Pdf downloaden
Pdf downloaden
Animated GIFs zijn eenvoudige animaties. Als je een serie afbeeldingen hebt of een korte video, dan kun je binnen een minuut of twee maken met behulp van online tools. Wil je meer kunnen doen, zoals het bewerken van afbeeldingen en de snelheid van de animatie instellen, download dan GIMP gratis en voor niks en gebruik de ingebouwde mogelijkheid om GIF-animaties te maken.
Stappen
Methode 1
Methode 1 van 2:
Een eenvoudige Animated GIF maken met behulp van online hulpmiddelen
-
Selecteer een reeks afbeeldingen of een video. Maak een map op je computer, en plaats daar het materiaal dat je wilt animeren. Elke afbeelding is een afzonderlijk frame in de animatie. Als alternatief kun je ook een korte video omzetten naar een animated GIF.
-
Gebruik een online GIF-generator. Er zijn veel gratis online GIF-generators te vinden, waaronder imgflip , makeagif en gifmaker . Deze hebben niet zoveel mogelijkheden als GIMP of andere beeldbewerkingssoftware, maar ze zijn snel en gemakkelijk om te gebruiken en je hoeft er niets voor te downloaden of je te registreren.
-
Knip een klein deel uit een videosegment (optioneel). Als je een GIF maakt van een videobestand, dan wil je waarschijnlijk slechts een deel gebruiken van de video. Je kunt dit gemakkelijk doen met het gratis programma VLC Mediaplayer . Volg onderstaande instructies:
- Open VLC en klik op File → Open File... om het videobestand te openen.
- Zoek het begin van het segment waar je een GIF van wilt maken.
- Selecteer Playback → Record in het hoofdmenu.
- Speel de video tot het segment waar je een GIF van wilt maken, is afgelopen. Druk nogmaals op Record om de opname te stoppen. Het nieuwe, kleinere bestand is opgeslagen op dezelfde locatie als de originele video.
-
Upload de afbeeldingen voor de GIF. Zoek naar een Upload Images link. Als je een video wilt converteren, zoek dan naar een link Upload Video.
- De upload van een video kan erg lang duren, afhankelijk van je internetverbinding en de grootte van het bestand. Het is aan te bevelen om niet meer dan een paar seconden aan video te uploaden.
-
Bewerk de GIF. De online tools bieden meestal de mogelijkheid om de volgorde van de afbeeldingen te wijzigen voor de GIF, voor het geval je ze in de verkeerde volgorde hebt verstuurd. Je kunt in sommige gevallen ook tekst toevoegen, de grootte van de afbeeldingen veranderen en de snelheid van de animaties instellen.
-
Creëer je GIF. Zoek nu naar een knop of link waarmee je de GIF kunt maken/genereren. DE afbeeldingen zullen nu omgezet worden naar een GIF-animatie. Meestal krijg je nu ook een lijst met opties te zien, waaronder links om de GIF op forums te plaatsen, de animatie te downloaden, of het te embedden in een HTML-pagina.Advertentie
-
Download GIMP. GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program, een open-source beeldbewerkingsprogramma. Download het gratis via gimp.org/downloads . Met behulp van GIMP kun je elk frame van je GIF bewerken, de snelheid aanpassen van de animatie en het bewaren in een geoptimaliseerd formaat, waardoor het sneller zal laden.
-
Open de afbeelding die je wilt animeren. Ga naar File → Open in het hoofdmenu en selecteer een afbeelding van je computer. Als je vanaf de grond een eigen GIF wilt ontwerpen, selecteer dan File → New.
- Als je een bestaand GIMP-bestand gebruikt met meerdere lagen, gebruik dan Image → Flatten Image om ze allemaal in één laag samen te voegen. [1] X Bron Deze laag is 1 frame van de animatie.
-
Voeg er aanvullende afbeeldingen aan toe. Als je al meerdere afbeeldingen hebt waar je een GIF van wilt maken (zoals een serie screenshots), open deze dan via File → Open as Layers. Heb je slechts 1 afbeelding en wil je deze gaan bewerken, gebruik dan de functie Duplicate Layers in het venster "Layers" aan de rechterkant van het scherm. Je kunt dit doen door te rechtsklikken op het pictogram van de afbeelding en Duplicate Layer te selecteren, of door het pictogram te selecteren en vervolgens te klikken op het pictogram dat er uitziet als twee op elkaar gestapelde foto's.
- Elke laag is een frame van de GIF. De afbeelding onderaan de lijst zal als eerste verschijnen, en vervolgens de rest van de afbeeldingen. Versleep de lagen om de volgorde te wijzigen.
- Elke afbeelding moet dezelfde grootte hebben, anders zullen de grotere afbeeldingen worden bijgesneden zodra de GIF wordt bewaard.
-
Verberg lagen zodat je de lagen eronder kunt bewerken (optioneel). Als je van plan bent om de afbeeldingen te bewerken of er tekst aan toe te voegen, dan zal je alle lagen die erboven staan moeten verbergen, anders kun je niet zien wat je doet. Je kunt dit op twee manieren doen, beide kun je vinden in het venster "Layers":
- Klik op het oog-pictogram naast een laag om het te verbergen. Klik er nogmaals op om de laag weer zichtbaar te maken.
- Of selecteer een laag en pas de Opacity (transparantie) aan, bovenin het lagenvenster. Een lage Opacity zorgt ervoor dat de lagen transparanter worden. Dit is handig als je tekst wilt toevoegen, of als andere wijzigingen aan wilt brengen aan meerdere frames, zodat je ze goed kunt uitlijnen.
-
Bewerk de afbeeldingen (optioneel). GIMP is een uitgebreid programma met veel mogelijkheden. Selecteer de afbeelding die je wilt bewerken via het lagenmenu aan de rechterkant, en gebruik de volgende tools om de animatie aan te passen:
- Selecteer de "Scale Tool" (een klein vierkant met een pijltje naar een groter vierkant) vanuit het paneel met gereedschappen (Toolbar), om de grootte van de afbeelding aan te passen. Maak al je lagen dezelfde grootte.
- Selecteer het gereedschap "A" en klik op de afbeelding om tekst toe te voegen. Typ de tekst en gebruik de contextmenu's om de grootte, het font en de kleur aan te passen. Selecteer Layer → Merge Down om de tekst samen te voegen met de laag eronder.
-
Bekijk de animatie. Ben je klaar met alle bewerkingen, selecteer dan Filters → Animation → Playback... uit het hoofdmenu. Klik op het Play-icoontje in het venster dat verschijnt om de animatie te bekijken.
-
Pas de timing aan. Ga naar het lagenvenster "Layers", en rechtsklik (of Ctrl-click op sommige Macs) op een laag. Selecteer Edit Layer Attributes. Typ na de naam (XXXXms) , waarbij je de X-en vervangt door het aantal milliseconden dat je de laag wilt tonen. [2] X Bron Doe dit met elke laag. Open Playback nogmaals om de gewijzigde animatie te bekijken, en ga verder met aanpassen tot je tevreden bent.
- De meeste GIFs hebben een frame rate van 10 frames per seconde (100ms per frame).
- Je kunt deze stap overslaan en later een standaardsnelheid selecteren, wanneer je het bestand gaat exporteren.
-
Optimaliseer de animatie om deze sneller te kunnen laden. Select Filter → Animation → Optimize (voor een GIF). Hiermee wordt een kopie gemaakt die qua bestandsgrootte veel kleiner is. Ga voor de resterende stappen verder met deze kopie.
- Voor de optimalisatie wordt elk frame volledig geladen. Na de optimalisatie worden alleen die delen van de animatie geladen die daadwerkelijk veranderd. [3] X Bron
- Je kunt deze stap overslaan en ook tijdens de export optimaliseren, zoals hieronder aangegeven.
-
Exporteer het bestand als een GIF. Klik op File → Export As.... Klik vervolgens op Select File Type onderin het venster dat verschijnt, voor meer opties, scroll naar beneden en selecteer "GIF". Klik op Export en er verschijnt een nieuwe venster, zoals hieronder beschreven.
-
Stel alle opties in naar wens en rond de export af. In het nieuwe venster met de titel "Export Image as GIF," vink je het vakje naast "As animation" aan. Ga verder door op Export te klikken, of wijzig eerst de volgende opties:
- Schakel "Loop forever" uit als je wilt dat de animatie slechts eenmaal afspeelt.
- Heb je de stap van het aanpassen van de timing overgeslagen, dan kun je de vertraging hier alsnog instellen. Standaard stel je die in op 100 ms, of 10 frames per seconde. Verklein of vergroot dit getal om de snelheid van de GIF aan te passen.
- Als je de bovenstaande optimaliseringsstap hebt overgeslagen, zoek dan naar een optie "Frame disposal" tijdens het exporteren, en selecteer "Cumulative layers (combine)."
Advertentie
Tips
- Oudere versies van Adobe Photoshop worden geleverd met Adobe ImageReady. Beschik je over dit programma, maak dan elk frame in Photoshop als een aparte laag en gebruik vervolgens ImageReady om een animatie te creëren, gelijk aan de bovenstaande methode.
- GIMP beschikt over een aantal animatie-effecten onder Filters → Animation. Hiermee voeg je een fading effect toe tussen lagen, zoals een rimpeling of overvloeien.
- Voor meer geavanceerde mogelijkheden kun je de Gimp Animation Plugin installeren (GAP) en de tutorial lezen . GAP werkt niet voor 64-bit versies van GIMP 2.8, dus zal je misschien GIMP 2.6 moeten downloaden.
Advertentie
Waarschuwingen
- Animated GIFs kunnen erg groot worden, waardoor ze langzaam laden in je browser. Gebruik niet teveel kleuren en vermijd gerasterde afbeeldingen om de bestandsgrootte binnen de perken te houden. [4] X Bron
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 10.611 keer bekeken.
Advertentie