Pdf downloaden Pdf downloaden

Voor het schrijven van een beoordelingsverslag moet de schrijver de tekst analyseren om vervolgens gerelateerd commentaar te geven. Dit is een populaire academische opdracht, omdat het goed denkwerk, onderzoeksvaardigheid en schrijfvaardigheid vereist. De volgende tips zullen je helpen een beoordelingsverslag te leren schrijven.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voorafgaand aan het schrijven en actief lezen

Pdf downloaden
  1. Beoordelingsverslagen worden opgegeven zodat je na het lezen van een tekst, goed na zal denken over wat jij over de tekst denkt. [1] Bij het schrijven van een beoordelingsverslag moet je de sterktes en zwaktes van de betreffende tekst evalueren. Daarnaast moet je nagaan of de tekst doelgericht is geschreven. Een beoordelingsverslag is géén verslag waarin je alleen maar je mening uit. [2] Deze verslagen vereisen een goede leesvaardigheid zodat de diepere betekenis van de tekst kan worden ontdekt. Jij moet reageren op expliciete ideeën en je moet de bedoeling en hoofdelementen uitwerken, evalueren en analyseren. In de meeste gevallen schrijf je beoordelingsverslagen vanuit de ik-persoon. [3]
    • Bij het reageren op een tekst deel je niet alleen je eigen ideeën en overkoepelende concepten, maar verwijs je ook naar een specifiek deel uit de betreffende tekst als bewijs. Wordt jou gevraagd of je het ergens mee eens of oneens bent, dan moet je bewijs leveren waarom je het eens of oneens bent. [4]
    • Als je reageert op meerdere teksten, dan moet je de relatie tussen deze teksten analyseren. Als je op één tekst reageert, dan moet je deze tekst waarschijnlijk in verband zien te brengen met overkoepelende concepten en thema’s die in de les zijn behandeld.
    • Dezelfde opdracht moet wellicht uitgevoerd worden voor films, colleges, studiereizen of discussies die in de les hebben plaatsgevonden. [5]
    • Een beoordelingsverslag is géén samenvatting van de betreffende tekst. Daarnaast zullen er ook géén uitspraken worden gedaan als “dit boek vind ik leuk, omdat het interessant was”. Dit is simpelweg een erg vage en eigenlijk nietszeggende redenering. [6]
  2. Probeer erachter te komen wat jouw leraar of professor nou eigenlijk van je wil, voordat je het verslag begint. Sommige leraren willen dat je de nadruk legt op het analyseren of evalueren van een tekst. Andere leraren willen een persoonlijke reactie. Zorg ervoor dat je begrijpt wat voor type beoordeling van je wordt gevraagd.
    • Als je het niet zeker weet, vraag de leraar dan wat hij of zij precies van de opdracht verwacht. [7]
    • Misschien wordt je gevraagd te reageren op een tekst in relatie tot een andere tekst. In dit geval zal je citaten uit beide teksten moeten halen.
    • Misschien wordt je gevraagd te reageren op een tekst in relatie tot thema’s die in de les zijn behandeld. Als het lesboek dat gebruikt moet worden bijvoorbeeld gaat over de rollen van geslacht, dan zal jouw reactie gebaseerd moeten zijn op de stof die behandeld wordt in dit boek.
    • Misschien wordt je gevraagd om persoonlijk op de tekst te reageren. Dit komt niet vaak voor, maar eens in de zoveel tijd wil de leraar simpelweg weten of je de tekst gelezen hebt en of je er goed over na hebt gedacht. In dit geval moet jij je focussen op jouw meningen over het boek.
  3. Lezen, je mening geven en het verslag inleveren is niet voldoende om een beoordelingsverslag succesvol af te ronden. Een beoordelingsverslag stelt de teksten samen, wat inhoudt dat je de gelezen informatieve samenbrengt zodat je het kan analyseren en evalueren. Je zal jezelf de tijd moeten geven om het leeswerk te doen, maar nog belangrijker, om de gelezen informatie te verwerken zodat je de ideeën tot één geheel kan samenstellen. [8]
    • Één van de grootste fouten die studenten maken, is het uitstellen van het lezen en beoordelen tot het allerlaatste moment. Een beoordeling is een bedachtzame beschouwing, nadat je meerdere keren goed hebt gelezen.
    • Het kan erg handig zijn de tekst meerdere keren opnieuw te lezen. De eerste keer lees je het om jezelf bekend te maken met de inhoud, vervolgens lees je het opnieuw met het doel van de gegeven opdracht en mogelijke oordelen die je kunt geven, in het achterhoofd.
  4. Nadat je het de eerste keer hebt doorgelezen, noteer je jouw eerste oordelen. Doe dit ook bij lezingen die volgen.
    • Probeer een paar van de volgende zinnen in te vullen nadat je klaar bent met lezen: “Ik denk dat…, Ik zie dat…, Ik heb het gevoel dat…, Het lijkt erop dat…”, of “Naar mijn mening…” [9]
  5. Terwijl je de tekst opnieuw leest, maak je weer aantekeningen. Aantekeningen in de kantlijn maken het gemakkelijk om citaten, schetsen, karakterontwikkelingen of reacties op de tekst terug te vinden. Lukt het je niet om heel de tekst door aantekeningen te maken, dan zal het een stuk moeilijker worden om een samenhangend beoordelingsverslag te schrijven.
  6. Terwijl je de tekst leest, moet je jezelf dingen afvragen. Hier begint de evaluatie en het beoordelen van de stof. Een aantal vragen die je kan overwegen zijn:
    • Tot welke vraagstukken richt de auteur zich?
    • Wat is het uitgangspunt van de auteur?
    • Welke aannames doet de auteur en hoe worden deze aannames ondersteund?
    • Wat zijn sterke en zwakke punten? Zijn er problemen met de argumentatie?
    • Hoe hangen de teksten samen? (indien meerdere teksten)
    • Hoe komen deze ideeën overeen met, of hoe wijken deze ideeën af van de algehele ideeën van de klas/afdeling/etc.? [10]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je essay uitwerken

Pdf downloaden
  1. Schrijf vrijuit jouw beoordeling en evaluaties op van de ideeën van de auteur. Spelling, grammatica, zinsopbouw en dergelijke worden hierbij genegeerd – je doet dit puur voor jezelf, net als het maken van aantekeningen. Probeer te verwoorden wat jij denkt dat de auteur probeert te bereiken en wat jij hiervan vindt. Probeer deze mening vervolgens te beargumenteren. Vrijuit schrijven is een handige manier om jouw ideeën op papier te krijgen en om voorbij een eventueel schrijversblok te komen. [11]
    • Zodra je klaar bent, lees je terug wat je zojuist hebt geschreven. Stel vast wat jouw sterkste en meest overtuigende oordelen zijn. Wijs prioriteiten toe aan ieder gemaakt punt.
  2. Beoordelingsverslagen moeten kritisch zijn en moeten evaluatie van de tekst omvatten. Is dit niet het geval, dan heb je slechts samengevat wat je hebt gelezen. Nadat je vrijuit geschreven hebt, bepaal je jouw standpunt. Stel jezelf voortdurend dezelfde vragen tijdens het opstellen van een samenhangend oordeel.
    • Vraag jezelf af waarom de auteur juist dit artikel of verhaal heeft geschreven. Waarom heeft hij het juist op deze manier gestructureerd? Hoe hangt dit samen met de buitenwereld? [12]
  3. Nu je vrijuit hebt geschreven en je een standpunt hebt ontwikkeld, kan je met argumenten komen. Wat heb je te zeggen over de zojuist gelezen stof? Geef aan waarom jouw standpunt daadwerkelijk een goed standpunt is. Dit is de kern van jouw beoordelingsverslag. Gebruik al jouw gemaakte punten, meningen en observaties om jouw aanname te ondersteunen. Dit tezamen is jouw stelling.
    • Je stelling zal bestaan uit één uitspraak die uitlegt wat jij zal analyseren, bekritiseren of proberen te bewijzen. Op deze manier zal jouw beoordelingsverslag gefocust blijven.
  4. Je verslag zal moeten voldoen aan de standaard indeling van een essay. Het begint met een introductie, waarop het middenstuk bestaand uit paragrafen volgt. Je eindigt vervolgens met een conclusie. Elke paragraaf uit het middenstuk moet jouw stelling direct ondersteunen. Daarnaast moet iedere paragraaf uit het middenstuk gericht zijn op een ander deel van de betreffende tekst. Verdeel jouw oordelen in onderwerpen, zodat je die vervolgens kan indelen in paragrafen.
    • Als je bijvoorbeeld oordeelt over een bepaald thema uit een boek, dan kan je de paragrafen indelen op hoe de setting, de tegenpartij en beeldspraak de thema’s met of zonder succes communiceren.
  5. Nadat je jouw ideeën structuur hebt gegeven aan de hand van paragrafen, zal je citaten moeten vinden die jouw punten ondersteunen. Je moet jouw aannames ondersteunen met bewijs uit de tekst. Kijk voor citaten die jouw stelling kunnen ondersteunen nog eens terug naar je aantekeningen.
    • Ontwerp paragrafen die citaten inleiden, analyseren en bekritiseren. [13]
  6. Je paragrafen moeten altijd beginnen met een kopje die het onderwerp weergeeft. Vervolgens moet je beslissen hoe je de paragrafen gaat structureren. Je kan beginnen met iets dat de auteur heeft gezegd, waarop jij vervolgens reageert. Ook kan je beginnen met iets dat de auteur heeft gezegd, gevolgd door jouw mening die hier tegenin gaat. Over het algemeen zal je beginnen met het eerste dat de auteur heeft gezegd, waarop jij dan reageert. [14]
    • Denk bij een goede manier ter structureren van je paragrafen bijvoorbeeld aan: detail ◊ voorbeeld/citaat ◊ commentaar/evaluatie ◊ herhaal…
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het definitieve ontwerp schrijven

Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat de paragraaf ter introductie de titel en auteur van de betreffende tekst en de focus van jouw verslag omvat. Ook kan je, indien relevant, het jaar en de plaats uitgave vermelden. Ten slotte is het zeker niet verkeerd het onderwerp van de betreffende tekst en het schrijfdoel van de auteur te noemen. [15]
    • De laatste zin van je introductie zal altijd jouw stelling zijn.
  2. Ook al wordt er bij de meeste beoordelingsverslagen niet specifiek gevraagd naar jouw persoonlijke mening, zal je de tekst toch moeten analyseren, bekritiseren en analyseren, in plaats van je te beperken tot de feiten.
    • Zoek naar punten waarin je eigenlijk alleen maar herhaalt wat er in de betreffende tekst wordt gezegd, in plaats van dat je kritiek levert of evalueert. Verbeter die punten!
  3. Een goede manier om de tekst te analyseren en evalueren is om deze in verband te brengen met andere ideeën die in de les zijn besproken. Hoe komt deze tekst overeen met, of hoe verschilt deze van andere teksten, auteurs, thema’s of tijdsperiodes?
    • Als je gevraagd bent een verklaring te geven van je persoonlijke mening, dan is de conclusie wellicht de meest geschikte plek om die te in te voegen. Sommige leraren kunnen toestaan dat je jouw persoonlijke mening in het middenstuk plaatst. Zorg ervoor dat je zeker weet wat jouw leraar wil.
  4. Aangezien beoordelingsverslagen normaal gesproken vrij kort zijn, moet je voorkomen dat je het te lang maakt. Meestal omvat het verslag 500 á 2500 woorden. Zorg ervoor dat je de opdrachtbeschrijving aandachtig leest, zodat je zeker weet dat je alle aanwijzingen volgt.
    • Lees je verslag door met oog op duidelijkheid. Zijn je zinnen duidelijk geschreven? Heb je jouw gemaakte punten ondersteund en volledig betoogd? Zijn er wellicht stukken die verwarrend kunnen zijn voor de lezer?
  5. Zoek naar verkeerd samengevoegde zinnen, verkeerde werkwoordsvormen en leestekenfouten. Controleer ook op spelling.
  6. Lees de richtlijnen van de opdracht nog eens aandachtig door. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen van jouw leraar hebt gevolgd. Heb je dit allemaal gedaan, dan is je verslag klaar om ingeleverd te worden.
    Advertentie

Tips

  • Zoek naar dingen die de auteur achterwegen laat of kom met tegenargumenten wanneer je de auteur een zwak argument geeft.
  • Wacht niet te lang met het schrijven van het verslag nadat je de betreffende tekst hebt gelezen. Zo voorkom je dat je belangrijke details vergeet.
  • Dit verslag is géén autobiografie. Het draait niet om hoe jij je voelt en hoe het met jou ging in dezelfde situatie, of hoe dit met jouw leven samenhangt. [16]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.642 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie