PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Bij muziek gaan het om passie en plezier. Als je serieus in een band wilt gaan spelen moet je gemotiveerd zijn, talent hebben en het vertrouwen om een fanbase op te bouwen. Met de volgende tips ben je snel op weg om 'the next big thing' te worden, en tegelijk met veel plezier te maken fantastische muziek te maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Beginnen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je zou een eenmansband kunnen zijn, maar op tour moet je toch met iemand je benzinekosten delen? Voor een typische rockband heb je tenminste een gitarist, een bassist, een toetsenist en een drummer nodig – de leadzanger zou een instrument kunnen bespelen. Dit hangt natuurlijk af van de soort band die je wilt beginnen en de soort muziek die je wilt spelen. Wat voelt goed voor jou?
    • Op internet zou je muzikanten kunnen vinden via bijvoorbeeld de Muzikantenbank. Als je geen bevriende muzikanten kent zou dit de manier kunnen zijn om ze te vinden.
      • Je kunt Facebook voor ongeveer alles gebruiken.
    • Hang advertenties op in cafés, muziekwinkels, en leg er misschien zelfs een achter je voorruit. Waar komt jou type mensen? Ga er heen. Open mic-avonden? Doen. Kroegen en clubs? Check.
      • Richt je op meerdere methoden om je kansen te vergroten.
    • Het helpt als muzikanten enige vorm van muzikale scholing hebben. Het is handig als er tenminste eentje is die dingen weet die anderen niet weten.
    • Het is niet per se nodig de beste muzikanten te nemen. Bands met een goede chemie tussen muzikanten, zowel op persoonlijk als muzikaal vlak, klinken vaak beter dan bands met topmuzikanten en grote ego's.
  2. Als je het niet over een genre eens wordt, kies dan voor 2 of 3, of maak je eigen genre. Laat iedereen zijn favoriete muziek meenemen. Luister naar elkaar en je krijgt een idee van ieders smaak en een gemene deler . Zijn er al zelfgeschreven nummers? Te gek! Hoe klinken die als jullie ze spelen?
    • Heel belangrijk: kies nummers die jullie goed kunnen spelen en je zanger goed kan zingen. Probeer verschillende, simpele nummers en kijk welke er bij jullie passen.
  3. Je hebt je bandleden en genre, maar hoe is de 'feel'? Wat voor publiek wil je? Je look moet consistent zijn en doorgevoerd bij alle leden.
    • Zonder 'look' is het moeilijker optredens (en fans) te krijgen. Kroegen, clubs en festivals kijken naar of je bij ze past. Bepaal waar je voor gaat en omarm het.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Dingen afspreken met de bandleden

PDF download Pdf downloaden
  1. Met 4 of 5 mensen is het moeilijk om commitment te krijgen. Als er eentje is die nooit beschikbaar is kan het snel klaar zijn met je band. Dit contract verschaft je een beetje bescherming over wat een bandlid bij vertrek uit de band kan doen met de naam, betalingen, eigendom van nummers, spullen etc. .
    • Door deze kwestie nu aan te pakken voorkom je problemen in de toekomst. Hou er rekening mee dat het sommige potentiële bandleden ook kan afschrikken. Zorg dus dat iedereen bij voorbaat akkoord is.
    • Laat het contract door een belangeloze derde opstellen (of haal een standaardcontract van internet). Als een van de bandleden het schrijft kan de schijn van een egotrip ontstaan.
  2. Een kelder, een garage? Kun je je spullen er kwijt?
  3. Het kost tijd en moeite om een goede band te worden. Door te repeteren kweek je een onderlinge band. En aangezien studiotijd duur is kun je maar beter goed beslagen ten ijs komen. Waarschijnlijk groeit het geld je niet op de rug.
    • De juiste mentaliteit is essentieel. Als iemand nooit zin heeft om te oefenen kan die als ballast gaan werken die afgeworpen moet worden. Zorg dat repeteren een routine wordt – als het er op aan komt heeft de band prioriteit.
  4. Schrijf zo veel mogelijk, zonder kwaliteit voor kwantiteit te offeren. Weet dat je als hoofdact tenminste 11 of 12 nummers nodig hebt voor een hele show.
    • Een voorprogramma heeft 4-5 songs nodig, zorg dus dat je je beste 5 nummers klaar hebt om te openen voor bekendere bands, om zo in de scene te komen.
    • Leg je nummers vast door bijvoorbeeld een CD of USB-stick aangetekend aan jezelf te versturen. Of meld je nummers aan bij Buma/Stemra , maar dat hoeft pas als je nummers uitgebracht worden of op de radio komen.
  5. Gewoon, een coole naam, of juist iets met een betekenis. De hele band beslist mee. De beste namen zijn over het algemeen kort en makkelijk te spellen en te onthouden. Branding heet dat! Zorg dat het geen naam is die al vastgelegd is bij een merkenbureau.
    • Doe onderzoek naar andere bands. Als er in je eigen stad een band is die Blue Monday heet moet je misschien niet voor de naam Red Thursday gaan.
    • Als je echt geen naam kunt verzinnen laat je iedereen 5 bijvoeglijke en 5 zelfstandige naamwoorden verzinnen en neem je de beste van elk.
  6. Dit is je visitekaartje. Verkoop 'm bij shows, probeer een platencontract te scoren, boekers en managers te interesseren en promoot 'm online bij fans.
    • Gebruik al je social networks om mensen uit de industrie te zoeken en te interesseren. Check toffe bands, kijk met wie zij werken.
    • Maak korte fragmenten van je nummers. Stuur een korte email met geluidsfragmenten naar boekers van cafés en zaaltjes. Schrijf dat je graag wil komen spelen. Ze luisteren 30 seconden van je nummers en je hebt een voet tussen de deur!
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Living the dream

PDF download Pdf downloaden
  1. Maak een perspakket. Dit is je CV. Zalen kijken naar je EPK (electronic Press Kit) voordat ze je wel of niet gaan boeken. De huidige standaard is Sonic Bids . Live spelen is het doel – je krijgt exposure, het voelt te gek en met een beetje mazzel krijg je er ook nog voor betaald.
    • Voor de perspakket moet je beeldmateriaal hebben. Heb je een ontwerper in de gelederen? Je hebt niet per se een logo nodig, maar wel iets van beelden voor flyers etc. om de aandacht te trekken.
    • Probeer een fotograaf te vinden om een fotoshoot tijdens een repetitie of optreden te doen. Zo'n foto is een duidelijk en effectief beeld voor een poster.
  2. Zorg voor je eigen instrumenten en versterkers. Niet elk café of zaaltje heeft eigen spullen.
    • Investeer meteen in een goede opnameset. Alles wat je zelf kunt doen scheelt weer tijd in de studio.
  3. Maak flyers, neem ze mee naar school/werk en leg ze op plekken waar potentiële fans komen. Schakel vrienden in, dan gaat het sneller!
    • Regel merchandise – stickers, kaartjes, T-shirts/tank tops, wat dan ook. Verkoop ze tijdens optredens!
  4. Zet er geluidsfragmenten en foto's op. Zet ook je nummers op SoundCloud. Promoot je band in persoon en online! Start een mailinglijst om mensen op de hoogte te houden.
    • Overweeg ook andere netwerken als Bandcamp .
  5. Mensen die je niet kennen zien misschien je video en schrijven een comment. Gebruik de beste comments als promotiemateriaal.
    • Sommige comments zullen negatief zijn. Negeer ze! Het is YouTube – niet bepaald de verzamelplek van het beste in de mens.
  6. Investeer in relaties met professionals. Zo vergroot je de kansen om van voorprogramma-bandje te groeien naar festivalact.
    • Vraag raad aan ervaren mensen. Die kunnen je inzichten geven en helpen beoordelen wat wel en niet haalbaar is.
    • Praat met vrienden en contacten die het gemaakt hebben. Voor (misschien) de prijs van een biertje kun je advies van onschatbare waarde krijgen!
  7. Het is een lange weg naar de top van de rock 'n roll, die bezaaid is met obstakels. Het woord nee zul je waarschijnlijk vaak gaan horen. Zolang je gepassioneerd blijft blijf je gelukkig en kun je blijven doorgaan.
    • Zorg dat je hart in je muziek zit. Als je de muziek niet voelt zul je nooit succesvol worden. Bands blijven nooit voor eeuwig bestaan; voel je de behoefte om een andere kant op te gaan: onderken het.
  8. Onthoud dat publiciteit een groot goed is in de muziekindustrie, en als je jezelf er goed wilt laten uitzien, wat is dan een betere manier om dat te doen dan via liefdadigheidsevenementen. Het zal je ervaring opdoen en mensen ook laten zien wat voor aardige en attente mensen jullie zijn, wat iedereen wil van hun idolen.
  9. Nooit geschoten is altijd mis is de simpele manier om het te zeggen. Dus waarom zoek je niet een festival op, bel of e-mail de manager en vertel hoe je hoopt ervaring op te doen, dat je het gratis gaat doen en hem/haar een gratis cd toestuurt. Wees echter voorzichtig, wees niet opdringerig, want de muziekscene is een erg kleine cirkel en iedereen kent elkaar. Ga ervoor want je leeft maar één keer en het kan geen kwaad om te vragen, het ergste dat er kan gebeuren is dat ze nee zeggen.
    Advertentie

Tips

  • Als je begint zul je waarschijnlijk covers spelen. Dit is geen sell-out , maar doen wat je moet doen.
  • Wees voorzichtig bij het kiezen van je bandleden. Voor snelle progressie heb je snelle leerlingen nodig, mensen die hun shit voor elkaar hebben en het niet de hele tijd oneens met je zijn, gewoon om dat het kan. Neem creatieve mensen (maar niet TE creatief). Wees op je hoede voor mensen die anderen mee omlaag trekken en afhaken als ze iets voor een ander moeten doen.
  • Hou een notitieboekje bij, als organisatorisch hulpmiddel en om ideeën in op te schrijven.
  • Probeer een band te beginnen met iemand die je goed kent en dezelfde smaak heeft, om onenigheid te voorkomen en de band happy te houden.
  • Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen! Kies je eigen route, wees jezelf en wees creatief!
  • Bandregel nummer 1: GENIET. Wees spontaan en zorg dat je er plezier in hebt, ook als het niks wordt.
  • Zoek op bijv. Muzikantenbank als je geen muzikanten kent. Of kijk bij oefenruimtes of er advertenties hangen.
  • Zoek een oefenruimte. Het hoeft niet meteen top te zijn, als je maar kunt beginnen en een beetje herrie mag maken.
  • Vergeet niet waar het om begonnen is. Als geld belangrijker wordt dan de muziek zou de boel zomaar in elkaar kunnen donderen.
  • Zorg dat je bandleden min of meer van dezelfde muziek houden. Je hebt niks aan een heavy-metaldrummer met een popzanger; da's vragen om problemen.
  • Sluit compromissen. Meerdere mensen betekent meerdere meningen en behoeftes. Werk samen als team en maak geen punt van kleine dingen.
  • Neem repetities op. Zo mis je geen toevallige jamsessie waar een fantastisch nummer uit voorkomt. Ook helpt het bij het copyright.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Jat geen muziek van anderen! Doe je eigen ding.
  • Verander je persoonlijkheid niet, maar laat je ego niet in de weg staan van de banddoelen.
  • Neem geen vriendjes/vriendinnetjes in je band. Als je uit elkaar gaat zorgt dat voor grote problemen. Yoko Ono is er berucht om.
  • Zorg dat geen van de leden de band in zijn macht heeft door alle beslissingen te nemen.
  • Neem zo weinig mogelijk drugs en alcohol.
  • Iedereen moet ok zijn met de leadzanger/frontman. Deze is het gezicht van de band en iedereen moet zich daar goed bij voelen.
  • Noem je band niet naar een van de leden. Ook leuke mensen kunnen een groot ego krijgen, en als resultaat haat dan iedereen John van 'John and the _________s', terwijl niemand de andere leden kent.
  • Leg je werken vast, en laat het niet zonder dat te doen aan managers of platenbazen horen, om diefstal te voorkomen!
Advertentie

Benodigdheden

  • Repetitieruimte
  • Gitaren, drumstel, bas, toetsen, versterkers, microfoons, kabels, etc.
  • Bandleden
  • Simpele opnameapparatuur (laptop met sequencer)
  • Muziekgenre waar ieder zich goed bij voelt
  • Bandadviseur of manager (optioneel)

Over dit artikel

Deze pagina is 8.203 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie