PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Dat oude boek op je zolder is voor jou misschien niet interessant, maar voor een potentiële koper kan het wel heel wat waard zijn. Zo werd een zeldzame eerste editie van On the Origin of Species van Charles Darwins in 2011 geveild voor € 150.000! [1] Zelfs als je niet over zo'n schat beschikt kun je de marktwaarde van je exemplaar bepalen zodra je de editie en publicatiegegevens hebt vastgesteld. Begin met het bestuderen van het boek en het raadplegen van online bronnen. Als je professioneel advies wilt, kun je de hulp van een taxateur inroepen. Onthoud dat de waarde van je boek afhangt van de markt en wat een koper bereid is te betalen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je boek identificeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Noteer de volledige titel van de publicatie en de naam van de auteur. Kijk vervolgens naar de naam van de uitgever en de plaats en datum van uitgave, evenals de druk. [2]
    • Sla het boek voorzichtig open tot de eerste pagina. Sla de blanco pagina's en de titelpagina waarop alleen de naam van het boek staat over, als die er zijn. Er volgt dan meestal een pagina met informatie over de uitgever en de drukkerij.
    • Vertrouw niet blind op het stofomslag of de band om de informatie te vinden die je nodig hebt, want het kan zijn dat deze elementen niet origineel zijn. Zelfs als ze dat wel zijn, kan de informatie die ze geven onvolledig zijn.
  2. Veel boekverzamelaars waarderen eerste edities en andere zeldzame uitgaven. Controleer de titelpagina en de daarop volgende pagina’s om te zien of je boek een eerste druk is, een herziene druk, of een gelimiteerde druk. Deze gegevens, die van invloed kunnen zijn op de waarde van je exemplaar, staan meestal samen met andere belangrijke identificatiegegevens voorin het boek. [3]
    • Sommige eerste drukken hebben de woorden 'Eerste druk' of '1e druk' op de titelpagina staan, maar veel ook niet. Je hebt misschien een eerste druk te pakken als je alleen een enkele publicatiedatum ziet.
    • Je kunt een herdruk herkennen als je meerdere publicatiedatums ziet staan. Bij herdrukken staat vaak het woord 'Druk' (zoals in 'Tweede druk') of 'Editie' (met een ander volgnummer dan 'Eerste').
    • In sommige gevallen kan een boek herdrukt worden door een andere uitgever dan de uitgever die het oorspronkelijk uitgaf. Het kan beschreven worden als 'Eerste (uitgeversnaam) editie' om aan te geven dat de druk niet van de oorspronkelijke uitgever van het werk is.
  3. Vergelijk aan de hand van je lijst met belangrijke identificerende informatie, wat je weet over jouw exemplaar met de officiële publicatiegeschiedenis van het boek. Bezoek een online catalogus zoals World Cat, de National Union Catalog (NUC), of een gedrukte of digitale bibliografie over de auteur of het onderwerp van je boek. Zoek op de auteur, titel en afdrukgegevens totdat je een vermelding vindt die precies overeenkomt met je exemplaar. [4]
    • Deze catalogi bevatten een verschillende vermelding voor elke bekende en vermoedelijke editie van een boektitel.
    • Hiermee kun je zien waar jouw editie past in de totale publicatiegeschiedenis van de titel. Dit zal je helpen te achterhalen hoe oud het boek werkelijk is.
  4. Hoewel het op zijn zachtst gezegd moeilijk is om het aantal particuliere eigenaren te bepalen, kun je wel opzoeken hoeveel exemplaren er in openbare, bedrijfs- en universiteitsbibliotheken zijn. Zoek je exemplaar in World Cat, NUC, of een andere online referentie en om na te gaan hoeveel exemplaren van die editie toegankelijk zijn en waar ze worden bewaard.
    • Zoals met de meeste verzamelobjecten: hoe minder exemplaren er bestaan, hoe waardevoller elk individueel overgebleven exemplaar is.
    • Vraag een bibliothecaris om je te helpen je boek op te zoeken in een online catalogus, als je het niet kunt vinden. [5]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De kwaliteit van je exemplaar beoordelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Kijk in de catalogus die bij je boek hoort hoeveel pagina's en illustraties (vaak platen genoemd) het boek zou moeten bevatten. Onderzoek je eigen boek voorzichtig om te zien of het alle pagina's en platen bevat die het oorspronkelijk bevatte. Bekijk je boek zorgvuldig om te zien of de pagina's bevlekt, verkleurd, gekreukt of gescheurd zijn en hoe intact eventuele randbewerkingen zoals vergulden zijn gebleven.
    • Raadpleeg antiquarische terminologie om de schade nauwkeurig te definiëren. Bijvoorbeeld: bruine vlekken staan bekend als 'foxing'. [6]
    • Conditie en volledigheid hebben beide invloed op de geldwaarde van een oud boek.
  2. Bepaal hoe stevig de band is en of de voor- en achterkant van de kaft stevig aan de rug zijn bevestigd. Kijk goed naar de staat van de bindsteken en de lijm. [7]
    • Een boek zonder de originele band is incompleet.
    • Als je boek niet vreselijk zeldzaam is, zal een exemplaar in slechtere staat altijd minder waard zijn dan een vergelijkbaar exemplaar in een betere staat.
  3. Controleer of de buitenste omslag en de rug verbleekt, gescheurd of kromgetrokken zijn. [8] Als je een boek uit de 20e eeuw hebt, controleer dan of het nog zijn originele stofomslag heeft. Beoordeel de staat van het stofomslag en let op eventuele scheuren, vouwen of verkleuringen. [9]
    • Het ontbreken van een stofomslag bij een boek dat er oorspronkelijk wel een had, kan de waarde ervan aanzienlijk verminderen.
  4. Raadpleeg de antiquarische gidsen om de conditie van je exemplaar te bepalen. Veelgebruikte termen zijn 'goed' of 'als nieuw', wat betekent dat het boek in bijna perfecte staat is zonder zichtbare gebreken. Termen als 'zeer goed', 'goed', 'redelijk' en 'slecht' duiden op een oplopend niveau van gebreken. Noteer de details over de fysieke conditie van het boek in relatie tot de staat die je eraan hebt toegekend. [10]
    • Onafhankelijk van de conditie, noem je het boek een 'ex-bibliotheek exemplaar' als het bibliotheekmarkeringen bevat of afkomstig is uit een bibliotheek.
    • Gebruik 'gebonden exemplaar' om te verwijzen naar een boek waarvan de pagina's in goede staat zijn maar dat een nieuwe band nodig heeft. [11]
    • Houd in gedachten dat vooral oude of zeldzame boeken nog steeds zeer waardevol kunnen zijn, zelfs met aanzienlijke schade.
  5. De herkomst van je boek, of de geschiedenis van wie het in het verleden bezat, kan van invloed zijn op de waarde ervan, vooral als het toebehoorde aan een opmerkelijke eigenaar. Controleer of er een ex libris is met de naam van de eigenaar, een handgeschreven handtekening, of een handtekening van een auteur waarin de naam van de eigenaar wordt vermeld. [12]
    • Als je boek met een boeiend verhaal kwam, probeer dan documentatie op te sporen die bewijst dat deze afkomst waar is. Kijk in familiearchieven of raadpleeg mensen die de vorige eigenaar hebben gekend voor bevestiging.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De marktwaarde van je boek bepalen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je belastingvoordelen of verzekeringsdekking voor je boek wilt, moet je een formele schatting laten maken. Taxaties kunnen worden gedaan door een gecertificeerd boektaxateur of informeel door een handelaar in tweedehands of zeldzame boeken, de Antiquarian Booksellers' Association of America (ABAA), de International League of Antiquarian Booksellers (ILAB) of de International Society of Appraisers (ISA). [13] Zoek een taxateur bij jou in de buurt, zodat die het fysieke boek kunnen onderzoeken.
    • Taxaties vereisen meestal een vergoeding, vaak om diensten en verzekering te dekken, dus wees voorbereid op deze investering.
    • Als je geen taxateur in je buurt kunt vinden, stuur dan gedetailleerde foto's van het boek. Maak foto's van de voor- en achterkant van de titelpagina, de eerste en laatste tekstpagina, de buitenkaft, de rug en alle andere aspecten waar de taxateur om vraagt.
    • Bibliothecarissen bieden meestal geen taxatiediensten aan.
    • Als je boek een handtekening bevat, zal een taxateur het voor je kunnen authenticeren. Afhankelijk van het boek en de handtekening, kan de aanwezigheid van een handtekening de waarde van je boek aanzienlijk verhogen.
  2. Er bestaan een aantal gedrukte referenties voor verzamelboeken. Zoek er een met betrekking tot het onderwerp of de auteur van je boek in een bibliotheek of in de afdeling verzamelobjecten van een boekwinkel. Afhankelijk van hoe de naslaggids is ingedeeld, kan je boek alfabetisch op auteur of titel, of chronologisch op publicatiedatum zijn gerangschikt. Raadpleeg de inhoudsopgave en index van de gids, om de lijst te vinden die je nodig hebt.
    • Benader indien mogelijk de meest recente versie, aangezien de waarde van boeken fluctueert.
    • Raadpleeg 'Collected Books: The Guide to Values' van Allen en Patricia Ahern, voor details over eerste edities.
    • Kijk naar 'American Book-Prices Current' en 'Book-Auction Records', twee referentiegidsen voor prijzen die oude boeken op veilingen opbrachten. De halfjaarlijkse 'Bookman's Price Index' vat de informatie uit de catalogi van boekhandelaren samen om tot een prijslijst te komen. [14]
  3. Zoek de gegevens van je boek op de websites van boekverkopers, zoals Abe Books, BookFinder en AdALL, en veilingsites zoals eBay, om te zien wat anderen momenteel vragen of betalen voor exemplaren zoals dat van jou. [15]
    • Als je niet veel resultaten ziet voor je exacte exemplaar, kan dit te wijten zijn aan de beperkte populariteit of schaarste. Overweeg een antiquaar te raadplegen als je online niet veel kunt vinden.
    • Maak een account aan en probeer je boek te verkopen of te veilen via een van deze sites als je dat zou willen. [16]
  4. Ondanks wat een catalogus, online referentie of taxateur je kan vertellen, hangt het werkelijke bedrag dat je zult krijgen voor de verkoop van een oud boek af van wat je koper bereid is ervoor te betalen. Beschouw deze schattingen als een beredeneerde schatting, geen vaststelling. Weet dat veel factoren van invloed zullen zijn op het bedrag dat je voor je exemplaar zult kunnen krijgen.
    • De vraag van kopers kan fluctueren volgens trends in de markt of fluctuaties in persoonlijke interesses.
    • Een beroemde titel, het werk van een bekende auteur, of een boek over een populair onderwerp kan meer waard zijn door populariteit of minder waard door oververzadiging op de markt.
  5. Je hebt maar één kans om de marktwaarde van je boek te verzilveren. Als je het gevoel hebt dat je boek meer waard is dan wat anderen er op een bepaald moment voor willen betalen, hou het dan gewoon vast. Na een paar jaar kan de waarde zijn gestegen.
    • Het is ook goed om een boek te bewaren dat een belangrijke persoonlijke of sentimentele waarde voor je heeft. Dit soort boeken, zelfs als ze niet veel geld waard zijn, zijn niet in geld uit te drukken.
    • Misschien wil je je boek ook aan een bibliotheek of archief schenken. Neem contact op met de afdeling aanwinsten om te bespreken of je al dan niet een schenking kunt doen. [17]
    Advertentie

Tips

  • Bewaar je boek veilig en goed in een koele, droge omgeving uit de buurt van stof en daglicht. Raadpleeg een archivaris of antiquair voor opslagadvies, als je niet zeker weet hoe je je boek moet beschermen. [18]
  • Als je je boek online te koop aanbiedt, zorg er dan voor dat je alle tekenen van schade duidelijk beschrijft en/of fotografeert. Wees waarheidsgetrouw in je beoordeling en overdrijf de kwaliteit van je exemplaar niet. [19]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Hanteer je boek met schone en droge handen, om te voorkomen dat vuil en huidvet op de pagina's of omslagen terecht kan komen. [20]
  • Vermijd het open en plat spreiden van de pagina's. Dit zal de binding van het boek beschadigen. Ondersteun in plaats daarvan de kaften met een zacht kussen of een V-vormige boekensteun. [21]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.407 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie