PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is het waard om je eigen aquarium te bouwen. Het bespaart geld en is leuk om te doen. Het vereist slechts een paar essentiële gereedschappen en een goede glas- of kunststofplaat; de rest is aan jou en je verbeelding. Wat voor een aquarium ga jij ontwerpen?

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het glas kiezen en voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als slechts een paar vissen of kleine tarantula hebt, hebt je geen aquarium nodig dat de hele lengte van de muur in beslag neemt. Als je een hele school vissen, of een leguaan, hebt die een huis nodig hebben, dan is het een ander verhaal. Aangezien je het aquarium zelf maakt, mag je alles zelf beslissen.
    • Als er water in het aquarium moet komen, onthoud dan dat water heel zwaar is, ca. 4,5 kg per 3,5 liter. [1] Om het aquarium draagbaar te houden, kun je misschien beter een kleinere bouwen. Er zijn online wat handige berekeningen beschikbaar, voor als je geen idee hebt wat te doen. [2]
    • Aquaria kunnen een tweede doel hebben, bijvoorbeeld als tafel of kastje. Als je dat wilt, meet dan het gebied waar je hem wilt plaatsen, om de juiste afmetingen te bepalen.
    • Als je bijvoorbeeld kiest voor een aquarium van 35 cm lang, dan moeten de zijden ca. 34 cm lang zijn om te accommoderen voor het plaatsen van het voor- en achterstuk.
  2. Dit staat ook bekend als vlakglas of glasplaat . Hoewel ongehard glas in stukken en splinters kan breken, is het een goede keuze voor aquaria.
    • Gebruik geen getemperd glas (doorgaans herkenbaar aan een merk in een van de hoeken). Het is niet sterk genoeg. Gelaagd glas, gehard glas en polycarbonaat kunststoffen zijn alle andere ok opties, maar onder de maat vergeleken met ongehard glas.
    • Als er maar één kant van je aquarium glas gaat bevatten, zal een combinatie van glas en glasvezel goed werken.
    • Vraag bij aankoop van het glas of het personeel in de winkel de randen voor je kan schuren, zodat je je er niet aan snijdt.
  3. Als je aquarium vol met water komt te zitten, is het goed om voor alle zekerheid wat dikker glas te kopen. 30 cm vol met water is heel wat anders dan 30 cm leeg. Als er geen water in komt, kun je tot een lengte van 35 cm wegkomen met een dikte van 0,5 cm. Hier volgen de algemene richtlijnen: [3]
    • Aquarium Hoogte / glas dikte
      30 cm / 0,5 cm
      30-35 cm / 1 cm
      35-60 cm / 1,25 cm
      60-75 cm / 2 cm.
  4. Je hebt nodig:
    • 100% silicone afdichtingsmiddel
      • Veel mensen vinden dat speciale aquarium silicone afdichtingsmiddel de enige soort is je zou moeten overwegen. Hoewel het wat aan de prijs is, is het een goede keuze. Met name omdat het geen anti-schimmel middel bevat, wat doorgaans wel in andere middelen zit, dat op den duur giftig kan zijn voor vissen. Standaard doorzichtige silicone zijn echter ook een goede optie, al helemaal als de maat van de tube in je kitpistool past.
    • Maskeer- of ducttape
    • Een kitpistool
    • Een paar grote containers of zware objecten om het glas omhoog te houden.
  5. Leg de bodem neer en omring hem met de voor-, achter- en zijstukken. Onthoud dat de zijstukken iets korter moeten zijn dan de gewenste afmeting, zodat je goed tussen de voor- en achterstukken passen (deze bevestig je eerst).
    • Het verschil in dikte moet 2 x de dikte van het glas zijn. Als je glas 0,5 cm dik is, moeten je zijstukken 1 cm korter zijn (zodat er aan beide zijden 0,5 cm ruimte is).
  6. Wrijf eerst aceton of ontsmettingsalcohol langs de randen van het glas. Ze moeten zo schoon mogelijk zijn. Knip dan stroken maskeer- of duct tape die ongeveer de helft van de lengte van een zijde zijn. Plak de helft van elke strook onderop de bodemplaat in elke richting. De andere helft moet lost op de tafel liggen.
    • Wanneer je de zijkant op hun plaats zet plak je de andere helft van het tape er tegen, waardoor elke kant wordt ondersteund.
    • Het is goed om voor elke kant 3 stukken tape te plaatsen; links, recht en in het midden van elke kant.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je aquarium monteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin met de bodem, pas een dunne, gelijkmatige lijn silicone toe op de bovenkant, ongeveer 2 mm van de rand af (waar het voorste stuk zal komen). De lijn van silicone moet ca. 3 mm in diameter zijn.
    • Als je het niet gewend bent om een kitpistool te gebruiken, oefen dan van te voren in het maken van rechte lijnen op iets ander, zoals karton of een krant.
    • Als je bovenkant van de container open snijdt, probeer dan een opening van 3 mm doorsnede te snijden, om de dikte van de uitvoer te kunnen reguleren.
    • Werk snel: silicone begint na 2-3 minuten al te drogen.
  2. Als je de silicone lijn hebt gemaakt, zet je het voorste stuk glas op zijn plaats en druk je hem stevig, maar voorzichtig, vast. Houd hem even vast en plak de stukken tape langs de zijkant omhoog, hij zou dan moeten blijven staan. Als je denkt dat het stuk glas zal omvallen, kun je hem ondersteunen met een grote container met water of een ander zwaar object.
    • Veeg de extra silicone nog niet weg, je kunt dat doen als het goed is gedroogd.
  3. Breng met het kistpistool weer een dunne lijn silicone aan (weer 2 mm van de rand af) langs de zijranden. Herhaal dat langs de binnenrand van het voorste stuk (onthoud: de zijden moeten niet alleen op de bodem, maar ook tussen de voor- en achterkant passen).
    • Druk het eerste stuk op zijn plaats, stevig maar voorzichtig. Je hebt nu al één hoek van je aquarium gemonteerd.
    • Probeer te voorkomen dat je het stuk glas moet verplaatsen na het plaatsen. Als je dat doet, kun je bellen in de silicone creëren, wat later tot lekken kan leiden. [4]
    • Herhaal dit voor de andere platen.
  4. Nu je het kitspuiten onder de knie hebt, breng je de laatste 3 mm dikke lijn silicone aan langs de rand van de bodem (2 mm van de rand af) en langs de binnenranden van de achterkant.
    • Druk stevig, maar voorzichtig op zijn plaats en plak de tape vast om steun te leveren (of plaats een object ter ondersteuning).
  5. De meeste soorten silicone drogen in 24-48 uur. [5] Het zal verder uitharden naarmate de tijd verstrijkt. Als je het kan weerstaan is het dus goed om ongeveer een week te wachten voordat je water in je aquarium doet.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De binnenkant inrichten

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je een meesterwerk in het aquarium creëert, is het goed om te doen of je het werk goed hebt uitgevoerd. Vul het aquarium met een paar centimeter water. Laat een minuutje staan. Als er geen lekken zijn, kun je verder met de inrichting.
    • Als het wel lekt, leeg het aquarium dan direct. Laat het drogen en breng nieuw afdichtingsmiddel aan op de probleemgebieden. Het is goed om dan van uit te gaan dat er hogerop ook problemen zijn, breng daar ook gelijk nieuw afdichtingsmiddel aan.
  2. Als je zoetwatervissen hebt, heb je een filtersysteem nodig. De meest voorkomende soorten zijn grindfilters en krachtfilters, je kunt deze makkelijk aan het aquarium hangen.
    • Als je een filter gebruikt die onder het grind ligt, moet je rekening houden met de afmeting van je aquarium. Een groot aquarium heeft een groot filter nodig. De luchtpomp moet voldoende zijn voor het hele aquarium, niet alleen het gebied waar het is geplaatst.
    • Een krachtfilter moet ca. 19 liter water per uur en per 3,5 liter watercapaciteit circuleren. Een aquarium met een capaciteit van 30 liter vereist een filter dat 150 liter water per uur kan circuleren.
    • Volg de specifieke instructie op de verpakking van het filter. Zet het filter niet aan totdat je water in het aquarium hebt gedaan, onafhankelijk van het model.
  3. Deze wordt aan de binnenkant van het aquarium geplaatst en wordt meestal met zuignappen bevestigd. Hij moet nabij het filter worden geplaatst, waar constant waterverplaatsing plaatsvindt (zodat de temperatuur in het hele aquarium consistent blijft. Ook hier geldt: niet aanzetten totdat alles klaar is voor gebruik.
    • Probeer over het algemeen 3-5 Watt warmte per 3,5 L water aan te houden. Echter, verschillende vissoorten hebben verschillende behoeften; daarom is een verstelbare, dompelbare verwarmer de beste optie.
    • Onthoud dat lampen vaak ook warmte produceren en dus de gewenste warmte kunnen beïnvloeden. Als dit een probleem oplevert, kun je een lamp kopen die niet warm wordt. Die zijn ook nog eens beter voor de vissen.
  4. De meeste vissen vinden grind of zand prima en dat kun je dan ook in overvloed kopen in de meeste dierenwinkels Betreffende de textuur en de kleur; wat je ook gebruikt, 5-7,5 cm dik moet voldoende zijn.
    • Grind moet gewassen worden voordat je het in het aquarium doet. Het verzamelt stof in de winkel, en dat wil je niet in het water hebben.
  5. Alles zal beter op zijn plaats blijven staan als er al een paar centimeter water in het aquarium zit. Hopelijk zijn er deze keer geen lekken! Pas indien nodig aan en houd waar nodig rekening met het gewicht van het water.
    • Als je de binnenkant eenmaal helemaal hebt ingericht, vul je het aquarium helemaal. De meeste mensen raden aan om ca. 2,5 cm van de rand te stoppen, maar uiteindelijk is dit aan jou om te besluiten. Sommige mensen zien de waterlijn liever helemaal niet. [6]
  6. Voeg voor zoetwatervissen dechlorinatiemiddel toe en draai het aquarium in . Vissen doen het niet goed in kraanwater. Dat komt door de chemicaliën die erin zitten, zoals chloor. Op de verpakking van het dechlorinatiemiddel zou moeten staan hoeveel je moet gebruiken. Het is ook handig om een bacteriële katalysator te gebruiken, zoals SafeStart, dit versnelt de groei van goede bacteriën in het aquarium.
    • Als dat er allemaal in zit, moet je het aquarium indraaien zonder vissen om de parameters van het water goed te krijgen (pH, ammoniak, nitriet en nitraat). Koop een testkit en wacht tot de waarden ineens stijgen en dan dalen richting 0. Als dit is gebeurd, kun je vissen toevoegen.
    • Je kunt een ammoniak verwijderaar gebruiken als de waarden te hoog zijn. Daarnaast moet je naarmate de tijd verstrijkt regelmatig 15% van het water verversen, om het fris en schoon te houden.
    Advertentie

Tips

  • Om de vissen tegen hun vijand te beschermen (je kat), kun je een deel van het aquarium bedekken met een plastic deksel of stuk multiplex.
  • Je kunt duct tape langs de buitenranden plakken om het aquarium extra te beschermen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Bedek het aquarium niet volledig met een deksel. Zorg ervoor dat er lucht in het aquarium kan stromen. Als je hem toch helemaal wilt bedekken, zorg dan dat je gaten in het deksel boort. De warmte van het water en de belichting levert dan voldoende convectie voor een goede luchtstroom.
  • Plaats het aquarium niet op tapijt; er kan schimmel gaan groeien.
Advertentie

Benodigdheden

  • 5 platen ongehard glas
  • Aquarium silicone
  • Stoffen handschoenen voor het hanteren van glas.
  • Kitpistool
  • Maskeer- of ducttape
  • Grote containers voor steun

Over dit artikel

Deze pagina is 20.231 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie