PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is van belang om de pH—de mate van zuurheid of alkaliniteit—van water te meten. Water wordt gebruikt door de planten en dieren waarvan we afhankelijk zijn, en zelf drinken we het iedere dag. De pH-waarde van water kan iets zeggen over mogelijke verontreiniging, en dus kan het meten van de pH van water een belangrijke voorzorgsmaatregel zijn voor de volksgezondheid.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een pH-meter gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Mogelijk moet je de meter kalibreren met behulp van een stof met een bekende pH-waarde. De meter kan aan de hand van die stof worden bijgesteld. Als je water gaat testen buiten een lab, is het raadzaam om deze kalibratie enkele uren voor het veldtesten uit te voeren. [1]
    • Spoel de sonde af met schoon water voor gebruik. Droog af met een schoon doekje.
    • Het water moet diep genoeg zijn om de punt van de elektrode onder te kunnen dompelen.
    • Laat het monster even met rust zodat de temperatuur kan stabiliseren.
    • Meet de temperatuur van het monster met een thermometer.
  2. De gevoeligheid van de sonde wordt beïnvloed door de watertemperatuur, en dus kan de meting alleen nauwkeurig zijn als je de temperatuurgegevens invoert. [2]
  3. Wacht tot de meter een evenwichtstoestand heeft bereikt. De meter is in een evenwichtstoestand als de meting stabiel is.
  4. De pH-meter geeft het resultaat op een schaal van 0-14. Als het water zuiver is ligt de waarde rond de 7. Noteer je bevindingen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Met lakmoespapier

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kan pH-papier gebruiken om een nauwkeurige meting van een monster te krijgen. pH-papier moet echter niet worden verward met gewoon lakmoespapier. Beide kunnen worden gebruikt om te testen op zuren en basen, maar ze verschillen in belangrijke opzichten. [3]
    • pH-stroken bevatten een serie indicatorbalkjes die van kleur veranderen als ze aan een oplossing worden blootgesteld. De sterkte van de zuren en basen op elk balkje verschilt. Na de verandering kan het kleurpatroon worden vergeleken met de voorbeelden die bij de set worden geleverd.
    • Lakmoespapier is een papieren strook die een zuur of base (alkaline) bevat. De meestvoorkomende stroken zijn rood (met een zuur dat reageert met basen) en blauw (met een base die reageert met zuren). De rode stroken worden blauw als de stof alkalisch is, en de blauwe stroken worden rood als de stof zuur is. Lakmoespapier kan worden gebruikt als een snelle en makkelijke test, maar de goedkoopste varianten geven niet altijd een nauwkeurige meting van de sterkte van de oplossing.
  2. Het water moet diep genoeg zijn om de strook onder te kunnen dompelen.
  3. Blootstelling van een paar seconden is genoeg. De indicatorbalkjes op het papier zullen na enkele ogenblikken van kleur veranderen.
  4. De kleur of kleuren op de kaart moeten overeenkomen met de kleur of kleuren op de teststrook. De kleurenkaart relateert vervolgens de kleurpatronen aan pH-levels.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

pH begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zuurheid en alkaliniteit (de term die wordt gebruikt om basen te omschrijven) worden beide gedefinieerd door de waterstofionen die ze afstaan of opnemen. Een zuur is een stof die waterstofionen afstaat (of 'doneert'), en een base een stof die extra waterstofionen opneemt.
  2. Het pH-nummer wordt gebruikt om de mate van zuurheid of alkaliniteit van wateroplosbare substanties te meten. Water heeft normaal gesproken dezelfde hoeveelheid hydroxide-ionen (OH−) en hydronium-ionen (H3O+ ). De verhouding hydroxide- en hydronium-ionen verandert wanneer een zure of alkalische stof aan het water wordt toegevoegd. [4]
    • Het wordt meestal beschouwd als een schaal die loopt van 0 tot 14 (hoewel stoffen wel degelijk buiten dit bereik kunnen vallen). Neutrale stoffen scoren ongeveer 7, zure stoffen vallen onder de 7 en alkalische stoffen boven de 7.
    • De pH-schaal is logaritmisch, wat betekent dat verschillen van één geheel getal staan voor een tienvoudig verschil in aciditeit of alkaliniteit. Bijvoorbeeld: een stof met een pH van 2 is tien keer zuurder dan een stof met een pH van 3, en 100 keer zuurder dan een stof met een pH van 4. De schaal werkt op dezelfde manier met alkalische stoffen, met elk geheel getal dat staat voor een tienvoudig verschil.
  3. Zuiver water heeft een pH van 7, maar Nederlands kraanwater heeft meestal een pH van tussen de 7,5 en 8,3. Zeer zuur water (water met een lage pH-waarde) lost eerder giftige chemicaliën op. Deze kunnen het water vervuilen en het onveilig maken om te drinken. [5]
    • Over het algemeen wordt geadviseerd om ter plekke de pH te testen. Als je een watermonster neemt voor labonderzoek kan koolstofdioxide (CO2) uit de lucht namelijk oplossen in het water. De opgeloste koolstofdioxide reageert met de ionen in het water en verhoogt de zuurgraad in basische of neutrale oplossingen. Om verontreiniging met koolstofdioxide te voorkomen moet het water binnen twee uur na het verzamelen worden getest. [6]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.445 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie