PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je last hebt van droge, schilferige en ruwe voeten en/of eelt, dan kun je een voetenbad nemen met Epsomzout om je voeten op een natuurlijke manier zacht en glad te maken. Een warm voetenbad is ook een uitstekende manier om je te ontspannen. Als je een medische aandoening hebt (waaronder diabetes of een hartaandoening), dan kun je het beste eerst advies aan je huisarts vragen voordat je een voetenbad neemt.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Je klaarmaken voor het voetenbad

PDF download Pdf downloaden
  1. Epsomzout, ook wel bekend als magnesiumsulfaat of bitterzout, kun je bij de meeste drogisterijen kopen. Je zult het waarschijnlijk bij de pijnstillers (aspirine, ibuprofen, etc.) en pleisters kunnen vinden, omdat het vaak tegen spierpijn gebruikt wordt. Zorg ervoor dat je Epsomzout koopt dat voor mensen geschikt is. Dit kun je op de verpakking vinden. [1]
    • Alle soorten Epsomzout bevatten dezelfde natuurlijke mineralen (magnesium en sulfaat), maar de samenstelling hangt af van de toepassing van het zout. Epsomzout kan bijvoorbeeld in de voedingsindustrie of de landbouw gebruikt worden. [2]
  2. Bij een warenhuis of een winkel in huishoudelijke artikelen zou je een voetenbad of teil van de juiste grootte moeten kunnen kopen. Wellicht kun je ze ook kopen bij een wat grotere drogist. Je kunt ze tevens online kopen.
    • Als je niet veel geld te besteden hebt, dan is het goedkoper om een teil te kopen in plaats van een voetenbad. Een teil is niet speciaal voor je voeten gemaakt, dus zorg ervoor dat je er eentje koopt die groot genoeg is voor beide voeten. Je zou er in de winkel in kunnen gaan staan om dit uit te proberen. Houd ook rekening met de diepte van de teil—het water moet tot net boven je enkels komen.
    • Als je een elektrisch voetenbad koopt, kijk dan van tevoren of je naast water ook andere ingrediënten in het bad kunt doen.
  3. Er zijn veel verschillende soorten puimstenen te koop. Je zou ze bij de drogist of een warenhuis gemakkelijk moeten kunnen vinden. Sommige puimstenen lijken precies op stenen, anderen hebben een touwtje of een stok. Geen enkele steen is beter dan de andere; kies gewoon de steen die je het mooist vindt.
    • Vermijd puimstenen die er natuurlijk uitzien. Deze zijn namelijk zo hard als steen. Als je geen puimsteen gebruikt die speciaal voor cosmetisch gebruik bedoeld is, loop je het risico dat je je huid beschadigt.
  4. Ga je in de woonkamer zitten terwijl je tv kijkt? Of neem je een voetenbad in de badkamer terwijl je naar muziek luistert of een boek leest? Welke plek je ook kiest om je voeten te laten weken, zorg ervoor dat je de plek op de juiste manier ingericht hebt voordat je met de volgende stappen verdergaat.
    • Als je je voeten wilt spoelen na het weken, is het een goed idee om in of bij de badkamer te blijven.
  5. Als je je voetenbad op een tegelvloer of een hardhouten vloer neerzet, leg dan een handdoek op de grond neer zodat je niet uitglijdt door water dat misschien over de rand klotst wanneer je je voeten weekt en scrubt. Als je het voetenbad of de teil op vloerbedekking neerzet, dan kun je er misschien beter een placemat of ander waterbestendig materiaal onder leggen om je vloerbedekking te beschermen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Je voeten van tevoren wassen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je je voeten in het voetenbad gaat weken, moet je ze kort wassen om overtollig vuil te verwijderen. Ga in de badkuip of douche staan, maak je voeten nat, zeep ze in en spoel ze af.
    • Zorg ervoor dat je een milde zeep gebruikt die de huid op je voeten niet irriteert.
  2. Was de plekken tussen je tenen, rondom je enkels, op de bovenkant van je voeten en je voetzolen. Dit is vooral belangrijk als je vaak op blote voeten loopt of sandalen draagt.
  3. Let er daarbij op welke gedeelten bijzonder droog zijn. Wanneer je je voeten in het voetenbad hebt kun je dit waarschijnlijk minder goed zien. Onthoud welke plekken dit zijn zodat je ze later goed kunt scrubben.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Je voeten weken in een voetenbad met Epsomzout

PDF download Pdf downloaden
  1. Maak het water zo heet mogelijk, maar zorg er wel voor dat je je voeten er comfortabel in neer kunt zetten en ze niet brandt. Doe niet te veel water in het voetenbad en laat genoeg plek voor je voeten over. Wanneer je je voeten erin zet, zal het waterniveau namelijk iets omhoog gaan.
    • Controleer voordat je het Epsomzout toevoegt eerst of het water niet te heet aanvoelt. Zo verspil je geen zout als je wat heet water weg moet gooien om wat koud water toe te kunnen voegen.
    • Als je een elektrisch voetenbad hebt, doe dan je voordeel met de extra functies die het heeft om het nog leuker te maken. Je kunt bijvoorbeeld de trilfunctie gebruiken.
  2. Hoeveel zout je nodig hebt hangt af van hoeveel water je in het voetenbad hebt gedaan. Voor een voetenbad van standaardformaat (of een teil die zo groot is als een voetenbad) gebruik je 120 gram Epsomzout.
    • Als je wilt, kun je ook een paar druppels etherische oliën toevoegen, zoals lavendelolie. Deze kunnen niet alleen je voetbad een ontspannende geur geven, maar kunnen ook extra voordelen hebben, zoals antimicrobiële eigenschappen. [3]
  3. Zet ze er voorzichtig in, waarbij je oppast dat het water niet te heet is en je geen water over de rand laat klotsen. Wanneer je je voeten in voetenbad gezet hebt, kun je ze voorzichtig bewegen om het Epsomzout met het water te mengen.
  4. [4] Hierna zul je merken dat de ruwe gedeelten van je voeten zachter zijn geworden (en misschien zelfs een beetje opgezwollen). Je voeten zijn op dat moment klaar voor het scrubben.
  5. Meng een kleine hoeveelheid heet water met een handje Epsomzout en roer het door elkaar totdat er een pasta ontstaat. Masseer de pasta enkele minuten in je voeten om de ruwe huid te verwijderen. [5]
    • Vergeet niet om de plekken rondom je tenen en achterop je hielen te scrubben. Op die plekken is de dode huid moeilijker te zien.
  6. Spoel de pasta van je huid af door je voeten weer in het voetenbad te steken nadat je ze met Epsomzout gescrubd hebt.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Je voeten na afloop scrubben en verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Til je voeten uit het voetenbad. Je hoeft ze voor het scrubben niet te drogen, maar je moet de puimsteen wel natmaken voordat je deze op je voeten gebruikt. Oefen lichte tot matige druk uit en wrijf twee tot drie minuten lang met de puimsteen over de natte, eeltige gedeelten van je voeten om de dode huid te verwijderen. [6]
    • Als je te hard met een puimsteen wrijft kan je huid geïrriteerd en geïnfecteerd raken. [7] Het zou geen pijn moeten doen, dus als het dat wel doet moet je minder hard wrijven. Als je huid erg geïrriteerd is, stop er dan helemaal mee totdat je huid weer genezen is.
    • Je kunt een puimsteen dagelijks gebruiken, maar spoel hem wel af elke keer nadat je hem gebruikt hebt. Als de puimsteen erg versleten lijkt, probeer hem dan eens te koken. Koop een nieuwe puimsteen als dat niet lijkt te werken. [8]
    • Als je in de winkel geen puimsteen kunt vinden of er geen wilt gebruiken, dan kun je ook een voetvijl kopen bij de meeste drogisterijen en warenhuizen. Je gebruikt een voetvijl op vrijwel dezelfde manier als een puimsteen. Wrijf met de voetvijl over het eelt op je voeten en oefen daarbij lichte tot matige druk uit. Stop als het pijn doet.
  2. Als je voetenbad nog schoon is en niet vol met dode huidschilfers zit, kun je je voeten terug in het bad zetten om ze nog een laatste keer af te spoelen voordat je ze afdroogt. Als het voetenbad wel volzit met dode huidschilfers of als je je schoner voelt als je je voeten met schoon water afspoelt, houd je voeten dan onder de kraan en spoel ze af met lauwwarm water.
    • Sommige mensen beweren dat Epsomzout een ontgiftende werking heeft en dat het nodig is om je voeten af te spoelen nadat je een voetenbad met Epsomzout hebt genomen. Zo verwijder je de toxines die naar het huidoppervlak zijn gekomen. Voor deze bewering is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs, maar het kan zeker geen kwaad om je voeten af te spoelen. [9]
  3. Wikkel je voeten in een handdoek om het water grotendeels op te nemen. Dep je voeten daarna droog, maar wrijf er niet overheen. Dit kan je huid namelijk irriteren.
  4. Breng nadat je je voeten afgedroogd hebt een vochtinbrengende lotion aan. Je mag zelf weten wat je gebruikt, maar je kunt het beste iets gebruiken dat geen of slechts een lichte geur heeft.
    • Als je voeten niet erg gebarsten of droog zijn, dan kun je volstaan met een licht vochtinbrengend middel. Als je voeten echter erg droog zijn, dan kun je beter een sterker middel gebruiken of iets dat speciaal samengesteld is voor gebarsten en droge voeten.
    • Bedek je voeten na het aanbrengen van een olie of lotion en voor het slapengaan met sokken.
    • Vermijd bevochtiging met producten op basis van aardolie, omdat deze kankerverwekkend kunnen zijn. [10]
  5. Afhankelijk van hoe ruw en droog je voeten zijn, moet je wellicht meerdere keren een voetenbad nemen om zachte voeten krijgen. Je zou binnen een tot twee weken resultaten moeten zien als je deze stappen twee of drie keer per week nauwgezet opvolgt.
  6. Stop niet wanneer je blij bent met hoe je voeten aanvoelen. Als je je voeten langdurig zacht wilt houden moet je ze blijven verzorgen. Je hoeft echter niet zo vaak meer een voetenbad te nemen.
    Advertentie

Tips

  • Voeg lavendelolie (ter ontspanning) of olijfolie (voor extra hydratatie) aan je voetenbad toe om je voeten nog meer te verzorgen. Als je een elektrisch voetenbad hebt, lees dan van tevoren de handleiding zodat je zeker weet dat je er olie in kunt doen.
  • Om helemaal het gevoel te krijgen dat je een spabehandeling ondergaat, kun je jezelf na het voetenbad een pedicure geven. Je nagelriemen zijn na het weken zacht en gemakkelijker terug te duwen. Als je harde teennagels hebt, zul je deze na het voetenbad ook gemakkelijker bij kunnen knippen.
  • Het is wetenschappelijk bewezen dat het nemen van een warm voetenbad helpt om vermoeidheids- en slaapproblemen te verminderen. [11]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik bij het scrubben alleen hulpmiddelen die bedoeld zijn voor gebruik op je voeten. Zorg er ook voor dat alle hulpmiddelen schoongemaakt zijn, om zo infecties te voorkomen.
  • Neem niet vaker dan twee of drie keer per week een voetenbad met Epsomzout, anders kun je je voeten juist nog droger maken.
  • Als je een medische aandoening hebt, vraag dan advies aan je arts voordat je Epsomzout gaat gebruiken.
  • Als je huid juist droger wordt of geïrriteerd raakt nadat je een voetenbad met Epsomzout genomen hebt, week je voeten dan minder vaak (bijvoorbeeld een keer in plaats van drie keer per week) of stop er helemaal mee. Ga naar je huisarts als je na het stoppen nog steeds last van huidirritatie hebt.
  • Let op open wonden die je misschien op je voeten hebt. Als je een open wond op je voet hebt, gebruik dan geen sterk geurende olie of andere middelen die de wond zouden kunnen irriteren.
  • Gebruik geen Epsomzout op je voeten als je diabetes hebt. Vermijd ook sterke antiseptische zeep, andere chemicaliën (jodium en middelen om eelt en wratten te verwijderen) en geparfumeerde huidlotions. [12]
  • Hete voetbaden worden niet aangeraden voor mensen met een perifere vaatziekte of diabetes . [13]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.922 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie