Een 'cyste' is een gesloten ophoping van cellen, in de vorm van een zakje, en dat volzit met halfzachte substantie, gas of vloeistof. Een atheroomcyste of talgkliercyste ontstaat door de opeenhoping van talg, een olieachtige substantie waardoor je huid en haar gehydrateerd blijven. De meeste atheroomcysten komen op het gezicht, de hals en rug voor, en heel soms bij de genitaliën. Hoewel ze langzaam groter worden en meestal geen pijn doen, kan een atheroomcyste toch oncomfortabel zijn en zichtbaar zijn op plekken waar je dat liever niet hebt. [1] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron Je kunt de cyste door de huisarts medisch laten verwijderen, of door de cyste zelf thuis te behandelen waardoor de cyste kan genezen en verdwijnen.
Stappen
-
Kijk of de cyste ontstoken en geïrriteerd is. De meeste cysten zijn onschadelijk en behoeven geen behandeling. Maar als de cyste geïrriteerd of ontstoken raakt, dan kun je overwegen om toch naar je huisarts te gaan, zodat de cyste op een veilige manier verwijderd kan worden, of om een doorverwijzing voor de dermatoloog te krijgen. [2] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Kijk of je een klein zwart puntje in het midden van de cyste ziet. De cyste kan ook rood, ontstoken en gevoelig zijn.
- Als het goed is komt er een dikke gele vloeistof uit de cyste als je erop drukt. Het vocht kan een onaangename geur hebben.
-
Laat de cyste door je huisarts onderzoeken. Als je het vermoeden hebt dat de atheroomcyste misschien ontstoken is, laat die dan door de huisarts onderzoeken, kom er niet aan en knijp de cyste niet uit.
- Als je probeert om de cyste zelf thuis uit te knijpen, dan loop je het risico dat de cyste terugkomt, omdat je niet in staat bent om het zakje helemaal te verwijderen. Als je de cyste zelf uitknijpt, dan loop je bovendien het risico dat hij ontstoken raakt, en dat er een litteken op dat plekje komt.
-
Laat de cyste door de huisarts uitknijpen. Dit is een vrij eenvoudige ingreep, en het kan bij je huisarts gedaan worden. Je zal dan eerst een plaatselijke verdoving krijgen zodat de ingreep geen pijn doet.
- Daarna zal er een klein sneetje in de cyste gemaakt worden en de inhoud zal eruit komen door de cyste uit te knijpen. Uitknijpen betekent in dit geval dat de huisarts een klein beetje druk op de cyste uitoefent zodat de vloeistof eruit gedrukt wordt.
- Misschien verwijdert je huisarts de cystewand ook, zodat de cyste niet meer terug kan komen. Dit wordt als een kleine ingreep gezien, en misschien is het nodig dat je huisarts de snee na het verwijderen van de cystewand hecht, afhankelijk van hoe groot de cyste is.
- De cyste wordt meestal pas verwijderd als de acute infectie genezen is, zodat de kans verkleind wordt dat er weer een geïnfecteerde cyste groeit.
-
Zorg dat de huid rondom de cyste niet ontstoken raakt. Je huisarts zal je uitleggen hoe je de huid rondom de verwijderde cyste het beste kunt verzorgen, zodat hij niet ontstoken raakt en schoon blijft. Als het goed is doet de huisarts een verband om de plek waar de cyste zat, zodat hij kan helen, en legt hij je uit welk zalfje je bij de drogist kunt kopen zodat de huid schoon blijft. [3] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bronAdvertentie
-
Doe etherische olie op de cyste. Sommige etherische oliën hebben ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, waardoor de cyste kan gaan krimpen en het risico van een ontsteking verkleind wordt, hoewel dit niet medisch aangetoond is.
- Je kunt de etherische olie direct op de cyste druppelen, of gemengd met wonderolie zodat de etherische olie opgelost wordt. Als je wonderolie wilt gebruiken, neem dan drie delen etherische olie en zeven delen wonderolie. Etherische olie van tea tree, kurkuma, knoflook of pepermunt kunnen helpen om de grootte van de cyste af te laten nemen.
- Doe vier keer per dag een kleine hoeveelheid etherische olie met een watje of wattenstaafje op de cyste. Bedek de cyste met een klein verband nadat je de olie erop gedaan hebt. Als de cyste niet binnen een tot twee weken kleiner wordt, of nog steeds ontstoken of pijnlijk is, neem dan contact met je huisarts op.
-
Doe aloë vera-gel op de cyste. Een plant of kruid waardoor de huid gaat samentrekken, zoals aloë vera, kan gebruikt worden om de proteïne keratine, de talg en ander vocht uit de cyste te krijgen. [4] X Bron [5] X Bron
- Als je de aloë vera opgedaan hebt, spoel de huid dan daarna af met warm water. Doe dit drie tot vier keer per dag. Je kunt wonderolie op dezelfde manier aanbrengen, drie tot vier keer per dag.
-
Breng bloedwortel aan op de cyste. Bloedwortel wordt in de Indiaanse geneeskunde gebruikt bij huidproblemen zoals een cyste. Meng 1/8 theelepel bloedwortelpoeder met twee eetlepels wonderolie, en breng dit met een wattenstaafje aan op de cyste. [14] X Bron
- Gebruik slechts een klein beetje bloedwortel op de huid en alleen als er geen snee of wondje is. Slik geen bloedwortel door, en gebruik het niet in de buurt van je ogen, mond of genitaliën.
-
Leg een warm kompres op de cyste. Leg een schone theedoek die je in warm water geweekt hebt op de cyste. Leg het warme kompres ten minste vier keer per dag op de cyste gedurende 10 minuten.
- Je kunt de theedoek ook in kamillethee drenken: drenk de doek in 120 ml water en 120 ml kamillethee die je 10 minuten hebt laten trekken, en leg hem dan vervolgens op de cyste.
- Je kunt de theedoek ook in een mengsel van gelijke delen water en appelazijn leggen, en dan op de cyste leggen.
Advertentie
Tips
- Neem altijd eerst contact met je huisarts op als je de cyste op een natuurlijke of medische manier de cyste wilt behandelen en als de cyste zich op je ooglid of je genitaliën bevindt.
- Als de cyste niet binnen 5-7 dagen kleiner wordt of er ontstoken uitziet, bel dan je huisarts. Als de cyste er ontstoken uitziet, houd hem dan schoon en beschermd door een verband totdat je bij de huisarts bent. Ga ondertussen door met het zelf behandelen van de cyste, maar wees voorzichtig dat je de cyste niet uitknijpt of beschadigt, en was je handen goed voordat je een middeltje aanbrengt op de cyste.
Bronnen
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sebaceous-cysts/basics/definition/con-20031599
- ↑ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sebaceous-cysts/symptoms-causes/syc-20352701
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sebaceous-cysts/basics/tests-diagnosis/con-20031599
- ↑ http://www.anniesremedy.com/chart.phpprop_ID=11
- ↑ http://www.ndhealthfacts.org/wiki/Astringent
- ↑ http://www.anniesremedy.com/chart.phpprop_ID=11
- ↑ http://www.ndhealthfacts.org/wiki/Astringent
- ↑ http://www.anniesremedy.com/chart.phpprop_ID=11
- ↑ http://www.ndhealthfacts.org/wiki/Astringent
- ↑ http://www.anniesremedy.com/chart.phpprop_ID=11
- ↑ http://www.ndhealthfacts.org/wiki/Astringent
- ↑ http://www.anniesremedy.com/chart.php?prop_ID=11
- ↑ http://www.ndhealthfacts.org/wiki/Astringent
- ↑ https://www.mskcc.org/cancer-care/treatments/symptom-management/integrative-medicine/herbs/disclaimer?destination=%2Fcancer-care%2Fintegrative-medicine%2Fherbs%2Fbloodroot