PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Betta splendens , ook wel "Siamese kempvis" genaamd, zijn populaire huisdieren. Kenmerkende eigenschappen zijn hun agressiviteit en interactiviteit, daarnaast zijn ze relatief goedkoop in onderhoud en zorg. De Siamese kempvis kan zeker vier jaar lang je beste vriend zijn. Volg deze tips om zeker te weten dat je nieuwe vriendje een gelukkig en gezond leven zal hebben. Ze moeten niet bij andere vissen worden geplaatst, omdat ze hun territorium agressief verdedigen. Ze nemen niet veel ruimte in. Ze houden van echte planten in hun woonomgeving en dat is tegelijkertijd een leuke versiering.

  1. Voordat je naar de winkel gaat is het goed om online wat vooronderzoek te doen. Je moet weten waar je op moet letten voor je de vis gaat kopen. Let in ieder geval op de volgende zaken:
    • Kleur . Is de kleur van de vis helder en levendig of bleek en dof? De Siamese Kempvis komt voor in verschillende kleuren, maar blauwe en rode tinten (meestal donkere kleuren) komen het meest voor.
    • Reactievermogen . Reageert de kempvis op je bewegingen? Zwemt hij snelle rondjes als hij je ziet, of zit hij op de bodem te kniezen? Tik niet op het glas, dit irriteert ze, maar beweeg in plaats daarvan je vinger voor de vis. Wees niet bang om een wat tamme kempvis te kopen; ze zien vaak zoveel mensen op een dag, misschien zijn ze gewoon even aan het bijkomen.
    • Algemene gezondheid . Zijn de vinnen in goede conditie, of zijn ze gescheurd of anderszins beschadigd? Zien de ogen er goed uit? Zie je opvallende bultjes (parasieten) op de vis? Als je iets zeer ongebruikelijks ziet kun je misschien beter een ander exemplaar overwegen.
    • De enige juiste . Soms kiest de vis jou in plaats van andersom. Als er een kempvis is waar je naar gekeken hebt en steeds weer naar wilt kijken is dat misschien jouw vis. Koop de vis waar je je verbonden mee voelt, zelfs als die niet volledig gezond lijkt. Waarschijnlijk knapt de kempvis snel op als hij verhuist van de winkel naar jouw warme, schone water
  2. Je moet altijd een geschikte opstelling klaar hebben voordat je je nieuwe huisdier mee naar huis neemt, om eventuele fiasco's te voorkomen. Wat punten om in overweging te nemen:
    • Kies een aquarium. In het wild leeft de Siamese Kempvis in Thaise rijstvelden. Oftewel, ze voelen zich thuis in een relatief ondiepe, maar ruime omgeving. Kies dus een ruim aquarium voor de kempvis, dan zal hij langer leven. De kempvis verdient een een fijne woonomgeving, gebruik een aquarium van 60 cm of groter voor een kempvis. Het lijkt misschien wat veel, maar het is wat de vis verdient.
    • Voeg de nodige apparatuur toe. De gemiddelde kempvis, gekocht in een dierenwinkel, is zo gefokt dat hij de levensstijl als huisdier goed aankan. Zorg ervoor dat je een verwarmingselement met thermostaat hebt. Kempvissen houden van een temperatuur van 24-28 graden Celsius. Filters zijn onmisbaar, maar zorg ervoor dat de stroming niet te sterk is.
    • Vermijd scherpe stenen of andere puntige versieringen, deze kunnen de vinnen beschadigen. Kijk één keer per dag of de vinnen onbeschadigd zijn. Controleer eerst de waterkwaliteit als er sprake is van beschadigingen, want vaak ligt de oorzaak bij slecht wateronderhoud.
    • Vermijd harde plastic planten, wederom vanwege de vinnen. Doe een test met een panty. Als een plastic plant blijft haken aan een panty zal de plant ook blijven haken aan de vinnen van de kempvis. Koop voor de zekerheid planten van zijde. Bedenk hoe het moet zijn om altijd maar langs plastic planten te schuren! Vergelijk maar eens het gevoel van een plastic tas met een zijden sjaal.
    • Echte planten is een beter idee. Ze zien er mooier uit en kempvissen vinden het fijn om langs de blaadjes te schurken en om zich tussen de blaadjes te verstoppen voor een dutje. Echte planten brengen ook nog eens zuurstof in het water en ze houden het water langer schoon.
  3. 3
    Prepareer het water. Behandel het water met een conditioner die geschikt is voor kempvissenaquaria voordat je het water in het aquarium doet, want chloor, chlooramine en zware metalen kunnen de kempvis beschadigen en de goedaardige bacteriën in een aquarium doden. Vroeger adviseerde men vaak om het water een tijd te laten staan, maar je kunt beter een conditioner gebruiken. Het water laten staan verwijdert wel het chloor, maar niet de chlooramine en de zware metalen. Gebruik geen flessenwater, dat is niet geschikt voor vissen. Behandeld kraanwater is een goedkoper en beter alternatief.
  4. Als het aquarium geen deksel heeft moet je het tot 80% vullen zodat de vissen er niet uit kunnen springen. Kempvissen zijn zeer actief en kunnen wel 10 cm uit het water springen!
  5. . Giet voorzichtig de kempvis inclusief het water in het aquarium, zodat het oude water gemengd wordt met het nieuwe water, dan kan de vis zich beter aanpassen. Op deze manier zal de vis niet de schrik van z'n leven krijgen als jouw water veel kouder of juist warmer is dan het water van de winkel. Wees voorzichtig!
  6. . Het dieet van de kempvis kan voornamelijk uit droogvoer bestaan. Geef bij speciale gelegenheden diepvriesvoer, zoals zwarte muggenlarven, artemia of watervlooien. Check de ingrediënten van het droogvoer. De eerste drie moeten op basis van proteïne zijn. Volgens experts mag het percentage proteïne niet hoger zijn dan 40%. Visvlokken voor tropische vissen of goudvissen zijn niet geschikt voor kempvissen.
    • Geef je kempvis niet teveel eten! Drie tabletten is genoeg, dat is zeer belangrijk, want teveel eten is doodsoorzaak nummer één. Kempvissen zullen altijd blijven dooreten als je ze blijft voeren en zich uiteindelijk dood eten. Teveel eten kan ervoor zorgen dat de kempvis er opgeblazen uitziet. Dat is niet zo ernstig als waterzucht (ook dan ziet de vis er opgeblazen uit), maar het kan leiden tot een fatale blaasaandoening.
    • Verwijder voer dat de vis niet opeet. Kijk ook of de kempvis voer uitspuugt. Dit kan erop wijzen dat de vis een kieskeurige eter is. Probeer dan een ander merk droogvoer.
    • Levend voer is misschien spannender om naar te kijken, maar droog- en diepvriesvoer werken uitstekend. Ze zijn veiliger en bevatten geen eventuele parasieten. Gedroogde of diepgevroren tubifex (rode wormpjes) vinden ze vaak heel lekker.
  7. 7
    Maak het kempvisaquarium schoon. Doe de kempvis in een bakje met wat oud water. Maak het aquarium schoon met enkel heet water, want sommige zeepsoorten zijn schadelijk voor de kempvis. Maak eventuele stenen goed schoon. Vul het aquarium tot de helft met vers kraanwater, doe de kempvis met wat van het oude water erin en vul het dan verder met kraanwater.
    • Als je meer wilt leren over de verzorging van de kempvis kun je advies vragen bij de lokale dierenwinkel. Neem tegelijkertijd niet alles voor waar aan. Check eventueel bij een bibliotheek of een betrouwbare bron online.
    • Vergeet niet om weer conditioner aan het water toe te voegen, dit verwijdert schadelijke stoffen als chloor en chlooramine uit het kraanwater.
    • Het verse water moet dezelfde temperatuur hebben als het oude water, een groot temperatuurverschil kan dodelijk zijn voor een kempvis. Gebruik een thermometer om de watertemperatuur te checken,
    • Test het aquariumwater regelmatig met een watertest. Hiermee houd je de waterkwaliteit goed in de gaten.
  8. Provoceer de kempvis niet door op het glas te tikken, maar beweeg in plaats daarvan je vinger over het glas. Vergeet niet om je vis een naam te geven!
    Advertentie

Tips

  • De Siamese kempvis behoort tot de Osphronemidae-familie, de vis kan adem halen aan het wateroppervlak en slaat dat op in speciale ademhalingskamers. Desalniettemin is een filtratiesysteem onmisbaar. En onthoud dat er zo min mogelijk stroming moet zijn.
  • Het zou kunnen dat de kempvis een verwarmingselement nodig heeft als het aquarium onder kamertemperatuur is. Om te voorkomen dat de kempvis te koud wordt kun je een klein element aanschaffen of het aquarium in de winter dichtbij een verwarming zetten (1 meter).
  • Kempvissen herkennen hun eigenaar, ze kunnen gezichten herkennen en spelletjes leren. Houd je kempvis gezelschap en zeg zo nu en dan "hoi" zodat hij leert wie je bent.
  • Vrouwelijke kempvissen zijn meestal kleiner en niet zo mooi gekleurd, toch kunnen ze net zo mooi zijn als het mannetje en ook pittig! Maar houd ze niet bij elkaar, want het vrouwtje kan de vinnen van het mannetje beschadigen.
  • Als een mannetje een vrouwtje ziet zitten laat hij zijn kieuwen stralen, hij beweegt zijn lichaam en spreidt zijn vinnen uit. Als een vrouwtje een mannetje leuk vindt wriemelt ze heen en weer.
  • Als je kempvis ziek wordt moet je altijd de geschikte medicatie gebruiken, of het nou antibiotica is of een middel tegen schimmels of parasieten. Je kunt het meestal aanschaffen bij de dierenwinkel, maar wees op tijd, soms moet het besteld worden!
  • Doe de kempvis niet in een netje, want dit kan de vinnen beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een klein kopje als je de vis moet vervoeren.
  • Mannelijke kempvissen maken schuimnesten als ze blij zijn!
  • Houd geen kempvissen in een aquarium met andere vissen. Ze kunnen de anderen uitmoorden!
  • Een spiegel aan de zijkant van het aquarium kan ervoor zorgen dat ze gaan schitteren, omdat ze denken dat een rivaal hun territorium binnentreedt. Dit kan wel voor stress zorgen en de kempvis kan zijn eigen spiegelbeeld gaan aanvallen.
  • Onthoud dat een kempvis een fragiele vis is. Veel mensen zeggen dat een kempvis robuust is, ze gaan ervan uit dat het aquarium vaak heringericht kan worden en dat je de vis er vaak uit kunt halen, maar niets is minder waar. Kempvissen kunnen alleen goed tegen verschillende watersoorten zoals zacht en hard water. Ververs het water dus niet te vaak.
Advertentie

Waarschuwingen

  • De meeste mensen houden kempvissen in een vissenkom of een klein aquarium. Een groter aquarium is ten zeerste aan te raden, anders wordt er veel sneller ammoniak opgebouwd.
  • Als je begint aan een nieuw aquarium, verdiep je dan in de stikstofcyclus (ook wel biologische filtering genoemd) voordat je de kempvis in het aquarium stopt. Als je de vis erin doet voordat een cyclus is voltooid kan het doodgaan door ammoniak- of nitrietvergiftiging.
  • Mannelijke kempvissen kunnen niet met andere mannetjes samenleven. Ze heten kempvissen om een reden! In een aquarium zullen ze vechten tot de dood erop volgt om hun leefomgeving te verdedigen, ongeacht de grootte van het aquarium! Als het aquarium geen tussenschot heeft moet je het risico van meerdere kempvissen in één aquarium niet nemen.
  • Als je een relatief groot aquarium hebt kun je overwegen om andere soorten vissen te laten samenleven met de kempvis. Sommige kempvissen zullen huisgenoten accepteren, maar toch is het vaak beter om ze alleen te laten. Koop in ieder geval geen felgekleurde vissen of vissen met lange vinnen (guppy's, goudvissen enz.), de kempvis zou kunnen denken dat het een andere kempvis is. Kijk ook uit met andere agressieve vissoorten. Barbelen, danio's en rasbora's zijn een goede keuze. Bodemeters als de meerval en de otocinclus gaan ook goed samen met de kempvis. Lees online wat visforums voor suggesties.
  • Het vrouwtje zal vechten met het mannetje en vice versa. Doe ze niet bij elkaar.
  • Kempvissen zijn gevoelig voor temperatuurwisselingen. Een verandering van twee of drie graden kan het immuunsysteem al aanpassen, dus je hebt een verwarmingselement nodig.
  • Gebruik geen gedistilleerd water. gedistilleerd water is water waar de mineralen en voedingsstoffen uit zijn verwijderd. Kempvissen leven van nature niet in gedistilleerd water, dat zal de vis beschadigen.
  • Houd vrouwtjes alleen of in groepjes van minstens vijf om agressie te voorkomen. Het aquarium moet minstens dertig liter water bevatten en verschillende verstopplekjes hebben als je meerdere vrouwtjes bij elkaar doet. Doe de vrouwtjes er allemaal tegelijk in. Doe nooit maar twee vrouwtjes in een aquarium, dan krijg je een dominante en een dominerende vis.
  • Het maakt niet uit wat mensen zeggen, doe je kempvis nooit in een kleine kom, vaas of kopje! In de winkel zitten ze vaak in een te klein aquarium omdat ze niet genoeg geld of ruimte hebben. Doe de kempvis in een aquarium dat groot genoeg is, zeker als je er andere vissen bij hebt. De kempvis zal profijt hebben van de ruimte en meer beweging krijgen. Je kunt er zelf ook meer van genieten als de vis de ruimte heeft.
  • Houd indien mogelijk het deksel op het aquarium. De kempvis kan hoog springen.
  • Doe nooit een babykempvis bij een volwassen exemplaar, dat wordt vechten.
  • Geef nooit te veel voer, want de kempvis zal zich dood eten. Drie vlokken of tabletten is genoeg.
  • Tik niet tegen het glas.
Advertentie

Benodigdheden

  • Groot aquarium.
  • Conditioner voor het water (een middel waarmee je chloor en andere schadelijke zaken uit kraanwater verwijdert).
  • Visnet; maar omdat je met een net de vinnen kunt beschadigen is een kopje misschien een betere keuze.
  • Visvoer voor kempvissen (met een hoog proteïnegehalte).
  • Gladde stenen of grind voor op de bodem.
  • Een ornament als aquariumversiering die tegelijkertijd dient als object waar de kempvis op kan rusten. Het slepen van de vinnen zorgt ervoor dat de kempvis gevoelig is voor bacteriën op de bodem en dit kan leiden tot vinrot.
  • Een aquariumverwarming met thermostaat.
  • Een waterfilter.
  • Een Siamese kempvis.

Over dit artikel

Deze pagina is 48.996 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie