PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je lichaam speelt gastheer voor honderdduizenden bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het behoud van je gezondheid. Een bacteriële infectie kan zich voordoen wanneer deze bacteriën zich onbeheerst gaan reproduceren en andere delen van je lichaam binnendringen, of wanneer schadelijke bacteriën zich een weg weten te banen in je systeem. Bacteriële infecties variëren van mild tot ernstig. Blijf lezen om te leren hoe je een bacteriële infectie kunt herkennen en behandelen.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Een medische behandeling ondergaan

PDF download Pdf downloaden
  1. De volgende zijn symptomen van potentiële bacteriële infecties die wellicht een behandeling door een arts vereisen. [1]
    • Koorts, vooral met een ernstige hoofdpijn, nekpijn of pijn op de borst
    • Problemen met ademhaling of pijn in de borst
    • Een hoest die langer dan een week duurt
    • Uitslag of zwelling die niet overgaat
    • Toenemende pijn in de urinewegen (zoals pijn tijdens het urineren, in de onderrug, of in de onderbuik)
    • Pijn, zwelling, warmte, pus of rode strepen die zich uitbreiden vanuit een wond.
  2. De enige zekere manier om te bepalen welke soorten bacteriële infectie je hebt door een arts te bezoeken. Als je denkt dat je een infectie hebt, bel dan met je huisarts en maak meteen een afspraak. Je arts kan een bloedonderzoek laten doen, een urinecultuur laten maken of met een doekje het besmette gebied afvegen om te bepalen wat voor soort infectie je hebt.
    • Vergeet niet dat bacteriële infecties alleen kunnen worden gediagnosticeerd door een arts. Als je denkt dat je een infectie hebt, noteert de symptomen dan en ga er zo snel mogelijk mee naar de dokter voor een behandeling.
  3. Vraag je arts naar de verschillende soorten antibiotica die beschikbaar zijn om het gemakkelijker voor je te maken te begrijpen wat je arts je voorschrijft.
    • Breedspectrumantibiotica vechten tegen een grote verscheidenheid van bacteriën. Breedspectrumantibiotica behandelen grampositieve en gramnegatieve bacteriën, en je arts kan je een van deze soorten antibiotica voorschrijven als hij of zij onzeker is over welke bacteriën je hebt.
      • Amoxicilline, Augmentin, cefalosporines (4e en 5e generatie), Tetracycline aminoglycosiden en Fluoroquinolones (ciprofloxacine) zijn voorbeelden van breedspectrum antibiotica.
    • Mediumspectrum antibiotica richten zich op een groep bacteriën. Penicilline en zinkbacitracine zijn populaire mediumspectrum antibiotica.
    • Smalspectrum antibiotica zijn gemaakt voor de behandeling van een specifieke soort bacteriën. Polymyxines vallen in deze kleine categorie antibiotica. Een behandeling is veel eenvoudiger en doeltreffender wanneer je arts weet wat voor soort bacteriële infectie je hebt.
  4. Je arts zal het soort antibioticum selecteren dat het best werkzaam is tegen de specifieke bacterie die de infectie heeft veroorzaakt. Houd er rekening mee dat er veel verschillende soorten antibiotica zijn en dat alleen een arts een antibioticum kan voorschrijven.
    • Zorg ervoor dat je precies weet hoeveel van het antibioticum je geacht wordt te nemen, en wanneer je wordt verondersteld het te nemen. Sommige antibiotica dient met eten te worden genomen, sommige moeten 's avonds worden genomen, etc. Vraag het je arts of apotheker als je de doseringsvoorschriften niet begrijpt.
  5. Als je niet de volledige kuur volgt, wordt je infectie erger. Je kunt daarnaast ook resistent worden tegen de antibiotica, wat het moeilijk of onmogelijk kan maken om andere infecties te behandelen.
    • Zelfs als je je beter gaat voelen, moet je de antibioticakuur afmaken om de ziekmakende bacteriën in je lichaam te doden. Als je te vroeg stopt met de behandeling, kom je wellicht nooit helemaal af van de infectie. [2]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Een wond schoonmaken om een bacteriële infectie te voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een goede eerste hulp is van essentieel belang om te helpen voorkomen dat er een bacteriële infectie ontstaat, maar probeer niet om een ernstige vleeswond zelf te behandelen. Als de wond diep, breed of erg bloederig is, dan moet je onmiddellijk medische hulp inschakelen. [3]
  2. Als je een wond behandelt met vieze handen, vergroot je de kans op een bacteriële infectie. Was je handen 20 seconden met warm water en antibacteriële zeep en droog ze goed af. Draag schone plastic of latex handschoenen als je die hebt. [4]
    • Gebruik geen latex handschoenen, als je een latexallergie hebt.
  3. Als de bloeding ernstig is, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Probeer een ernstige wond niet zelf te behandelen. Ga naar een spoedeisende hulp of bel 112. [5]
  4. Houd de wond onder een zachte stroom water om hem schoon te maken. Gebruik geen zeep op de wond, behalve wanneer de wond zichtbaar vies is. Als er vuil aanwezig is, maak de omgeving van de wond dan voorzichtig schoon met een milde zeep. Gebruik geen waterstofperoxide om een wond schoon te maken. Waterstofperoxide kan de genezing bemoeilijken. [6]
    • Als je vuil opmerkt in de wond, dan kun je proberen om die te verwijderen met een pincet, die met alcohol is gesteriliseerd. Als je dit niet aandurft, laat dit dan door een arts doen.
  5. Een antibiotische zalf, zoals Neosporin, kan helpen om een wond sneller te laten genezen en kan helpen bij het voorkomen van infecties. Pas de zalf zachtjes toe op de gewonde plek na het schoonmaken.
  6. Als het gaat op een kleine schaafwond, lat die dan aan de lucht drogen. Als de wond dieper is, bedek hem dan met steriel gaas. [7] Een gaasverband, op zijn plaats gehouden met medisch tape, is de beste optie voor grotere wonden, hoewel grote pleisters ook kunnen werken. Zorg dat je het zelfklevende deel van de pleister niet per ongeluk op de wond legt, omdat de wond dan opnieuw open kan gaan wanneer je de pleister verwijdert.
    • Verschoon het gaasverband eenmaal per dag als het vuil is geworden. Een goed moment om het gaasverband te vervangen is wanneer je een douche neemt.
  7. Als de wond rood en/of gezwollen is, er pus ontstaat, rode strepen vanuit de wond zich uitbreiden, of de wond er slechter uitziet, bel dan met je arts. [8]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Een bacteriële besmetting via voedsel voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je etenswaren gaat verwerken, moet je altijd je handen 20 seconden wassen met (antibacteriële) zeep en water. Droog je handen goed af met een schone, droge handdoek. Als je rauw vlees gaat verwerken, was je handen dan naderhand om kruisbesmetting met andere levensmiddelen of oppervlakken te voorkomen. [9]
  2. Was rauwe groenten en fruit voordat je ze eet. Zelfs biologisch voedsel moet worden gewassen. Gebruik een antibacterieel reinigingsmiddel op oppervlakken die in contact komen met rauw voedsel om potentieel gevaarlijke bacteriën te doden. [10]
    • Gebruik een andere snijplank voor elk type voedsel. Gebruik verschillende snijplanken voor fruit en groenten en rauw vlees, om kruisbesmetting te voorkomen.
  3. Volg de aanwijzingen wanneer je rauwe levensmiddelen bereidt, om ervoor te zorgen dat je die goed kookt. Gebruik een vleesthermometer om ervoor te zorgen dat je vlees op de juiste temperatuur gaart. [11]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

De verspreiding van bacteriële infecties voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. [12] Je kunt het aantal ziektekiemen waarmee je in aanraking komt drastisch verminderen, door je handen grondig en regelmatig te wassen (met name na het aanraken van je gezicht, mond of neus als je ziek bent, of na het aanraken van een andere persoon die ziek is, of na het verschonen van een luier).
    • Was je handen ten minste 20 seconden met zeep en warm (of heet) water. Zorg ervoor dat je goed schoonmaakt tussen je vingers en onder je nagels. Vervolgens spoel je je handen grondig met schoon water. [13]
  2. Help anderen gezond te blijven wanneer je ziek bent, door je mond en neus af te dekken als je hoest of niest. Dit helpt bij het tegengaan van het verspreiden van je ziektekiemen, waardoor ze niet door de kamer vliegen.
    • Was je handen wanneer je daarin hebt gehoest of geniest, voordat je een andere persoon of algemeen gebruikte oppervlakken zoals deurknoppen of lichtschakelaars aanraakt.
    • Je kunt ook je mond of neus bedekken met de binnenkant van je elleboog. Dit kan helpen bij het tegengaan van het verspreiden van je ziektekiemen, zonder dat je elke twee minuten je handen hoeft te wassen als je ziek bent.
  3. Je kunt de verspreiding van ziektekiemen tegengaan door uit de buurt te blijven van anderen wanneer je ziek bent. [14] Als je kunt, neem dan vrij van je werk (of ga die dag thuis werken) -- je collega's zullen het waarschijnlijk kunnen waarderen dat je rekening met hen houdt.
  4. [15] De kinderopvang en scholen staan vaak bol van de besmettelijke ziektekiemen. Het is heel gewoon dat besmettelijke ziektes van kind naar kind hoppen, met zieke kinderen en gestreste ouders tot gevolg. Vermijd dit door je kind thuis te houden wanneer het ziek is. Het zal waarschijnlijk sneller beter zijn door jouw zorg, en je helpt voorkomen dat andere kinderen ook ziek worden.
  5. Zorg dat jij en je kind(eren) alle aanbevolen inentingen voor jullie leeftijd en regio hebben gehad. Vaccinaties helpen bij het voorkomen van besmettingen en infectieziekten voor die zich kunnen voordoen, wat te prefereren is boven een behandeling van een ziekte. [16]
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Veel voorkomende bacteriële infecties begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Stafylokokken zijn grampositieve kokken in clusters. De 'gram' in 'grampositieve' verwijst naar de gramkleuring (naar de Deense microbioloog Hans Christian Gram) van de bacteriën wanneer deze bekeken worden onder een microscoop. 'Kokken' verwijst naar de vorm wanneer bekeken onder een microscoop. Deze soorten bacteriën komen meestal het lichaam binnen via een (snij)wond). [17]
    • Stafylokok aureus is het meest voorkomende type stafylokok-infectie. Stafylokok aureus kan leiden tot longontsteking, voedselvergiftiging, huidinfecties, bloedvergiftiging of een toxisch shocksyndroom.
    • MRSA (methicilline-resistente Staphylococcus aureus ) is een stafylokok-infectie die moeilijk te behandelen is. MRSA reageert niet op sommige antibiotica en men denkt dat de stam zich heeft ontwikkeld als reactie op antibiotica. Daarom schrijven veel artsen alleen antibiotica voor als het absoluut noodzakelijk is. [18]
  2. Streptokokken , zijn grampositieve kokken in ketens en een veel voorkomende soort bacterie. Streptokokken veroorzaken keelontsteking, longontsteking, cellulitis, impetigo, roodvonk, reumatische koorts, acute glomerulonephritis, meningitis, otitis media, sinusitis, en veel andere infecties. [19] [20]
  3. Escherichia coli of E. coli , is een gramnegatieve staafvormige bacterie, gevonden in het uitwerpselen van dieren en mensen. Er is een grote en diverse groep van E.Coli -bacteriën. Sommige stammen zijn schadelijk, maar de meeste stammen niet. E.Coli kan leiden tot diarree, gastro-intestinale infecties, urineweginfecties, infecties van de luchtwegen en andere infecties. [21]
  4. Salmonella is een gramnegatieve staafbacterie die het spijsverteringskanaal kan verstoren. Salmonella kan ernstige ziekten veroorzaken en vereist meestal een langdurige behandeling met antibiotica. Rauw of onvoldoende verhit gevogelte, vlees en eieren kunnen salmonella bevatten. [22]
  5. Haemophilus influenzae zijn gramnegatieve bacteriën. Haemophilus influenzae wordt overgebracht via de lucht, en is dus zeer besmettelijk. Het kan epiglottitis, meningitis, otitis media en longontsteking veroorzaken. Deze bacterie kan leiden tot een ernstige infectie die een permanente handicap kan veroorzaken. Het kan zelfs fataal zijn. [23] [24]
    • Haemophilus influenzae wordt niet tegengegaan door de 'griepprik' die gericht is op virale influenza, maar de meeste kinderen worden vroeg in de kindertijd ingeënt tegen Haemophilus influenzae (met het 'Hib'-vaccin).
    Advertentie

Tips

  • Als je allergisch bent voor een bepaald soort antibioticum, draag dan een armband of een kaart bij je die aangeeft welke allergie je hebt, mocht je deze informatie in geval van nood niet kunnen vertellen.
  • Gebruik antibacteriële alcoholgel als je je handen niet meteen kunt wassen, maar gebruik geen antibacteriële gel als vervanger voor het handen wassen.
  • Als je veelvuldig contact hebt met iemand die een bacteriële infectie heeft, dan moet je je handen wassen en fysiek contact zo veel mogelijk voorkomen, om veilig te blijven.
  • Aangezien er vele gevallen zijn van overgevoeligheid voor penicilline-antibiotica (amoxicilline, augmentin, calamox, etc.) moet je dit aan de behandelend arts vertellen. Ze zijn gecontra-indiceerd voor patiënten met een allergie, omdat ze ernstige overgevoelige anafylactische reacties tot gevolg kunnen hebben.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Let op aanwijzingen van een allergische reactie wanneer je antibiotica neemt. Je kunt op elke leeftijd een reactie ontwikkelen, ongeacht de eerdere blootstelling aan een specifiek antibioticum. Symptomen van een reactie zijn huiduitslag (vooral netelroos of striemen), jeuk en kortademigheid. Roep onmiddellijk medische hulp in of bel 911 als je last krijgt van ademhalingsproblemen, zwelling van de lippen, tong of luchtwegen, of je slap of duizelig voelt. Bel je arts als je denkt dat je een allergische reactie hebt, en stop met het antibioticum.
  • Sommige studies suggereren dat kinderen jonger dan één jaar die breedspectrum-antibiotica krijgen, wellicht een hoger risico lopen op de ontwikkeling van astma. Maar houd er rekening mee dat als je arts een breedspectrum-antibioticum aan je kind voorschrijft, dit waarschijnlijk opweegt tegen de risico's. Een breedspectrum-antibioticum is wellicht de enige optie om de infectie te bestrijden. [25]
  • Volwassenen die een breedspectrum-antibiotica nemen kunnen resistent worden tegen smalspectrum-antibiotica. [26]
  • Tetracycline is gecontra-indiceerd bij zwangerschap en kinderen.
  • Neem geen tetracycline samen met melk.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.374 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie