Pdf downloaden Pdf downloaden

Zeggen dat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot ezel, steen, fout, uitdrukking, stoot "Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen" is een bekend gezegde, maar wat bedoelen mensen er nu eigenlijk precies mee? Misschien ben je de uitdrukking een keer in een boek tegengekomen, of heeft iemand het tegen je gezegd in een gesprek. Hoe dan ook, maak je geen zorgen, want wij leggen je hieronder precies uit wat "Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen" precies betekent, en hoe en wanneer je zelf met deze wijsheid, of een veriatie erop, voor de dag kunt komen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Wat betekent “Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen”?

Pdf downloaden
  1. De uitdrukking wil zoveel zeggen als dat het niet jouw schuld is als je je voor de gek laat houden of per ongeluk iets doms doet, maar als het je een tweede keer overkomt, is het je eigen schuld. Je zou dit gezegde bijvoorbeeld kunnen horen in situaties als deze: [1]
    • "Probeer je nu alweer die truc met me uit te halen? Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, hoor!"
    • "Ik zou hem heel graag weer willen vertrouwen, maar ik vind het nogal moeilijk nadat hij tegen me heeft gelogen. Een ezel stoot zich nu eenmaal geen twee keer aan dezelfde steen."
    • "Wat, ze wil alweer geld van je lenen? Ik zou het niet doen. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen..."
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Hoe gebruik je “Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen” in een gesprek?

Pdf downloaden
  1. Je kunt dit gezegde gebruiken om te benadrukke dat je hebt geleerd van je fouten. [2] Stel dat je bijvoorbeeld met een vriend of vriendin in gesprek bent en dat je bang bent dat hij of zij op het punt staat een fout te maken, terwijl diegene beter zou moeten weten. Dat geeft jou een mooie kans om de uitdrukking "Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen" te gebruiken.
    • Zeg bijvoorbeeld: "Als ik jou was zou ik er goed over nadenken voordat ik het opnieuw zou willen proberen met een vriend die vreemd is gegaan. Een ezel stoot zich tenslotte geen twee keer aan dezelfde steen."
  2. "Een gewaarschuwd mens telt voor twee," "Door schade en schande wordt men wijs" en "Al doende leert men."
    • In een situatie als deze, zou je elk van de uitdrukkingen hierboven kunnen gebruiken: “Sinds mijn dochter een keer de suiker met het zout heeft verwisseld, controleer ik het altijd even voordat ik het in mijn koffie doe. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Waar komt de uitdrukking “Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen” eigenlijk vandaan?

Pdf downloaden
  1. "Een ezel stoot maer ééns zich aan denzelven steen; De mensch wel zevenmael, en denckt niet om syn been," wat later werd verkort tot: "Een ezel stoot zich niet tweemaal aan denzelfden steen." De uitdrukking bestond ook al in het Latijn en het Grieks. [3]
    • De Duitse journalist en televisiepresentator bedacht de volgende variant: "Men moet niet steeds dezelfde fout maken, want er is keus genoeg."
  2. Van iemand die twee keer of vaker dezelfde fout maakt, zegt men dan ook dat hij dommer is dan een ezel.
    • In het Duits bestaat de uitdrukking ook: "Ein Esel stösst sich nicht zweimal an denselben Stein." In het Engels zeggen ze het een beetje anders: "Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me." [4]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.118 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie