PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een begrippenkaart kan je helpen bij het organiseren van je gedachten en het brainstormen over geweldige ideeën voor creatieve projecten. Begrippenkaarten zijn ook perfect als hulpmiddel bij het studeren, voor mensen die visueel leren, omdat ze je laten zien hoe verschillende onderwerpen en processen met elkaar verband houden. Begrippenkaarten worden meestal gemaakt door het plaatsen van een woord in een rechthoek of ovaal en het gebruik van pijlen of lijnen om deze aan andere woorden te koppelen, om de relatie tussen deze onderwerpen aan te geven. De meest voorkomende begrippenkaarten zijn de hiërarchische begrippenkaart, de spin en het stroomschema (flowchart).

Methode 1
Methode 1 van 3:

de hiërarchische begrippenkaart

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je het onderwerp kiest dat je bovenaan de hiërarchische kaart plaatst, zal je een lijst met belangrijke onderwerpen moeten maken die verband houden met je project of opdracht. Als u weet dat je project over bomen moet gaan, bijvoorbeeld, dan zou dat woord bovenaan je begrippenkaart moeten komen te staan. Maar als je weet dat je iets moet schrijven of nadenken over objecten in de natuur, of natuurlijke materialen, dan wordt je taak wat moeilijker. [1] Schrijf eerst alle begrippen op die betrekking hebben op je hoofdonderwerp:
    • Bomen
    • Zuurstof
    • Hout
    • Mensen
    • Planten
    • Dieren
    • Huizen
    • Papier
  2. Zodra je een lijst bij elkaar hebt gebrainstormd met begrippen die betrekking hebben op je project, kun je het concept kiezen dat het meest essentieel is vergeleken met de rest –dat waaruit alle andere voortvloeien. Dit kan voor de hand liggend zijn, of toch wat meer denkwerk vereisen. Vergeet niet, als het een hiërarchische kaart is, dan hoort het centrale woord hetgeen te zijn welke alle anderen verbindt. In dit geval is dat het woord "Bomen."#* Dit woord komt in een tekstvak of een ovaal bovenaan de kaart te staan.
    • Merk op dat in sommige gevallen je de eerste stap over kunt slaan. Als je al weet dat je een scriptie moet schrijven of een presentatie moet geven over, bijvoorbeeld, "Bomen," dan kun je dat woord direct bovenaan de hiërarchische kaart plaatsen.
  3. Heb je eenmaal je sleutelwoord gevonden, teken dan pijlen naar beneden, links en rechts, die dat woord verbinden met de volgende twee of drie belangrijkste woorden. Deze volgende woorden horen weer gekoppeld te kunnen worden aan de andere woorden die voort zijn gekomen uit je brainstormsessie, welke daar weer onder worden geplaatst. In dit geval is de hiërarchische term "Bomen," en wordt deze gekoppeld aan de volgende twee belangrijkste termen, "Zuurstof," en "Hout."
  4. Nu je het sleutelwoord en de volgende belangrijke woorden hebt gevonden, kun je de woorden opschrijven die verband houden met de volgende sleutelwoorden die eronder staan. Deze termen zullen specifieker worden en horen weer in relatie te staan tot de woorden erboven, "Zuurstof" en "Hout," en met het meest centrale woord, "Bomen." Hier volgen de termen die je kunt opschrijven, onder de meer centrale termen:
    • Mensen
    • Planten
    • Dieren
    • Huizen
    • Papier
    • Meubels
  5. Voeg lijnen toe om deze termen met elkaar te verbinden, en leg de relatie tussen de termen uit in een paar woorden. Deze relaties kunnen variëren; het enen concept kan onderdeel uitmaken van een ander, het kan cruciaal zijn voor een ander concept, het kan worden gebruikt voor het produceren van een ander concept, of er kunnen meerdere relaties bestaan. Hier volgen de relaties tussen de concepten op deze kaart:
    • Bomen produceren zuurstof en hout
    • Zuurstof is belangrijk voor mensen, dieren en planten
    • Hout wordt gemaakt voor het bouwen van huizen, het maken van papier en meubels
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De spin begrippenkaart

PDF download Pdf downloaden
  1. De spin begrippenkaart is zo georganiseerd dat het belangrijkste onderwerp centraal staat, subonderwerpen zich vertakken vanuit het hoofdonderwerp, en ondersteunende details die zich weer vertakken vanaf de subonderwerpen. Deze indeling zorg ervoor dat de kaart er daadwerkelijk als een spin uit gaat zien. Dit type kaart is ook ideaal voor het schrijven van een essay, omdat het kan helpen bij het genereren van ondersteunend bewijs en het begrijpen van de primaire en secundaire details van het onderwerp. [2]
    • De spin begrippenkaart is ook erg handig om je te helpen in te zien welke onderwerpen meer te bieden hebben dan andere, omdat je merkt dat je meer "conceptuele vertakkingen" kunt maken van inhoudelijk rijkere onderwerpen.
    • Stel dat het hoofdonderwerp "Gezondheid" is. Schrijf dit onderwerp in het midden van het papier en zet er een cirkel omheen. Deze cirkel hoort groter en meer prominent te zijn dan de anderen, om te benadrukken dat dit het belangrijkste onderwerp is.
  2. Nu je het hoofdonderwerp hebt geschreven, kun je de subonderwerpen eromheen plaatsen. Je kunt deze in kleinere cirkels schrijven en de cirkels verbinden met "Gezondheid", het hoofdonderwerp. Je kunt eerst een lijst met subonderwerpen brainstormen voor je er een aantal uitkiest – laten we zeggen, drie. Deze subonderwerpen horen groot genoeg te zijn om tenminste drie ondersteunende details over elk op te kunnen schrijven.
    • Laten we zeggen dat je de volgende concepten hebt gebrainstormd die gerelateerd zijn aan gezondheid: levensstijl, ontspanning, geen stress, slaap, gezonde relaties, geluk, dieet, fruit en groenten, sport, avocado, massage, lopen, hardlopen, stretchen, fietsen, drie uitgebalanceerde maaltijden, en proteïne.
    • Kies de drie belangrijkste subonderwerpen uit die veel van deze termen kunnen omvatten en breed genoeg zijn om meerdere concepten bevatten. Uit deze lijst zijn de meest productieve termen: sport, levensstijl en dieet. Schrijf deze termen omcirkeld rond het hoofdonderwerp en verbind ze met lijnen. Probeer ze op gelijke afstand rond het centrale onderwerp, "Gezondheid" te plaatsen.
  3. Nu je drie ondersteunende onderwerpen hebt gekozen, kun je de ondersteunende onderwerpen opschrijven rond de subonderwerpen. Doe gewoon hetzelfde als in de laatste stap: brainstorm over een lijst met ondersteunende onderwerpen rond de subonderwerpen. Heb je eenmaal de ondersteunende onderwerpen uitgekozen, dan kun je deze met de subonderwerpen verbinden middels een lijn of trek een cirkel rond deze twee om ze aan elkaar te koppelen. Ze horen kleiner te zijn dan de subonderwerpen.
    • Rond het subonderwerp "sport," kun je de volgende termen opschrijven: wandelen, yoga, variatie, hoe vaak, hoeveel, en fietsen in plaats van autorijden.
    • Rond het subonderwerp "levensstijl," kun je de volgende termen opschrijven: slapen, gezonde relaties, ontspanning, massage, routine, variatie en liefde.
    • Rond het subonderwerp "dieet," kun je de volgende termen schrijven: fruit, groenten, proteïne, balans, koolhydraten en vocht.
  4. Als je de spin begrippenkaart echt specifiek wilt maken, dan kun je zelfs een stap verdergaan en een aantal ondersteunende onderwerpen opschrijven rond de ondersteunende onderwerpen. Dit kan handig zijn als je een zeer moeilijk onderwerp aan het uitpluizen bent waarbij je met veel lagen te maken hebt. Het is ook afhankelijk van wat de lengte van je scriptie, opdracht of project moet zijn – als het meer woorden of tijd gaat kosten, dan kun je de begrippenkaart wat uitbreiden.
    • Rond het ondersteunende onderwerp "slaap," kun je schrijven, "8 uur per nacht," "geen cafeïne voor je gaat slapen" en "dezelfde hoeveelheid elke nacht".
    • Rond het ondersteunende onderwerp "yoga," kun je "yoga als meditatie," "power yoga," of "vinyasa yoga" schrijven.
    • Rond het ondersteunende onderwerp, "balans," kun je "drie maaltijden per dag," "proteïne bij elke maaltijd" en "gezonde snacks" plaatsen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het stroomdiagram

PDF download Pdf downloaden
  1. Een begrippenkaart in de vorm van een stroomdiagram geeft je de mogelijkheid om een proces te onderzoeken en de verschillende mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen te bekijken. Een stroomdiagram kan lineair zijn en van het ene in het andere concept vloeien, maar kan ook meerdere elementen bevatten voor het onderzoeken van een variatie aan uitkomsten. Het startpunt kan een proces zijn of een probleem waar een oplossing voor nodig is. Laten we het beginpunt, "Lamp gaat niet aan" kiezen. [3]
  2. Voor het probleem, "Lamp gaat niet aan," is de meest voor de hand liggende oplossing dat de lamp niet is aangesloten op het stopcontact. Schrijf gewoon op, "Lamp in stopcontact?" en verbind dit met een pijl gericht op "Lamp gaat niet aan."
  3. Teken een lijn van "Lamp in stopcontact?" met de tekst "nee" en een andere lijn met de tekst "ja." Als je de lijn volgt met de tekst "nee," dan hoort het antwoord "Doe lamp in stopcontact" te zijn. Verbind dit antwoord op "nee" met een lijn. Je hebt nu een stroom afgerond van je begrippenkaart, te beginnen met "Lamp gaat niet aan" tot " Doe lamp in stopcontact". Als je deze "stroom" volgt, dan zou dit je probleem moeten oplossen.
    • Maar als de lamp wel stroom krijgt, volg dan "ja" naar een andere mogelijkheid: "Lamp doorgebrand?" Dit is de volgende logische oplossing.
  4. Vanaf de vraag, "Lamp doorgebrand?" zal je een vertakking moeten maken naar twee termen: "ja" en "nee". Als het antwoord op "Lamp doorgebrand" gelijk is aan "ja," dan moet je dit woord verbinden met de oplossing, "Vervang lamp." Je hebt nu een andere stroom van de begrippenkaart afgerond, omdat je hiermee de kapotte lamp kunt maken. Maar als blijkt dat de lamp niet is doorgebrand, dan zal je "nee" moeten volgen tot aan de laatste optie: "Repareer lamp."
    • Je hebt nu een volledig stroomdiagram gemaakt voor het probleem van de lamp die het niet doet, dat je naar een van drie oplossingen zal leiden: in het stopcontact doen, de gloeilamp vervangen of de lamp repareren.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.831 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie