PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Hou jezelf niet voor de gek. Als je onder de zonnebank gaat heb je een grotere kans op huidkanker, dus maak er geen gewoonte van je DNA te beschadigen met UV-stralen alleen maar om een "gezond" kleurtje te krijgen. Maar als je toch zo nodig af en toe onder de zonnebank wilt kun je er maar beter zo veel mogelijk van weten. Bruin worden is een van die dingen die omringd is met cosmetische mythes. Lees deze stappen zodat je niet verbrandt.

  1. De meeste salons hebben verschillende soorten zonnebanken en bieden allerlei pakketten aan om uit te kiezen:
    • Lage druk. Dit is de traditionele zonnebank. De UV-stralen worden in een spectrum uitgezonden dat gelijk is aan natuurlijk zonlicht. De lampen zorgen dat je snel bruin wordt, maar het risico op verbranding is wel het grootst bij dit soort zonnebanken. [1] Als je makkelijk verbrandt is deze zonnebank niet geschikt voor jou.
    • Hoge druk. Deze zonnebanken stralen meer UVA-stralen uit (ten opzichte van UVB-stralen). UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor zonnebrand. [2] Bij dit soort zonnebanken krijg je een diepere kleur die langer blijft, maar het duurt langer om het op te bouwen. [1] Dit zijn vaak de duurste zonnebanken.
    • Zonnedouche. Dit is eigenlijk een verticale zonnebank. In plaats van erop te gaan liggen, blijf je staan. Voordeel is dat je niet op dezelfde plaat ligt als waar anderen op hebben gelegen (en gezweet). Daarnaast is het prettiger als je last hebt van claustrofobie.
    • Spraycabine. Je lichaam wordt met een zelfbruinende lotion ingespoten. Er komen geen UV-stralen aan te pas, dus dit is de veiligste methode. Onthou wel dat dit kleurtje misschien op een vlekkerige, onaantrekkelijke manier vervaagt als je het niet bijhoudt.
  2. Bezoek een paar salons om de zonnebanken te bekijken. Is alles schoon? Kijk goed naar de banken. Als je ergens opgehoopt vuil ziet, bijvoorbeeld tussen de glasplaat en de rand, ga dan weg. Vraag anders hoe ze de zonnebanken schoonmaken (Glassex is niet voldoende om de bacteriën te doden). Kijk rond, vergelijk wat salons en kies degene die je het meest bevalt.
  3. Een goede salon doet dat altijd (en ze zouden de zonnebank moeten afraden bij mensen met een hele lichte huid). Aan de hand van een vragenlijst wordt je huidtype bepaald, zodat ze je de juiste tijd kunnen aanraden om onder de zonnebank te gaan. De analyse duurt niet langer dan een paar minuutjes.
    • Wees open over eventuele medicatie die je gebruikt. Sommige medicijnen kunnen de manier waarop je huid op de zonnebank reageert beïnvloeden.
  4. Een goede salon zal je sterk aanraden of verplichten een brilletje te dragen. Als ze er niet op staan geven ze niet om je veiligheid (en zijn ze misschien ook nonchalant als het om het schoonmaken van de zonnebanken gaat). Maak je geen zorgen, die grappige kleine brilletjes voor onder de zonnebank laten je er echt niet uitzien als een wasbeertje. Ze zorgen er alleen maar voor dat je niet blind wordt.
  5. Tyrosine is een aminozuur dat door je lichaam gebruikt wordt om melanine aan te maken, waardoor je huid donkerder wordt. Maar het is niet bewezen dat tyrosine door de huid (of door je gal, als je het in pilvorm gebruikt) kan worden opgenomen. [3] [4]
  6. Doe zo veel uit als je wilt. Je kunt je ondergoed of bikini aanhouden of je kunt alles uitdoen. Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen als je zou doen voor een kleedkamer of openbare douche. De zonnebank wordt misschien wel na elk gebruik schoongemaakt, maar dat hoeft niet zo te zijn voor de rest van het hokje. Ga dus liever niet naakt op de stoel in het hokje zitten en hou eventueel je sokken aan tot je onder de zonnebank gaat.
    • Als je echt paranoïde bent en het niet erg vindt dat het personeel van de schoonheidssalon je aangaapt alsof je niet helemaal goed bij je hoofd bent, kun je een fles schoonmaakmiddel en een doekje vragen zodat je de zonnebank zelf nog een keertje kunt schoonmaken. Breng niet zomaar je eigen schoonmaakmiddel mee, want sommige producten kunnen het glas van de zonnebank beschadigen of je huid irriteren.
    • Vraag een snelcursus zonnen aan het personeel. Vraag waar alle knopjes voor dienen. Hoe moet je het hele ding uitzetten? Hoe werkt de ventilator? Als er aparte lampen voor je gezicht zijn, hoe zet je die dan aan of uit?
  7. Dit moet je echt doen. Ga absoluut niet zonder oogbescherming onder de zonnebank (een zonnebril helpt niet). Wat maakt het uit dat je er maf uitziet?
  8. Druk op de knop om de lampen aan te doen. Als het goed is zit er een timer op en heeft een personeelslid je een bepaalde tijd toegewezen (bijvoorbeeld 10 minuten). Een goede medewerker weet dat je met een lage dosering moet beginnen en dat je dit langzaam op kunt bouwen. Ontspan, mediteer of doe gewoon een dutje. En smeek de zonnegoden dat je niet verbrandt.
  9. Als je heel zweterig bent, veeg jezelf dan droog met een handdoek (die krijg je meestal van de salon). Doe je kleren aan en ga naar huis.
    Advertentie

Tips

  • Controleer jezelf regelmatig op huidkanker.
  • Een gehydrateerde huid bruint beter. Smeer jezelf dus lekker in met je favoriete bodylotion.
  • Als je je bruine kleurtje lang wilt behouden, scrub je huid dan vlak voor je onder de zonnebank gaat. Er komt dan een verse laag huid tevoorschijn die er voorlopig nog niet afgaat, al loop je wel een groter risico om te verbranden.
    • Als je een gevoelige huid hebt kun je je 24 uur voor je onder de zonnebank gaat beter niet scrubben of ontharen.
  • Neem niet direct na het zonnen een douche maar laat de melanine in je huid de kleur eerst goed opnemen. Als je zo lang kunt wachten is het beter pas de volgende dag te douchen.
  • Als je veel haren hebt word je niet zo bruin. Overweeg om je eerst te scheren of waxen.
  • Er wordt meestal van je verwacht dat je na het zonnen het zweet van de zonnebank opveegt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vertrouw niet op je huidkleur om te weten wanneer je onder de zonnebank vandaan moet komen. In een sterke zonnedouche kun je binnen 5 minuten vreselijk verbranden en daar kom je 6 uur later pas achter als je zo rood wordt als een kreeft. Begin rustig en bouw het op!
  • Het is heel gevaarlijk om zonder speciaal brilletje onder de zonnebank te gaan. Je gezichtsvermogen kan ernstig worden aangetast, je kunt kleurenblind of nachtblind worden, of zelfs helemaal blind.
  • Als de medewerkers van de salon er te bruingebakken of verbrand uitzien zijn zij misschien niet je beste begeleiders.
  • Doe zonnebrandcrème op (als je niet onder de zonnebank ligt). Een beetje kleur maakt je niet immuun voor zonnebrand.
  • Gebruik geen zonnebanklotion als je naar buiten gaat, want die beschermen niet tegen de zon.
  • Blootstelling aan UV-stralen vergroot hoe dan ook de kans op huidkanker.
  • Ga niet vaker dan om de dag onder de zonnebank. Je huid bruint nog 24 uur door nadat je onder de zonnebank bent geweest en je huid heeft tijd nodig om te herstellen, anders verbrand je.


Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 40.036 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie