dat wel doet, was ze dan of bedek ze met een nieuw condoom iedere keer dat iemand anders ze gebruikt.
  3. Vertel je sekspartners met wie je onbeschermde seks of direct genitaal contact hebt gehad over je soa zodat ze zich kunnen testen en indien nodig kunnen laten behandelen.
    • Je kunt zoals hierboven al beschreven werd je arts om een code voor de website partnerwaarschuwing.nl vragen, zodat je je sekspartner(s) anoniem kunt waarschuwen. Sommige artsen hebben ook hun eigen service waarmee je je sekspartner(s) anoniem op de hoogte kunt stellen.
    Advertentie

Tips

  • De enige manier om te voorkomen dat je trichomonas krijgt is door veilig te vrijen. Gebruik latex condooms of stop met seks, tenzij je een monogame relatie hebt met een onbesmette partner.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Doordat je geslachtsdelen opzwellen door trichomonas ben je gevoeliger voor het krijgen van hiv. De kans is ook groter dat je je partner(s) met hiv besmet.
  • Het kan zijn dat je opnieuw trichomonas krijgt als je bij het vrijen geen voorzorgsmaatregelen neemt, ook al ben je er eerder van genezen.
  • Als je trichomonas niet laat behandelen, dan kun je een blaasontsteking of vruchtbaarheidsproblemen krijgen. Bij zwangere vrouwen kunnen de membranen vroegtijdig scheuren, zodat de bevalling eerder op gang komt. De baby kan tijdens de bevalling ook besmet raken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.281 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie