Het is belangrijk dat je goed kijkt naar je opties als je onverwacht zwanger bent of als je bang bent dat dit je kan overkomen. Vrouwen in Nederland denken vaak meteen aan een abortus, maar er zijn meer mogelijkheden. Het is belangrijk dat jij in een moeilijke periode alle mogelijkheden goed op een rijtje hebt. Naast abortus kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je kind te laten adopteren, maar ook om je kind zelf op te voeden. Het is begrijpelijk dat je in paniek raakt als je onverwacht zwanger bent geworden, maar veel vrouwen zijn later toch blij met hun kind. Het allerbeste om een abortus te voorkomen is nog altijd om te zorgen dat je niet zwanger wordt. Dit doe je door een goed en betrouwbaar voorbehoedsmiddel te gebruiken.
Stappen
-
Ken je rechten. Niemand, zelfs je ouders niet, kan je in Nederland dwingen tot een abortus, zelfs niet als je minderjarig bent. Het is helemaal je eigen keuze, dus laat je door niemand dwingen of manipuleren. [1] X Bron
- Een minderjarige dwingen tot een abortus valt onder het aantasten van de lichamelijke integriteit van een kind. Dit is kindermishandeling en dus strafbaar.
- Bel de politie wanneer iemand je wil dwingen een abortus te laten plegen.
- Het is je goed recht om wél een abortus te willen. Overleg met je arts of de kliniek of je ouders hiervan op de hoogte gesteld moeten worden.
-
Overweeg moeder te worden. Met genoeg hulp en steun kan het een mooie ervaring zijn om een kind op te voeden, ook als je zwangerschap ongepland was. [2] X Betrouwbare bron American College of Obstetricians and Gynecologists Ga naar de bron
- Overleg met je familie en de vader van de baby om erachter te komen wie je wil helpen met de opvoeding. Wanneer je omgeving je steunt, wordt het veel en veel makkelijker.
- Bedenk hoe je jezelf en je kind gaat onderhouden. Als alleenstaande moeder heb je in Nederland vrijwel altijd recht op bijstand. Bovendien krijg je kinderbijslag en misschien huur- en zorgtoeslag. Of wil je werken of een opleiding volgen? Dan heb je natuurlijk kinderopvang nodig. [3] X Bron
- Bedenk wat je doelen zijn en of je die nog kan bereiken als je tegelijkertijd een kind moet opvoeden. Kinderopvang is duur in Nederland, maar hier kan je ook toeslag voor krijgen of je kan zelf iets organiseren met andere ouders.
-
Overweeg adoptie. Als je denkt dat het voor jou op dit moment niet goed mogelijk is om zelf een kind op te voeden, kan je ook kiezen voor adoptie als je geen abortus wilt. Er zijn genoeg families die dolblij zouden zijn met jouw baby en hem of haar een fantastische opvoeding willen geven. [4] X Bron
- Neem meteen contact op met het FIOM als je besluit afstand te doen van je kind. Via hen vind je een betrouwbaar adoptieadres.
- Ga niet zelf een adoptie regelen en reageer vooral niet op advertenties uit het buitenland waarin je geld wordt geboden voor je kind. Dit valt onder kinderhandel en is strafbaar in Nederland. Je hebt bovendien geen enkele garantie dat je kind in een veilige omgeving terecht komt.
- In Nederland zijn er gesloten en open afstandsadopties. Het verschil is de mate waarin jij – de afstandsmoeder – contact kan onderhouden met je kind. In een gesloten adoptie, zoals vroeger de standaard was, hoorde je als afstandsmoeder nooit meer iets van het kind. Bij een open adoptie krijg je bijvoorbeeld jaarlijks te horen hoe het met je kind gaat en kan je kind later ook contact met je opnemen. Gaat adoptie je te ver? Overleg dan met het FIOM of plaatsing in een pleeggezin misschien mogelijk is.
-
Zorg dat je hulp krijgt. Onafhankelijk van je beslissing is het belangrijk dat je niet het gevoel krijgt dat je er alleen voor staat. Je gaat een moeilijke periode tegemoet, dus kijk waar je hulp kan krijgen om de juiste beslissing te maken.
- Spreek met je ouders en de vader van het kind om erachter te komen wat je van hen kan verwachten. Wanneer je van deze kant geen steun krijgt, praat je met andere familieleden of met vrienden.
- Bel met het FIOM of spreek met je huisarts als je objectief advies wilt over je mogelijkheden.
- Je kan ook terecht in sommige gynaecologische klinieken. Deze klinieken zijn er speciaal voor vruchtbaarheidsproblemen, maar soms doen ze ook abortussen. Loop gerust naar binnen en vraag een receptioniste om hulp.
- Er zijn clubs die ongewenst zwangere vrouwen helpen vanuit een bepaalde geloofsovertuiging. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar wees je er wel van bewust dat ze jou bijvoorbeeld zelden of nooit een abortus aan zullen raden. Er zijn zelfs instanties die je bewust foutieve informatie over abortus zullen geven. [5] X Bron
- Bij de FIOM krijg je onpartijdige informatie over alle opties die je hebt als je ongewenst zwanger bent. Ze kunnen je verwijzen naar een abortuskliniek, maar helpen met het vinden van een pleeg- of adoptiegezin.
- De meeste kerken bieden hulp aan ongewenst zwangere vrouwen, ook al ben je zelf niet gelovig. Bedenk wel dat de meeste kerken principieel tegen abortus zijn.
-
Bedenk dat abortus niet in elk land legaal is. In sommige landen kan je er zelfs voor in de gevangenis terecht komen. Laat je hierover goed voorlichten als je in het buitenland bent en ga desnoods terug naar Nederland. Jij hebt het recht om een abortus te hebben als jij dat wilt.Advertentie
-
Houd haar in de gaten. Wanneer een vriendin of familielid van je ongewenst zwanger is, weet je dat ze een moeilijke tijd doormaakt. Ga regelmatig op bezoek of neem contact met haar op om te zien hoe het met haar gaat en of ze je hulp nodig heeft. [6] X Bron
- Wees op je hoede wanneer ze zich afzondert. Moedig haar aan om tijd door te brengen met jou en andere vrienden. Nodig haar uit voor een leuke activiteit, zodat ze haar problemen een tijdje uit haar gedachten kan zetten.
-
Vertel hoe je kan helpen. Wanneer ze een goede vriendin van je is, helpt het haar als je vertelt hoe je haar kan helpen als ze besluit om de baby te krijgen. Bespreek met haar hoe je haar een beetje zou kunnen ontlasten van de zorg voor het kind.
- Deel je toekomstplannen als je de vader bent van het kind en vraag naar de hare. Vertel haar hoe je denkt over de zwangerschap en laat haar haar kant van het verhaal vertellen.
- Als jullie samenleven, kan je praten over slaapplaatsen en kinderopvang.
- Oefen geen druk op haar uit om een beslissing te nemen. Vertel haar dat je alleen maar wilt praten om te zorgen dat zij alle informatie krijgt die ze nodig heeft.
-
Raad professionele hulp aan. Moedig de vrouw aan om hulp te zoeken als ze te besluiteloos is over haar zwangerschap. Een onpartijdige professional kan haar coachen om de juiste keuze te maken. [7] X Bron
- Help haar om de juiste hulp te vinden. Misschien kan je zelfs met haar meegaan voor emotionele ondersteuning.
- Laat je eigen ideeën over de zwangerschap niet de overhand krijgen. Het gaat om haar en zij heeft een onafhankelijk advies nodig om al haar mogelijkheden te kunnen bekijken en overwegen.
-
Luister naar wat zij nodig heeft. Je wilt haar waarschijnlijk op alle mogelijke manieren helpen. Ongetwijfeld heb je allerlei goede bedoelingen, maar het is toch het beste om haar te vragen hoe je haar het beste kan helpen. Op deze manier vermijd je dat zij zich onder druk gezet voelt door jou.
- Het kan zijn dat ze niet geïnteresseerd is in de mening van anderen. Respecteer dat en laat haar haar eigen keuze maken. Geef je advies als ze daarom vraagt, maar accepteer dat ze het er misschien niet mee eens is.
- Laat haar praten als ze daar behoefte aan heeft. Alleen al door goed naar haar te luisteren help je haar enorm.
-
Oordeel niet. Misschien ben je boos, bedroefd of teleurgesteld dat zij zich in deze positie bevindt. Val haar niet met dit oordeel lastig, maar steun haar op dit moment met alle liefde en hulp die je kan geven.
- Bedenk dat zij het al moeilijk genoeg heeft. Boosheid en kritiek van haar naasten kan ze er nu even niet bij hebben.
- Als je negatieve gevoelens over haar zwangerschap van je af moet praten, kan je daar beter iemand anders voor zoeken. Een zwangere vrouw daarmee te belasten op zo'n moeilijk moment, is geen goed idee.
Advertentie
-
Vergroot je kennis. Hoe meer je van seks afweet, hoe beter je een ongewenste zwangerschap kan voorkomen. [8] X Bron Ga naar de websites van de GGD en het Rutgers Huis om te lezen over seks, relaties en voorbehoedsmiddelen, maar ook over zwangerschap en geslachtsziekten. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe je lichaam in elkaar zit, zodat je bijvoorbeeld weet hoe je een condoom om kunt doen bij je partner, maar het is ook belangrijk om te weten hoe je misbruik bij jezelf en anderen kunt herkennen en wat nu precies een gezonde, gelijkwaardige relatie is.
- Toestemming bij seks is altijd belangrijk. Seks met personen die geen toestemming geven is in veel gevallen zelfs strafbaar. Als je geen seks wilt hebben met iemand, of zelfs wanneer je van gedachten verandert, moet je gewoon nee zeggen. Het is een grote rode vlag als je partner hierom kwaad of agressief wordt.
-
Maak een plan. Hoe je een zwangerschap wilt voorkomen, maakt niet uit. Het is wel belangrijk dat je een duidelijk plan hebt. Zoek uit welke methode het makkelijkste is en het beste werkt voor jou. Bedenk wel dat de meeste voorbehoedsmiddelen correct en consequent gebruikt moeten worden.
- Spreek met je sekspartner over voorbehoedsmiddelen en laat hem weten dat je van hem verwacht dat hij hieraan meewerkt.
- Het is niet acceptabel als je partner niet mee wil werken. Weiger seks met hem te hebben als hij bijvoorbeeld geen condoom of ander voorbehoedsmiddel wil gebruiken. [9] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
-
Overweeg onthouding. Onthouding van seks is de enige manier om honderd procent zeker te zijn dat je niet zwanger wordt. Dit kost discipline en zelfcontrole, daarom is deze methode niet voor iedereen geschikt. [10] X Bron Kijk naar je situatie en word pas seksueel actief op het moment dat je de verantwoordelijkheid hiervoor kunt dragen.
- Bedenk dat je ook zonder penetratie zwanger kunt worden. Elke spermacel die in de buurt van je vagina komt, kan je bevruchten.
- Orale seks voorkomt weliswaar zwangerschap, maar geen soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen).
- Zorg voor een back-upplan wanneer je onthouding wilt toepassen. Zwangerschap komt veelvuldig voor bij stelletjes die zich voornemen om geen seks te hebben, maar dit toch niet volhouden en dan seks hebben zonder bescherming. In dat geval is het beter om bijvoorbeeld de pil te slikken of om condooms achter de hand te hebben.
-
Gebruik hormonale voorbehoedsmiddelen consequent. Hormonale middelen werken door het afgeven van hormonen die je verhinderen zwanger te worden. Voor deze middelen heb je een doktersvoorschrift nodig. Informeer of je zorgverzekering deze kosten dekt of dat je het zelf moet betalen. [11] X Bron
- De anticonceptiepil – of gewoon 'de pil' - is een zeer veel gebruikt voorbehoedsmiddel in Nederland. In sommige pillen zit estrogeen en progesteron, terwijl in andere alleen progesteron zit. Het is belangrijk dat je de pil elke dag neemt, want anders werkt het niet.
- De anticonceptiering draag je drie weken achter elkaar in de vagina. Daarna haal je hem eruit. Na een stopweek, waarin je eventueel een beetje bloedt, breng je een nieuwe ring in. Deze ring scheidt hormonen af in je lichaam om een zwangerschap te verhinderen, maar je moet er wel aan denken om de ring elke drie weken eruit te halen en na een stopweek te vervangen door een nieuwe ring.
- De anticonceptiepleister is een hormonenpleister die je op je huid plakt. De pleister geeft via je huid hormonen af die een zwangerschap verhinderen. Je moet deze pleister na een week vervangen door een nieuwe. Na drie weken mag je een stopweek inlassen. Denk eraan om de pleister op tijd te vervangen, want anders wordt de werking onbetrouwbaar.
-
Overweeg een lange-termijn-oplossing. Wanneer je een onregelmatig leven leidt of wanneer je bang bent dat je je voorbehoedsmiddelen vergeet, kan je beter een hormonaal middel nemen dat langer werkt. Een enkel bezoekje aan de dokter kan je maanden of zelfs jaren beschermen tegen ongewenste zwangerschap. [12] X Bron
- De prikpil krijg je bij de dokter of de gynaecoloog. De prikpil werkt drie maanden. Je moet natuurlijk wel elke keer op tijd je nieuwe prik halen.
- Het anticonceptiestaafje is een heel effectief voorbehoedsmiddel omdat het wel drie jaar werkzaam is. Het is een klein staafje dat onderhuids op je bovenarm aangebracht wordt door de huisarts of de gynaecoloog. Het werkt omdat het langzaam hormonen afgeeft in je bloedbaan om zwangerschap te verhinderen. [13] X Bron
- Binnenmaarmoederlijke hulpmiddelen (spiraaltjes) zijn ook een heel betrouwbare en langwerkende manier van anticonceptie. Dit zijn kleine dingen die je arts implanteert in je baarmoeder. Deze spiraaltjes geven koper of hormonen af om een eventueel bevruchte eicel te verhinderen zich te nestelen in je baarmoederwand en zich verder te ontwikkelen. De werking hiervan kan wel vijf tot tien jaar zijn, afhankelijk van het type spiraaltje. [14] X Bron
-
Gebruik condooms. Condooms zijn makkelijk te gebruiken en ook heel betrouwbaar, wanneer je ze op de juiste manier gebruikt. Het gebruik van een condoom is eveneens de enige manier om geslachtsziekten (soa's) te voorkomen. Gebruik dus altijd een condoom als je seksueel actief bent en denkt dat je een risico loopt om een soa op te lopen of over te brengen. Gebruik in dat geval ook een condoom als je al een ander voorbehoedsmiddel gebruikt. [15] X Bron
- Mannencondooms zijn meestal gemaakt van latex. Je schuift ze over de penis om te voorkomen dat er lichaamsvloeistoffen uitgewisseld worden tijdens de geslachtsgemeenschap.
- Er bestaan ook vrouwencondooms. Ze werken op dezelfde manier als een mannencondoom, alleen breng je ze zelf in je vagina in. Ze zijn een stuk minder handig en betrouwbaar dan mannencondooms.
- Wanneer je condooms gebruikt samen met een ander voorbehoedsmiddel, reduceer je je kans om zwanger te worden tot bijna nul.
-
Gebruik spermadodende middelen. Met een zaaddodend middel dood je de zaadcellen. Je kan het vrij makkelijk kopen bij de drogist, maar de werking is nogal onbetrouwbaar, omdat maar één zaadcel het hoeft te overleven om jou zwanger te maken. Gebruik het daarom alleen in combinatie met een ander voorbehoedsmiddel. [16] X Bron
- Sommige condooms bevatten zaaddodende middelen als extra bescherming.
-
Onderzoek andere voorbehoedsmiddelen. Een pessarium plaats je in je vagina voordat je geslachtsgemeenschap hebt. [17] X Bron
- Ga naar de dokter om een pessarium aan te meten, want het moet precies passen en elke vrouw heeft een unieke anatomie.
- Een pessarium moet in combinatie met een zaaddodend middel gebruikt worden om betrouwbaar te zijn.
-
Overweeg sterilisatie. Als je er absoluut zeker van bent dat je niet zwanger wilt worden, kun je denken aan sterilisatie. Deze methode kan je voor de rest van je leven onvruchtbaar maken, dus denk hier goed over na. Het zou best kunnen dat je in de toekomst wel een baby wil. [18] X Bron
- Er zijn verschillende manieren om sterilisatie uit te voeren bij vrouwen. De eileiders kunnen afgesloten worden, waardoor de zaadcellen niet meer in contact kunnen komen met een eicel. Een ander soort operatie schroeit de eileiders helemaal weg. Een sterilisatie heeft niet meteen effect. Het kan soms wel maanden duren voordat je helemaal onvruchtbaar bent. Overleg met je arts!
- Als je maar een sekspartner hebt, kan je partner zich ook laten steriliseren door een vasectomie. Deze operatie, waarbij de zaadleiders door worden gesneden, duurt meestal maar een half uurtje. Na een maand of drie zit er geen enkele zaadcel meer in het sperma en kan je partner niemand meer bevruchten. Deze methode van contraceptie is bijzonder betrouwbaar, maar bedenk dat een honderd procent betrouwbare methode niet bestaat.
-
Denk ook aan morning-afterhulp. Als je onbeschermde seks hebt gehad, zijn er nog steeds manieren om achteraf bevruchting te verhinderen. Tot aan vijf dagen naderhand kan je bijvoorbeeld nog een morning-afterpil nemen, maar hoe eerder je het doet, hoe beter. [19] X Bron
- Er zijn verschillende morning-afterpillen te krijgen. Je vindt ze zelfs bij de drogist. Deze pillen veroorzaken geen miskraam als je al zwanger bent. Het enige dat ze doen is te voorkomen dat een eventueel bevruchte eicel zich in je baarmoeder nestelt en zich daar verder ontwikkelt.
- Morning-afterpillen koop je gewoon bij het Kruitvat en de Etos. Je hebt hier geen recept voor nodig van je huisarts. Bij het Rutgers Huis of de GGD kunnen ze je vaak ook helpen. [20] X Bron
- Er bestaan ook morning-afterspiraaltjes met koper. Deze moeten worden geplaatst door een arts.
- Neem contact op met je plaatselijke GGD als je vragen hebt over morning-aftermiddelen. [21] X Bron
- Morning-aftermiddelen zijn niet bedoeld als voorbehoedsmiddelen, want ze zijn veel minder betrouwbaar dan andere voorbehoedsmiddelen. Gebruik ze alleen als je gewone methode van contraceptie gefaald heeft, bijvoorbeeld als je een pil gemist hebt of als er een condoom gescheurd is.
Advertentie
Tips
- Bedenk dat jijzelf de beslissing neemt of jij je laat aborteren. Niemand anders kan deze beslissing voor je nemen. Doe wat voor jou het beste voelt.
Bronnen
- ↑ http://new.dhh.louisiana.gov/index.cfm/page/1026
- ↑ http://www.acog.org/Patients/FAQs/Pregnancy-Choices-Raising-the-Baby-Adoption-and-Abortion
- ↑ http://www.health.ri.gov/for/pregnantwomen/
- ↑ https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/afstand-ter-adoptie
- ↑ http://www.fwhc.org/abortion/fake.htm
- ↑ https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/abortus/hulp-na-abortus
- ↑ https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/zwanger-wat-nu
- ↑ https://www.jouwggd.nl/seks/
- ↑ http://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/partner-wont-use-condoms.aspx
- ↑ http://americanpregnancy.org/preventing-pregnancy/abstinence/
- ↑ https://anticonceptievoorjou.nl
- ↑ https://anticonceptievoorjou.nl
- ↑ https://anticonceptievoorjou.nl/methode/anticonceptiestaafje/
- ↑ https://anticonceptievoorjou.nl/methode/koperspiraaltje/
- ↑ https://anticonceptievoorjou.nl/methode/mannencondoom/
- ↑ https://anticonceptievoorjou.nl
- ↑ http://americanpregnancy.org/preventing-pregnancy/types-of-birth-control/
- ↑ https://anticonceptievoorjou.nl/methode/sterilisatie/
- ↑ https://sense.info/nl/morningaftertest
- ↑ https://www.jouwggd.nl/onderwerp/morning-afterpil/
- ↑ https://www.jouwggd.nl/jouw-ggd/de-ggd-in-jouw-regio/