PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Iedereen heeft op de een of andere manier wel eens te maken met dode huid. Het is zelfs zo dat de meeste mensen dagelijks een miljoen dode huidcellen verliezen. Maar als bij jou je dode huid een probleem wordt, vooral op je gezicht of je voeten (de twee belangrijkste probleemgebieden), zijn er genoeg oplossingen beschikbaar. Door de dode huid te exfoliëren en maatregelen te nemen om dode huid in het vervolg te voorkomen, hou jij voortaan een gezonde, stralende en zachte huid.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je gezicht exfoliëren

PDF download Pdf downloaden
  1. Leg die op je gezicht en laat het 1-2 minuten liggen. Dit opent je poriën en bereidt je huid voor op het exfoliëren. Exfoliëren is een van de effectiefste manieren om van dode huid af te komen. [1]
  2. Nadat je de warme handdoek hebt gebruikt, was je je gezicht met een milde gezichtsreiniger - dezelfde die je normaal ook altijd gebruikt. Door je huid schoon te maken, open je de poriën nog meer en bereid je je huid beter voor op het exfoliëren. [2]
    • Dep je gezicht na het wassen voorzichtig droog met een handdoek. Wees voorzichtig en wrijf niet te hard, want dan kun je je huid beschadigen.
    • Je kunt jezelf ook droog laten blazen met een ventilator.
  3. Er zijn twee vormen van exfoliëren: fysiek en chemisch. Bij fysiek exfoliëren gebruik je een product waarmee je de dode huidcellen wegpoetst door er druk op uit te oefenen. Voorbeelden van hulpmiddelen waarmee je dit kunt doen zijn de scrubhandschoen of een microdermabrasieset. [3]
    • Producenten van huidverzorgingsproducten zoals L'Oreal en Ponds hebben nu microdermabrasiesets om thuis te gebruiken.
    • Ook Neutrogena heeft microdermabrasiesets.
    • Deze sets bestaan meestal uit een schurende crème of scrub, en een speciaal hulpmiddel om het aan te brengen. [4]
    • Soms zit er ook een speciale doek bij met ruwe vezels waarmee je dode huidcellen kunt verwijderen. [5]
    • Een voorbeeld is de microdermabrasieset van Neutrogena. [6]
  4. Er zijn allerlei chemische peelingproducten verkrijgbaar; je kunt het beste een schoonheidsspecialiste of dermatoloog raadplegen om te bepalen welk product voor jou geschikt is. [7] Als je dat niet wilt, lees dan in elk geval de etiketten op de producten goed door, en kies er een die geschikt is voor jouw huidtype.
    • Nadat je je gezicht hebt gewassen en voorzichtig hebt afgedroogd, breng je de peeling aan. Verspreid het over je hele gezicht, en zorg dat alles bedekt is.
    • Masseer de chemische peeling in je gezicht. Maak kleine, cirkelvormige bewegingen met je vingers; wrijf niet te hard, want dat beschadig je je huid.
    • Veel mensen behandelen hun hals ook, als het gezicht klaar is. Gebruik de peeling gerust in je hals als je wilt.
    • Voorbeelden van de werkzame ingrediënten in chemische peelings zijn glycolzuur of melkzuur. Door deze zure bestanddelen zijn deze peelings zo effectief.
    • Chemisch exfoliëren werkt vaak beter dan fysiek exfoliëren (vooral op de langere termijn), omdat het dieper in de huid doordringt. Chemische peeling werkt door chemische verbindingen op te lossen, waardoor de dode huidcellen loslaten en er makkelijk afvallen.
  5. Dep het dan voorzichtig droog. Laat het 5 minuten aan de lucht drogen en doe dan een vochtinbrengende lotion op je gezicht. [8]
    • Het is aan te raden een vochtinbrengende lotion te gebruiken na het exfoliëren. Dat gaat vroegtijdige huidveroudering tegen en laat je huid mooi stralen.
  6. In principe kun je alle delen van je lichaam op dezelfde manier exfoliëren (behalve heel gevoelige delen en slijmvliezen); maar de meeste mensen gebruiken het vooral voor hun gezicht en hals. Dat komt omdat die delen zichtbaar zijn voor andere mensen, en omdat mensen zich daar cosmetisch gezien het meest zorgen om maken. [9]
    • Gebruik een scrub die geschikt is voor je lichaam, niet je gezicht.
  7. Je hoeft niet alle producten om te exfoliëren in de winkel te kopen. Je kunt zelfs heel gemakkelijk je eigen scrub of peeling maken, als je meer van een natuurlijke aanpak houdt. Hier volgen twee eenvoudige recepten:
    • Scrub met suiker en olie: Meng gelijke delen bruine suiker en olie (olijfolie, druivenpitolie, enz.) voor een goedkope, effectief scrub. Wrijf het op de plekken die je wilt exfoliëren en maak het daarna schoon met water en zeep. Voeg een eetlepel honing en een paar druppels citroensap toe voor extra voedingsstoffen.
    • Masker van Griekse yoghurt en papaja: Meng 1/2 kopje Griekse yoghurt met een gepureerde papaja. Breng het aan op je gezicht of lichaam en laat het 15 tot 30 minuten inwerken. Haal het eraf en spoel je gezicht na met water. [10]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Je voeten verfrissen

PDF download Pdf downloaden
  1. [11] Neem een teiltje met warm tot heet water en zet je voeten erin. Laat ze 5-10 minuten weken voordat je ze gaat exfoliëren. Dit maakt het eelt zacht en zorgt voor het beste resultaat.
    • Je kunt er wat olijfolie aan toevoegen zodat het eelt nog zachter wordt.
    • Dep je voeten na het weken droog met een handdoek.
  2. Neem een borstel (je kunt speciale scrubborstels kopen bij de drogist) en wrijf in ronddraaiende bewegingen over de onderkant van je voet. Richt je vooral op de hiel en andere plekken waar de huid hard is; dit is een effectieve manier om van losse en/of dode huid af te komen.
    • Je kunt hiervoor ook een voetvijl of een Ped-Egg gebruiken. Er bestaan ook speciale scrubcrèmes voor de voeten. [12]
  3. [13] Als je plekken met dode huid op je voeten hebt die heel hard zijn, zoals bij eelt het geval is, werkt puimsteen heel effectief om het af te schaven.
    • Was de puimsteen na gebruik goed af en laat hem aan de lucht drogen voordat je hem later weer gebruikt.
  4. Na het exfoliëren kan een vochtinbrengende crème of lotion ervoor zorgen dat de nieuwe huid goed beschermd wordt, zodat die langer gezond blijft. Doe sokken aan nadat je je voeten hebt ingesmeerd, zodat je niet uitglijdt als je gaat lopen.
  5. Als je het niet zelf wilt doen, kun je altijd een pedicure doen. Tijdens de pedicure worden je voeten geweken en je nagels geknipt. Sommigen gebruiken alleen een microdermabrasie om op de harde plekken te werken, terwijl anderen een scheermes gebruiken om dode huid af te scheren. Ze kunnen ook eelt verwijderen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Dode huid voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Normaal gesproken scheidt je huid natuurlijke vetten uit om zacht, gezond en gehydrateerd te blijven. Maar soms worden deze vetten verwijderd en wordt je huid droog, schilferig of gebarsten. Om je huid te verzachten als het is uitgedroogd, kun je lotion of crème aanbrengen. Deze vochtinbrengende producten houden de huid gehydrateerd door een laagje olie of vet achter te laten. Als je huid heel erg is uitgedroogd, moet je je dagelijks insmeren. Zet bijvoorbeeld een fles lotion voor je handen op het aanrecht of bij de wastafel in de badkamer, zodat je ze na elke keer wassen kunt insmeren.
    • Hoe dikker de crème, hoe meer vocht het in je huid brengt. [14] Dikke crème, balsem en 'boter' is dus meestal effectiever dan de dunne, waterige lotions; maar het kan soms ook een vervelend 'vet' gevoel op je huid achterlaten. Probeer wat verschillende mogelijkheden om te zien wat voor jou het beste werkt.
  2. In de winter is de buitenlucht koud en droog, en maakt de verwarming de lucht binnen warm en droog. Samen hebben deze omstandigheden een slecht effect op je huid en veroorzaken ze droogte, kloven en irritatie. Eén van de beste manieren om je huid in de winter in goede conditie te houden is het dragen van lange mouwen, een lange onderbroek onder je broek, en andere bedekkende accessoires. Hoe minder je huid aan de droge, bijtende lucht wordt blootgesteld, des te minder het uitgedroogd raakt.
  3. Sterk schurende hulpmiddelen (zoals puimsteen en harde borstels) kunnen goed zijn om harde, opgebouwde dode huidcellen te verwijderen. Maar als je die te vaak gebruikt (of als je een gevoelige huid hebt), wordt je huid er ruw en rood van, waardoor het eerder uitdroogt en geïrriteerd raakt. Als je merkt dat het pijn doet of rood is na het exfoliëren, gebruik dan voortaan een milder alternatief.
    • Als een harde borstel je huid irriteert, gebruik dan voortaan een washand, dan exfolieer je iets milder.
  4. Heet water is wel lekker ontspannend, maar het ontdoet je huid van de natuurlijke vetten waardoor het uitdroogt. Om dit te voorkomen moet je warm in plaats van heet water gebruiken, en niet te lang douchen - 10 minuten maximaal. Hoe kouder (en korter) je doucht, hoe minder groot de kans is dat je huid uitdroogt.
    • Hetzelfde geldt voor het bad - korter en kouder is beter. Neem ook liever geen schuimbad of andere baden met zeep erin (behalve als het vochtinbrengend is), want ook dat droogt je huid uit.
    • Dep jezelf droog na het baden (en wrijf niet). Door het heen en weer schuren van de handdoek verwijder je ook de natuurlijke olie van je huid die door het warme water los is gekomen en irriteer je je gevoelige huid.
  5. Sommige zepen en reinigingsproducten bevatten chemicaliën die een gevoelige huid kunnen uitdrogen en de beschermende natuurlijke oliën kunnen verwijderen. Dit geldt in het bijzonder voor zeep op alcoholbasis – het doodt bacteriën uitstekend, maar de alcohol heeft een enorm uitdrogend effect op de huid. [15] Je handen goed schoon houden is cruciaal om de verspreiding van ziektes te voorkomen, maar daarvoor hoef je je handen niet met een sterke zeep te wassen. Probeer over te stappen op een mildere zeep of eentje die aangemerkt is als 'hydraterend' om een droge, gebarsten huid te voorkomen.
  6. Sommige mensen vinden het fijn om een paar minuten in een stoombad te gaan om de droge huid zachter te maken, de poriën te reinigen en vooral omdat het heerlijk voelt. Als je een stoombad in de buurt hebt, probeer er dan elke week een keer in te gaan.
    • Wees voorzichtig als je in een stoombad of sauna gaat - blijf nooit langer dan prettig voelt, zet de temperatuur niet zo hoog dat je moeilijk kunt ademen of wakker kunt blijven en, heel belangrijk, drink geen alcohol als je in de sauna gaat. [16]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 24.484 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie