PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Druiven zijn prachtig fruit waar je van alles mee kan doen. Je kan druiven gebruiken om wijn of jam van te maken en om mee te bakken en je kunt ze vers van de trossen eten. Ze kunnen in diverse delen van de wereld gekweekt worden en zijn een aanwinst voor vrijwel elke tuin.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De voorbereiding van het planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Zoals voor elke plant geldt, groeien sommige druivensoorten beter in bepaalde gebieden en verschillen de soorten van smaak en uiterlijk. Er zijn grofweg drie soorten druiven: de Amerikaanse, de Europese, en de Muscadine druiven. Amerikaanse druiven groeien het best in warme, zonnige klimaten zoals in het midden van Californië. In Europa en in het noorden van Amerika groeien meestal Europese druiven. Muscadine druiven groeien voornamelijk in het zuiden van Amerika.
    • Elk van de drie druivensoorten bestaat weer uit meerdere variaties, die allemaal hun eigen smaak, kleur, textuur en grootte hebben. Je kan naar een tuincentrum bij je in de buurt gaan om een soort te zoeken die past bij jouw wensen en de omgeving waarin je woont.
    • Selecteer planten die er gezond en sterk uitzien, en die 1 jaar oud zijn. Indien mogelijk, kijk dan of de winkel een certificaat heeft waaruit blijkt dat ze geen virussen bij zich dragen, zodat je zeker weet dat ze goed zullen blijven groeien. [1]
    • Selecteer de planten die wortels hebben die goed verspreid zijn, en die enigszins symmetrische takken hebben.
  2. Als een vriend van je of jijzelf een druivenrank heeft waar je graag een stekje van wilt om zelf te kweken, neem dan een stekje en plant het op een nieuwe plek. Als je een stekje gaat gebruiken doe je het volgende: snijd de stekjes direct van de druivenrank of van een tak die net gesnoeid is. Zorg dat het stekje 3 ogen lang is (de ogen zien eruit als bobbels). Snijd het stekje schuin weg van de tak. Snijd met een hoek van 45 graden, en 0.80-2.5 cm boven het onderste oog.
    • Als je met stekjes werkt, plant er dan zo veel mogelijk – op zoveel mogelijk plekken – zodat je een verhoogde kans op succes hebt. Planten die je te veel hebt kan je altijd nog weggeven.
  3. Druivenranken zijn meerjarige planten die wel 50-100 jaar kunnen worden. Zorg er daarom voor dat de door jou uitgekozen plek een geschikte en permanente plek is, die genoeg ruimte biedt aan de druivenranken die uit je stekje zullen groeien. Druivenranken groeien erg goed in glooiende en heuvelachtige gebieden met veel zonlicht en waar overtollig water goed afgevoerd kan worden. Indien mogelijk plant je de druivenranken op een neergaande helling op een heuvel die op het zuiden ligt, op een plek waar geen andere bomen en grote planten in de buurt groeien.
    • Als je in een koud klimaat leeft, plant je de druivenranken bij voorkeur op een zonnige plek, het liefst op het zuiden. Een plek op het zuiden kan voorkomen dat de druivenranken bevriezen. Probeer te voorkomen dat je de druivenranken op vorstgevoelige plekken plant, zoals op een laag gelegen plek of aan de voet van een berg, waar koude lucht blijft hangen en de planten kan beschadigen.
    • Als je op het Zuidelijk Halfrond leeft, zijn hellingen die op het noorden gelegen zijn het zonnigst.
  4. Druivensoorten zijn een beetje kieskeurig als het gaat om de bodemgesteldheid van hun plekje, dus zorg ervoor dat je die vlak voor het planten in orde gemaakt hebt. Zorg dat de aarde een beetje steenachtig of zanderig is, met een pH-waarde die net boven de 7 uitstijgt. Optimaliseer indien nodig de conditie van de aarde door te zorgen voor een goede afwatering, want wortels die volgelopen zijn met water produceren geen gezonde en goed groeiende druivenranken.
    • Het beste is om wat aarde op te sturen naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in bodemonderzoek, zodat je een complete analyse hebt. Dit hoeft niet duur te zijn, en soms is het bij grote tuincentra zelfs gratis. Als dit niet mogelijk is, test dan de pH-waarde van de aarde met een pH-bodemtest of een pH-bodemmeter, en breng de aarde op het juiste pH-peil door kalk of turf toe te voegen.
    • Hoewel het misschien onnatuurlijk lijkt, houden druivenranken niet van aarde die te rijk is aan voedingsstoffen. Vermijd zwaar bemeste aarde indien mogelijk, en volg de adviezen op die gegeven zijn op basis van de uitkomst van je bodemonderzoek, of adviezen van een ervaren lokale kweker. [2]
  5. Druivenranken, zoals de naam al suggereert, zijn rankende planten die omhoog groeien langs balken, een pergola of een tralie- of latwerk. Als je je druivenranken niet langs een hek of een andere stevige ondersteuning laat groeien, maak of koop dan een latwerk waar ze tegenaan en omhoog kunnen groeien. Dat komt in de praktijk meestal neer op een houten latwerk dat gemaakt is van elkaar kruisende planken, waar de ranken zich omheen kunnen wikkelen, en het is tevens een stevige ondersteuning voor de druivenranken.
    • Als je geen geld hebt of anderszins niet in de gelegenheid bent om een latwerk te kopen of zelf te maken, kan je ook houten planken en ijzerdraad kopen en vastmaken aan de palen van een hekwerk,zodat je makkelijk een zelfgemaakt latwerk kan maken.
    • Gebruik geen stok (zoals je misschien zou doen voor een tomatenplant), want dit biedt niet genoeg houvast voor je druivenranken als ze gaan groeien.
  6. Wacht met het planten van je druivenranken tot er een vorstvrije dag in de late winter of vroeg lente aanbreekt. Het snoeien vindt het jaar daarop ook plaats rond deze tijd. Lees meer op het internet op diverse sites over de juiste tijd van het aanplanten van druivenranken, of vraag kwekers van druivenranken in je omgeving om advies hierover.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De druivenranken planten

PDF download Pdf downloaden
  1. De afstand tussen de planten is afhankelijk van het soort druiven dat je plant. Voor Amerikaanse en Europese druivensoorten geldt dat je ze 1.80 – 3.00 m van elkaar af plant. Muscadines hebben veel meer ruimte nodig, en moeten ongeveer 5 m van elkaar af geplant worden. Plant de stekjes in een geul waarbij je de onderste twee ogen bedekt. Het bovenste oog moet net boven de aarde uitsteken. Druk de aarde stevig aan rondom de net aangeplante druivenstekjes.
    • Hoe diep je de druivenranken plant, hangt af van de leeftijd en grootte van elke individuele plant. Bedek de druivenstam niet hoger dan het eerste oog, maar zorg er wel voor dat de wortels volledig bedekt zijn met aarde.
  2. Druivenranken houden niet van veel water of regen, en na de eerste keer bewateren beperk je de hoeveelheid water tot het minimum. Schenk het water bij de wortels, zodat het merendeel van het water geabsorbeerd kan worden in plaats van verdampt te worden door de warmte van de zon. Als er in het gebied waar je woont weinig regen valt, kun je een drip systeem direct bij de wortels aanleggen, zodat de wortels op gezette tijden kleine hoeveelheden water krijgen. [3]
  3. Tijdens het eerste jaar is het beter als de druivenranken nog geen volledig gerijpte vruchten dragen, omdat deze de jonge druivenranken kunnen beschadigen door hun gewicht. Snijd al het fruit en alle takken weg, behalve de sterkste die uit de stam groeien. In de jaren daaropvolgend kun je snoeien waar het nodig is, en volgens de manier waarop het in jouw omgeving gedaan wordt. Snoei ook elk jaar 90% van alle nieuwe scheuten die op de oudere druivenranken groeien.
  4. Snoei druivenranken altijd in de periode waarin ze het minste activiteit vertonen. Anders verliezen ze hun sap – en hun kracht. Dit is meestal aan het eind van de winter, als het buiten niet meer zo koud is dat het vriest.
  5. Een laagje mulch om je planten heen zorgt ervoor dat de temperatuur van de aarde constant blijft, dat het water vastgehouden wordt, en dat er minder onkruid kan groeien.
  6. Er zal over het algemeen weinig ongediertebestrijding nodig zijn omdat druivenranken van nature taai zijn. Houd onkruid op afstand door met de hand regelmatig het onkruid weg te halen, en leg eventueel een net over de druivenranken heem om vogels weg te houden. Vraag andere kwekers in de omgeving of zoek op internet hoe je motten en wormen het beste kan bestrijden. Want deze kunnen je oogst volledig teniet doen en je druivenranken beschadigen.
    • Zorg dat je de druivenranken ergens plaatst waar de lucht goed kan circuleren, zodat ze geen last krijgen van het poederachtige meeldauw.
    • Bladluizen kunnen een probleem vormen bij druivenranken; lieveheersbeestjes eten van nature bladluizen en zullen je druivenranken niet verder beschadigen.
  7. Sterk en eetbaar fruit is er pas na 1-3 jaar. Als je ziet dat het er is, test de rijpheid dan door een paar druiven van verschillende plekken van de druivenranken te plukken en ze te proeven. Als de druiven zoet zijn kun je ze plukken, want dan zijn ze er klaar voor om geoogst en gegeten te worden.
    • Druiven rijpen niet na het plukken (zoals wel het geval is bij sommige andere fruitsoorten), dus zorg ervoor dat je ze niet te vroeg plukt.
    • De kleur en de grootte zijn niet altijd een goede indicator om te bepalen of het fruit rijp is. Pluk het fruit alleen als je het geproefd hebt en zeker weet dat het klaar is om geoogst te worden. [4]
    Advertentie

Tips

  • Als je vragen hebt over het kweken van je druivenranken, zoek dan op internet naar meer informatie of stel je vragen aan ervaren druivenkwekers.
  • Dit zijn een aantal populaire druivensoorten die gebruikt worden bij het maken van wijn:
    • Merlot
    • Syrah
    • Chenin Blanc
  • Dit zijn een aantal populaire druivensoorten:
    • Thompson zonder pit druiven
    • Red Flame druiven
    • Concord druiven voor het maken van gelei
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.919 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie