Pdf downloaden Pdf downloaden

Wanneer je weet wat de risico’s, signalen en symptomen zijn van een beroerte, kun je je hond de juiste zorg geven en hem op zijn gemak stellen als je vermoedt dat hij een hersenbloeding heeft. Hoewel potentieel alle honden een hersenbloeding kunnen krijgen, is de kans groter bij oudere honden, honden met overgewicht of honden met gezondheidsproblemen. Als je weet waar je op moet letten en wat je moet doen, kun je rustiger blijven en op tijd de dierenarts inschakelen. Hoewel het belangrijk is om een hond op zijn gemak te stellen tijdens een waarschijnlijk extreem enge ervaring, kun je zelfs zijn leven redden als je weet hoe je een hersenbloeding kunt herkennen en behandelen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Herken de symptomen van een beroerte

Pdf downloaden
  1. De symptomen van een beroerte variëren van een plotseling evenwichtsverlies tot bewustzijnsveranderingen. Ga de symptomen van een beroerte na en let op je hond als je vermoedt dat hij een beroerte heeft. Je moet de belangrijkste symptomen kunnen herkennen.
    • Extreme zwakte: Er kan een neurologische zwakte in de ledematen zitten. Dit betekent dat de zenuwen niet werken en er geen juiste informatie naar de poten wordt gestuurd over hoe ze moeten staan. Hoewel de spieren sterk genoeg zijn om het lichaam te ondersteunen, ontvangen ze niet de juiste informatie van de zenuwen, dus wordt de hond extreem zwak en is staan onmogelijk.
    • Nystagmus: Nystagmus is de technische term voor wanneer de ogen snel heen en weer flikkeren alsof ze een tenniswedstrijd in fast forward kijken. Dit is een algemene indicator van een beroerte, hoewel het ook om een andere reden kan gebeuren, zoals meningitis. Nogmaals, zodra nystagmus begint, kan het dagen aanhouden. Het leidt ook tot misselijkheid bij je huisdier omdat het een vorm van wagenziekte oproept. Hierdoor kan de hond overgeven en geen eetlust meer hebben.
    • Plotselinge evenwichtsstoornis. Let op wanneer een hond geen controle meer over zijn ledematen heeft.
    • Bewustzijnsverandering: Bij ernstige beroertes krijgen sommige honden een aanval of stuipen, of verliezen ze hun bewustzijn. Dit betekent dat ze niet doorhebben wat er om hen heen gebeurt en niet reageren op hun naam of andere stimuli.
  2. Een beroerte gebeurt plotseling. Je kunt aannemen dat je hond een beroerte heeft als hij 5 minuten geleden nog normaal was, en nu ineens niet meer op kan staan. Als de hond moeite heeft omdat hij duizelig is, wanneer hij een hartziekte heeft bijvoorbeeld, kan dit binnen een paar minuten overgaan wanneer de hond weer op adem is gekomen en rond kan lopen. Een hond die echter een beroerte heeft, blijft wel uren of zelfs dagen gedesoriënteerd.
    • Let op, dit symptoom overlapt ook met ontstekingen in het evenwichtsorgaan in het oor.
    • Bovendien is er een schaal van zwakheid, afhankelijk van de ernstigheid van de beroerte. Bij een milde beroerte kan de hond soms nog staan en langzaam lopen alsof het dronken is, maar in andere gevallen is de hond uitgeschakeld, ligt hij op zijn zij en is nauwelijks bij bewustzijn.
  3. Om te classificeren als beroerte, moeten de symptomen technisch gezien langer duren dan 24 uur. Als de symptomen weggaan voor die tijd en je vermoedt geen hersenbloeding, dan is het misschien een TIA ( Transient Ischaemic Attack ). TIA’s zijn een sterke waarschuwing dat er een volledige beroerte aankomt, dus raadpleeg altijd een dierenarts zodat onderliggende oorzaken behandeld kunnen worden.
  4. Omdat deze aandoeningen verschillend zijn, verschilt ook de behandeling. Maak je echter niet te druk over het benoemen van de aandoening van je hond, maar zoek in plaats daarvan zo snel mogelijk hulp.
  5. Er zijn verschillende symptomen die erop wijzen dat je huisdier een beroerte heeft gehad. Maak je niet te druk over het stellen van een specifieke diagnosis thuis, want zeggen dat de symptomen bij een beroerte horen is slechts een label. Wat belangrijk is, is dat je direct een dierenarts inschakelt wanneer je een of meerdere van dit soort signalen ziet. [1]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Zorgen voor een hond waarvan je denkt dat het een beroerte heeft gehad

Pdf downloaden
  1. Als je denkt dat je hond een beroerte heeft gehad, moet je als eerst rustig blijven. Je hond heeft jouw hulp nodig om te overleven, dus houd je hoofd koel en focus op het helpen van je pup.
  2. Plaats de hond in een stille, warme omgeving. Laat hem zoveel mogelijk op zijn gemak voelen door hem op een zacht bed te leggen en dichtbij staande meubels weg te halen, zodat hij zich daar niet tegenaan kan stoten.
    • Als je hond niet kan staan, draai hem dan elk half uur om zodat je het risico op longontsteking vermindert door bloed dat zich ophoopt aan een kant van zijn longen.
    • Zet wat water bij je hond neer zodat hij kan drinken zonder op te hoeven staan. Als hij lang niet wil drinken, bevochtig dan zijn tandvlees met een nat doekje om hem te hydrateren.
  3. Als dit noodgeval in het weekend of ’s avonds laat plaatsvindt, bel dan de noodlijn van je dierenarts. Als je geen antwoord krijgt, moet je een dierenarts vinden voor noodgevallen waar je je hond naar toe kunt brengen.
    • Maak een notitie van de symptomen van je hond zodat je ze aan de dierenarts kunt voorleggen over de telefoon. Het is belangrijk dat je de kracht en de duur van de symptomen weet, zodat je de ernst van de aandoening van je hond goed kunt verwoorden aan de dierenarts.
  4. De prioriteit bij de behandeling van een hond die een beroerte heeft gehad ligt bij het minimaliseren van de zwelling in de hersenen en het maximaliseren van de zuurstoftoevoer naar de hersenen. [2] Dit gebeurt met medicijnen en medische zorg. Bovendien zorgt de dierenarts dat je hond genoeg vocht krijgt en het op zijn gemak is.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Bepalen of je hond risico loopt op een beroerte

Pdf downloaden
  1. Een beroerte wordt veroorzaakt door een afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Een beroerte heeft als kenmerk dat het plotseling aanvangt, vanwege de plotselinge bloedprop die de bloedtoevoer blokkeert naar een deel van de hersenen. De exacte symptomen hangen af van welk gedeelte precies in het brein is getroffen, maar er zijn verschillende algemene symptomen waarbij het niet uitmaakt waar de bloedprop zich bevindt. [3]
    • Een beroerte wordt bijna altijd veroorzaakt door een bloedprop die het bloedvat blokkeert, maar het is ook mogelijk dat het wordt veroorzaakt door een vetophoping die is losgekomen en in de hersenen circuleert. Een beroerte kan zelfs veroorzaakt worden door een ophoping van bacteriën in de hersenen.
    • Jarenlang was er een discussie tussen dierenartsen over of dieren beroertes hadden of niet. Dit argument is nu grotendeels gewonnen door het ‘ja dat gebeurt’ kamp, omdat geavanceerde beeldvormingsapparatuur, zoals MRI scans, afbeeldingen hebben laten zien van de blokkades in de hersenen. [4]
  2. Honden die het meeste risico lopen zijn vaak ouder en hebben eerder bestaande gezondheidsaandoeningen, zoals een hartaandoening, hoge bloeddruk of het syndroom van Cushing. Sommige dierenartsen rapporteren dat honden met traag werkende schildklieren het hoogste risico lopen op een beroerte, maar de gegevens om dit te bewijzen, ontbreken.
  3. Andere problemen die een hond vatbaar maken voor een beroerte zijn onder andere hartworminfectie, waarbij larven kunnen afbreken en in de hersenen gaan circuleren waardoor ze een blokkade kunnen vormen. Honden met een geschiedenis van stollingsproblemen, nieraandoeningen, hoge koorts of kanker lopen ook een hoog risico. [5]
    • De groep die het laagste risico lopen zijn jonge, fitte honden zonder gezondheidsproblemen die regelmatig worden behandeld ter voorkoming van hartworminfectie.
  4. Wees je bewust dat een beroerte bij een hond er anders uitziet dan bij mensen. Hoewel een mens aan één kant van zijn lichaam kan worden getroffen en spraakproblemen kan hebben, is dit niet het geval bij honden. Bij honden ziet het eruit zoals hierboven is beschreven. [6]
    Advertentie

Bronnen

  1. Clinical characteristics of cerebrovascular disease in small animals. Shores, Cooper et al. Proc 9th ACVIM Forum.
  2. http://www.petwave.com/Dogs/Health/Stroke/Treatment.aspx
  3. Clinical characteristics of cerebrovascular disease in small animals. Shores, Cooper et al. Proc 9th ACVIM Forum.
  4. Clinical and topographic magnetic resonance characteristics of suspected brain infarction in 40 dogs. Garosi, McConnell et al. J Vet Intern Med 20, p311-321
  5. Clinical characteristics of cerebrovascular disease in small animals. Shores, Cooper et al. Proc 9th ACVIM Forum.
  6. Ischaemic stroke in dogs and humans: a comparative view. Garosi & McConnell. JSAP 46, 521-529

Over dit artikel

Deze pagina is 45.908 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie