Pdf downloaden Pdf downloaden

Een elektrocardiogram (ECG) is een test die de elektrische activiteit van je hart meet. Deze test kan de oorzaak van eventuele symptomen helpen achterhalen, of om de algehele gezondheid van je hart te bepalen. Dit artikel laat je zien hoe je een ECG leest.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De basis

Pdf downloaden
  1. Het is een van de meest eenvoudige en oudste hartonderzoeken die er zijn, maar het kan een schat aan nuttige informatie leveren, en blijft een essentieel onderdeel van het onderzoeken van hartpatiënten. [1] De papieren uitdraai is meestal direct na het onderzoek beschikbaar. Soms moet je een paar dagen wachten tot je de uitdraai krijgt.
    • Als je het onderzoek voor het eerst ondergaat, kan het een beetje eng zijn. Er wordt kleverig spul op verschillende delen van je lichaam aangebracht, en er worden snoeren aangesloten om je hart vanuit verschillende hoeken te bekijken. Deze meten de elektrische activiteit van je hart; als de activiteit richting de meter beweegt, gaan de lijnen omhoog (dit heet "positieve uitslag"); als de activiteit van de meter af beweegt, gaan de lijnen omlaag (dit heet "negatieve uitslag"). Je zult de bewegingen zien op het ruitjespapier wanneer de uitdraai klaar is. [2]
  2. Spanning wordt gemeten langs de verticale as; tijd wordt gemeten langs de horizontale as in vierkantjes. Er zijn grote vierkantjes, verdeeld in kleinere vierkantjes.
    • Kleine vierkantjes zijn 1 mm breed en staan voor 0,04 seconden. De grotere vierkantjes zijn 5 mm breed en staan voor 0,2 seconden.
    • 10 mm hoogte is gelijk aan 1 mV aan spanning.
  3. Dit wordt de P-golf genoemd, dat is de rechte lijn tussen de dalen en pieken. De normale duur is tussen de 0,12 en 2,0 seconden, dat is gelijk aan 3 tot 4 kleine horizontale vakjes.
    • Deze tijd zou behoorlijk consistent moeten zijn over de hele linie. Als de tijdsperiode (aantal vakjes) tussen slagen varieert, kan dat wijzen op een onregelmatige hartslag. Je hoeft je hier alleen zorgen over te maken als je dokter dat zegt--het kan volstrekt onschuldig zijn.
    • De kleinere top erna heet de "T-golf"--die maakt de hartslag af, waarbij de hartkamers opnieuw worden gepolariseerd.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De details

Pdf downloaden
  1. Tel hoeveel grote vakjes er tussen de pieken zitten. De top van de piek is "R", maar de hele top staat bekend als het QRS-complex (de tweede samentrekking door de hartkamers).
    • Dit patroon wordt het normale sinusritme genoemd. Het is de basis-ECG van ieder normaal, gezond hart. Natuurlijk zijn er variaties binnen de gezonde populatie, en een ECG kan er voor iedereen anders uitzien, maar toch volledig gezond zijn.
  2. 300 gedeeld door het aantal vakjes tussen de 2 pieken. In dit diagram zijn het 3 vakjes, dus 300 gedeeld door 3 = 100 slagen per minuut.
    • Heb je bijvoorbeeld 4 grote vakjes geteld tussen pieken, dan heb je een hartslag van 75 slagen per minuut (300/4)= 75.
    • Kun je geen identieke punten vinden op je uitdraai, tel dan het aantal pieken over 6 seconden, en vermenigvuldig dat aantal met 10 om je hartslag te benaderen. Zijn er bijvoorbeeld 7 R-golven over een tijdspanne van 6 seconden, dan is de hartslag 70 (7x10=70).
  3. 3
    Informeer bij je dokter naar eventuele onregelmatigheden tussen hartslagen. Misschien heb je die opgemerkt, terwijl ze niets hebben gezegd. Dit is niet omdat ze het niet hebben gezien of niet weten; ze willen gewoon niet dat je je zorgen maakt om niets.
    • Is de interval tussen de P en de R te lang, dan heet dit een "eerstegraads blok". Een "bundeltakblok" is wanneer de QRS-interval langer duurt dan 0,12 seconden. Er is sprake van boezemfibrillatie wanneer, in combinatie met een onregelmatig hartslag, er simpelweg geen P-golven zijn; in plaats daarvan zie je een kronkelende lijn. [3]
    Advertentie

Tips

  • Je moet een officiële lezing van een ECG krijgen van een gekwalificeerde arts. Ga nooit jezelf diagnosticeren op basis van je eigen lezing.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 25.778 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie