PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Valkparkieten zijn een van de kleinste papegaaiensoorten in de papegaaienfamilie, en vormen aantrekkelijke en intelligente huisdieren. Valkparkieten zijn sociale huisdieren die je stem zullen imiteren en tevreden op je vinger of je schouder blijven zitten terwijl je rondwandelt. Dit artikel zal je laten zien hoe je voor je tevreden, gezonde Valkparkiet kunt zorgen!

Deel 1
Deel 1 van 3:

Benodigdheden aanschaffen

PDF download Pdf downloaden
  1. Valkparkieten vragen dagelijkse verzorging en aandacht, en kunnen luidruchtige, rommelige huisdieren zijn. Met de juiste verzorging kunnen ze meer dan twintig jaar oud worden! Voordat je een Valkparkiet aanschaft, zou je jezelf de volgende vragen moeten stellen (en betrek ook eventuele huisgenoten in de discussie):
    • Hoeveel geld ben ik bereid eraan te besteden? Hoewel Valkparkieten niet erg duur zijn in aanschaf, hebben ze wel flinke kooien nodig, en voldoende speelgoed en andere verrijkende artikelen. Daarnaast zul je met je Valkparkiet naar de dierenarts moeten voor een jaarlijkse controle.
    • Hoeveel tijd kan ik besteden aan mijn Valkparkiet? Behalve als iemand het grootste deel van de dag thuis is, zal een Valkparkiet die alleen gehouden wordt, snel eenzaam worden. Valkparkieten die als paartje gehouden worden hebben minder aandacht nodig, maar ook dan moet je nog steeds elke dag aandacht en verzorging geven.
    • Ben ik gevoelig voor geluid en rommel? Hoewel Valkparkieten niet extreem lawaaiig zijn, zullen ze luidruchtig zijn in de ochtend en avond, en ze kunnen een grote bende maken. Als je een netheids-freak bent, of het haat om vroeg wakker gemaakt te worden, dan is een Valkparkiet misschien niet het juiste huisdier voor jou.
    • Hoe lang ben ik bereid om voor een huisdier te zorgen? Valkparkieten kunnen meer dan 20 jaar oud worden, overweeg daarom voor de aanschaf of je toegewijd genoeg bent. Als je minderjarig bent, vraag je dan af wie voor jouw Valkparkiet zal zorgen als jij gaat studeren en je hem niet zelf kunt houden.
  2. De kooi moet op zijn minst 60 cm hoog zijn, met een breedte van 51 cm en een diepte van 46 cm, maar een grotere kooi is aan te raden. De tralies moeten maximaal 1,9 cm tussenruimte hebben. Roestvrijstalen kooien worden aangeraden. Omdat zink en lood giftig zijn voor vogels, moet de kooi gegarandeerd vrij van deze materialen zijn. Tenslotte, omdat Valkparkieten het heerlijk vinden om in hun kooi rond te klimmen, zou de kooi op zijn minst gedeeltelijk horizontale tralies moeten hebben. [1]
  3. Valkparkieten hebben, net als andere vogels, dingen nodig om ze bezig te houden in hun kooien. Je zult moeten aanschaffen [2] :
    • Twee voerbakjes en een waterbakje. Je zult twee aparte bakjes nodig hebben voor het droge en het natte vogelvoer (nat voer zal bestaan uit bijvoorbeeld fruit, gekookte bonen, enzovoort).
    • Een rok voor de kooi, om weggegooide zaden op te vangen.
    • Veel zitstokken voor de kooi. Valkparkieten vinden het leuk om te klimmen en spelen, dus het hebben van veel stokken zal je Valkparkiet heel gelukkig maken. Je zult merken dat je Valkparkiet één stok zal kiezen als zijn thuisbasis (de stok waar hij op zal slapen)
    • Een aantal speeltjes voor je Valkparkiet om mee te spelen. Koop een aantal speeltjes en wissel ze elke week af, zodat je vogel niet verveeld raakt. Valkparkieten houden ervan om te knabbelen, dus speelgoed van palm bladeren, knaaghout, raffia of twijg ballen zijn het beste.
  4. Hoewel niet noodzakelijk, is het kopen van schoonmaakbenodigdheden, zoals een poepschepje en een kruimeldief, een goed idee. Je zult ook een sepia moeten aanschaffen voor calcium; dit is vooral belangrijk voor vrouwelijke Valkparkieten, die risico lopen op legnood (vrouwtjes leggen eieren zonder mannetje; ze zullen alleen niet bevrucht zijn).
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een Valkparkiet kopen en trainen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je een Valkparkiet koopt, is een grondig onderzoek naar Valkparkieten en hoe je voor ze moet zorgen noodzakelijk. Terwijl dit artikel de basis verzorging beslaat, is een grondiger onderzoek aan te raden. Goede bronnen zijn bijvoorbeeld Internet, de plaatselijke bibliotheek en dierenwinkels, die gewoonlijk boeken en andere informatiebronnen verkopen over de zorg voor Valkparkieten. Ter aanvulling wordt aangeraden om ervaring op te doen met Valkparkieten, en te praten met een eigenaar van Valkparkieten over hun ervaring met de verzorging van hun vogels.
  2. Hoewel je in verleiding gebracht kunt zijn om de goedkoopste Valkparkiet te kopen die je kunt vinden, is het kopen van een vogel in een dierenwinkel niet aan te raden. Dit is omdat vogels uit een dierenwinkel ongezond kunnen zijn, en vaak niet gesocialiseerd zijn (wat het moeilijker maakt om ze tam te maken). Je kunt een hand gevoerde baby kopen van een gespecialiseerde vogelhandelaar of vogelfokker. Koop een Valkparkiet van ongeveer drie maanden oud of iets ouder. Een beginner zou nooit een baby Valkparkiet moeten hand voeren .
    • Koop een Valkparkiet van een vogelopvang. Voor je probeert om een vogel te kopen, is het vaak beter om te proberen een vogel te adopteren. Hoewel veel Valkparkieten uit de vogelopvang goede huisdieren worden, is het adopteren uit een opvang niet aan te raden voor beginners. Deze Valkparkieten kunnen ongezond zijn of gedragsproblemen hebben.
    • Koop een Valkparkiet van een voorgaande eigenaar. Soms zijn er gebeurtenissen waardoor mensen hun huisdieren moeten opgeven. Zolang je er zeker van bent dat de eigenaar de vogel niet herplaatst vanwege gedragsproblemen, en je inzicht hebt in de gezondheidsgeschiedenis van de vogel, kan dit een heel goede manier zijn om een Valkparkiet aan te schaffen. Zeker voor beginners.
  3. Als je Valkparkiet al tam is, dan kun je deze stap overslaan. Een van de belangrijkste onderdelen van het tam maken van een Valkparkiet is het laten wennen aan je aanwezigheid. Wanneer je je vogel voor het eerst thuis brengt, plaats de kooi dan in een ruimte in je huis waar veel menselijke activiteit is. Zit elke dag even naast de kooi en praat of fluit rustig 10 minuten tegen hem, Dit zal je vogel laten wennen aan je stem en je aanwezigheid. [3]
    • Wanneer de vogel naar jouw kant van de kooi komt en het prettig lijkt te vinden dat je daar bent, begin dan met hem kleine lekkernijen te geven (zie voor suggesties van lekkernijen stap een van het volgende onderdeel). Nadat je dit ongeveer een week gedaan hebt, open dan het deurtje van de kooi en houd een lekkernij voor, daarmee je vogel verleidend om op het deurtje te gaan zitten. De volgende stap is om voer in je hand te houden en de vogel uit je hand te laten eten.
  4. Nadat je je Valkparkiet tam hebt gemaakt en hij uit je hand eet, kun je hem leren om op je hand te stappen. De manier waarop je dat doet hangt ervan af of je een vogel hebt die vaak bijt, of een vriendelijkere vogel. Probeer een Valkparkiet niet vast te grijpen of te dwingen op je hand te stappen. Dit eindigt er vrijwel altijd in dat je wordt gebeten. [4]
    • Als je een vogel hebt die bijt: Beweeg je vinger snel en vloeiend richting de bovenkant van zijn poten, alsof je met je vinger door een vlam beweegt. Je vogel zal automatisch opstappen. Geef hem een beloning en prijs hem direct nadat hij dit gedaan heeft. Als je vogel agressief begint te bijten, stop dan met trainen en probeer het later opnieuw.
    • Als je een vogel hebt die zelden bijt: Plaats je vinger tegen de onderbuik van de vogel boven zijn pootjes. Druk zachtjes en hij zal waarschijnlijk direct opstappen. Als hij dit doet, geef hem een beloning en prijs hem. Volgende keer dat je dit doet, zeg “stap op” terwijl je tegen zijn buik drukt. Uiteindelijk zal hij die woorden gaan associëren met de actie van ‘opstappen’.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Zorgen voor je Valkparkiet

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je Valkparkiet een hand gevoerde baby is, dan kan een paar uur al genoeg zijn. Niet gesocialiseerde baby’s daarentegen, hebben meestal twee of drie dagen nodig om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Neem de vogel gedurende deze wen periode niet in handen, maar beperk je tot het schoonmaken en voeren en praat zacht tegen hem.
  2. Vogel pellets zouden ongeveer 70% van zijn dieet moeten uitmaken. Zaden kunnen een lekker tussendoortje zijn, maar voer het niet teveel, het is te vet. Voer je Valkparkiet ook gezonde groenten en soms fruit; goed gekookte bonen en spaghetti zijn voorbeelden van smakelijke traktaties die je je Valkparkiet kunt geven. Als je fruit en groenten haalt, kies dan biologische. Was het fruit en de groenten goed voor je ze voert. [5]
    • Voer je Valkparkiet geen chocolade, avocado, alcohol, uien, champignons, bladeren van de tomaat, cafeïne of ongekookte bonen. Deze zijn giftig. Suikerrijke of vetrijke voedingsmiddelen als snoeprepen zijn ook niet gezond voor Valkparkieten.
    • Verwijder al het niet opgegeten verse voer uit de kooi binnen vier uur. Anders kan het schadelijke bacteriën aantrekken (en het wordt gewoon een vieze boel).
  3. Verschoon het water van je vogel dagelijks. Verschoon het ook als je ziet dat er voer of poep in gekomen is. Je zou je vogel water moeten geven wat je zelf ook zou drinken. [6]
    • Wanneer je de waterbak afwast, zorg ervoor dat je heet water gebruikt met een beetje zeep. Door dit te doen zorg je ervoor dat er geen schimmels gaan groeien waar je vogel ziek van wordt.
  4. Als je Valkparkiet al tam is (of je hebt hem al tam gemaakt en getraind – zie deel twee), moet je zeker een uur per dag besteden om hem tam en vriendelijk te houden. Behalve als je een papegaaien luier gekocht hebt, is het aan te raden om met je vogel bezig te zijn op een stoel die je bedekt met een handdoek, of in een kamer met een goed schoon te maken vloer.
  5. Je kunt je bezeerd of van streek voelen als je Valkparkiet bijt, maar het is belangrijk om je te realiseren dat vogels bijten als reactie op een stressvolle situatie, niet omdat ze gemeen willen zijn. Een vogel zal bijten om te laten merken dat hij bang is of van streek, je moet het je niet persoonlijk aantrekken. Denk terug naar wat je aan het doen was toen de Valkparkiet je beet, en probeer het vanuit zijn beleving te zien. Een Valkparkiet kan je bijvoorbeeld bijten als je probeerde hem vast te pakken, of je was te onvoorzichtig of te ruw toen je hem hanteerde. Ook zijn veel Valkparkieten beschermend over hun kooi, en kunnen agressief zijn als je je hand in de kooi steekt.
    • Als je Valkparkiet je buiten de kooi bijt, stop hem dan terug in de kooi en wacht tot hij gekalmeerd is voor je hem weer uit de kooi haalt.
    • Als je Valkparkiet agressief is in de kooi, train hem dan om op een stok te stappen. Op die manier kun je hem op een stok laten stappen als je hem uit de kooi wilt halen, in plaats van dat je je hand in de kooi moet steken.
  6. Hoewel mannetjes het beste zijn in praten en fluiten, kunnen vrouwtjes leren hoe ze moeten fluiten en zo nu en dan ook woordjes leren. Het is aan te raden om je Valkparkiet eerst te leren hoe hij moet praten voordat je hem leert hoe hij moet fluiten. Het kan andersom namelijk moeilijker zijn. Om je Valkparkiet te leren te praten, moet je regelmatig met hem praten, en de woorden die je je Valkparkiet wilt leren extra vaak uitspreken – bijvoorbeeld, zeg "Mammie!", elke keer dat je je Valkparkiet benadert. Als je een begin van een woord of uitspraak hoort, beloon je Valkparkiet dan direct met een lekkernij en heel veel aandacht.
    • Het aanleren van fluiten aan een Valkparkiet is vrijwel hetzelfde – fluit regelmatig in de buurt van je Valkparkiet, en beloon hem als hij een begin maakt met fluiten.
  7. Omdat Valkparkieten vaak hun ziekte verbergen tot het heel erg is, moet je hem scherp in het oog houden voor tekenen van ziekte. Heel zieke Valkparkieten zullen op de bodem van de kooi zitten, met opgezette veren. Een bloedende Valkparkiet is ook duidelijk gewond. Tekenen van een zieke vogel zijn onder andere:
    • Chagrijnigheid of bijten; meer dutjes doen dan gewoonlijk; gewichtsverlies of verlies van eetlust tot weigeren van eten of drinken; kuchen, niezen of onregelmatig ademhalen; verlammingsverschijnselen; bultjes of zwellingen; ontstoken ogen of korsten rond de ogen en neusgaten; geen heldere ogen; een vieze cloaca, of een mistroostige houding van hoofd, vleugels of staart.
  8. Je zou je Valkparkiet voor een jaarlijkse controle naar een gespecialiseerde dierenarts mee moeten nemen. Aanvullend zou je direct contact met je dierenarts moeten opnemen als je Valkparkiet een of meer van de bovenstaande symptomen vertoont. Onthoud dat, hoewel het misschien duur is om naar de dierenarts te gaan, vogels in een heel korte tijd heel ziek kunnen worden. Het is geen goed idee om "even af te wachten" met Valkparkieten. Het zijn heel kwetsbare wezens.
  9. Sommige Valkparkieten zijn bang voor het donker en hebben "nachtangsten" waarbij ze complete paniekaanvallen krijgen in hun kooien. Om dit te voorkomen, plaats je een nachtlampje in de kamer waar je Valkparkiet slaapt, en dek je de kooi ’s avonds niet helemaal af.
    • Als je eenmaal weet op welke stok je Valkparkiet het liefst slaapt, moet je ervoor zorgen dat er geen speeltjes rond die stok hangen. Als je vogel een nachtelijke paniekaanval krijgt, en verstrikt raakt in een speeltje, kan hij ernstig gewond raken.
    Advertentie

Tips

  • Wees voorzichtig met deze kleine vogels; Valkparkieten zijn heel kwetsbaar en kunnen gemakkelijk gewond raken.
  • Houd je vogel(s) dicht bij een raam (maar niet direct voor een raam). Je zou geen enkel type vogel in een kelder of donkere kamer moeten houden. Dit kan leiden tot depressie en gedragsproblemen zoals veren plukken.
  • Valkparkieten vinden het lekker als je over de veren op hun kopje strijkt, tegen de veren in. Een goed moment om ermee te beginnen is tijdens de rui, als ze jeuk hebben.
  • Zing tegen je vogel zodat hij gewend raakt aan je stem.
  • Valkparkieten hebben elke dag aandacht nodig. Als je de hele dag werkt, overweeg dan om een koppel Valkparkieten te nemen, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden.
  • Op een heel hete dag kun je wat ijsblokjes in het waterbakje van je vogel doen.
  • Overweeg pas om met vogels te fokken als je weet hoe. Je vogels kunnen eraan doodgaan!
  • Als je wilt dat je vogel wat socialer wordt met mensen, stop hem dan niet in een kooi met een andere vogel. Hij zal veel liever omgaan met de andere vogels in zijn kooi dan met mensen.
  • Er zijn veel internet forums voor vogels. Overweeg om lid te worden, ze zitten vol informatie!
  • Om te voorkomen dat je vogel zich verwondt door te vliegen tegen plafond ventilatoren, heet water in de keuken, ramen enzovoort, kun je zijn vleugels kortwieken. Vraag de eerste keer een ervaren vogeleigenaar of dierenarts om je te laten zien hoe dat moet.
  • Koop een tweede Valkparkiet om hem niet eenzaam te laten worden, behalve als je veel tijd hebt om met hem of haar door te brengen.
  • Valkparkieten houden van menselijk gezelschap en om te luisteren naar mensen. Dus als je in de kamer waar hij gehouden wordt kunt werken, of er vaak binnenloopt, zal hij het heerlijk vinden.
  • Als je je vogel in één van de hoeken van zijn kooi ziet staan, dan is hij nog niet gewend aan zijn omgeving. Dat betekent dat je je vogel 3 tot 4 dagen in zijn kooi moet houden en uiteindelijk zal je vogel meer geluiden gaan maken en actiever worden.
  • Zorg ervoor je Valkparkiet(en) de juiste hoeveelheid voer te geven – ongeveer twee eetlepels per vogel per dag. Als je je vogel te weinig geeft, zal hij verhongeren. Teveel voer, en je dieren zullen gaan spelen met wat er over is, en het verspillen!
Advertentie

Waarschuwingen

  • Valkparkieten spelen graag met spiegels en glimmende objecten. Maar, plaats geen spiegel in hun kooi. Ze zien hun weerspiegeling als een andere vogel en kunnen erg gefrustreerd raken als het spiegelbeeld niet op die manier reageert. Dit is leuk voor speeltijd, maar als de Valkparkiet het de hele dag ziet, dan zal het haar gespannen en chagrijnig maken.
  • Een plafond ventilator nooit aanzetten als de vogel uit de kooi is, de vogel kan tegen de draaiende bladen aanvliegen en doodgaan.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.148 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie