PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het kan wel eens voorkomen dat je accu helemaal leeg is, bijvoorbeeld omdat je je lichten hebt aangelaten, omdat je accu verouderd is, of omdat de sleutels nog in het contact zaten. Gelukkig kun je snel weer op weg als er een werkende auto in de buurt is. Aan het eind van het artikel verklappen we je ook nog een methode om je auto te starten zonder startkabels.

    • Controleer de koplampen . Schijnen ze zwak of fel? Als ze een zwak schijnsel opleveren is waarschijnlijk je accu leeg. Als je nog steeds felle koplampen hebt is de accu niet het probleem en heeft het geen zin om te proberen te starten met startkabels.
    • Steek de sleutel in het contact en kijk of de lampjes op je dashboard oplichten zoals gebruikelijk. Probeer de autoradio uit. In de meeste gevallen zul je met een lege accu nog steeds dashboardlampjes zien en zal er nog steeds geluid uit de autoradio komen. Als er helemaal niets gebeurt heb je misschien een probleem met de ontsteking .
    • Probeer om de auto te starten. Luister naar het geluid. Een snel repeterend geluid duidt waarschijnlijk op een ander probleem dan een lege accu, starten met startkabels zal in dat geval niet hepen. Als je een langzaam repeterend geluid hoort, of als je helemaal niets hoort, dan is je accu waarschijnlijk leeg.
  1. Bij de meeste auto's zit de accu aan de voorkant, links of rechts. Maar bij sommige auto's zit de accu juist aan de achterkant van de motorruimte, dichtbij de voorruit. En in weer andere gevallen zit de accu in de achterbak (bijvoorbeeld bij BMW's). Als je de accu niet kunt vinden, kijk dan in de gebruiksaanwijzing. Probeer erachter te komen wat de positieve en negatieve polen zijn.
    • Bij de positieve pool staat een plusteken (+) en er zit in de meeste gevallen een rode kabel aan vast.
    • Bij de negatieve pool staat een minteken (-) en er zit in de meeste gevallen een zwarte kabel aan.
  2. Probeer om de afstand tussen de twee accu's zo klein mogelijk te maken. Zet de motor uit en alles wat stroom nodig heeft (radio, lampen, blower en andere dingen). Doe dit bij beide auto's . Zorg ervoor dat de auto's elkaar niet raken.
  3. Inspecteer de accu's op barsten, lekkage en andere schade. Als je beschadigingen vindt moet je deze methode niet gebruiken. Laat je in dat geval naar een garage slepen of vervang ter plekke de accu.
    • Het kan nodig zijn om de accuklemmen los te maken van de accu van de auto die niet meer start. Maak zowel de kabels als de klemmen schoon met een staalborstel om eventuele corrosie te verwijderen. Maak de klemmen weer vast en ga verder met de volgende stap.
  4. De startkabels zijn waarschijnlijk ook rood en zwart en er zitten klemmen aan om ze bevestigen aan de polen van de accu's. Zodra de klemmen op één accu zijn bevestigd mogen de andere uiteinden (rood en zwart) elkaar nooit raken. Dan vliegen de vonken eraf en het kan één of beide auto's beschadigen.
    • Verbind een rode klem met de positieve pool (+) van de lege accu.
    • Verbind de andere rode klem met de positieve pool (+) van de werkende accu.
    • Verbind een zwarte klem met de negatieve pool (-) van de werkende accu.
    • Verbind de andere zwarte klem met een geaard stuk metaal op de auto die niet start, bij voorkeur de bout waarmee de negatieve kabel die van de accu af komt vastzit aan het chassis. Als dat niet mogelijk is, gebruik dan een ander glimmend stuk metaal (mag niet geverfd zijn of vettig) dat verbonden is aan de motor. Een bout of ander uitstekend stuk glimmend metaal is meestal goed. Je zult misschien een kleine vonk zien als je de klem op een geaard stuk metaal zet. Als het echt niet anders kan mag je de klem verbinden met de negatieve pool van de lege accu, maar dan zou er waterstofgas vrij kunnen komen.
    • Zorg ervoor dat de kabels nooit los in het motorcompartiment hangen, waar ze in aanraking kunnen komen met bewegende delen.
  5. Laat de auto een aantal minuten stationair draaien. Druk het gaspedaal 30-60 seconden een klein beetje in zodat het toerental iets hoger komt dan het normale stationaire toerental. Dit doe je om de lege accu in de andere auto op te laden. De startmotor vergt namelijk de meeste stroom (meer dan 100 ampère), en die stroom moet van de accu komen, niet van de startkabels. Normale startkabels kunnen deze stroom niet leveren, dus de lege accu moet eerst een tijdje opgeladen worden. Als 30 seconden niet genoeg is kun je de accu nog eens 1 minuut laten laden met een hoger toerental. Het is heel belangrijk dat de verbinding tussen de klemmen en de polen goed schoon zijn.
  6. Als de auto niet wil starten, zet de motor van de werkende auto dan weer uit. Maak de laatst gemaakte verbinding los en beweeg de vier klemmen een beetje heen en weer om een goede elektrische verbinding te garanderen. Als het na een aantal pogingen nog steeds niet lukt zal de accu vervangen moeten worden.
  7. Doe dit in omgekeerde volgorde, en kijk uit dat de klemmen elkaar niet raken (of los komen te hangen in het motorcompartiment).
    • Maak de zwarte klem los van het geaarde stuk metaal op de auto met de lege accu.
    • Maak de zwarte klem los van de negatieve pool (-) van de goede accu.
    • Maak de rode klem los van de positieve pool (+) van de goede accu.
    • Maak de rode klem los van de positieve pool (+) van de lege accu.
    • Plaats de beschermkapjes terug op de accupolen als die er zaten (deze moet je in het begin weghalen om bij de polen te kunnen).
  8. Druk je gaspedaal 5 minuten lang een beetje in zodat het toerental iets hoger is dan stationair. Daarna laat je de auto nog eens 20 minuten stationair draaien voordat je de motor uit kunt zetten. Als het goed is is de accu nu genoeg opgeladen om de auto nogmaals te kunnen starten. Als dat niet lukt is de accu waarschijnlijk niet goed meer of je hebt een probleem met de dynamo.
    Advertentie
Methode 1
Methode 1 van 1:

Zonder startkabels (alleen voor handgeschakelde auto's) [1]

PDF download Pdf downloaden
  1. Hou je koppeling ingetrapt. Nu kom je in beweging door naar beneden te rijden of door geduwd te worden.
  2. Als het goed is zal de auto starten. Zo niet, probeer dan nogmaals de koppeling in te trappen en weer los te laten.
    Advertentie

Tips

  • Verbind nooit eerst de zwarte klemmen en dan pas de rode. Als je dat doet en je laat de rode kabel per ongeluk vallen op de auto ontstaat er kortsluiting en kan de klem vast gelast worden aan het chassis.
  • Koop alleen startkabels van hoge kwaliteit. De kwaliteit is niet altijd te bepalen aan de hand van de dikte van de kabels. Sommige fabrikanten proberen slechte kabels te maskeren door ze heel dik te maken. En onthoud: hoe langer de kabels zijn, hoe dikker ze moeten zijn.
  • Onthoud dat accu's zich op verschillende plekken kunnen bevinden.
  • Bij de meeste startkabels zit een gebruiksaanwijzing bijgevoegd.
  • In de buurt van accu's mag nooit vuur of rook zijn. Accu's stoten waterstofgas uit en dat is zeer explosief.
  • Er is geen gevaar op elektrocutie als je startkabels gebruikt bij de meeste auto's. Het voltage bij het gebruiken van startkabels is ongeveer 12 volt. Door 12 volt kun je niet geëlektrocuteerd worden, maar een kleine vonk naast een accu kan wel leiden tot explosies. Een vonk door kortsluiting wordt veroorzaakt door de stroom, niet door het voltage.
  • De methode waarbij de auto geduwd wordt werkt ook in de achteruitversnelling. Het zou kunnen dat de auto makkelijker start in zijn achteruit. tegelijkertijd is dat makkelijker als de achterkant van de auto al naar beneden staat geparkeerd. Een auto met automaat kan niet worden geduwd om deze te starten, behalve als je een snelheid van minstens 64 km/u kunt bereiken. Dat wordt ten zeerste afgeraden, want je remmen en stuurmechanisme werken niet zoals je gewend bent als de motor niet draait.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Een ladende of leeg rakende accu maakt waterstofgas aan, onder bepaalde omstandigheden kan dat ervoor zorgen dat de accu ontploft. [2] Dat is waarom je beter niet twee accu's direct aan elkaar kunt verbinden (de vier klemmen op de vier polen). Doe dat alleen als het niet ander kan en als je de veiligheidsvoorschriften in acht neemt. Houd voldoende afstand. Vonken kunnen zorgen voor een explosie.
  • Zorg dat de auto's elkaar niet raken als de kabels verbonden zijn met de accu's.
  • Houd je gezicht zo ver mogelijk weg van de accu, te allen tijde.
  • Kruis de kabels niet als ze verbonden zijn aan een accu.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 48.084 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie