PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Er zijn veel uitdagingen en valkuilen in de communicatie of gesprekken met anderen. Soms is het moeilijkste deel van een gesprek weten hoe je er aan deel kunt nemen. Bij netwerkevenementen, sociale evenementen en feesten gaat het meestal om groepen mensen die afzonderlijke kleine gesprekken voeren en om het zich mengen onder anderen. Als je een gesprek hoort dat interessant klinkt en je wilt meedoen, dan moet je weten hoe je moet observeren, in een gesprek stapt en het gesprek gaande houdt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Observeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Neem de tijd om te kijken of het gesprek open of gesloten is, door te kijken naar de lichaamstaal van de betrokkenen. Als het een serieus gesprek lijkt te zijn, of een privégesprek, dan is het mogelijk dat ze liever niet hebben dat iemand zich bij hen aansluit. [1] Als de groep meer open lijkt, neem dan de opening als een teken dat je gerust mee kunt door aan het gesprek.
    • In een open gesprek, kan het je opvallen dat men spreekt met open armen, luidere stemmen en in een grotere of meer open cirkel staat.
    • In een gesloten gesprek ziet je gesloten of de armen over elkaar, lage stemmen en mensen die fysiek dichterbij elkaar staan, in een kleinere kring.
  2. Als je een beetje dichterbij het gesprek komt, probeer dan een reden te hebben om dichtbij de groep te zijn, zodat je op een natuurlijke manier kunt meeluisteren. Zonder een natuurlijke reden om dichter bij de groep te zijn, kan je aanwezigheid worden gezien als afluisteren, loeren of gewoon griezelig doen. Enkele natuurlijke manieren om dichter bij de groep te komen zijn:
    • Je glas bijvullen
    • Eten halen
    • In de rij wachten
    • Films of boeken bestuderen op een plank, of kunst of posters die aan de muren hangen.
  3. Neem even de tijd om te luisteren naar waar ze het over hebben. Luister naar wat voor soort gesprek het is en wat het onderwerp van het gesprek is voordat je erin springt. Op deze manier ben je goed voorbereid om te weten wanneer het gepast is om je mening te geven of een vraag te stellen. [2]
    • Is het een ernstiger of somberder gesprek? Is het onderwerp van persoonlijke aard?
    • Is het meer een komisch of actueel gesprek? Is het onderwerp meer van oorzakelijke aard?
    • Hoe geïnteresseerd ben je in het gesprek?
  4. De grootste molensteen aan een gesprek is gebrek aan zelfvertrouwen . Je angst en comfortniveau zullen een grote invloed hebben op hoe gemakkelijk je aan een gesprek deelneemt. [3] Als je zenuwachtig, geïntimideerd of verlegen bent, probeer dan eens diep adem te halen. [4] Weet hoe je je voelt, zodat je klaar bent om een passende kans aan te grijpen, als die je pad kruist.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het gesprek voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je iemand in de groep kent of bekend mee bent, gebruik hem of haar dan als kruiwagen. Je zult je meer op je gemak voelen bij iemand die je al kent en het is meteen een gespreksstarter. Tik de ander op de schouder of hem of haar een snelle groet om te laten weten dat je er bent. Als iedereen het merkt of als het de groepsdiscussie onderbreekt, bied dan je verontschuldigingen aan en stel je voor.
    • 'Het spijt me, ik wilde niet storen. Ik ken John van het werk en ik moest even hallo zeggen. Ik ben Jane, trouwens, leuk om jullie allemaal te ontmoeten.'
  2. Als je niemand in de groep kent, kun je je gewoon voorstellen. Deze tactiek vergt enige moed, maar degenen in het gesprek zullen je bewonderen om je moed. Wacht op een opening of een rust in het gesprek zodat je niemand onderbreekt. Je kunt ervoor kiezen om jezelf voor te stellen aan één persoon in de groep of aan de hele groep. [5]
    • 'Hoi, ik ben Jane.'
    • 'Hoe gaat het met je?'
    • 'Is het oké als ik erbij kom staan?' of 'Is het goed dat ik hier ga zitten?'
  3. Als je je zo hebt opgesteld dat je je op een natuurlijke manier binnen gehoorsafstand van het gesprek bevindt en een tijdje ernaar hebt geluisterd, dan kun je dat gebruiken om met minimale inspanning in het gesprek te interrumperen. Zorg ervoor dat je geïnteresseerd en enthousiast bent over het onderwerp, want dat zal blijken. Probeer ook op een vriendelijke manier deel te gaan nemen aan het gesprek, zoals:
    • 'Het spijt me, ik kon het niet helpen, maar ik hoorde jullie...'
    • 'Excuseer me, hadden jullie het over....'
    • 'Ik stond hier al kijkend naar de films, en hoorde dat jullie....'
  4. Als je je eenmaal hebt voorgesteld, kun je de inleiding verder zetten door vragen te stellen of een nieuw onderwerp te beginnen. Zorg ervoor dat je de stroom van het gesprek volgt, probeer er niet in te springen en het onderwerp abrupt te veranderen. Wanneer je net iemand of een groep mensen hebt ontmoet tijdens een evenement, dan zijn er verschillende onderwerpen die je kunt behandelen. [6]
    • Vraag naar de situatie: 'Dus hoe kennen jullie de bruid en bruidegom?'
    • Vraag naar of complimenteer de omgeving: 'Deze plek is prachtig! Wiens idee was het om deze plek te kiezen voor het feest?'
    • Maak een opmerking of vraag naar de groep: 'Jullie lijken elkaar al lang te kennen.'
    • Vraag naar of maak een opmerking over een ander interessant onderwerp: 'Heb je die nieuwe actiefilm gezien? Wat vond je er van?'
    • Start een eigen verhaal, zoals: 'Wat me nu toch vanmorgen is overkomen...'
  5. Dit is een andere manier om het gesprek aan te gaan die vooral nuttig is voor op feestjes of meer actieve evenementen. Kijk eens rond om te zien of er kaartspellen, partyspellen of een pooltafel wordt gebruikt waar je aan mee kunt doen. [7] Als je aanwezig bent op een evenement waar muziek is of wordt gedanst, vraag dan iemand om met je te dansen. [8] Als je eenmaal hebt meegedaan aan de activiteit, heb je iets om met de andere deelnemers over te praten.
    • 'Kan ik meedoen met de volgende wedstrijd?'
    • 'Vinden jullie het erg als ik meedoe?'
    • 'Hebben jullie nog plaats voor een iemand?'
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De conversatie voortzetten

PDF download Pdf downloaden
  1. Laat het gesprek doorgaan alsof je er al deel van uitmaakt. Alleen maar omdat je aan het gesprek kunt deelnemen, betekent niet dat je het moet gaan domineren. Ga na je introductie even terug naar de luisterstand. [9] Dit zal je helpen om een idee te krijgen van de mensen in het gesprek en jezelf neer te zetten als een respectvol persoon. Als je klaar bent, is het vaak het beste om met een kleine opmerking te beginnen en de reactie te beoordelen, voordat je verder gaat.
    • 'Dat is verbazingwekkend!'
    • 'Wat, echt?!'
    • 'Ik kan het niet geloven, dat is gek!'
  2. Nadat je met succes je hebt aangesloten bij een groep, moet je beslissen of je al dan niet aan het gesprek gaat deelnemen. Het lezen van de lichaamstaal van de groep kan bijzonder nuttig zijn om te bepalen of je aanwezigheid daar wordt verwelkomd door de groep.
    • Blikken. Oogcontact maken is sowieso een goede gesprekspraktijk, dus let op hun gezichten en merk hoe ze naar elkaar kijken. Als ze elkaar aankijken bevreemd of verward aankijken, dan kan het tijd zijn om op een sierlijke wijze je uit de weg te maken.
    • Stand van de voeten. Kijk korte even waar ieders tenen naartoe gericht staan. Als iemand zijn of haar voeten in jouw richting wijst, is hij of zij open, betrokken en geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt. [10]
    • Verandering in lichaamstaal. Kijk om te zien hoe hun lichaamstaal verandert nadat je erbij bent komen staan. Blijven ze open, of openen ze zich meer (bijv. het losmaken van hun armen, dichterbij komen staan, etc.) of sluiten ze zich af (bijv. armen over elkaar slaan, van je af leunen, etc.)?
  3. Stel vragen tot je een onderwerp tegenkomt waar je een opmerking over kunt maken of graag verder over wilt praten. [11] Als er niets vanzelf opduikt, stel dan standaardvragen om de ander te leren kennen. Let op dat je het niet te lang bij prietpraat houdt, want dat kan vervelend worden voor alle betrokkenen. Gebruik deze vragen om te zoeken naar een interessanter onderwerp om op over te stappen.
    • Wat voor werk doe je? Wat studeer je?
    • Kom je uit deze omgeving?
    • Nog op vakantie geweest deze zomer?
    • Heb je de laatste tijd interessante films gezien?
  4. Onthoud altijd dat je gedurende het hele gesprek hoffelijk en beleefd blijft. Als de groep het over een onderwerp heeft dat je kent, dan kun je voorzichtig je kennis inbrengen. Wees voorzichtig dat je niemand onderbreekt of afkapt om iets te zeggen. Als de groep over iets praat waar je onbekend mee bent, is het een perfect moment om vragen te stellen. Zorg ervoor dat je respectvol bent en oogcontact maakt met de spreker. [12]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.019 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie