Pdf downloaden Pdf downloaden

Een aardbeving is een zeer destructieve natuurramp. Aardbevingen doen zich vooral voor aan de randen van tektonische platen, maar ze kunnen overal plaatsvinden. Aardbevingen kunnen niet voorspeld worden, maar de kans dat je het overleeft is een stuk groter als je voorbereid bent en weet wat je moet doen tijdens een aardbeving.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Als je je in een auto bevindt

Pdf downloaden
  1. Stop niet onder gebouwen, bomen, viaducten en leidingen. Die kunnen allemaal op je auto vallen. [1]
    • Blijf kalm; jij en je familie zijn door het metaal van de auto redelijk veilig voor puin en vallende voorwerpen.
    • De enige uitzondering hierop is als je in een parkeergarage met meerdere verdiepingen bent. Verlaat, als je in een parkeergarage bent, onmiddellijk de auto en hurk er direct naast. Het metaal van de auto beschermt je niet tegen vallend beton. Als je je in een parkeergarage met meerdere verdiepingen bevindt, moet je vooral geluk hebben. Je kansen om het te overleven zijn het beste als je hurkt naast de auto.
    • Probeer niet snel naar huis te gaan. Op de meeste aardbevingen volgen naschokken, die absoluut niet onderschat moeten worden.
      • Naschokken zijn kunnen krachtig genoeg zijn om gebouwen, die tijdens de hoofdbeving al beschadigd werden, te doen instorten.
      • Naschokken variëren van heel licht tot met de kracht van de originele aardbeving. Deze secundaire bevingen kunnen tot tien seconden of langer duren en levensbedreigend zijn. Er is helaas geen manier om ze te voorspellen, dus je hebt geen keuze behalve 'blijven opletten'.
  2. Vermijd wegen, bruggen of opritten, die door de aardbeving beschadigd zouden kunnen zijn.
  3. Je zou niet lang in je auto moeten hoeven wachten voordat de reddingswerkers arriveren met voedsel, water en andere voorraden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Als je je in een gebouw bevindt

Pdf downloaden
  1. Hou je vast aan een stevig voorwerp of ga op de vloer liggen, zodat je niet meer kunt vallen. Probeer je onder een meubelstuk te verbergen.
  2. [2] Er wordt ook geadviseerd om naast een stevig meubelstuk te gaan zitten, zodat je – als een muur omvalt – een kruipruimte hebt waarin je kunt overleven. Deze 'levensdriehoek'-methode is echter niet in lijn met onderzoek naar aardbevingen en wordt daarom niet aangeraden door het Rode Kruis en andere aardbevingsexperts.
  3. Gebruik je handen en armen om deze vitale delen tegen vallende voorwerpen te beschermen.
    • Je bovenlichaam moet ook bedekt zijn, omdat je nek daarop rust en daarop je hoofd weer.
    • Als je een luchtwegaandoening hebt, zorg er dan voor dan je je hoofd met een T-shirt of bandana bedekt, totdat al het stof is neergeslagen. Het is niet goed voor je longen om stof in te ademen.
  4. Blijf als het veilig genoeg is een minuut of twee stil zitten, totdat je zeker weet dat het schudden is opgehouden.
    • Denk eraan, er kunnen zich altijd nog naschokken voordoen en die zijn na een grote aardbeving ook heel waarschijnlijk. Naschokken kunnen door maar een paar mensen worden gevoeld of in staat zijn om hele steden plat te leggen. Ze kunnen verzwakte gebouwen doen instorten, vooral kwetsbare bouwsels zoals caravans en vakantiewoningen.
  5. Net zoals bij brand wordt aangeraden om je met je familie te verzamelen op een vooraf afgesproken plek die tegen een aardbeving bestand is, zoals een nabijgelegen park. Hulp vanuit de overheid zou nu snel op gang moeten komen.
  6. Glasscherven, een gaslucht of beschadigde elektrische apparaten kunnen bijvoorbeeld gevaarlijk zijn.
    • Schakel elektrische apparaten niet in of uit. Door het eenvoudigweg aanzetten van het licht kan een vonk ontstaan, waardoor je geëlektrocuteerd zou kunnen worden of een brand zou kunnen ontstaan. Dit soort branden is extra gevaarlijk, omdat ze in de buurt van elektriciteitsbedrading plaats vinden.
  7. Je moet kijken of er in je huis of het gebouw waarin je je bevindt sprake is van brand of andere vormen van schade. Haal water uit de boiler, als je moet blussen, maar kijk uit want dit water is heet. Loop, zodra je met eventuele branden hebt afgerekend, door de onderstaande checklist:
    • Blijf weg bij structureel beschadigde gebieden. Wacht totdat de politie of een loodgieter, brandweerman of reddingswerker het gebied inspecteert en veilig verklaart.
    • Ruim gevaarlijke lekkage op. Benzine kan fataal zijn als het ontploft of ontbrandt. Als je alleen maar papieren zakdoekjes kunt gebruiken, zorg er dan voor dat je een aantal lagen op elkaar gebruikt, omdat benzine giftig is en lastig af te wassen. Het is ook een goed idee om gelekte benzine met een paar scheppen zand te bedekken, maar markeer de plek door een bord te plaatsen met 'Plas benzine op deze plek'.
    • Drink geen kraanwater want dat zou besmet kunnen zijn. De riolering raakt bij zware aardbevingen vaak beschadigd, dus trek de wc niet door. Sluit het water af met de hoofdkraan (laat een loodgieter dit voor je doen als je zelf niet weet waar de hoofdkraan zich bevindt). Zorg ervoor dat je afvoerputjes in wasbakken en badkuipen afdicht om te voorkomen dat rioolwater terugloopt.
    • Kijk de schoorsteen na op schade voordat je de open haard weer gebruikt. Onzichtbare schade kan hier tot brand leiden.
    • Loop de nutsaansluitingen na.
      • Kijk of er gas lekt. Als je gas ruikt of een blazend of sissend geluid hoort, zet dan een raam open en ga snel naar buiten. Zet als dat kan de gaskraan buiten uit en bel met je mobiele telefoon of vanuit het huis van de buren het energiebedrijf. Denk eraan dat, als je het gas om wat voor reden ook afsluit, het door een professional weer moet worden aangesloten.
      • Kijk of er schade aan het elektrische systeem is. Sluit de stroom af op de hoofdschakelaar, als je vonken of kapotte bedrading ziet. Als je in het water moet staan om bij de hoofdschakelaar te komen, bel dan een elektricien voor advies.
      • Kijk of er schade is aan de riolering of het water. Gebruik geen toiletten en bel een loodgieter, als je denkt dat de riolering kapot is. Neem contact op met het waterbedrijf, als er sprake is van kapotte waterleidingen en gebruik geen water uit de kraan. Veilig water haal je uit flessen of door water te koken of ijsblokjes te smelten en te koken.
  8. Kijk als je de schade inspecteert uit met glazen flessen, want die zouden kapot kunnen zijn en kunnen lekken. Let vooral op met alcohol, zuren, schoonmaakmiddelen of andere giftige stoffen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Als je je buiten bevindt

Pdf downloaden
  1. Kijk naar je omgeving, vooral als je in de stad bent. Denk eraan dat ook aardbevingsveilige gebouwen kunnen instorten, dus ga er niet vanuit dat je helemaal veilig bent. Probeer niet weg te rijden van een aardbeving – hierdoor neemt het risico op letsel alleen maar toe.
  2. Let er ook op dat je je niet in de buurt van open scheuren of gaten bevindt. Er zijn mensen omgekomen, nadat ze in grote gaten vielen, die ten tijde van de aardbeving plotseling ontstonden. Dit kan overal gebeuren, ook op wegen en in parken.
  3. Als je in de buurt bent van voorwerpen die op je zouden kunnen vallen, ga dan naar een plek zonder zulke gevaren. Zoek als het kan bescherming op een plek waar je tegen het weer beschermd bent, maar let op dat je niet ergens bent waar je bij naschokken door stenen of aarde geraakt zou kunnen worden. Zoek geen bescherming onder een brug, ook niet onder een stevige. Sommige bruggen zijn bestand tegen aardbevingen, maar het is er nooit helemaal veilig, omdat dingen als verkeersborden of verkeerlichten nog steeds naar beneden kunnen vallen.
  4. Loop ook niet, net zoals in een sneeuwstorm, in de buurt van elektriciteitsleidingen, omgevallen lantarenpalen of ander puin.
    • Let op gebroken glas, want je kunt zelfs door een klein stuk je voeten bezeren. Draag stevige schoenen om je voeten te beschermen.
  5. Er zijn waarschijnlijk andere mensen in de buurt. Een mobiele telefoon is altijd handig, want als iemand gewond is kan iemand anders 112 bellen voor een ambulance.
  6. Dit is belangrijk, omdat de naschokken direct na een aardbeving vaak heel sterk zijn. Neem de veiligheidsregels hierboven in acht, als je uiteindelijk besluit om te verkassen en let erop dat je niet geraakt wordt door vallend puin.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Voorbereiden op een aardbeving

Pdf downloaden
  1. Veel diensten die we in een normale situatie vanzelfsprekend vinden, zoals elektriciteit en water, zijn misschien niet meer beschikbaar. Zorg om te overleven voor schoon voedsel, water en andere voorraden. Zorg ervoor dat iedereen in je gezin weet waar deze voorraden zijn voor het geval ze snel moeten worden meegenomen. Zorg naast steriel voedsel en water ook voor de volgende noodvoorraad:
    • Zaklantaren
    • Eerste hulp doos
    • Geld
    • Eenvoudige kleding
    • Dekens
  2. Jij en je gezinsleden moeten een plan hebben om in het geval van een aardbeving snel in veiligheid te kunnen komen. Elk gezinslid moet exact weten wat er moet gebeuren en waar men heen moet als zich een aardbeving voordoet. Ze moeten de 'veilige plekken' in huis kennen – onder stevige tafels en tegen de binnenmuren, vooral in de hoeken. Ze moeten zich ook bewust zijn van de 'gevaarlijke plekken' in huis – bij de ramen en hangende voorwerpen zoals spiegels en schilderijen.
    • Oefen elke 6 maanden om er zeker van te zijn dat iedereen precies weet wat er moet gebeuren in het geval van een aardbeving.
  3. Als een gezinslid gewond raakt bij een aardbeving, kan een beetje kennis van eerste hulp levensreddend zijn. Doe een EHBO-cursus en leer om iemand te reanimeren, zodat je klaar bent om levens te redden als het fout gaat.
  4. De leidingen in een huis kunnen door een aardbeving beschadigd raken, waardoor potentieel dodelijke situaties kunnen ontstaan. Wees er klaar voor om na een aardbeving de aansluitingen in je huis dicht te draaien om veilig te blijven.
    • Als je het gas na een aardbeving of tijdens een oefening afsluit, steek dan achteraf niet zelf de waakvlam weer aan. Hierdoor kan gas gaan lekken en brand uitbreken. Bel het nutsbedrijf om het voor je te doen.
  5. Om het risico op letsel of schade zo klein mogelijk te houden, moet je gevaarlijke bezittingen, zoals breekbare spullen, zware voorwerpen, ontvlambare of gevaarlijke vloeistoffen niet op een plek bewaren waar ze kunnen vallen of lekken. Bewaar dit soort spullen op een goeie plek, uit de buurt van de veilige plekken in je huis.
    Advertentie

Tips

  • Help elkaar. Kijk, als je een aardbeving hebt overleefd, wat je kunt doen om overlevenden te vinden, families bij elkaar te brengen of op te ruimen na de ramp.
  • Draag stevige, dichte schoenen om je voeten tegen gebroken glas, puin en andere gevaren te beschermen.
  • Luister op een radio op batterijen naar de actuele rampeninformatie. Dit is heel belangrijk als je hulp nodig hebt.
  • Help gewonden, vooral kinderen en ouderen. Zij hebben in alle gevallen speciale zorg nodig.
  • Doe thuis met je gezin aardbevingsoefeningen zodat je voorbereid bent. Onthoud dat een lege ruimte of in de buurt van zwaar meubilair de beste plek om bescherming te zoeken is.
  • Raak niet in paniek. Aardbevingen duren niet lang, meestal een paar seconden tot een minuut. De aardbeving van 1989 in San Francisco [3] [4] duurde maar 15 seconden. En hoewel 15 seconden tijdens een aardbeving wel een uur kunnen lijken, houdt het uiteindelijk op.
  • Bel 112 alleen in echte noodgevallen. De autoriteiten weten al dat zich een zware aardbeving heeft voorgedaan. Als je de situatie zelf veilig de baas kunt of op hulp kunt wachten, doe dat dan. De telefoonlijnen zullen al overbelast zijn door mensen die directe hulp nodig hebben.
  • Luister, als je op school bent, naar de leraren. Over het algemeen moet je duiken, dekking zoeken en je hoofd en bovenlichaam beschermen.
  • Als je een tsunamiwaarschuwing hoort, maak dan onmiddellijk dat je wegkomt van het strand. Duizenden mensen verdronken tijdens de tsunami in 2004, nadat ze naar een 'lege oceaan' hadden staan staren. Enkele ogenblikken later bereikte een zeer krachtige vloedgolf de kust, waardoor velen verdronken, veel gebouwen werden verwoest en miljoenen mensen ontheemd raakten. [5]
  • Over het algemeen zijn aardbevingen van minder dan 6,0 niet levensbedreigend. Het is in het geval van zo'n lichtere aardbeving meestal voldoende om bij een muur of zwaar meubilair te gaan staan.
  • Wijs een vertrouwd familielid van buiten het gebied aan als contactpunt in geval van een ramp. Denk er wel aan dat de telefoonlijnen waarschijnlijk overbelast zullen zijn, dus gebruik de telefoon met mate, vooral in de eerste uren na de beving.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees je bewust van andere door de aardbeving opgewekte gevaren. Aardbevingen kunnen tot aardverschuivingen en, als je aan de kust woont, tsunami's leiden. Let op schade aan gebouwen, wegen en andere structuren. Let ook op brand na een aardbeving. Er kunnen zich op met sneeuw bedekte vulkanen zeer gevaarlijke modderstromen ontwikkelen.
  • Het is gevaarlijker om bovenop een gebouw te staan dan op de eerste verdieping. Hoewel je op de eerste verdieping geraakt kunt worden door puin, is het nog ernstiger als je bovenop het puin valt. De kelder is ook geen goede schuilplaats, omdat je volledig begraven kunt raken vooral als er sprake is van meerdere verdiepingen.
  • Sla geen waarschuwingen in de wind, ook al blijkt het vals alarm. Bereid je onmiddellijk voor zodra een waarschuwing wordt uitgegeven. Misschien verspil je je tijd aan een vals alarm, maar het zou 10 keer erger zijn als je er helemaal niet op zou reageren.
  • In 1886, op 31 augustus om tien voor tien 's avonds werd Charleston, South Carolina, Verenigde Staten, door een aardbeving getroffen. [6] [7] De kracht was 7,3, dus er was sprake van een zware aardbeving. Deze stad ligt meer dan 400 km van de dichtstbijzijnde breuklijn. Dit toont aan dat aardbevingen zich niet alleen op de breuklijnen voordoen.
  • Hou het weer in de gaten. Als een zware aardbeving tijdens slecht weer plaatsvindt, moet je zorgen dat je warm blijft. Zorg voor de juiste kleding in de noodvoorraad om het weer te kunnen doorstaan. Zorg ook voor kleding waarin je koel blijft als het heet is.
  • Vlucht nooit tijdens een aardbeving uit een gebouw. Veel mensen die proberen te vluchten raken gewond door glas, puin, door te vallen of door instortende gebouwen of muren. Wacht totdat het schudden is opgehouden voordat je voorzichtig het gebouw verlaat.
Advertentie

Benodigdheden

Essentiële zaken

  • 1,8 liter water per persoon per dag.
  • Ingeblikt voedsel. Denk ook aan huisdieren, zuigelingen en mensen met specifieke behoeftes.
  • Aangevulde en recente EHBO-doos.
  • Belangrijke medicatie en brillen, contactlenzen en benodigdheden
  • Blikopener
  • Draagbare radio op batterijen, inclusief reserve batterijen
  • Zaklantaren, reserve batterijen en lampjes
  • Stevige schoenen voor iedereen
  • Goede handschoenen voor iedereen die helpt met puinruimen
  • Scherp mes of scheermesjes
  • Voldoende droge kleding

Aanbevolen

  • Dekens
  • Brandblusser
  • Tampons en maandverband
  • Spullen voor zuigelingen (als je een zuigeling hebt, natuurlijk)
  • Paspoorten (in geval er sprake is van een nationale ramp)

Spullen voor in de auto

  • Houdbaar voedsel
  • Gekookt water
  • EHBO-doos en handleiding
  • Deken
  • Zaklamp met reservebatterijen en lampjes
  • Belangrijke medicatie, extra bril
  • Gereedschap – schroevendraaier, tang, draad, mes
  • Korte rubber slang
  • Tampons en maandverband
  • Stevige schoenen en handschoenen

Over dit artikel

Deze pagina is 11.414 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie