Pdf downloaden
Pdf downloaden
Wat is jouw verhaal? Iedereen die veel heeft meegemaakt heeft een fascinerend verhaal te vertellen aan de wereld. De truc achter het schrijven van een autobiografie is om het te behandelen als elk ander goed verhaal. Er is een hoofdpersonage (jij), een centraal probleem en een rolbezetting van fascinerende figuren waarmee je mensen geboeid houdt. Lees verder om te leren hoe je het verhaal van jouw leven vorm kunt geven en zo kunt bijschaven dat het perfect is.
Stappen
-
Schrijf je levenstijdlijn op. Begin je autobiografie te schrijven door onderzoek te doen naar je eigen leven. Een tijdlijn maken is een goede manier om zeker te weten dat je alle belangrijke data en gebeurtenissen meeneemt in je verhaal. Het geeft je een structuur waarop je kunt bouwen. Dit kun je beschouwen als de brainstorm-fase, dus aarzel niet om alles op te schrijven wat je je kunt herinneren, zelfs al je denkt dat een bepaalde herinnering het uiteindelijke boek niet zal halen. Ook kun je eventueel oude familiefoto's bekijken of meer informatie vragen aan je familie- of gezinsleden over bepaalde gebeurtenissen. Natuurlijk is het ook eens leuk om oude foto's van je kindertijd te bekijken, en echte herinneringen op te halen. Maar blijf gefocust: het gaat wel nog altijd om informatie voor je autobiografie!
- Je autobiografie hoeft niet te beginnen bij je geboorte. Misschien kun je wat familiegeschiedenis toevoegen. Schrijf informatie op over je voorouders, de levens van je grootouders, de levens van je ouders en ga zo maar door. Door je lezer informatie te geven over je familiegeschiedenis krijgt hij of zij een idee over hoe jij bent geworden wie je nu bent.
- Wat gebeurde er in je tienertijd? Wat zat er achter de beslissingen die je maakte?
- Hoe lang heb je op school gezeten? Schrijf ook over je studententijd.
- Schrijf over je carrière, je relaties, je kinderen en grote gebeurtenissen die van invloed waren op je leven.
-
Bepaal de belangrijkste personages. Elk goed verhaal heeft interessante personages, vrienden en vijanden die het plot vooruit kunnen helpen. Wie zijn de belangrijkste personages in jouw leven? je ouders zullen een grote rol gespeeld hebben, en waarschijnlijk je levenspartner en nabije familie. Graaf iets dieper dan je eigen familie en bedenk welke anderen je leven hebben beïnvloed en een centrale plek verdienen in jouw verhaal.
- Leraren, mentoren en bazen kunnen van grote invloed zijn op iemands leven. Denk na of er rolmodellen waren waaraan je je gespiegeld hebt.
- Je exen kunnen een bijrol spelen in een aantal interessante verhalen.
- Welke vijanden had je tijdens je leven? Je verhaal kan saai worden als je geen conflicten beschrijft.
- Er kunnen ook onverwachtere personages een rol spelen in een autobiografie, zoals huisdieren, beroemdheden die je nooit hebt ontmoet of zelfs steden.
-
Distilleer de beste verhalen. Het verhaal van je leven van dag tot dag zal te lang zijn voor een boek, dus je zult keuzes moeten maken over welke anekdotes je toe gaat voegen. Begin de eerste werkversie van je autobiografie door alle verhaallijnen op te schrijven die later verweven zullen worden tot het verhaal van je leven. Er zijn verschillende hoofdlijnen die je in de meeste autobiografieën zult tegenkomen, omdat de meeste lezers daardoor geïntrigeerd zullen zijn:
- Het verhaal van je vroege jeugd. Voeg een aantal anekdotes toe van je vroege jeugd om te schetsen wie je was en wat je ervaarde toen je zo jong was, het kunnen blije anekdotes zijn, maar ook traumatische. Je kunt het verhaal van je jeugd vertellen door het op te breken in kleinere anekdotes aan de hand waarvan je je persoonlijkheid kunt illustreren - bijvoorbeeld de reactie van je ouders toen je die zwerfhond mee naar huis nam, of die keer toen je het raam uitklom en drie dagen weggelopen was, of je vriendschap met die dakloze man die in het bos woonde...wees creatief.
- Het verhaal van de pubertijd. Deze stormachtige en vaak sensuele tijd in een mensenleven is altijd boeiend voor lezers. Onthoud dat jouw verhaal niet uniek hoeft te zijn; iedereen wordt volwassen. Het gaat erom dat je iets schrijft dat aanslaat bij je lezer.
- Het verhaal van de liefde. Je kunt ook schrijven over het omgekeerde, het verhaal van je eenzaamheid.
- Het verhaal van de identiteitscrisis. Dat gebeurt meestal bij dertigers en veertigers, en wordt ook wel 'midlifecrisis' genoemd.
- Het verhaal van het overwinnen van een bepaald kwaad. Dit kan bijvoorbeeld een strijd zijn tegen verslaving, een verstikkende relatie, of zelfs een gek die jou en je gezin wil vermoorden. Beschrijf belangrijke conflicten die je hebt meegemaakt in je leven.
-
Schrijf in je eigen stijl. Mensen lezen autobiografieën om een idee te krijgen hoe het is om iemand anders te zijn. Dus om mensen geboeid te houden is het belangrijk dat je jezelf bent. Als je formeel en stijf schrijft of het leest als een schoolopstel in plaats van een levensverhaal, dan zullen mensen moeite hebben om het boek uit te lezen.
- Schrijf alsof je je hart lucht bij een goede vriend, in heldere, krachtige taal die niet vol staat met moeilijke woorden die je normaal ook niet gebruikt.
- Schrijf op een manier waarop je persoonlijkheid aan het licht komt. Ben je grappig? Intens? Spiritueel? Dramatisch? Hou jezelf niet in, je persoonlijkheid moet blijken uit de manier waarop je je verhaal vertelt.
-
Wees onthullend. Je hoeft niet expliciet te zijn, maar het is wel belangrijk om waarheden over jezelf en je leven te verwerken in een autobiografie. Zorg dat je boek geen opsomming wordt van alles wat je bereikt hebt zonder enige blijk van negatieve kanten. Presenteer jezelf als een compleet personage, deel zowel je talenten als je tekortkomingen, dan kunnen lezers zich met je identificeren en zullen ze je hopelijk waarderen om wie je bent.
- Presenteer jezelf niet steeds in positief daglicht. Je kunt het hoofdpersonage zijn en toch tekortkomingen hebben. Onthul de fouten die je gemaakt hebt en de keren dat je jezelf en anderen tekort hebt gedaan.
- Onthul je diepste gedachten. Deel je standpunten en je ideeën, ook de controversiële. Wees waarachtig in je hele autobiografie.
-
Krijg vat op de tijdsgeest. Hoe verhield jouw verhaal zich tot de gebeurtenissen die op dat moment in de wereld plaatsvonden? Welke oorlogen beïnvloeden jouw leven? Welke culturele evenementen hebben je gevormd? Door te bespreken wat er gebeurde in de wereld tijdens jouw leven krijgt je verhaal meer relevantie en zal het interessanter zijn voor je lezers.Advertentie
-
Verzin een overkoepelend plot. Nu je weet wat je in je autobiografie wilt verwerken kun je gaan nadenken over de structuur van het boek. Net als elk ander goed boek heb je een goed plot nodig. Gebruik het materiaal dat je al hebt om een interessant verhaal op te bouwen dat naar een climax toewerkt en uiteindelijk zal oplossen. Creëer een narratieve boog door je aantekeningen en anekdotes zo te organiseren dat ze op een logische manier samenvloeien.
- Wat is je centrale conflict? Wat was het grootste obstakel dat je in je leven hebt moeten overwinnen? Misschien was het een ziekte die op jonge leeftijd werd vastgesteld, een stormachtige relatie, een opeenvolging van zakelijke missers, een doel waar je tientallen jaren naar toe hebt gewerkt of iets anders. Neem je favoriete boeken en films als voorbeeld voor conflicten.
- Bouw spanning op. Structureer je verhaal op een manier waarop een reeks verschillende verhalen leidt tot de climax van het conflict. Als het centrale conflict in jouw geval het behalen van een olympische schaatsmedaille is, bouw dit dan op met verhalen over kleine successen en mislukkingen. Je wilt dat je lezer zich afvraagt: zal ze het redden? Krijgt hij het voor elkaar? Wat gaat er nu gebeuren?
- Bouw een climax in. Je komt op het punt in je verhaal dat het centrale conflict op het hoogtepunt is. Bijvoorbeeld de dag van de grote wedstrijd, een ontmoeting met je grootste vijand of het moment dat je door je gokverslaving al je geld verliest.
- Eindig met een oplossing. De meeste autobiografieën eindigen goed, omdat de persoon die het verhaal vertelt nog steeds leeft. Als jouw einde niet vrolijk is zou het op zijn minst bevredigend moeten zijn. Op een of andere manier heb je je doel bereikt. Zelfs als dat niet zo is heb je er vrede mee en ben je een wijzer persoon.
-
Beslis waar het verhaal begint. Je kunt kiezen voor een chronologische vertelling van je leven, beginnend bij de geboorte en eindigend in het heden, maar je kunt het verhaal vaak interessanter maken door een andere aanpak.
- Je kunt de hele autobiografie doorspekken met terugblikken op je leven vanuit het heden, en je verhaal vertellen vanuit een serie flashbacks.
- Je kunt het verhaal beginnen met een gedenkwaardig moment uit je jeugd, dan terug in de tijd gaan om te vertellen over je voorouders, dan weer vooruit naar je pubertijd en later je carrière, aangevuld met verhalen uit je jeugd voor een grappige noot.
-
Gebruik thema's. [1] X Bron Gebruik de belangrijke thema's uit je leven als een manier om de verhalen met elkaar te verbinden waardoor je het heden en verleden aan elkaar koppelt. Welke thema's, anders dan het centrale conflict, keren duidelijk terug in je leven? Dat kan zijn een voorkeur voor bepaalde vakanties, een fascinatie voor een bepaalde plek waar je veel bent geweest, een bepaald persoon waar je altijd een zwak voor hebt gehouden of een rijk spiritueel leven waar je op terug kunt vallen. Verwerk deze thema's zo nu en dan om een samenhangend beeld van je leven te schetsen.
-
Neem een stap terug en bekijk het van een afstand. Je verhaalt over je levenslessen, maar wat heb je geleerd van deze lessen? Verwerk je intenties, je verlangens, je verlies, je vreugde en andere innerlijke gevoelens in je boek. Een stap terugnemen om te bedenken wat het allemaal betekent is een goede manier om diepte toe te voegen aan je autobiografie.
-
Gebruik een een onderverdeling in hoofdstukken om het boek structuur te geven. Hoofdstukken zijn nuttig omdat ze je de mogelijkheid bieden om naar een ander punt in je leven over te schakelen. Er is een goede reden waarom we in ons leven de uitdrukking "een hoofdstuk afsluiten" gebruiken. De uitdrukking gaat nog meer op bij het schrijven van een autobiografie. Een nieuw hoofdstuk biedt je de mogelijkheid om 10 jaar terug in de tijd te gaan of om een nieuw thema te gaan beschrijven zonder de lezer te verwarren.
- Overweeg om hoofdstukken te eindigen met een spannende uitsmijter, zodat mensen niet kunnen wachten om te beginnen aan het volgende hoofdstuk.
- Het begin van een hoofdstuk is een geschikte plek om je verleden van een afstand te beschouwen, om de setting van een plek te omschrijven en de toon te zetten voor wat gaat komen.
Advertentie
-
Controleer alle feiten. Controleer alle data, namen, beschrijvingen van gebeurtenissen en andere zaken die je in het boek gebruikt, zodat je zeker weet dat er geen fouten in je boek staan. Ook al schrijf je het verhaal van je eigen leven, je moet geen incorrecte informatie publiceren over wat er is gebeurd.
- Je kunt de waarheid over je eigen doelen en intenties wel wat oprekken, maar je moet oppassen met het verzinnen van conversaties die niet hebben plaatsgevonden of het overdrijven van bepaalde gebeurtenissen waar anderen bij betrokken waren. Natuurlijk kun je niet alles perfect onthouden, maar probeer in ieder geval de werkelijkheid zo goed mogelijk neer te pennen.
- Vraag toestemming om namen of uitspraken van anderen te gebruiken. Sommige mensen zullen het niet waarderen als ze opduiken als personage in de autobiografie van een ander. Respecteer de persoon in kwestie door de omschrijving van de persoon aan te passen of een gefingeerde naam te gebruiken.
-
Redigeer je werkversie. Als je eerste versie klaar is is het tijd om de tekst nauwlettend te redigeren. Verwissel bepaalde passages van plek of verwijder indien nodig hele paragrafen of hoofdstukken. Vervang moeilijke woorden en bekijk hoe je je tekst helderder kunt maken. Corrigeer spelfouten en grammaticale fouten.
-
Deel het met andere mensen. Geef je autobiografie aan de leden van je leesclub of geef het manuscript aan een vriend om een andere blik op het boek te krijgen. Het zou kunnen dat er stukjes zijn die jij heel grappig vindt, maar die heel saai zijn voor anderen. Zorg dat je feedback krijgt van meerdere mensen, zodat je een goed beeld krijgt van hoe het boek overkomt op mensen.
- Overweeg om een onderdeel te schrappen als meerdere mensen er moeite mee hebben.
- Probeer om het manuscript te laten lezen aan mensen die geen vrienden of familie zijn. Mensen die jou kennen durven misschien niet hard te zijn, of ze zijn bevooroordeeld - zeker als ze voorkomen in het verhaal.
-
Huur een redacteur in. Een goede redacteur zal je schrijfwerk opschonen en de saaie delen verbeteren. [2] X Bron Je boek aan het eind van het schrijfproces laten redigeren door een professional is altijd een goed idee, of je nou van plan bent om je boek te laten publiceren door een uitgeverij of je gaat het zelf uitgeven.
-
Verzin een goede titel. De titel moet overeenkomen met de toon en stijl van het boek, daarnaast moet het de aandacht meteen grijpen en intrigerend zijn. Kies voor een korte en memorabele titel. Je kunt ervoor kiezen om als titel je naam te nemen met de woorden "Mijn autobiografie", of je kunt iets kiezen dat minder direct is. Hier zijn wat goede voorbeelden van titels van autobiografieën die het verhaal goed samenvatten:
- Retour Den Haag. Dagboek van een minister van Ed van Thijn
- Autobiografie van een babyboomer van Pim Fortuyn
- Mijn vrijheid van Ayaan Hirsi Ali
Advertentie
-
Geef je boek zelf uit. Zelfs als je er niet mee bezig bent om je boek te verkopen aan het publiek is het misschien een goed idee om een ontwerp te laten maken en het boek te drukken. Al is het maar voor jezelf, je familieleden en anderen die in het boek voorkomen. Doe onderzoek naar bedrijven waar je je boek kunt laten vormgeven en drukken. Beslis hoeveel kopieën je wilt hebben. [3] X Bron
- Als je niet zo veel geld wilt uitgeven kun je er op zijn minst voor kiezen om naar een copyshop te gaan en het netjes uit te laten printen en in te binden.
-
Overweeg om een literair agent te zoeken. De hulp van een literair agent kan je op weg helpen om je autobiografie gepubliceerd te krijgen en het met de wereld te delen. Doe onderzoek naar agenten die gespecialiseerd zijn in autobiografieën en stuur ze een brief met informatie over je boek, over jezelf en over hoe je denkt dat het boek in de markt gezet dient te worden.
- Begin de brief met een paragraaf waarin je kernachtig uitlegt wat de hoogtepunten van het boek zijn, eigenlijk een soort flaptekst. Situeer je boek in het juiste genre en omschrijf hoe het boek zich onderscheidt van andere autobiografieën. Vertel de agent waarom je denkt dat hij of zij de geschikte persoon is om je boek aan te bieden.
- Stuur hoofdstukken naar agenten die interesse tonen.
- Teken een contract met een agent die je vertrouwt. Lees het contract goed door en controleer de geschiedenis van de agent voordat je iets tekent.
-
Stuur een brief direct naar de uitgevers . Als je geen tijd wilt verliezen door naar een agent te zoeken kun je ervoor kiezen om zelf uitgeverijen te benaderen. Doe onderzoek naar welke uitgevers boeken uitgeven in hetzelfde genre. Stuur nooit meteen het hele manuscript op, wacht tot de uitgever daar om vraagt.
- Veel uitgevers accepteren geen manuscripten waar ze niet om gevraagd hebben. Stuur alleen brieven naar uitgevers waarvan je weet dat ze je verzoek in overweging zullen nemen.
- Als een uitgever besluit om je boek uit te brengen is het tijd om een contract te tekenen en een schema op te stellen voor het redigeren, ontwerpen, proeflezen en uiteindelijk publiceren van het boek.
-
Onderzoek of je je boek online kunt publiceren. [4] X Bron Deze manier van publicatie wordt steeds populairder, het is een goede manier om te bezuinigen op kosten van drukken en verzenden. Doe onderzoek naar welke uitgevers boeken in hetzelfde genre online publiceren en schrijf een verzoek naar deze uitgevers.Advertentie
Tips
- Schrijf een levendig verhaal, maar vermoei je lezer niet met te veel onbelangrijke details. Je autobiografie moet gedenkwaardig zijn, en zeker niet saai. Te veel details, zoals een opsomming van alle aanwezigen op een bepaald feest of alle activiteiten op een bepaalde dag, zullen het tempo van je verhaal onderuit halen.
- Als je niet goed kunt schrijven kun je overwegen om je te laten helpen door een schrijver of geschiedkundige. Beroemdheden huren meestal iemand in om hun levensverhaal op te tekenen, dat wordt ook wel 'ghostwriter' genoemd'.
- Je biografie kan ook een opdracht, een voorwoord, statistieken, een stamboom en een epiloog bevatten.
- Als het doel van de autobiografie is om je verhaal door te geven aan de toekomstige generaties kun je bepaalde artefacten uit je leven toevoegen aan het boek (bv. brieven, erfstukken, medailles, foto's enz.) en je verhaal in een plakboek verwerken.
Advertentie
Waarschuwingen
- Wees je bewust van wat onder smaad valt. Als je iets over iemand schrijft dat absoluut niet waar is en je publiceert het boek vervolgens, overweeg dan om zijn of haar naam te veranderen. Anders kan het in het ergste geval voor de rechter komen. Als je twijfelt of en hoe je iets moet aanpassen, raadpleeg dan een advocaat die gespecialiseerd is in smaad.
Advertentie
Bronnen
Advertentie