Pdf downloaden
Pdf downloaden
In de film “Holes” worden baardagamen gebruikt om vreemde en afschrikwekkende wezens voor te stellen die opzwellen en mensen aanvallen, maar baardagamen zijn over het algemeen makke dieren die er beter tegen kunnen om opgepakt te worden dan andere soorten hagedissen. [1] X Bron Baardagamen die als huisdier worden gehouden zijn zeer nieuwsgierig, zacht, vriendelijk en gemakkelijk vast te houden. Doordat ze regelmatig opgepakt en vastgehouden worden raken ze gewend aan mensen en raken ze minder gestrest wanneer je ze in bad doet, [2] X Bron het hok schoonmaakt en met ze naar de dierenarts gaat.
Stappen
-
Was je handen. Als je je handen wast voordat je een baardagaam vasthoudt is de kans kleiner dat je bacteriën of ziekten op het dier overbrengt. Je kunt tevens overwegen om handschoenen te dragen. Het voordeel daarvan is dat je je handen tevens beschermt tegen de ruwe huid van het dier.
-
Nader de hagedis langzaam totdat je hem aan kunt raken. Het is belangrijk dat je je in de buurt van de hagedis rustig en weloverwogen gedraagt. Als de baardagaam gestrest is, dan zal hij zich niet op zijn gemak voelen als je hem vasthoudt. Als de baardagaam in een kooi of achter een omheining zit, dan zul je je handen er langzaam in moeten steken. Doe dit echter niet van bovenaf, want baardagamen hebben gevoelszenuwen bovenop hun kop. Daardoor denken ze dat je hen aanvalt als je je handen van bovenaf in de kooi steekt.
- Stoor de baardagaam niet bij het eten.
- Dwing de baardagaam niet in een hoek, want hij zal zich daardoor bedreigd voelen.
- Plaag de hagedis niet met je vinger, want hij denkt wellicht dat dat een worm is en zal erin bijten.
-
Aai zachtjes over de kop van de baardagaam. Het dier zal zo aan je hand wennen en zich op zijn gemak gaan voelen. Wanneer de baardagaam met zijn ogen knippert of deze sluit is hij rustig genoeg om opgepakt te worden. Als het dier boos of gestrest is zul je zien dat zijn kin zwart wordt, en als hij erg boos is wordt zijn kin zwart en zwelt deze op. Als je dit ziet kun je beter stoppen, want je baardagaam is niet in de juiste bui om opgepakt te worden. [3] X BronAdvertentie
-
Pak de baardagaam op. Steek voorzichtig je hand met je handpalm naar boven onder zijn lichaam en pak hem op. Gebruik je duim en je wijsvinger om de voorpoten te ondersteunen terwijl het lichaam in de palm van je hand rust. Zorg ervoor dat je de poten van de baardagaam allemaal ondersteunt. Je kunt tevens je andere hand onder zijn staart houden.
- Als het ongemakkelijk voor je is om je hand onder het dier te steken, pak de baardagaam dan voorzichtig met je wijsvinger en duim achter zijn schouders vast zodat je hem iets omhoog kunt tillen. Steek dan je andere hand onder zijn lichaam.
- Knijp het dier niet, maar ondersteun hem. Laat het dier op je handen zitten.
- Weet dat als je het achterste van de baardagaam niet ondersteunt hij zijn staart als een windmolen rond zal draaien. Als dit gebeurt ondersteun je direct zijn achterpoten en staart, zodat hij zich veiliger voelt. Hij kan anders zijn rug verwonden.
-
Zorg dat je je op je gemak voelt en rustig blijft. Zet de baardagaam op je arm, borst of schoot neer en hij zal daar waarschijnlijk op zijn gemak blijven zitten terwijl je hem aait. Je rustige, voorzichtige aanrakingen zullen het dier helpen om zich te ontspannen. Volwassen baardagamen kunnen wel tot 60 centimeter lang worden, dus het is wellicht het comfortabelst om met hem te gaan zitten. Jonge baardagamen zijn snel, dus die kun je beste losjes vasthouden.
- Weet dat de schubben en stekels van een baardagaam in een bepaalde richting wijzen, dus aai hem met de richting daarvan mee in plaats van ertegenin, of je zult in je huid geprikt worden en het dier zal boos worden.
-
Lees de lichaamstaal van de baardagaam. De baardagaam zal je laten weten hoe comfortabel hij zich voelt en als je in staat bent om erachter te komen hoe hij zich voelt, dan zul je hem beter vast kunnen houden. [4] X Bron Als het dier gestrest of onrustig wordt, zet hem dan terug in zijn kooi. Let op deze bewegingen:
- Opgeblazen baard. Wanneer een hagedis wil laten zien dat hij dominant is, schrikt of zich bedreigd voelt zal hij zijn keel opblazen. Dit gebeurt vooral tijdens het paarseizoen.
- Openen van de bek. Net zoals het opblazen van de baard is dit bedoeld om de baardagaam er dreigend uit te laten zien om zijn dominantie te tonen of een mogelijke aanvallen af te schrikken.
- De bek gaat een klein beetje open. Wellicht probeert je baardagaam af te koelen.
- De kop gaat op en neer. Mannetjes tonen hiermee hun dominantie.
- Zwaaien met de poten. Soms houdt een baardagaam één van zijn voorpoten omhoog en zwaait hier langzaam mee. Dit is een teken van onderdanigheid.
- Omhoog gestoken staart. Dit is vaak te zien tijdens het paarseizoen. Het kan ook duiden op alertheid en ijver. Jonge baardagamen steken hun staart vaak omhoog wanneer ze op prooien jagen. [5] X Bron
-
Zet de baardagaam terug in zijn hok of kooi. Wanneer je de baardagaam lang genoeg vastgehouden hebt of de baardagaam geen zin meer heeft kun je hem terug in zijn kooi of hok zetten met behulp van de stappen die hierboven beschreven zijn. Je kunt een baardagaam zo lang vasthouden als hij dat toestaat. Begin met een kwartier per dag. Wanneer je baardagaam eraan gewend raakt om opgepakt en vastgehouden te worden kun je hem langer vasthouden. Sommige baardagamen houden ervan om meerdere keren per dag enkele uren lang vastgehouden te worden. Wanneer het dier onrustig wordt is het tijd om hem terug in zijn hok of kooi te zetten.
- Hoe lang je de baardagaam buiten zijn vivarium kunt houden hangt af van de kamertemperatuur. Reptielen zijn koudbloedige dieren, dus als de ruimte koud is kan hij het koud krijgen en kan zijn spijsvertering stoppen. Als zijn buik koud aanvoelt, zet hem dan terug in zijn vivarium om hem op te laten warmen.
-
Was je handen. Baardagamen dragen net zoals de meeste reptielen de salmonellabacterie bij zich. Voor het dier is dit normaal, maar mensen kunnen ziek worden van deze bacterie. Was altijd je handen nadat je een baardagaam vastgehouden hebt. [6] X BronAdvertentie
Tips
- Als je rustig bent terwijl je deze dieren oppakt of vasthoudt, dan zullen ze waarschijnlijk zelf ook rustig zijn.
- Baardagamen houden zich soms vast aan je kleding.
- Laat kinderen het dier altijd onder toezicht vasthouden.
- Heb geduld met een jonge baardagaam. Laat hem aan je wennen. Probeer hem niet te dwingen om je aan te raken en wees niet ontmoedigd als hij niet direct aardig tegen je doet.
- Jonge baardagamen zijn delicater dan volwassenen, dus wees erop voorbereid dat ze kunnen springen. Het kan zijn dat je door je verbazing het dier per ongeluk laat vallen.
- Jonge baardagamen of baardagamen die niet aan mensen gewend zijn kunnen gestrest raken en hun interesse in eten verliezen als je ze te vaak oppakt.
- Erg jonge baardagamen kunnen eerst bang zijn. Houd ze dicht bij de grond voor het geval ze plotseling weg proberen te komen.
- Wanneer de klauwen van een baardagaam vastzitten in je kleding pak je gewoon voorzichtig zijn pootje op en haal je dit erg voorzichtig uit de stof totdat de poot niet meer in je kleding steekt. Laat de baardagaam dan ontspannen zodat hij niet gestrest raakt.
- Een baardagaam kan enkele keren proberen te ontsnappen als hij niet gewend aan je is. Wanneer je de hagedis net hebt laat je hem een dag of twee in zijn vivarium zitten voordat je hem probeert op te pakken en vast te houden. Het dier moet eerst wennen aan zijn nieuwe omgeving.
- Baardagamen mogen net zoals andere huisdieren geen krekels of wormen uit je tuin eten. De dieren kunnen ziekten bij zich dragen waar je baardagaam nog nooit aan blootgesteld is.
Advertentie
Waarschuwingen
- Doe geen poging om je baardagaam op te pakken als hij zijn kop op en neer beweegt of zijn baard opgeblazen is. Het dier is aan het communiceren met jou of een andere hagedis en kan bijten.
- Als dat gebeurt, zet dan een voorwerp tussen de baardagaam in kwestie en de andere baardagaam/dier omdat ze kunnen gaan vechten.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.reptilesmagazine.com/Care-Sheets/Lizards/Bearded-Dragon/
- ↑ http://www.thebeardeddragon.org/bearded-dragon-care.php#care
- ↑ http://www.thebeardeddragon.org/bearded-dragon-behavior.php
- ↑ http://www.lllreptile.com/info/library/animal-care-sheets/lizards-and-monitors/-/bearded-dragon/
- ↑ http://www.peteducation.com/article.cfm?c=17+1796&aid=2730
- ↑ https://www.creaturehealth.com/bearded-dragons.htm
Over dit artikel
Deze pagina is 13.074 keer bekeken.
Advertentie