PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heb je een babyeekhoorn zonder ouders gevonden in de buurt? Hoewel het het beste is om hem naar zijn moeder terug te brengen, is het ook mogelijk dat je er zelf voor zorgt en hem grootbrengt. Wilde dieren grootbrengen kan gecompliceerd zijn en het is over het algemeen veel moeilijker en gevaarlijker dan het grootbrengen van een dier dat vanaf zijn geboorte al rond mensen is. Maar, het kan wel. Als hij het juiste voer krijgt, een schuilplaats en toegewijde aandacht van jou, dan zal je eekhoorn prima gedijen in je eigen thuis tot hij klaar is om weer losgelaten te worden in het wild.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Een babyeekhoorn redden

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel je zeker een babyeekhoorn kunt grootbrengen, kan niemand het beter dan zijn moeder. Dus wanneer je een babyeekhoorn vindt, is het belangrijk dat je altijd probeert de baby met de moeder te herenigen voor je iets anders doet. Een eekhoorn mama zal haar baby’s zoeken en ze terugnemen als ze warm zijn. [1]
    • Eekhoornmoeders zullen een koude baby niet terugnemen omdat ze denken dat hij ofwel ziek is of stervend. Dus het is aan jou om de situatie te beoordelen. Als de baby gewond is, koud, of het is nacht en de moeder komt niet binnen 1-2 uur om de baby te halen, dan is de baby waarschijnlijk een wees en heeft hij je hulp nodig.
    • Menselijke geur aan een eekhoornbaby zal de moeder niet beletten om hem terug te nemen, dus hem aanraken is op geen enkel moment een probleem.
    • Als er meer dan één baby is, en een daarvan is al dood, dan zal de moeder de levende(n) niet terugnemen. Daarom zal het aan jou zijn om ze op te knappen en te zien of mama ze wil terugnemen als er wat tijd voorbij is en de geur van haar overleden baby is vervlogen.
  2. Draag daarbij dikke lederen handschoenen (gewoon om het zekere voor het onzekere te nemen), en grijp deze kans om de baby te observeren en te controleren op verwondingen, beestjes, bloedingen, bulten of wonden. Als ze bloeden of je ziet gebroken botten of ernstige verwondingen, dan moet je zo snel mogelijk naar een dierenarts die een eekhoorn wil behandelen.
  3. Babyeekhoorns genereren geen eigen warmte dus dat moet je voor ze doen. Gebruik of leen een warmtekussen, elektrische deken, warmwaterkruik of een handwarmer. Een vloeibaar warmtekussen dat het water laat circuleren is het beste voor warmtecontrole. Verzeker je ervan dat de temperatuur van de warmtegever van je keuze op een lage tot medium temperatuur staat afgesteld.
    • Babyeekhoorns moeten op ongeveer 37°C gehouden worden. Als je een thermometer bij de hand hebt, of er een kunt lenen, dan zal dat je helpen de juiste omgeving te creëren voor de gezondheid van je babyeekhoorn.
    • Sommige warmtekussens schakelen automatisch uit na een paar uur, dus controleer regelmatig of hij nog steeds aan staat. Je kunt ook een handdoek over het hok hangen om de warmte erin te houden. Als het echter een zomerse dag is, kan het zijn dat hij helemaal geen handdoek nodig heeft over zijn hok.
  4. Als je eenmaal gehaald hebt wat je nodig hebt om je babyeekhoorn te verwarmen, moet je op zoek naar een kleine doos, een plastic bak die minstens 30 cm hoog is (zonder deksel) of een andere soortgelijke bak. Leg je warmtebron aan een kant. Op deze manier kan de eekhoorn als het te warm wordt gemakkelijk wegkruipen van het kussen.
    • Maak in het hok een nest met nestmateriaal uit de omgeving waar je de baby gevonden hebt. Maak een nest in de vorm van een donut en leg de baby daarin. Zorg ervoor dat de warmtebron tegen het nest aan ligt, maar geen direct contact met de baby maakt.
    • Als het nodig is kun je zachte stoffen gebruiken van je eigen huis. Gebruik geen badstof omdat babyeekhoorns er met hun tenen in kunnen blijven hangen en hun enkel kunnen breken of ledematen kunnen afbreken.
  5. Leg het nest buiten neer. Als er geen honden, katten ratten en andere jagers kunnen komen, kun je het nest op de grond zetten. Als je er niet zeker van bent, zet het dan in een boom of op een paal om veilig te zijn.
    • Als je babyeekhoorn warmer wordt, zal het instinctmatig zijn moeder gaan roepen. Als ze daar in de buurt is, heb je een grote kans dat ze zal komen en haar baby ophaalt. Eekhoornmoeders dragen hun baby’s net als een kat, dus maak je er geen zorgen over dat het nest in een boom zit.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Een babyeekhoorn adopteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Na 1-2 uur wordt het tijd om op te geven. Er kunnen veel redenen zijn waarom de moeder niet kan komen. Ze kan gewond zijn, of dood, bijvoorbeeld. In elk geval moeten de baby en je nest toegevoegd worden aan je huishouden.
    • Als je een hond of kat hebt, zorg er dan voor dat de babyeekhoorn een eigen afgesloten kamer heeft.
    • Zorg ervoor dat je het nest warm blijft houden.
  2. Bel met je dierenarts, dierenasiels en vooral de dierenambulance om een verwijzing te krijgen naar een opvangcentrum voor eekhoorns. Je kunt ook op Google zoeken door de woorden "eekhoorn opvang" in te typen en je stad.
    • Ga naar http://www.thesquirrelboard.com als je hulp nodig hebt met de babyeekhoorn tot je een opvangadres gevonden hebt. Het is een forum waar je lid van kunt worden en vragen kunt stellen om je te helpen de baby groot te brengen tot een opvang gevonden is.
    • Als er geen opvang gevonden kan worden, dan zal dit netwerk je helpen de baby groot te brengen om hem uiteindelijk weer in het wild vrij te laten.
  3. In Nederland is het strafbaar om een grijze eekhoorn op te voeden en opnieuw te introduceren in het wild.
  4. Wees je ervan bewust dat eekhoorns parasieten meedragen zoals vlooien, teken en maden. Verwijder de vlooien en maken met de hand met een vlooienkam of een pincet. De grotere dierenwinkels verkopen ook vlooienspray en mijtenspray speciaal voor kleine huisdieren zoals hamsters.
    • Als het een kleine, roze baby is, smeer dan niets op de babyeekhoorn. Spuit de spray alleen op de doek waar de baby op ligt. Spuit ook niets in de wonden, dat zal namelijk prikken.
    • Was je handen onmiddellijk na het schoonmaken, omdat de parasieten zich naar jou of andere dieren kunnen verspreiden.
  5. Je kunt zien hoe uitgedroogd hij is door zachtjes in zijn huid te knijpen. Als de opstaande huid een seconde of langer omhoog blijft staan, dan is hij uitgedroogd. Een uitgedroogde eekhoorn heeft zo snel mogelijk water nodig omdat je niet weet hoe lang het al geleden is dat hij gegeten of gedronken heeft.
    • Een rimpelige huid, ingezonken ogen of er vermagerd uitzien zijn ook duidelijke signalen van een uitgedroogde eekhoorn.
  6. De meeste gevallen baby’s zullen water nodig hebben. Een nog betere oplossing is om naar de drogist of apotheek te gaan en ORS te kopen. Eekhoorns vinden fruitsmaken lekker, dus als die er is, heeft dat de voorkeur.
    • Als je te ver van een drogist of apotheek woont, dan is hier een recept om het zelf te maken:
    • Een theelepel zout
    • Drie theelepels suiker
    • Een liter warm water
    • Meng het goed
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Je babyeekhoorn voeden

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit zijn injectiespuitjes zonder naald. Je kunt ook een schone druppelaar gebruiken, of een babyspuitje, of een speciaal injectiespuitje van de dierenwinkel voor puppymelk.
  2. Je hebt geen thermometer nodig om een exacte temperatuur op te nemen, maar de babyeekhoorn moet warm aanvoelen. Dit is een belangrijke stap voordat je vloeistoffen gaat toedienen, want als hij niet warm is, zal hij niet kunnen verteren wat je hem voert.
  3. Als je baby naakt en roze is, dan is het waarschijnlijk ook klein, ongeveer 5 – 7,5 cm lang. Het gebeurt gemakkelijk dat je baby’s die zo klein zijn aspireert, en dat kan leiden tot vocht in hun longetjes. Dit zal ze een longontsteking geven en daar kunnen ze aan dood gaan.
    • Zorg ervoor dat de vloeistoffen warm zijn, maar niet te heet. Je kunt ongebruikte restjes in de koelkast bewaren.
    • Bij deze kleine baby’s moet je één kleine druppel tegelijk op hun lippen geven en ze dat laten opzuigen. Als ze de vloeistof niet willen nemen, duw dan een druppel in hun mond zodat ze de smaak kunnen proeven. Sommigen zullen hun bekje gewoon wijd opendoen en het beginnen op te zuigen.
    • Als hun ogen open zijn, dan kun je ze de injectiespuit zelf in de mond laten nemen en ze voorzichtig een paar druppels geven.
    • Als er veel uit hun mond valt, of via hun neus eruit komt, dan ga je veel te snel. Houd ze dan direct 10 seconden onderste boven en veeg de vloeistof uit hun neus en uit hun neusgaten. Wacht dan een minuut voor je weer verder kunt.
  4. 4
    Geef de juiste hoeveelheid. Kleine, roze baby’s met dichte ogen geef je elke twee uur 1 cc. Baby’s met een volledige vacht en gesloten ogen ongeveer elke twee uur 1-2 cc. En baby’s met open ogen elke drie uur 2-4 cc, tot een eekhoornopvang je terugbelt met je instructies. 1 cc is ongeveer 20-25 druppels met een oogdruppelaar; 5 cc staat gelijk aan een theelepel. Geef de baby gedurende de eerste twee uren elke 15 minuten ½ cc. [2]
    • Als de baby kokhalst of niet reageert op het voeren, neem hem dan direct mee naar een opvang en vraag om Ringerlactaat. Als het goed uitgevoerd wordt, zou dit moeten helpen de baby weer te laten eten. [3]
    • Voer de baby elke twee uur rond de klok, tot de baby twee weken oud is. Daarna elke drie uur tot zijn ogen open gaan. Vanaf dat moment kun je de baby elke vier uur voeren, dag en nacht, tot hij afgespeend kan worden, wat gebeurt als hij tussen de 7 en 10 weken oud is. [4]
  5. Als hun ogen nog gesloten zijn, moeten ze gestimuleerd worden om te poepen en te plassen. Dus voor en na elke voeding van vloeistoffen zul je het genitale en het anale gebied zachtjes moeten vegen met een warme, vochtige wattenbol of wattenstaafje tot ze gaan plassen of poepen. Als ze dat niet doen, zal hun maag opblazen en dat kan de dood veroorzaken.
    • Hun moeders doen dit voor ze in het wild. Als ze erg uitgedroogd zijn en een tijdje niet gegeten hebben, dan kan het zijn dat ze de eerste paar voedingen niet zullen plassen en een hele dag niet zullen poepen.
  6. Als de baby goed eet en genoeg vocht binnenkrijgt, dan kun je hem gedurende 4-6 uur elk uur voeren. Schakel dan over naar puppymelkvervanger, wat je bij de dierenwinkel of dierenarts kunt krijgen. Gebruik ALLEEN het volgende recept: [5]
    • 1 deel puppymelkpoeder
    • 2 delen gedistilleerd water
    • 1/4 deel room (geen slagroom) of naturel yoghurt
  7. In de magnetron is prima. Introduceer dit zachte voer geleidelijk, net als met vloeistof. Maar, net als met ORS zul je het voedingsschema sneller laten oplopen. [6]
    • De eerste twee voedingen gebruik je 75 % ORS en 25 % voermengsel. Bij de volgende 3-4 voedingen meng je ORS en voermengsel in een verhouding van 50/50. Bij de volgende 3-4 voedingen meng je 75 % voermengsel met 25 % ORS. Hierna kun je overgaan op 100% voermengsel.
  8. Als je kleintje klaar is voor vast voedsel (als zijn oogjes open gaan), kun je Primate Dry Monkey Biscuits geven. Dit bevat de juiste hoeveelheid van de juiste soorten voedingsmiddelen. Het is onder andere te koop via Amazon.com. [7] Als je babyeekhoorn hyperactief is, bijt, of agressief is, dan komt dat waarschijnlijk doordat hij tekort heeft aan calcium en magnesium. Vraag de eekhoornopvang hoe je dit moet bestrijden.
  9. Net als een menselijke baby zal je kleine eekhoorn sommige voersoorten lekker vinden en andere weer niet. Zoek uit welke hij lekker vindt en blijf dat constant wisselen. Ze hebben namelijk een gevarieerd dieet nodig.
    • Net als een menselijke baby zal ook een babyeekhoorn je laten merken wanneer hij genoeg heeft gegeten, door het weg te duwen.
    • Als je eekhoorn op het voer plast, dan betekent dat dat hij het niet lekker vindt. Als je eekhoorn zijn gezicht op de grond wrijft, betekent dat dat hij het niet leuk vindt.
    • Geef hem een soort voer tegelijk, in kleine hoeveelheden, om je ervan te verzekeren dat hij geen diarree krijgt.
    • Probeer zoete aardappel, broccoli, bladgroenten, komkommer, vijgen, dadels, kiwi’s, eikels, pecannoten enz. [8]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Overgaan naar het stadium van jongvolwassenheid

PDF download Pdf downloaden
  1. Eekhoorns hebben veel ruimte nodig, om een beetje rond te kunnen rennen. Zorg ervoor dat de kooi minstens 30x30x90 cm is, met planken, een nest en plekjes om zich te verschuilen en te klimmen.
    • Zet een stenen waterbak in de kooi. Als hij van plastic is, zal de eekhoorn hem kapotknagen en er mogelijk ook van eten.
    • Geef hem speeltjes om mee te spelen. Goede suggesties zijn dennenappels, schone takjes, of een schoon, dik hondenbot. Vermijd alles wat uit elkaar getrokken kan worden, waar ze in kunnen stikken, of waar vulling in zit wat ze overal kunnen verspreiden (zoals een speeltje, gevuld met bonen). [9]
    • Zorg voor objecten waar hij zijn tanden op kan scherpen aangezien die nooit stoppen met groeien.
  2. Ze hebben sociale interactie nodig, vooral als de baby erg op zichzelf is. Dit omvat elke dag minstens een uur speeltijd buiten de kooi. Als je geen veilige kamer hiervoor hebt, zorg dan voor een grotere buitenkooi waar hij tijd in kan doorbrengen (je zult er uiteindelijk toch een moeten hebben) of verhuis hem naar een andere kooi in een ander deel van je huis.
    • Het is handig om hem te laten wennen aan hoogtes en gordijnrails zullen hier een goed hulpmiddel voor zijn. Je wilt niet dat je baby over de grond kruipt als hij buiten komt, en dat is precies wat veel eekhoorns die door mensen worden opgevoed doen. Daarmee zijn ze een gemakkelijke prooi voor slangen, katten en ratten.
    • Bij de dierenopvang zullen ze een babyeekhoorn samenvoegen met een vriend voordat hun ogen open zijn, zodat ze zich aan elkaar hechten. Dit is nog een andere reden om de baby naar een opvang te brengen: twee eekhoorns zullen elkaar helpen te overleven in het wild, op vele manieren. [10]
    • Een babyeekhoorn die te lang gehouden wordt in een kleine kooi zal gaan ijsberen en mogelijk lijden aan een hartstoornis en sterven. Speeltijd is dus essentieel.
    • Zodra de baby stopt met het nemen van de babyformule, stop dan met het naar buiten nemen van de baby. Hij zal een natuurlijke angst voor mensen moeten ontwikkelen om zijn veiligheid in het wild te garanderen.
  3. Als de eekhoorn 4-5 maanden oud is, zal hij moeten verhuizen naar een kooi buiten, die zo groot mogelijk is, bij voorkeur minstens 1,80 meter hoog. Richt het op dezelfde manier in als de kooi binnen en zorg ervoor dat roofdieren er niet in kunnen.
    • Zorg ervoor dat er een nestkastje is, er stokken zijn om mee te spelen, dat de eekhoorn kan klimmen en springen op een grote variatie aan oppervlaktes, en gedeeltelijk afgedekt is tegen de regen. De kooi moet ook een dichte bodem hebben, anders kan je eekhoorn een gewaagde ontsnapping proberen. [11]
    • Je eekhoorn moet minstens drie weken in deze kooi doorbrengen voor je hem kunt vrijlaten.
  4. Omdat het geen moeder of nestgenootjes heeft, moet je ervoor zorgen dat et in het gebied waar je hem vrij laat geen honden, katten, onvriendelijk buren en andere roofdieren zijn. In het gebied moeten ook ruim voldoende water, voer, fruibomen en notenbomen voorkomen.
    • Zorg gedurende minstens drie weken na vrijlating voor genoeg voer. Als je hem in je tuin vrijlaat, hang dan een voerapparaat op en houd die regelmatig gevuld met vers voer. Tenslotte weet jij al wat je eekhoorn graag eet. [12]
    • Je eekhoorn vrijlaten in de omgeving waar je hem gevonden hebt is een goed idee als het veilig is en er de voedselbronnen zijn die hij nodig heeft.
    • Het is van vitaal belang om je eekhoorn niet te vroeg vrij te laten. Met vier maanden is een eekhoornbaby jammerlijk onvoorbereid om het alleen te redden. Hij zal dan ook een gemakkelijke prooi zijn voor roofdieren.
    • Gedurende de eerste week moet je de eekhoorn in de gaten houden om je ervan te verzekeren dat hij voer en water kan vinden, en zich zeker voelt in zijn nieuwe omgeving.
    Advertentie

Tips

  • Door de babyvoeding zal de urine van de babyeekhoorn een sterke, onprettige geur hebben. Als hij eenmaal gespeend is, zal die geur snel verdwijnen.
  • Babyeekhoorns hebben gezelschap nodig. Probeer een eekhoornopvang te vinden die de eekhoorn kan opnemen zodat hij vriendjes zal hebben. Ze leren van elkaar, inprenten op elkaar en hebben gezelschap nodig om zich lekker te voelen.
  • Zorg ervoor dat je, wanneer je je eekhoorn droge noten gaat aanbieden, eventueel zout afwast. Het is veel gemakkelijker om hem aan te moedigen zelf harde noten te kraken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Materialen om te voeren
  • ORS (optioneel)

Over dit artikel

Deze pagina is 14.260 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie