Pdf downloaden
Pdf downloaden
Dungeons and Dragons is een heel erg goed spel om te spelen als je je verveelt, of als je de wereld van je verbeelding uit wilt breiden. Per slot van rekening vraagt een spel met een diepte zoals dit spel heeft echt een boel werk om op de juiste manier te worden gespeeld. Hier volgen een aantal dingen die je moet doen om dit magnifieke spel te kunnen spelen.
Stappen
-
Koop de handboeken. Om Dungeons and Dragons, ook wel bekend als D&D of algemener bekend als DnD, te kunnen spelen moet je de regels kennen. Als je geen winkel kunt vinden waar je de boeken kunt kopen, kun je websites als Bol.com proberen. Lees de handboeken door totdat je de basisregels kent en begrijpt.
- Er zijn verschillende edities van het spel, met verschillende regels en handelingen die moeten worden doorlopen. De derde en vierde editie worden op dit moment het meest gebruikt. De vierde editie wordt gezien als meest gebruiksvriendelijk en het gemakkelijkst om te leren te spelen.
-
Begrijp wat het inhoudt om een bepaald ras te zijn. Je karakter kan tot een aantal verschillende rassen behoren. Welke deze zijn varieert per editie, maar de meest voorkomende zijn o.a. mens, dwerg, elf, halfling, halfelf, halfork en gnoom. De verschillende rassen hebben verschillende inherente vaardigheden, voordelige en nadelige eigenschappen. Dit zal de manier beïnvloeden waarop je personage zich door het leven heen slaat.
-
Begrijp wat het inhoudt om een bepaalde klasse te zijn. De klasse behelst wat je personage doet, waar hij of zij goed in is of wat hij of zij heeft gekozen om te doen met zijn of haar leven. Belangrijkst is dat je met de keuze voor een bepaalde klasse ook je vaardigheden kiest, welke een effect zullen hebben op welke rol jouw personage zal spelen in de groep. Het is belangrijk dat je een klasse kiest die past bij je ras. De klassen variëren ook weer per editie. Veel voorkomende klassen zijn strijder, bandiet en tovenaar.
-
Begrijp het belang van morele waarden. Je personage zal ook bepaalde morele waarden hebben waar je rekening mee moet houden. Als je deze waarden kent zal je beter kunnen beslissen hoe je personage zal reageren in een bepaalde situatie, evenals de keuzes die hij/zij zou maken.
-
Begrijp de rol van de dobbelstenen. Er worden meerdere dobbelstenen gebruikt bij het spelen van DnD. Dit zijn niet de standaard dobbelstenen maar een speciaal soort dobbelstenen met een ongewoon aantal aan zijden. De meest voorkomende DnD-dobbelsteen is de klassieke d20 (met de d10 er niet ver achter) maar je zal een aantal andere nodig hebben. Je kunt het beste een volledige set kopen bij de plaatselijke spelletjeswinkel.
- De dobbelstenen zullen bij vrijwel elke actie die de speler of Dungeon Master (DM) uitvoert worden gebruikt. Hoe moeilijk het is om iets te laten gebeuren of hoe groot de kans is dat er iets gebeurt hangt af van het type dobbelsteen. Je rolt en als het getal hoog genoeg is kan de actie goed, slecht of op legio andere manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de beslissing van de DM.
Advertentie
-
Doe mee met een spel. De simpelste, beste en gemakkelijkste manier om te beginnen is door mee te doen met een bestaande groep. Als jij je sociaal minder makkelijk beweegt dan gemiddeld kan dit een behoorlijke opgave lijken, maar het kan uiteindelijk wel een uitstekende manier zijn voor jou om nieuwe vrienden te maken. Je kunt bij forums zoeken, rondvragen op cons, of informeren of adverteren bij de plaatselijke spelletjeswinkel. Veel universiteiten en hogescholen, en ook middelbare scholen, hebben ook clubs.
- Je zal degene die optreed als gastheer voor de groep moeten e-mailen, bellen en/of ontmoeten en hem of haar vragen of je mee kunt doen. Wat je vooral wilt weten is de gemiddelde leeftijd van de groep. D&D is een activiteit waar een groep van verschillende leeftijden lol aan kan beleven, maar het hoeft niet per se zo te zijn dat je het niet erg vindt om de enige tiener te zijn in een kamer vol met veertigers.
-
Organiseer je eigen spel. Dit kost wat meer inspanning van jouw kant. Je kunt adverteren bij veel van dezelfde plekken als hierboven werd beschreven. Daarnaast kun je ook vrienden, familieleden of collega’s rekruteren om samen met je te spelen.
-
Benoem een Dungeon Master (DM). Als jij degene bent die het spel organiseert zal jij dit waarschijnlijk zijn. De DM zou goed bekend moeten zijn met de regels, of in ieder geval het spel moeten willen leren kennen en willen beheren. Het zou een goed idee zijn als diegene wat voorbereidingen zou treffen voor een avontuur vóór het begin van de eerste sessie.
- Diegene zou de volgende standaard boekwerken met spelregels moeten aanschaffen of er kopieën van moeten hebben: The Player's Handbook, The Dungeon Master's Guide & The Monster Manual I. Er zijn nog veel meer boeken verkrijgbaar, maar alleen deze drie zijn vereist om het spel te kunnen spelen.
-
Zoek een plek om te spelen. Meestal heb je een tafel met wat stoelen eromheen nodig en meestal is deze plek het huis/appartement van de DM (dit is niet om een bepaalde belangrijke reden het geval, maar het is gewoon meestal hoe het uiteindelijk gaat). Het beste is als het een plek is waar geen afleidingen zijn, zoals de Tv of andere mensen die niet mee zullen spelen, hoewel sommige plaatselijke kroegen of spelletjeswinkels aan groepen de mogelijkheid kunnen bieden om daar gratis of voor een bepaald bedrag te komen spelen.Advertentie
-
Daag op. Je zal de volgende speelavond natuurlijk ook moeten komen opdagen. DnD is een spel waar jij je volledig voor moet inzetten, aangezien het lastig is om van het spel te genieten als er constant groepsleden afwezig zijn. Als je gaat meedoen met een spel zou je (voor)bereid moeten zijn om jouw dagschema aan te passen aan die van de andere leden van de groep.
-
Creëer personages. Voordat je begint aan de eerste sessie zou je jouw eigen personages moeten creëren. Dit kun je alleen doen, voordat je als groep bij elkaar komt, of samen. Samen personages creëren zou ervoor moeten zorgen dat je een meer uitgebalanceerd team krijgt, omdat je kunt overleggen over wat van belang is en wat niet. Door dit samen te doen maak je het ook gemakkelijker voor nieuwe en onervaren spelers.
- Let erop dat iedereen een onbeschreven character sheet heeft, of gebruik een programma als Redblade om het te doen.
- Lees de instructies over het creëren van een personage in het Player's Handbook en laat iedereen, behalve de DM, een personage creëren.
- Let op de verschillen tussen de rassen en klassen en op welke elkaar complementeren. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om een strijder te zijn, en dit is je eerste keer, dan is een Mens of Halfork een veel betere keuze dan een Elf of Gnoom. Als je aan de andere kant wilt dat het uitdagend voor je is, dan kun je het proberen met een Monnik of één van de verschillende soorten Spreukgebruikers (Sorcerer (Heksenmeester), Druïde, Geestelijke, Tovenaar, etc.).
- Het personage dat je creëert zal je Player Character (PC) worden genoemd. Alle andere personages in de spelwereld die niet worden gecontroleerd door een Speler worden Non-Player Characters (NPC) genoemd en zullen worden gecontroleerd door de Dungeon Master.
-
Begin jouw avontuur. Je kunt tijdens de eerste sessie direct beginnen met deze stap nadat je klaar bent met het maken van personages, maar dit kun je ook tijdens de tweede sessie doen. Hoe dan ook is dít het punt waarop jullie allemaal echt beginnen met het spelen van het spel.
- Elke speler controleert zijn/haar eigen PC. Je kunt niet de PC van iemand anders controleren, noch kun je NPC’s controleren.
- De DM zal beschrijven waar je bent en wat er in je omgeving allemaal is.
- De spelers vertellen de DM om en om wat voor actie ze graag zouden willen uitvoeren als reactie ergens op. De DM zal elke vraag beantwoorden en uitleggen wat de uitkomst zal zijn van elke actie.
- Het spel zal zich op deze wijze tussen de spelers en de DM afspelen.
-
Einde van het spel – De meeste spellen zullen eindigen op, of iets na, een vooraf gesteld tijdstip. De gemiddelde tijdsduur hangt af van hoe vaak je speelt – als je één keer per week kunt spelen hoeven de sessies niet langer dan 4 uur te zijn, terwijl als je maar één keer per maand kunt spelen jullie er als groep voor kunnen kiezen om sessies van acht uur te houden. Hoe dan ook houdt de DM standaard de tijd bij en stopt hij of zij het spel op het juiste moment.
- De meeste DM’s houden ervan om vlak voor een bepaalde gebeurtenis te stoppen om dat typische ‘cliff-hanger’-gevoel te creëren. Kernpunt is dat het avontuur wordt gepauzeerd op een belangrijk punt zodat de verwachtingen bij de spelers over hoe het zich zal ontwikkelen tijdens de volgende sessie hoog liggen. Hierdoor zal iedereen gemotiveerd zijn om de volgende keer weer terug te komen, net zoals bij een Tv-show!
Advertentie
-
Start het spel. Start het spel en laat de DM je vertellen waar je bent en je een idee geven over je omgeving, bijvoorbeeld: "You find yourself in a swamp. To the North you can see a house. To the West you can go further into the swamp. The East and South passages are blocked by dense growth".
- Speler 1: "I move to the North slowly, drawing my sword in case something attacks us."
- Speler 2: "How deep is the swamp water?"
- Speler 3: "Is the house in good repair?"
- Speler 4: "I move to the North, too."
- DM: "The two of you begin to move north slowly, the mud sucking at your boots from below the waterline. The water is about one to two feet deep; generally shin-deep. {Speler 3} , you try to determine the quality of the house from where you are. Make a perception check."
- Speler 3, die probeert te bedenken of ze wel of niet een bijdrage kan leveren, wordt gevraagd om een ‘perception check’ te doen. Ze zal met een twintigzijdige dobbelsteen (d20) rollen en haar mate van perceptie aan het totaal toevoegen. De DM zal in het geheim een getal bedenken dat staat voor hoe moeilijk het zal zijn om te slagen; dit wordt de ‘DC’ genoemd. Als het totaal van de speler hoger ligt dan de DC zal de poging slagen. De manier waarop dit in zijn werk gaat wordt in meer detail beschreven in het Player's Handbook en in het SRD (System Reference Document).
- Speler 3 rolt 13 met de d20. Ze voegt de +3 die ze voor Spot heeft hieraan toe, waardoor haar PC een totaal van 16 heeft voor het bekijken van de conditie waarin het huis verkeert. De DM heeft 10 gekozen als de DC, omdat het redelijk makkelijk was om te zien.
- DM: "Squinting at the structure, you see that it seems to be leaning a bit to the side, with boards on the windows. It is unlikely that anyone has lived there in some time, but as to anything living there... well, you're not too sure."
-
Zoek naar andere voorbeelden. Meer voorbeelden kun je vinden in het Player's Handbook en de Dungeon Master Guide.Advertentie
Tips
- Er zijn spelmodules (kaarten en verhalen met verschillende soorten gebeurtenissen erin, zoals: monsters, NPC’s en locaties van schatten) zowel beschikbaar in de boeken als online als hulpmiddel voor een DM als hij of zij er geen wil creëren. Dit is goed voor nieuwe DM’s om mee te beginnen.
- Geniet van jullie tijd samen, wat de afloop van het avontuur dan ook mag zijn. Het belangrijkste is dat je plezier hebt. Het kan zijn dat sommige mensen denken dat deze regel niet opgaat in dit geval en een woedeaanval krijgen als het niet goed gaat. Als dit gebeurt moet je er niet voor terugschrikken om je DM te vragen om hem/haar eruit te schoppen.
- Schrik er niet voor terug om een rol te spelen! Probeer dingen te zeggen die je personage zou zeggen, in plaats van te spreken in de huidige slang. Je hoeft niet alles te doorspekken met Thou’s of Milord’s, maar een middeleeuwse boogschutter zegt niet zo snel "Dude!" of "That's wicked beast!"
- Benoem één van de overgebleven spelers tot Map Maker/Note Taker. Deze stap is optioneel, maar door dit te doen hoeft er minder vaak op de schreden terug te worden gekeerd en is er minder kans dat er aanwijzingen worden vergeten.
- In het spel D&D gooi je met verschillende dobbelstenen (van d4 tot d20 - 4-zijdige tot 20-zijdige dobbelstenen) om de resultaten van vele acties vast te stellen bij een dreiging, als de uitkomst belangrijke gevolgen kan hebben, of als de actie zo uitdagend is voor het personage dat er een grote kans bestaat dat de actie niet zal slagen. Voorbeelden zijn: Een strijd winnen of verliezen, over een brede put proberen te springen, hoe goed jij jezelf presenteert tijdens een onderhoud met een prins, of je op een galopperend paard kunt blijven zitten terwijl het regent, iets kunnen zien vanaf een grote afstand, etc.
- Beginners zouden het moeten houden bij de standaard rassen en klassen die beschikbaar zijn voor een personage en te vinden zijn in het Player's Handbook .
- Er wordt aan een dobbelsteen gerefereerd middels het aantal zijden dat die dobbelsteen heeft, dus een d20 is een twintigzijdige dobbelsteen. Soms heb je een d2 of d3 nodig en aangezien die niet bestaan kun je een d6 gebruiken waarbij 1,2,3=1 en 4,5,6=2, of gewoon een muntje (d2), en 1,2=1 en 3,4=2 en 5,6=3 (d3). Het getal vóór de ‘d’ is het aantal dobbelstenen; dus 3d6 betekent drie zeszijdige dobbelstenen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Niet iedereen zal begrijpen hoe leuk rollenspellen zijn. Dat is hun probleem, niet dat van jou. Heb plezier, wat zij er ook over mogen zeggen.
- Ga niet onaangekondigd gasten met je meenemen naar een sessie. Vraag altijd aan de DM en de eigenaar van de locatie waar je speelt of dit kan voordat je met diegene(n) op de stoep staat! Toeschouwers zijn meestal vooral een afleiding en ze zullen veel mensen nerveus maken. Dit geldt vooral voor de eigenaar van de locatie. Het is altijd belangrijk om beleefd en respectvol te zijn.
- Hoe ver een groep gaat bij het spelen van rollen hangt vaak af van de groep waarin je speelt. Kijk hoe ver de diverse groepsleden opgaan in hun personages en hoe veel komedie ze erin verwerken.
- Let erop dat iedereen met dezelfde versie speelt. Er zijn grote verschillen tussen twee versies en zelfs tussen de 3de en 3.5de editie zitten enkele belangrijke verschillen. Als je niet voorzichtig bent kun je uiteindelijk een kapot personage creëren (extreem goed, meestal doordat er geprofiteerd is van de verschillen tussen edities), of een personage dat niet correct kan functioneren doordat er regels met elkaar in de knoop zijn geraakt.
- Het kan lastig zijn om te focussen op het het avontuur als je samen met vrienden speelt. Het komt vaak voor dat er tijdens speelsessies niet wordt gespeeld maar gekletst. Jij beslist zelf of dit goed of slecht is.
- Het is een goed idee om een spelraster te maken zodat iedereen weet waar hij of zij is en waar de monsters zijn.
- Het is goed om op te gaan in je personage, maar overdrijf het niet. Je hoeft bijvoorbeeld niet constant dingen te zeggen als, "Prithee my liege, but if mine dagger doesn't end up back in my ponce, I'm going to have to splay and butterfly you on a tree. Huzzah!"
- Als anderen niet meedoen met het acteren moet jij je hier niet teveel aan gelegen laten liggen. Veel mensen acteren niet omdat ze sterk tegen hekserij zijn, en diegenen kunnen het dan ook als onprettig ervaren als iemand doet alsof hij of zij spreuken kan gebruiken. Anderen voelen zich simpelweg ongemakkelijk om, als volwassene, te ‘doen alsof’ en richten zich liever op het spelaspect van D&D. Je kunt nog steeds heel erg veel lol beleven terwijl jij je toch gedraagt op een manier zoals echte mensen dat doen!
Advertentie
Benodigdheden
-
Handleidingen voor de regels en andere informatie, zoals: Dungeons and Dragons: Players Handbook
, Dungeons and Dragons: Dungeon Master Guide
, Dungeons and Dragons: Monster Manual
.
- Ze kunnen alle drie met korting worden gekocht als starterspakket in een schuifbox
- De basisregels, ook wel het d20 System Reference Document (SRD) genoemd, zijn gratis te krijgen online. ( http://www.d20srd.org )
- Dobbelstenen: d20, d12, d10(eigenlijk één paar van twee dobbelstenen, waarbij er één van 1-10 gaat en de ander van 10-100, waarbij deze laatste dobbelsteen steeds tien omhooggaat), d8, 4d6, 2d4
- Papier en pen of potlood (voor het uittekenen van plattegronden, het bijhouden van de verschillende waarden van je personage, etc)
- Ruitjespapier (optioneel): Uitstekend voor zowel de DM als de Map Maker voor het maken van plattegronden
- Een vriend
Bronnen
- The Hypertext d20 SRD Many of the rules for Dungeons & Dragons in easy to use and reference Hypertext form.
- Wikipedia: Dungeons & Dragons More information on D&D from creation to history to character details, etc.
Over dit artikel
Deze pagina is 9.687 keer bekeken.
Advertentie