PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Hoewel het normaal voor een baby om gedurende de zwangerschap meerdere keren in stuitligging te liggen (met de billen naar beneden), blijft ongeveer 3% van alle kindjes tot aan de bevalling zo liggen. Als een baby in stuitligging ligt heb je meer kans op problemen zoals heupdysplasie en zuurstofgebrek tijdens de geboorte. Er kunnen verschillende methoden worden gebruikt om een baby in stuitligging in de juiste positie te draaien (bekend als de vertex-ligging). Om een baby in stuitligging te draaien kun je de volgende stappen volgen (met goedkeuring van je arts), vanaf de 30e week van je zwangerschap.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Oefeningen (Week 30 tot 37)

PDF download Pdf downloaden
  1. Deze oefening wordt het meest gebruikt om een kindje in stuitligging te draaien. Het helpt de baby de kin in te trekken, wat de eerste stap is bij het draaien.
    • Hou je heupen ongeveer 22 tot 30 cm hoger dan je hoofd. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De makkelijkste manier is om te gaan liggen op de grond met kussens onder je heupen.
    • Je kunt ook een brede plank tegen een bed of bank aanzetten. Ga op de plank liggen zodat je hoofd onderaan ligt (leg er een kussen onder) en je voeten in de lucht zijn. [1]
    • Doe dit drie keer per dag, 10 tot 15 minuten lang, met een lege maag, en op momenten dat de baby actief is. Probeer te ontspannen en diep te ademen, en span je buikspieren niet aan. Je kunt deze oefening combineren met andere methoden zoals warmte of ijs, of geluid.
  2. Deze oefening maakt gebruik van de zwaartekracht om de baby aan te moedigen de juiste houding aan te nemen.
    • Ga op je knieën op de grond of op bed zitten en steun op je onderarmen. Steek je billen omhoog en trek je kin in. Zo kan een deel van je baarmoeder uitzetten om plaats te maken voor het hoofdje van de baby. [2]
    • Hou deze positie 5 tot 15 minuten vol, twee keer per dag. Doe het op een lege maag, anders kun je misselijk worden.
    • Als je kunt voelen hoe de baby ligt, kun je misschien helpen om hem te draaien. Leun op je ene elleboog, en gebruik je andere hand om de billen van de baby, die net boven je schaambeen zitten, zachtjes omhoog te duwen.
  3. Deze oefening lijkt op de vorige, maar is wat extremer.
    • Begin op handen en knieën op je bed, of bovenaan de trap. Zet je handpalmen op de vloer (als je op bed zit) of twee treden lager (als je bovenaan de trap zit). Trek je kin in, want dan ontspan je je bekkenspieren.
    • Wees heel voorzichtig als je deze oefening doet, want je mag niet uitglijden met je handen. Laat je partner je helpen en vraag hem je schouders te ondersteunen tijdens deze oefening.
    • Hou deze positie dertig seconden aan. Onthou dat het beter is om de oefening vaker te herhalen (3 tot 4 keer per dag) dan om de positie langer aan te houden. [1]
  4. Zwemmen, hurken en salto's maken in het zwembad kan de baby vanzelf in de juiste positie draaien. Probeer de volgende oefeningen in het zwembad:
    • Hurk op de bodem van het zwembad in diep water, zet dan af en strek je armen uit terwijl je weer boven water opspringt.
    • Gewoon rondzwemmen in het zwembad kan de baby ook aanmoedigen te bewegen (en het voelt ook heerlijk gedurende de laatste weken van je zwangerschap). De borstcrawl en schoolslag zijn hiervoor bijzonder goed.
    • Doe salto's voor- en achterover in het water. Dit ontspant je spieren en zorgt dat de baby eerder uit zichzelf gaat draaien. Als je een goed evenwichtsgevoel hebt, kun je ook een handstand in het water maken en die zo lang mogelijk vol houden.
    • Duik in het water. Door de gewichtsloosheid en het stromende water gaat de baby wellicht vanzelf draaien.
  5. Naast deze specifieke oefeningen, is het belangrijk dat je altijd een goede houding hebt, want dat beïnvloedt de bewegingen van het kindje.
    • Door een goed houding is er voldoende ruimte in de baarmoeder voor het kindje om zelf in de goede houding te kunnen draaien. Volg deze richtlijnen voor een perfecte houding:
    • Sta rechtop met je kin parallel met de grond.
    • Laat je schouders natuurlijk naar beneden zakken. Als je rechtop staat met je kin in de juiste houding, vallen je schouders van nature op hun plek. Trek ze niet te hard naar achteren.
    • Trek je buik in. Laat je buik niet uitpuilen.
    • Trek je billen in. Je zwaartepunt moet boven je heupen liggen.
    • Zet je voeten goed neer. Zet je voeten op schouderbreedte en verdeel je gewicht over beide voeten.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Alternatieve technieken (Week 30 tot 37)

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je iets kouds aan de bovenkant van de baarmoeder legt, en iets warms onderaan, wil je baby misschien weg met het hoofdje bij de kou, en naar de warmte toe, waardoor het vanzelf in de juiste houding draait.
    • Leg een ijspack of een zak diepvrieserwten bovenop je buik, vlak bij het hoofdje. Hopelijk wil je baby wegduiken van de koude, en omdraaien om een warmere, fijnere houding te vinden.
    • Als je een ijspack in bad gebruikt, met de onderkant van je buik in een warm bad, zal de baby misschien naar de warmte toe willen. Je kunt ook een warm kompres of een kruikje onderop je buik leggen.
    • Deze techniek met warmte en kou is volledig veilig, dus je kunt het zo vaak en zo lang doen als je wilt. Veel vrouwen leggen iets kouds op hun buik terwijl ze de oefening met de heupen omhoog doen.
  2. Er zijn wat verschillende manieren die je kunt proberen, die uitgaan van het draaien richting geluid om in de goede houding te komen. [3]
    • Een populaire methode is muziek afspelen voor de baby door een hoofdtelefoon op de onderkant van de buik te zetten. Je kunt speciale muziek downloaden voor ongeboren of pasgeboren baby's - van zachte, klassieke muziek, tot slaapliedjes.
    • Je kunt ook vragen of je partner zijn/haar mond tegen je onderbuik zet en tegen de baby praat, zodat de baby richting het geluid zal bewegen. Dit is ook een goede manier voor je partner om een band met het kindje op te bouwen.
  3. De Webster-techniek is ontwikkeld om de balans in het bekken te herstellen, en dat is waarom wordt gedacht dat het ook kan helpen om de baby in de juiste positie te krijgen.
    • De Webster-techniek omvat twee dingen -- ten eerste zorgt het dat het heiligbeen en het bekken op een lijn zitten. Als deze botten niet op een lijn zitten, kan de baby misschien niet vanzelf terugkomen in de goede positie.
    • Ten tweede helpt deze techniek om stress aan de banden die de baarmoeder ondersteunen te verminderen, door ze losser te maken en te ontspannen. Als deze banden losser zijn, heeft de baby meer plek om te bewegen, waardoor hij/zij in de goede positie kan komen voor de geboorte.
    • Onthou dat de Webster-techniek een heel proces is, en dat je minstens drie keer per week behandeld moet worden. Zorg dat je de behandeling krijgt van een gediplomeerd chiropractor die ervaring heeft met baby's in stuitligging. [4]
  4. Moxibustie is een traditionele Chinese techniek die gebruik maakt van brandende kruiden om acupressuurpunten te stimuleren.
    • Om een baby in stuitligging te draaien wordt bijvoet verbrand bij het drukpunt BL67, dat zich bij de buitenste hoek van de vijfde teennagel (het kleine teentje) bevindt.
    • Deze techniek zou de mate waarin je baby actief is vergroten, waardoor je hem/haar kunt aanmoedigen om zelf in de goede houding te draaien. [5]
    • Moxibustie wordt meestal uitgevoerd door een acupuncturist (soms ook naast normale acupunctuur), of een andere gediplomeerde Chinese arts. Maar je kunt de moxibustiestaafjes ook kopen, dan kun je het thuis zelf proberen.
  5. Sommige vrouwen zijn erin geslaagd een baby in de juiste positie te draaien met behulp van een hypnotherapeut.
    • Hypnotherapie vergt meestal een tweeledige aanpak. Ten eerste wordt de moeder gehypnotiseerd zodat zij in een staat van diepe ontspanning raakt. Dit helpt om de bekkenspieren te ontspannen en de baarmoeder te laten uitzetten, waardoor de baby beter kan draaien.
    • Daarnaast wordt de moeder aangemoedigd om te visualiseren dat de baby de juiste kant op draait.
    • Vraag aan je huisarts om een doorverwijzing naar een betrouwbare hypnotherapeut.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Medische behandeling (Na 37 weken)

PDF download Pdf downloaden
  1. Na 37 weken is het onwaarschijnlijk dat de baby nog uit zichzelf draait.
    • Daarom moet je overwegen een afspraak te maken met je arts, zodat hij of zij de baby uitwendig kan draaien. Dit is een niet-chirurgische ingreep, maar het wordt wel door een arts in het ziekenhuis gedaan.
    • Tijdens deze procedure zal de arts druk uitoefenen richting de onderbuik, wat de meeste vrouwen als erg onprettig ervaren.
    • Gedurende deze procedure houdt de arts de hartslag van de baby goed in de gaten -- als die te laag wordt kan een spoed-keizersnede noodzakelijk zijn. [3]
    • In 58% van de gevallen lukt het om de baby op deze wijze te draaien. Als dit niet je eerste kind is, is de slagingskans hoger. Maar in sommige gevallen is het niet mogelijk om een uitwendige versie toe te passen, zoals bij bloedingen, of bij een tekort aan vruchtwater. Het is ook niet mogelijk om dit te doen als het een tweeling betreft. [5]
  2. In sommige gevallen is een keizersnede noodzakelijk, of de baby nu in stuitligging ligt of niet - zoals wanneer je een voorliggende placenta hebt, een drieling krijgt of als je al eerder een keizersnede hebt gehad.
    • Maar als de baby in stuit ligt en alle andere factoren zijn normaal, dan zul je moeten beslissen of je een vaginale bevalling of een keizersnede wilt. De meeste baby's in stuitligging komen met een keizersnede ter wereld, omdat dat iets veiliger lijkt te zijn.
    • Een geplande keizersnede wordt niet eerder dan in de 39e week van de zwangerschap ingepland. Er wordt een echo gemaakt om zeker te weten dat de baby niet is gedraaid sinds de laatste controle.
    • Als je echter al voor de geplande datum weeën krijgt en het gaat te snel, moet je de baby vaginaal baren.
  3. Men denkt tegenwoordig niet meer dat vaginaal bevallen van een baby in stuitligging zo gevaarlijk is als men vroeger dacht.
    • Veel artsen denken dat vaginaal bevallen niet meer risico's met zich meebrengt dan een keizersnede.
    • Vaginaal bevallen kan een goede optie zijn als het bekken van de moeder breed genoeg is; als de bevalling van nature op gang komt en normaal verloopt; als uit een echo is gebleken dat de baby een normaal gewicht heeft en verder geen afwijkingen heeft (behalve de stuitligging); als de verloskundige of arts ervaring heeft met een vaginale bevalling bij stuitligging. [5]
    • Als je denkt dat je aan deze criteria voldoet en liever op de natuurlijke wijze bevalt dan met een keizersnede, overleg dan met je arts om de opties te bespreken en om te beslissen of een vaginale bevalling veilig is voor jou en de baby.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Raadpleeg altijd je arts of verloskundige voordat je oefeningen of andere methodes gaat proberen om de baby te draaien. Als de baby draait is er een risico dat het verstrikt raakt in de navelstreng, of dat de placenta beschadigd raakt.
  • De Webster-techniek wordt op dit moment nog wetenschappelijk onderzocht.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 70.974 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie