PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heb je er weleens over gedacht om je eigen druiven te kweken? Druivenplanten, ook wel druivenstokken geheten, zijn behalve decoratief ook heel nuttig. Bovendien behoren druiven tot de oudste door de mens gecultiveerde plantensoorten. Meestal worden druiven gereproduceerd door ze te stekken of te enten, maar als je vastberaden bent (het is namelijk niet makkelijk!) en genoeg geduld hebt (het duurt erg lang...), kun je druiven ook uit zaadjes kweken. Lees het artikel hieronder om te weten te komen hoe je je eigen druivenzaadjes plant.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De zaadjes kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Er bestaan duizenden verschillende soorten druivenrassen. Kies voor de grootste kans op succes bij het kweken van druiven, de soort die voor jou het beste zal werken. Doe van tevoren wat onderzoek naar de beschikbare druivenrassen, en houd daarbij het volgende in gedachten: [1]
    • De redenen waarom je druiven wilt kweken. Misschien wilt je ze gewoon eten als fruit, er jam van maken , je eigen wijn maken , of ze gewoon voor de sier in je tuin hebben. Zoek uit welke rassen het geschiktst zijn voor het doel dat jij voor ogen hebt.
    • Het klimaat. De verschillende druivenrassen zijn stuk voor stuk geschikt voor bepaalde geografische streken en klimatologische omstandigheden. Probeer meer te weten te komen over de druivensoorten waarvan bekend is dat ze het bij jou in de buurt goed doen.
    • Natuurlijke variatie onder druiven geteeld uit zaad. Er bestaan zelfs tussen druiven van hetzelfde ras een aantal genetische verschillen, waardoor het kan zijn dat de druiven die je gaat kweken niet precies zo worden als je zou verwachten. Start je project daarom met een open instelling en wees bereid om te experimenteren.
  2. Verzamel zodra je hebt bepaald welk soort druiven je wilt gaan kweken, de zaadjes. Je kunt daarvoor de pitten bewaren van druiven die je eerder gekocht hebt, er bij een kwekerij of tuincentrum naar vragen, of ze via wilde druivenstruiken in je tuin (afhankelijk van waar je woont), of via een collega-tuinder verkrijgen.
  3. Onderzoek de zaadjes om je ervan te verzekeren dat ze gezond zijn en in goede conditie verkeren. Houd een zaadje tussen twee vingers en knijp er voorzichtig in. Een gezond zaadje voelt stevig aan. [2]
    • Let op de kleur van het zaadje. Bij een gezond druivenpitje kun je onder de huid van het zaadje het lichtgrijze of witte endosperm oftewel kiemwit zien zitten.
    • Leg de zaadjes in water. Gezonde, levensvatbare druivenzaadjes zullen als je ze in het water legt, zinken. Gooi zaadjes die willen blijven drijven weg.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De zaadjes klaarmaken voor de groei

PDF download Pdf downloaden
  1. Was de levensvatbare zaadjes zorgvuldig om eventuele druivenpulp en andere afvalstoffen of -deeltjes te verwijderen. Week ze 24 uur lang in een klein beetje gedestilleerd water. [3]
  2. Veel soorten zaadjes hebben om ervoor te zorgen dat het ontkiemingsproces kan beginnen een periode van koude, vochtige omstandigheden nodig. In de natuur gebeurt dat als de zaadjes in de winter onder de grond zitten. Je kunt deze omstandigheden nabootsen door middel van stratificatie. December, oftewel de winter op het noordelijk halfrond, is voor druivenzaadjes de beste periode om het stratificatieproces te starten. [4]
    • Maak een bedje voor de zaadjes. Vul een luchtdicht plastic zakje, of iets anders wat als capsule kan dienen, met een zacht groeimedium, zoals vochtig keukenpapier of zand, vermiculiet of bevochtigd veenmos. Veenmos, oftewel turfmolm, werkt voor druivenzaden het beste, omdat het bepaalde eigenschappen heeft die de zaadjes beschermen tegen schimmels.
    • Stop de druiven in het bedje. Bedek ze met ongeveer 1,25 cm van het groeimedium.
    • Koel de zaadjes. De ideale temperatuur voor stratificatie is een constante temperatuur van 1-3 ºC. De koelkast is hiervoor daarom een geschikte plaats. Bewaar de zaadjes daarom twee tot drie maanden in hun stratificatiebedje in de koelkast. Zorg er wel voor dat ze niet bevriezen.
  3. Haal de zaadjes in het vroege voorjaar uit de koelkast en plant ze in potten gevuld met aarde van goede kwaliteit. Plant de zaadjes afzonderlijk in kleine potjes, of in grotere potten met minstens 4 cm tussenruimte. [5]
    • Zorg ervoor dat de zaadjes warm genoeg blijven. Om goed te kunnen ontkiemen, hebben de zaadjes overdag een temperatuur van minstens 20ºC en 's nachts van ongeveer 15ºC nodig. Gebruik een broeikas of verwarmingsmatten om de zaadjes op de juiste temperatuur te houden.
    • Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Besproei het oppervlak van de aarde als het er droog uit begint te zien met een fijn straaltje water.
    • Houd de groei in de gaten. Druivenpitten hebben in principe tussen de twee en de acht weken nodig om te ontkiemen.
  4. Verplant de zaailingen als ze ongeveer acht cm gegroeid zijn naar potten van 10 cm hoog. Houd om gezonde planten te kweken de zaailingen binnen of in een kas totdat ze ongeveer 30 cm hoog zijn, een behoorlijk wortelstelsel hebben en minstens vijf of zes blaadjes.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De druivenstokken naar buiten verplaatsen

PDF download Pdf downloaden
  1. Om goed te kunnen gedijen, hebben druivenstokken de juiste hoeveelheid zon en een goede waterafvoer nodig en moet je ze op een bepaalde manier ondersteunen. [6]
    • Kies een zonnige plek. Voor het beste resultaat hebben druiven per dag zeven tot acht uur volle zon nodig.
    • Geef de planten genoeg ruimte. Zet de planten ongeveer 2,5 meter uit elkaar om ervoor te zorgen dat ze zo goed mogelijk kunnen groeien.
  2. Druiven hebben grond nodig die het water goed afvoert. Als je klei of andere slecht drainerende grond hebt, kun je hem aanvullen met wat verteerde compost, zand of andere bodemverbeteraars om de waterdoorlatendheid te verbeteren. Ook kun je een trellis, oftewel een verhoogd bed gebruiken, gevuld met een mengsel van goede zandleem en compost.
    • Controleer voordat je de druiven gaat planten de pH van de grond . Verschillende soorten druiven gedijen het beste bij een bodem met verschillende pH-waarden (5,5-6,0 voor autochtonen, 6,0-6,5 voor hybriden, en 6,5-7,0 voor vinifera). Daarom is het het beste om de zaadjes ofwel in een gebied met een pH-waarde binnen het juiste bereik te planten, ofwel om de pH van de bodem aan te passen aan het type planten. [7]
    • Als je druiven wilt telen om er wijn van te maken, zorg dan dat je weet dat het type grond (bijvoorbeeld zand, slib, of een soort grond die rijk is aan kalksteen of klei) de smaak van de wijn zal beïnvloeden. [8]
  3. Voeg twee weken na het planten een klein beetje meststof van het type 10-10-10 toe aan de grond, rondom de basis van de jonge planten. [9] Herhaal dit proces vervolgens ieder jaar in het voorjaar.
  4. Druivenranken hebben een goede ondersteuning nodig in de vorm van latwerk in de vorm van een trellis of een prieel. In het eerste jaar van je wijngaard (twee jaar na het ontkiemen van de zaadjes), wanneer je planten nog klein zijn, zullen stokken voldoende zijn om ze te ondersteunen en van de grond te houden. Naarmate de planten groeien, moet je ze aan het latwerk of het prieel vastbinden. Bind het uiteinde van de scheuten aan het ijzerdraad vast, zodat ze daarlangs gaan groeien. [10]
  5. Het duurt namelijk wel drie jaar voordat de druivenstokken vruchten gaan dragen. Gedurende die tijd is het, om de beste oogst te garanderen, van het grootste belang dat je de planten goed verzorgt en snoeit. [11]
    • Jaar één: Let op of de plant groeit. Kies de drie sterkste scheuten aan de plant en zorg ervoor dat die goed kunnen groeien. Knip alle andere scheuten af. De drie overblijvende scheuten zullen dan sterker en krachtiger groeien.
    • Jaar twee: Bemest de planten met een uitgebalanceerde meststof. Verwijder de bloemtrossen zodra ze opkomen; als de wijnstok al zo vroeg vrucht draagt, gaat alle energie van de plant verloren. Verwijder daarom alle knoppen of scheuten die onder de drie belangrijke knoppen of scheuten die je het jaar daarvoor geselecteerd hebt groeien. Snoei de planten op de juiste manier . Bind lange scheuten losjes vast aan de trellis of aan het prieel.
    • Jaar drie: Blijf bemesten en ga door met het verwijderen van lage scheuten en knopjes. In dit jaar kunt je alvast een paar bloemtrossen laten staan en waarschijnlijk al wat druiven oogsten.
    • Jaar vier en daarna: Blijf bemesten en snoeien. Als je wilt kun je tijdens het vierde jaar alle bloemtrossen laten bloeien.
    • Houd er bij het snoeien rekening mee dat druiven vruchten zullen produceren op éénjarig hout (dus op hout dat in het seizoen daarvoor gegroeid is).
    Advertentie

Tips

  • Verwacht niet dat je zaadjes precies het soort druiven opleveren als het soort waarvan ze afkomstig zijn. Het resultaat zal je nog weleens kunnen verbazen!
  • Je kunt druivenpitjes heel lang (in principe zelfs jaren) in stratificatie bewaren. De zaadjes houden onder die omstandigheden namelijk een soort "winterslaap".
  • Zet de zaadjes als ze tijdens je eerste poging niet ontkiemen opnieuw in stratificatie en probeer het het jaar daarna nog een keer.
  • Als je niet zeker weet hoe je je wijnstokken in goede banen moet leiden en hoe je ze moet snoeien, neem dan contact op met een kwekerij of vraag een tuinder om advies. De kans is groot dat zij je kunnen helpen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 44.751 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie