PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Op je werk, op school of als onderdeel van een professionele workshop of een wetenschappelijk congres, zo nu en dan kan het zijn dat je deel moet nemen aan een groepspresentatie. Een belangrijk onderdeel van spreken in het openbaar is het inleiden van andere sprekers, dus het is zonder meer goed Italic text om een aantal richtlijnen te kennen zodat je weet hoe je de persoon die na jou gaat spreken tijdens een presentatie, het beste aan het publiek kunt voorstellen. Wij willen je graag helpen je eerstvolgende presentatie tot een succes te maken, en daarom hebben we in dit artikel een aantal tips verzameld waarmee je de overgang naar de volgende spreker vloeiend en probleemloos kunt laten verlopen!

Dingen die je moet weten

  • Vat je hoofdpunten kort samen om jouw deel van de presentatie af te ronden.
  • Leid het volgende onderwerp in om de aandacht van het publiek op een vloeiende manier te verleggen.
  • Prijs de spreker die jou opvolgt of noem een paar interessante details over de persoon. Noem vervolgens de volledige naam en professionele titel van de spreker om de introductie af te ronden.
1

Vat samen waar je het zojuist over gehad hebt.

PDF download Pdf downloaden
  1. Herhaal je hoofdpunten of zeg tegen het publiek wat je wilt dat de aanwezigen van jouw deel van de presentatie onthouden. Houd het kort en duidelijk. [1]
    • Zeg bijvoorbeeld iets als: “Dus de conclusie is dat als de opwarming van de aarde in dit tempo doorgaat, tegen 2050 meer dan 140 miljoen mensen zullen hebben moeten migreren.”
    • Of zeg iets als: “Ok, dit was een korte inleiding in de verwachte effecten van koolstofuitstoot voor de komende 30 jaar.”
    Advertentie
2

Bereid het publiek voor op het volgende onderwerp door een vraag te stellen.

PDF download Pdf downloaden
  1. Stel één of meer vragen die tot nadenken stemmen en die te maken hebben met het onderwerp van de volgende spreker. Of leid het volgende deel van de presentatie in met een vraag van het type “wat zou er gebeuren als...,” om de mensen in het publiek aan het denken te zetten. [2]
    • Als de volgende spreker het bijvoorbeeld gaat hebben over de betekenis van AI voor toekomstige generaties, zeg dan iets als: “Wat zou er gebeuren als er tegen 2075 geen productiemedewerkers meer nodig blijken te zijn?”
    • Of vraag, als de volgende spreker het over de beveiliging binnen cloud-computing gaat hebben, iets als: “Hoe vaak vraagt u zich af hoe veilig het is om uw bestanden in een cloud op te slaan?”
3

Noem de naam van de volgende spreker.

PDF download Pdf downloaden
  1. Zeg eerst iets als “en nu gaan we luisteren naar…” of “onze volgende spreker is…” en noem vervolgens de voor- en achternaam van de spreker. Dit gedeelte is eigenlijk vrij simpel! [3]
    • Zeg bijvoorbeeld: “Onze volgende spreker is Rob Sanders…”
    • Of zeg: “We gaan nu luisteren naar Johan Mando…”
    Advertentie
4

Noem de titel of het beroep van de spreker.

PDF download Pdf downloaden
  1. Noem meteen na de naam van de persoon zijn of haar professionele titel, functie of bedrijf, als de spreker dat heeft. Als de spreker geen beroep heeft, zou je kunnen zeggen aan welke onderwijsinstelling of universiteit hij of zij gestudeerd heeft, of een ander informatief detail met betrekking tot zijn of haar achtergrond kunnen noemen. [4]
    • Zeg bijvoorbeeld: “Onze volgende spreker is Alex Brand, Hoofd Marketing.”
    • Of zeg iets als: “Rogier Stam is als docent filosofie verbonden geweest aan de Universiteit Leiden.”
5

Vertel het publiek waar de volgende spreker het over gaat hebben.

PDF download Pdf downloaden
  1. Probeer wat enthousiasme te kweken voor het volgende onderwerp van de presentatie. Probeer enthousiast en positief te klinken en vertel je publiek waar de volgende spreker het precies met ze over gaat hebben. [5]
    • Zeg nadat je de naam en de achtergrond van de spreker genoemd hebt bijvoorbeeld: “Hij gaat het hebben over vijf beproefde technieken om beter met je tijd om te gaan en je succes te vergroten, die je vandaag nog in de praktijk kunt brengen!”
    • Of zeg iets als: “Julia gaat het hebben over een interessante ontdekking die ze deed toen ze vorig jaar het gedrag van de inktvissenpopulatie in de Amerikaanse Pugetbaai aan het bestuderen was.”
    Advertentie
6

Prijs de volgende spreker terwijl je hem of haar voorstelt.

PDF download Pdf downloaden
  1. Wees oprecht en zeg iets aardigs over de prestaties of verdiensten van je medespreker. Gebruik de band die je al met het publiek hebt opgebouwd om de aandacht naar de volgende spreker te verplaatsen. [6]
    • Zeg bijvoorbeeld iets als: “Sandra is echt een van de meest geweldige geesten in de wereld van de natuurkunde die ik ooit heb ontmoet, en ik kan niet wachten tot u allemaal hoort wat zij te vertellen heeft.”
    • Of zeg iets als: “Alexa is nu al bijna zes jaar een hechte collega van me en ze kan bijzonder boeiend vertellen. Ik twijfel er daarom niet aan dat u vol belangstelling naar haar zult luisteren.”
    • Als je de spreker niet persoonlijk kent, kun je wat onderzoek doen naar wat hij of zij gedaan heeft. Zeg in dat geval iets als: "John heeft met zijn boeken wereldwijde bekendheid verkregen. Hij is een ware autoriteit op het gebied van internationale economie."
7

Voeg wat extra informatie of een grapje toe.

PDF download Pdf downloaden
  1. Gooi er nog één laatste opmerking tegenaan om je publiek te helpen de volgende spreker nog beter te leren kennen. Of maak een klein grapje om de mensen even aan het lachen te maken. Zorg er wel voor dat de toon waarop je het zegt geschikt is voor het soort publiek en het onderwerp. [7]
    • Zeg bijvoorbeeld iets als: “Linda is niet alleen een toonaangevend deskundige op het gebied van marinebiologie, ze spreekt ook nog eens vijf talen vloeiend. Maar maakt u zich geen zorgen, tijdens deze presentatie zal ze er maar één gebruiken!”
    Advertentie
8

Houd de inleiding kort.

PDF download Pdf downloaden
  1. Probeer je introductie te beperken tot hooguit vijf zinnen. Alles was je over de volgende spreker wilt zeggen past in een paar zinnen, dus maak er geen saaie, langdradige inleiding van. Daarmee zou je het publiek alleen maar vervelen en hun aandacht zou verslappen. [8]
    • Je eerste zin kan bijvoorbeeld een samenvatting zijn van wat jij net gezegd hebt, je tweede zin is dan een vraag om het volgende onderwerp in te leiden, en vervolgens kun je in de volgende één of twee zinnen de naam van de volgende spreker noemen, zijn of haar functie en het onderwerp. Je kunt je inleiding afsluiten met een leuk feit over de volgende spreker in zin vijf.”
9

Geef de volgende spreker een seintje om aan te geven dat hij of zij aan de beurt is.

PDF download Pdf downloaden
  1. Maak oogcontact met de volgende spreker en heet hem of haar met een handgebaar welkom. Zeg iets als “welkom” of “komt u maar” om hem of haar te vragen naar voren te komen en tegenover het publiek te gaan staan. [9]
    • Je zou iets kunnen zeggen als: “Kom maar naar voren, Samuel!”
    • Of zeg: “Welkom, Rachel.”
    Advertentie
10

Oefen minstens twee keer je hele presentatie.

PDF download Pdf downloaden
  1. Neem de hele presentatie met je groep twee of meer keer door. Oefen alles wat je wilt zeggen om de volgende spreker te introduceren aan het eind van jouw deel van de presentatie om zeker te weten dat je zowel de timing als de inhoud goed in je hoofd hebt. [10]
    • Als je niet kunt oefenen met de spreker die na je komt, kun je altijd jouw hele onderdeel van de presentatie tot het eind van de overgangsintroductie oefenen. Stel je gewoon voor dat volgende spreker ergens aan de kant zit.
    • Het kan helpen jezelf te filmen terwijl je voor de spiegel oefent en de video vervolgens terug te kijken. Je kunt ook oefenen terwijl je tegenover een vriend of vriendin staat.

Over dit artikel

Deze pagina is 473 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie