PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken) verwijst naar het eerste proces van het beoordelen en aanpakken van de behoeftes van iemand die gewond geraakt is of in een medische noodsituatie verkeert, zoals een hartaanval, stikken, allergische reacties of drugs. EHBO geeft je de kans om snel de fysieke toestand en de juiste volgorde van behandeling van iemand te bepalen. Zodra je de mogelijkheid hebt, moet je altijd direct professionele medische hulp zoeken, maar het volgen van de juiste EHBO procedures kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Lees hieronder onze complete handleiding, of zoek naar een specifiek onderdeel door de lijst met hoofdstukken hierboven te raadplegen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

De 3 C’s uitvoeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Evalueer de situatie. Zijn er dingen waardoor je risico of gevaar loopt? Word jij of je slachtoffer bedreigd door vuur, giftige rook of gassen, een instabiel gebouw, elektriciteitskabels of een ander gevaarlijk scenario? Duik niet in een situatie waarbij je zelf als slachtoffer kan eindigen. [1]
    • Als het voor jou levensbedreigend is om het slachtoffer te benaderen, haal dan direct professionele hulp; zij hebben meer training gehad en weten hoe ze in dit soort situaties moeten handelen. EHBO wordt waardeloos als je het niet veilig kunt uitvoeren zonder zelf gewond te raken.
  2. Roep (Call) [2] om hulp. Bel direct 1-1-2 als je denkt dat iemand serieus gewond is. Als je als enige ter plaatse bent, probeer dan eerst de persoon aan het ademen te krijgen voordat je hulp inroept. Laat het slachtoffer niet voor langere tijd alleen.
  3. Voor iemand zorgen die zojuist een ernstig trauma heeft meegemaakt, houdt zowel fysieke als emotionele ondersteuning in. Onthoud om rustig te blijven en probeer het slachtoffer gerust te stellen; laat hem/haar weten dat er hulp onderweg is en dat alles goed komt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Voor een bewusteloos persoon zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als een persoon bewusteloos is, probeer hem dan bij te brengen door zachtjes te kietelen onder de blote voeten en handen, of door tegen hem te praten. Als de persoon niet reageert op geluid, aanrakingen, activiteit of andere stimulatie, bepaal dan of hij nog ademt.
  2. [3] Als een persoon bewusteloos en niet wakker te krijgen is, kijk dan of hij nog ademt: kijk of de borst omhoog komt; luister naar het geluid van lucht die in en uit gaat; voel of er luchtbeweging is door de zijkant van je gezicht te gebruiken. Als je geen tekenen vindt van ademhaling, controleer dan de pols .
  3. Als de persoon niet blijft reageren, bereid je dan voor op CPR [4] . Rol hem voorzichtig op zijn rug en maak de luchtweg vrij, behalve als je verwondingen aan de ruggengraat verwacht. [5] Als je verwacht dat er verwondingen aan de ruggengraat zijn, laat de persoon dan liggen waar hij ligt. Gesteld dat hij ademt. Als het slachtoffer over begint te geven, rol hem dan op zijn zij om te voorkomen dat hij stikt. [6]
    • Houd het hoofd en de nek recht.
    • Rol hem voorzichtig op zijn zij, terwijl je zijn hoofd vasthoudt.
    • Til de kin op om de luchtweg vrij te maken.
  4. Breng je twee handen samen op het midden van de borst, net onder een denkbeeldige lijn tussen de tepels, en druk het borstbeen ongeveer 5 cm in, in een tempo van 100x drukken per minuut. Na dertig hartmassages beadem je twee keer en dan controleer je de levensfuncties. Als de ademhaling geblokkeerd wordt, pas dan de luchtwegligging aan. Zorg ervoor dat het hoofd licht naar achteren gebogen is en dat de tong niet in de weg licht. Blijf deze cyclus van dertig hartmassages en twee beademingen volhouden tot iemand je aflost. [7]
  5. Het ABC van CPR verwijst naar de drie punten waar je op moet letten. [5] Blijf deze drie dingen met regelmaat controleren terwijl je CPR uitvoert op de persoon.
    • Airway (luchtweg). Is de luchtweg van het slachtoffer vrij?
    • Breathing (ademhaling). Haalt de persoon adem?
    • Circulation (circulatie). Kun je op de belangrijke meetpunten (pols, lies en halsslagader) de pols voelen bij de persoon?
  6. Leg, als je er een hebt, een handdoek of deken over het slachtoffer; doe, als je niets anders hebt, iets van jezelf uit (bijvoorbeeld je jas) om dat te gebruiken om hem warm te houden tot er medische hulp komt. Maar, als hij een hitteaanval heeft, moet je hem niet warm houden. In dat geval moet je hem proberen af te koelen door hem koelte toe te wuiven of zijn huid vochtig te maken.
  7. Terwijl je eerste hulp toepast, moet je je bewust zijn van de dingen die je in elk geval niet moet doen :
    • Geef een bewusteloos persoon nooit eten of water. Hij kan zich hierdoor verslikken en misschien zelfs stikken.
    • Laat de persoon niet alleen. Blijf constant bij de persoon, behalve als het echt noodzakelijk is om hulp te halen.
    • Ondersteun een bewusteloos persoon nooit met een kussen.
    • Sla een bewusteloos persoon niet in het gezicht, en gooi geen water. Dit zijn dingen uit films.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Veel voorkomende problemen behandelen bij eerste hulp

PDF download Pdf downloaden
  1. Ziektekiemen die via het bloed overdraagbaar zijn kunnen je gezondheid en welzijn bedreigen, door aandoeningen en ziektes te veroorzaken. Desinfecteer, als je een eerstehulpkistje hebt, je handen en doe steriele handschoenen aan. Als die niet beschikbaar zijn, gebruik dan een extra gaasje of katoen om je handen te beschermen. Zorg ervoor dat je geen direct contact maakt met het bloed van het slachtoffer. Mocht je toch contact gehad hebben, maak jezelf dan zo snel mogelijk schoon. Haal alle mogelijke bronnen van besmetting weg.
  2. Stelp als eerste de bloeding . Als je bepaald hebt dat het slachtoffer ademt en een pols heeft, dan moet je volgende stap zijn om mogelijke bloedingen te stoppen. Het is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om een slachtoffer van een trauma te redden. Oefen directe druk uit op een wond, voordat je andere manieren overweegt om het bloeden te beheersen. Volg de link hierboven naar een artikel dat de stappen gedetailleerd beschrijft.
    • Behandel een kogelwond [8] . Wonden door kogels zijn onvoorspelbaar en ernstig. Volg de link hierboven voor speciale overwegingen wanneer je iemand behandelt met wonden van een schietwapen.
  3. Behandel hierna een shock [9] . Shock, waardoor meestal ook de bloedcirculatie in het lichaam stopt, volgt vaak op fysieke en in sommige gevallen ook psychologische trauma. Meestal heeft een persoon in shock een koude, klamme huid, is vaak gespannen of in een andere aangepaste gemoedstoestand, en is bleek rond het gezicht en de lippen. Als het niet behandeld wordt, kan een shock fataal zijn. Iedereen die een ernstige verwonding heeft, of in een levensbedreigende situatie gezeten heeft, loopt het risico op shock.
  4. [10] Een gebroken bot, wat veel voorkomt, kun je met de volgende stappen behandelen:
    • Maak het deel onbeweeglijk. Zorg ervoor dat het gebroken bot geen andere lichaamsdelen hoeft te laten bewegen of te ondersteunen.
    • Zorg voor pijnstilling. Dit kan vaak gedaan worden met een ijspak, dat je inpakt in een handdoek.
    • Maak een spalk. [11] Met een opgerolde krant en stevige tape kom je al heel ver. En voor een gebroken vinger kun je bijvoorbeeld een andere vinger gebruiken als spalk.
    • Leg als het nodig is een mitella aan [12] . Knoop een kussensloop of shirt om de gebroken arm en dan langs de schouder.
  5. Help iemand die zich verslikt [13] . Je verslikken kan binnen een paar minuten permanente hersenbeschadiging of de dood veroorzaken. Volg de bovenstaande link naar een artikel over hoe je iemand die zich verslikt kunt helpen. Het artikel legt uit hoe je zowel kinderen als volwassen mensen kunt helpen als ze zich verslikken.
    • Een van de bekendste manieren om iemand die zich verslikt te helpen is de heimlich manoeuvre . De heimlich manoeuvre kun je uitvoeren door het slachtoffer van achteren te omarmen en hem boven de navel, maar onder het borstbeen stevig vast te houden waarbij je je handen in elkaar laat grijpen. Druk naar boven om lucht uit de longen te persen. Dit kun je herhalen tot het object uit de luchtpijp verwijderd is.
  6. Leer hoe je brandwonden moet behandelen . Eerstegraads en tweedegraads brandwonden kun je behandelen door er koel water (geen ijs) over te laten lopen of spoelen. Breng geen boter, crèmes, of andere zalven aan en prik de blaren niet lek. Derdegraads brandwonden moet je bedekken met een vochtige doek. Verwijder kleding en sieraden van de brandwond, maar als het vastgeplakt zit aan de brandwond moet je het laten zitten.
  7. Wees alert op een hersenschudding . Als het slachtoffer een klap tegen zijn hoofd gehad heeft, kijk dan of er tekenen zijn van een hersenschudding. De meest voorkomende signalen zijn:
    • Na de verwonding bewusteloos raken
    • Geheugenverlies hebben of gedesoriënteerd zijn
    • Duizeligheid
    • Misselijkheid
    • Suffigheid
  8. Een slachtoffer met verwondingen aan de wervelkolom behandelen [14] . Als je denkt dat er sprake is van een verwonding aan de wervelkolom, dan is het extra belangrijk dat je het hoofd, de nek en de rug van het slachtoffer niet beweegt, tenzij ze in direct gevaar zijn . In deze gevallen moet je ook aparte voorzorgsmaatregelen nemen wanneer je het slachtoffer gaat beademen of CPR wilt toepassen. De link hierboven verwijst je naar een artikel waar je kunt leren wat je moet doen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Minder vaak voorkomende gevallen van eerste hulp behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Iemand helpen die een aanval heeft [15] . Aanvallen kunnen voor mensen die ze nog nooit eerder hebben meegemaakt angstaanjagend zijn. Gelukkig is het relatief simpel om mensen met een aanval te helpen.
    • Om de persoon ertegen te beschermen zichzelf te beschadigen, moet je de omgeving vrij maken. [16]
    • Bel 1-1-2 als de aanval langer duurt dan vijf minuten, of als de persoon na afloop niet meer ademhaalt.
    • Als de aanval voorbij is, kun je hem op de grond laten liggen en iets zachts of vlaks onder zijn hoofd leggen. Leg hem op zijn zij, zodat hij gemakkelijker kan ademhalen, maar probeer zijn bewegingen niet tegen te houden en houd hem niet vast .
    • Wees als ze weer bij bewustzijn komen vriendelijk en kalmerend. Bied hem pas iets te eten of te drinken aan als hij weer helemaal helder is.
  2. Iemand helpen om een hartaanval te overleven [17] . Het is goed om de symptomen van een hartaanval, onder andere snelle hartslag, een druk of pijn in de borst, en een algemeen onwel zijn, te kennen. Zorg ervoor dat de persoon direct naar het ziekenhuis gaat, en geef hem ondertussen een aspirine of nitroglycerol om op te kauwen.
  3. Herken het als iemand een beroerte krijgt [18] . Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om de symptomen van een beroerte te kennen. Het is onder andere herkenbaar aan een tijdelijk onvermogen om te praten, of om te begrijpen wat er gezegd wordt; verwarring; verlies van evenwicht of duizeligheid; en plotseling opkomende hoofdpijn. Als je denkt dat iemand een beroerte gehad heeft, zorg er dan voor dat hij direct naar de spoedeisende hulp gaat.
  4. . Je kunt vergiftigd raken door natuurlijke gifstoffen (bijvoorbeeld een slangebeet), of door chemische middelen. Als de oorzaak een dier is, probeer die dan veilig te doden en mee te nemen naar het ziekenhuis.
    Advertentie

Tips

  • Gebruik als het mogelijk is altijd latex handschoenen, om je te beschermen tegen lichaamsvloeistoffen van anderen.
  • Als iemand doorboord is door een object, laat dat object dan zitten, behalve als het een luchtweg blokkeert. Door het object weg te halen kun je aanvullende verwondingen veroorzaken en de bloeding verergeren. Probeer ook te vermijden de persoon te verplaatsen. Als je hem moet verhuizen, dan kun je het object misschien inkorten of vastzetten. [5]
  • Hoewel je in dit artikel al heel veel informatie gekregen hebt, is de mogelijkheid om te leren van erover lezen beperkt. Probeer daarom een EHBO cursus of een CPR cursus te volgen als dat mogelijk is – het zal je de kans geven om al doende exact te leren hoe je botbreuken en verschuivingen kunt verbinden, gewone tot zeer ernstige wonden kunt verbinden, en zelfs hoe je CPR kunt uitvoeren. Je zult je na een training zekerder van jezelf voelen om deze behandelingen te geven als het nodig is. Daarnaast zullen de certificaten je ook bescherming bieden als er rechtzaken van komen. De wet zal meestal aan jouw kant staan, maar een certificaat geeft je meer zekerheid.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Nooit iemand met schade aan de ruggengraat verplaatsen. Het vergroot het risico op verlamming of dood.
  • Breng jezelf nooit in gevaar! Zo ongevoelig als het lijkt, onthoud dat je er niets aan hebt om een held te zijn als je daardoor een dode held bent.
  • Als iemand geëlektrocuteerd is, raak hem dan niet aan. Zet de stroom uit, of gebruik iets wat geen elektriciteit geleidt (zoals hout, droog touw of droge kleding) om hem van de elektriciteitskabel vandaan te trekken.
  • Verplaats een persoon niet, behalve als hij in direct gevaar is. Het zou nog meer schade kunnen toebrengen. Wacht tot de ambulance aankomt en de behandeling overneemt.
  • Als je niet weet wat je moet doen, laat het dan over aan mensen die hiervoor geleerd hebben. Als het geen levensbedreigende verwonding is, kun je de patiënt in gevaar brengen door het verkeerde te doen. Kijk bij de tips voor informatie over cursussen.
  • Aspirine geven aan iemand onder de zestien is gevaarlijk. Voor die leeftijd kan het fatale schade toebrengen aan de hersenen en de lever.
  • Zorg ervoor dat je toestemming hebt om iemand te helpen, voordat je enige hulp geeft! Zoek uit hoe de wet in elkaar steekt. Hulp geven zonder toestemming kan in sommige gevallen leiden tot rechtszaken. Respecteer het als iemand niet gereanimeerd wil worden, maar let op dat je er bewijs van ziet (een speciaal armbandje). Als de persoon bewusteloos is, in levensgevaar is en geen zichtbaar bewijs draagt van een "niet reanimeren" wens, ga dan aan de slag en handel alsof er toestemming gegeven is. Als het niet duidelijk is of het slachtoffer bij bewustzijn is, tik hem/haar dan op de schouder en zeg "meneer/mevrouw, bent u in orde? Ik weet hoe ik u kan helpen" voor je eerste hulp toepast.
  • Probeer nooit zelf een bot te zetten of goed te zetten. Als je niet 110 % zeker weet wat je doet, is er een groot risico dat je het erger maakt. Onthoud dat dit alleen eerste hulp is – bedoeld om een patiënt klaar te maken voor transport.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.650 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie