PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De meeste baby's leren kruipen als ze tussen de 6 en 10 maanden oud zijn. Als je baby echter ouder is en nog steeds niet kruipt, hoef je je geen zorgen te maken. Sommige baby's zijn wat zwaarder, dus die gaan wat later kruipen omdat ze meer moeite hebben om hun eigen gewicht te dragen. Er zijn ook baby's die de hele fase van het kruipen overslaan en meteen gaan lopen. Maar als je je baby wilt leren om te kruipen moet je zeker weten dat hij er klaar voor is, zijn hoofd zelf rechtop kan houden, kan rollen en zitten.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je baby voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Baby's vinden het fijn om op hun buik te spelen, en het is essentieel voor de ontwikkeling van de motoriek en het hoofdje, de spieren in de nek en armen om je kindje de grond en zijn lichaam te laten ontdekken. Je kunt zo snel mogelijk beginnen met je baby op zijn buik leggen, in het begin slechts een minuut of twee, want het voelt eerst misschien nog niet zo prettig voor je baby. Als je kindje net geboren is zal hij het nog niet zo fijn vinden op zijn buik omdat hij nog weinig controle over zijn lichaam heeft. Maar door hem elke dag een paar minuutjes op zijn buik te leggen kan hij zich gaan ontwikkelen -- en zal hij eerder gaan kruipen. [1]
    • Als je baby ongeveer 4 maanden is, kan hij zijn hoofd optillen en zelf rechtop houden, rondkijken en heeft hij meer controle over zijn lichaam. Dat betekent dat hij op weg is om te gaan leren kruipen.
    • Zorg dat het leuk is voor je baby om op zijn buik te liggen. Praat lief tegen je baby, speel met speeltjes en ga er zelf bij liggen zodat hij zich prettiger voelt op zijn buikje.
    • Als je je baby neerlegt om te slapen, moet je hem altijd op zijn rug leggen, zodat hij zichzelf niet kan verwonden, of in het ergste geval - kan stikken. Maar als hij wakker en vrolijk is, is een tijdje op de buik liggen heel goed voor hem.
    • Zorg dat je baby goede associaties heeft met op zijn buik liggen. Leg hem neer op zijn buik als hij net gedronken heeft, uitgerust en vrolijk is. Je moet je baby niet op zijn buik leggen als hij al een beetje huilerig is.
  2. Hoewel het belangrijk voor je baby is om af en toe te zitten, moet je er voor zorgen dat je baby als hij wakker is zoveel mogelijk wordt gestimuleerd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaan baby's vaak juist later lopen als je ze in een babywalker zet, omdat ze dan niet te behoefte krijgen om het zelf te gaan doen. Als jij en je baby samen spelen, leg hem dan op zijn buik of moedig hem gewoon aan te bewegen in plaats van hem in een stoeltje te zetten en urenlang naar een speeltje of mobiel te laten staren.
    • Hoe meer je baby kan bewegen zonder moe te worden, hoe beter. Je wilt je baby aansporen om zo veel mogelijk te bewegen, dan is hij er klaar voor om te gaan kruipen en lopen als het moment daar is.
  3. Voordat je baby zelfstandig kan zitten, heeft hij je hulp nodig. Als je baby probeert te zitten, ondersteun zijn rug en hoofd dan met je hand, zodat hij niet te wiebelig zit, en zodat hij rechtop blijft. Dit helpt je baby om de spieren te ontwikkelen die nodig zijn om zijn hoofd omhoog te houden als hij gaat kruipen.
    • Hoe meer je baby op zijn buik kan liggen, hoe eerder hij kan zitten.
    • Je kunt je kindje ook aanmoedigen omhoog te kijken door kleurrijke speeltjes boven zijn hoofd heen en weer te bewegen. Dit maakt de rug, nek en schouderspieren sterker.
    • Als je baby zich eenmaal naar voren kan uitstrekken en op zijn armen kan balanceren, is hij misschien klaar om te gaan kruipen.
  4. Je moet je baby niet forceren te gaan kruipen als hij er nog niet klaar voor is, want dan kan hij zich bezeren of gefrustreerd raken omdat het niet lukt. In plaats van je baby te vergelijken met andere baby's, moet je hem op zijn eigen tempo laten ontwikkelen. Baby's beginnen te kruipen zodra ze zonder hulp kunnen zitten, als ze hun hoofd goed kunnen bewegen en controle hebben over hun armen en benen, in plaats van er maar wat mee te spartelen. Je baby moet zich ook zelf kunnen omdraaien. Als je deze tekens ziet, zal het niet lang meer duren voordat hij gaat kruipen.
    • Als je baby kan zitten, zal hij eerder gewend zijn aan het bewegen op handen en knieën terwijl hij zijn hoofd omhoog houdt.
    • Je baby kan op een bepaald moment ook op handen en knieën heen en weer gaan wiegen, in een poging vooruit te komen. Dat is een teken dat hij bijna gaat kruipen!
    • Als je baby beide benen even goed kan bewegen en een goede coördinatie heeft, hoef je je gaan zorgen te maken als hij na 10 maanden nog niet kruipen. Maar als je andere zorgen hebt over de ontwikkeling van je baby is het goed om naar de huisarts te gaan.
    • Sommige baby's laten zien dat ze klaar zijn om te gaan kruipen door een tegengestelde kruipreflex te laten zien. Dit is wanneer de baby tegenoverliggende armen en benen gebruikt om vooruit te komen in plaats van twee ledematen aan dezelfde kant van het lichaam. Er zijn allerlei manieren waarop baby's beginnen met kruipen, dus maak je geen zorgen als jouw baby het niet precies doet zoals jij het verwacht.
  5. Als je baby 6 maanden of ouder is, is hij misschien klaar om te gaan kruipen. Hou in gedachten dat baby's gemiddeld tussen de 6 en 10 maanden oud zijn als ze beginnen met kruipen, maar er zijn er ook die vroeger of later beginnen. Als je baby echter nog maar drie maanden oud is, moet je hem nog niet gaan leren kruipen, behalve als hij echt laat zien dat hij er klaar voor is, door zijn eigen hoofd omhoog te houden, te kunnen rollen, zichzelf over de vloer sleept, etc.
  6. Je baby moet leren kruipen op een plek waar het prettig en zacht is, maar niet zo zacht dat je baby zich moeilijk kan bewegen. Een dekentje dat over je tapijt ligt, of een kleed of tapijt dat van zichzelf zacht is, is bijvoorbeeld prima. Als je een houten vloer hebt, leg dan een wat zachtere deken op de vloer. Dan voelt je baby zich prettiger en zal hij zich minder snel bezeren als hij plotseling op de grond valt.
    • Sommige ouders raden aan om de baby in een rompertje of luier op de grond te leggen, zodat hij direct contact met de grond kan maken. Als hij te veel kleding aan heeft wordt hij wat beperkt in zijn bewegingen.
    • Zorg dat de kamer goed verlicht is. Als de kamer te donker is, kan je baby slaperig worden.
  7. Kijk naar je baby terwijl je dit doet zodat je contact maakt. Zo kun je je baby laten wennen aan de grond en laat je zien dat jij er voor hem bent. Zorg dat je baby minstens 10-15 minuten daarvoor niets meer heeft gegeten, zodat zijn eten een beetje is verteerd. Hij moet zich rustig en blij voelen als je hem op de grond legt.
  8. Als je baby weet hoe hij moet rollen, kan hij dit zelf doen. Misschien moet je een beetje helpen om hem op zijn buik te rollen. Hij moet zijn hoofd omhoog kunnen houden en dit goed kunnen bewegen als het omhoog is. Hij moet controle hebben over zijn armen en benen als hij in deze houding ligt. Als hij gaat huilen of zich niet prettig voelt, moet je het een andere keer proberen. Maar als hij zin heeft in meer, kijk dan bij een van de onderstaande technieken om hem te leren kruipen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Je baby laten kruipen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt met je baby praten en hem aanmoedigen zijn speeltje te gaan pakken, door iets te zeggen als: 'Toe maar, pak je speeltje maar…' zodat hij vooruit wil bewegen. Je baby zou nu heen en weer moeten gaan schommelen, zijn lichaam in de richting van het speeltje gaan bewegen, of er naar uit gaan reiken. Zorg dat hij niet gefrustreerd of boos wordt als hij zijn speeltje niet te pakken krijgt.
  2. Je kunt ook zelf een stukje voor je baby gaan liggen, met je hoofd op gelijke hoogte, en zeggen: 'Kom maar! Kom maar naar mama/papa!'. Nogmaals, als hij gefrustreerd raakt, pak hem dan op zodat hij niet gaat huilen. Zo kun je je baby stimuleren naar je toe te komen, zodat hij ziet dat op handen en knieën zitten en kruipen helemaal niet zo eng is.
    • Als hij gaat bewegen (maar nog niet kruipen), hou zijn bovenlichaam dan omhoog terwijl hij beweegt.
  3. Zet een spiegeltje ongeveer 25 cm van je baby vandaan zodat hij zijn reflectie erin kan zien. De baby zal beter willen kijken, en kan er dan naartoe kruipen. Als je je baby al vooraf laat wennen om met een spiegeltje te spelen, kan dit nog effectiever zijn.
  4. In plaats van je baby naar jou toe te laten kruipen, kun je ook naast je baby kruipen. Je kunt dan samen naar het speeltje, de spiegel of de andere ouder toe kruipen. Dat moedigt je baby aan om jou na te doen, zodat hij zich minder alleen voelt. Hij zal meer het gevoel hebben een spelletje te spelen, en hij wil nadoen wat mama of papa doet.
    • Je kunt je baby ook stimuleren naar voren te kruipen door een ouder broertje of zusje mee te laten kruipen.
  5. Als je baby gaat huilen of gefrustreerd lijkt, dwing hem dan niet door te gaan. Wacht tot de volgende dag en probeer het dan nog eens. Als je je baby forceert om te gaan kruipen als hij er nog niet klaar voor is of gewoon geen zin heeft, kun je het proces juist vertragen, omdat je baby kruipen dan gaat associëren met iets vervelends. Zorg dat je baby kruipen als een leuke activiteit gaat zien.
    • Geef niet op. Zelfs al heeft je baby maar een paar seconden op de grond gelegen, moet je het de volgende dag gewoon weer proberen.
  6. Als je kruiplesje voor deze dag klaar is, moet je je baby veel liefde en complimentjes geven. Raak niet gefrustreerd als je baby niet zo ver is gekomen. Knuffel je baby en geef hem positieve aandacht, een lekker flesje als dat nodig is, een speeltje, of iets lekkers als hij daar oud genoeg voor is. Je baby moet positieve associaties krijgen met kruipen, en zin hebben om het volgende keer weer te proberen.
    • Het is natuurlijk logisch dat, als je baby naar een speeltje probeerde te kruipen, je hem dat speeltje aan het einde van de oefening geeft, ook als hij het zelf nog niet kon pakken. Hij zou teleurgesteld of gefrustreerd kunnen raken als je het niet geeft. Zo krijgt je baby de volgende keer weer heel veel zin om te gaan kruipen!
    • Als je baby eenmaal kan kruipen en het hele huis kan gaan ontdekken, mag dat best gevierd worden! En daarna moet je vliegensvlug je huis geschikt maken voor baby's!
    Advertentie

Benodigdheden

  • Een grote, zachte, dikke deken of een kleed
  • Een klein spiegeltje (optioneel)
  • Een van de favoriete speeltjes van je baby

Over dit artikel

Deze pagina is 17.221 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie