Pdf downloaden
Pdf downloaden
Je kunt een besturingssysteem installeren op een flashdrive en die gebruiken als een draagbare computer met Rufus in Windows of het Schijfhulpprogramma op een Mac. Voor elke methode heb je de installer of een image nodig van het besturingssysteem, formatteer je de flashdrive en installeer je daar het besturingssysteem op. Vergeet niet om 'opstarten via USB' in te schakelen in het BIOS voor Windows en over te schakelen naar de opstartschijf op een Mac!
Stappen
-
Schakel 'opstarten via USB' in het BIOS in. Het BIOS (Basic Input/Output System) helpt je bij het beheren van de hardware in je computer. Tijdens het opstarten druk je op de aangewezen toets voor het opslaan van het BIOS (meestal F2 of Del ). Gebruik de pijltjestoetsen om naar het tabblad 'Boot' te gaan. Verplaats USB tot bovenin de lijst met ↵ Enter . Selecteer 'Save en Exit' en je computer zal nu opstarten met de nieuwe instellingen.
- Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende types BIOS in hun computers. Controleer de specificaties van de fabrikant voor de exacte toetsen die je moet indrukken om de BIOS-configuratie te kunnen openen en wijzigen.
-
Schaf een geschikte flashdrive aan. Je hebt een flashdrive nodig van in ieder geval 16 GB. USB 2.0 zal werken, maar het snellere USB 3.0 is zeer aan te bevelen.
- 32 GB of groter is aan te bevelen als je nog iets meer dan alleen een besturingssysteem op de drive wilt plaatsen. Een grotere opslagcapaciteit is niet zo duur (ongeveer €5 verschil tussen een flashdrive van 16 GB vergeleken met een van 32 GB)!
-
Download de 'schijfkopie' van het besturingssysteem dat je wilt installeren. De website van Rufus heeft een aantal links naar downloadbare schijfkopieën (images) van diverse besturingssystemen onderaan de pagina staan, onder de kop 'Non-exhaustive list of ISOs Rufus is known to work with'. Het bestand dat je nodig hebt heet een ISO.
-
Download en open Rufus . Rufus is een portable programma en hoeft niet te worden geïnstalleerd – je kunt het downloaden en direct gebruiken.
-
Sluit je flashdrive aan op de computer. Deze verschijnt in een lijst, samen met je andere schijven, in 'Deze pc'.
-
Klik op het menu 'Apparaten' en selecteer je USB-flashdrive uit de lijst.
-
Klik op het menu 'partitieschema' en selecteer 'MBR voor BIOS of UEFI'. MBR (Master Boot Record) is een ouder, maar gangbaarder schijfindeling die veel wordt gebruikt in Windows-computers.
- Je kunt GPT (GUID Partition Table) selecteren, een nieuwe technologie, maar dan bestaat de kans op compatibiliteitsproblemen tijdens het installeren van sommige besturingssystemen. [1] X Bron
-
Klik op het drop-downmenu 'Bestandssysteem' en selecteer het juiste bestandssysteem. Gebruik 'NTFS' als je Windows op de opstartbare flashdrive installeert en 'exFat' als je Linux installeert.
-
Vink 'Opstartbare schijf maken' aan. Dit aankruisvakje zie je onder de kop 'Opties voor formatteren', en geeft je de mogelijkheid om een ISO te gebruiken voor het opslaan van je opstartbare flashdrive. Een ISO (disk image) is een bestand met de hele inhoud van een schijf -- in dit geval het besturingssysteem dan je wilt installeren.
-
Selecteer 'ISO-installatiekopie' uit het menu aan de rechterkant van het aankruisvakje.
-
Klik op het icoontje van de schijf en selecteer je gedownloade schijfbestand. Het icoontje van de schijf vind je aan de rechterzijde van het drop-downmenu waar je de ISO-image hebt geselecteerd.
-
Druk op 'Start'. Er verschijnt een voortgangsbalk. Je wordt gewaarschuwd wanneer het proces klaar is.
- Opmerking: Met dit proces formatteer je de flashdrive. Het formatteren van de flashdrive zal alle inhoud erop verwijderen. Heb je gegevens op de flashdrive staan die je wilt bewaren, kopieer die dan eerst naar je computer om ze op te slaan.
-
Herstart je computer om je opstartschijf te testen. Met USB-opstarten ingeschakeld hoort je computer te herstarten en gebruik je de USB om op te starten van de de schijfkopie.
- Sommige typen BIOS hebben een afzonderlijk menu speciaal voor het selecteren van je opstartschijf. Dit menu heeft een andere toegangsknop tijdens het opstarten dan in het reguliere BIOS-menu. Bekijk de specificaties van de fabrikant om vast te stellen of dit het geval is en het niet lukt om op te starten vanaf je flashdrive.
Advertentie
-
Zorg dat je beschikt over een geschikte flashdrive. Om een recent macOS/OSX besturingssysteem te installeren heb je een flashdrive nodig van in ieder geval 16 GB. USB 2.0 zal wel werken, maar het snellere USB 3.0 is zeer aan te bevelen.
- 32 GB of hoger groter wordt aanbevolen als je meer dan alleen het besturingssysteem op de flashdrive wilt plaatsen. De toename in capaciteit is relatief goedkoop (€5 meer voor 32 GB vergeleken met 16 GB)!
-
Download het installatiebestand van het besturingssysteem via de App-store. Zoek de versie van macOS/OSX die je wilt installeren en druk op 'Download'. Het installatiebestand zal verschijnen in de map Programma's wanneer de download is afgerond.
-
Sluit de flashdrive aan op je computer. De flashdrive zal automatisch worden gekoppeld (gemount) en op je bureaublad worden weergegeven.
-
Ga naar 'Programma's > Hulpprogramma's' en open het Schijfhulpprogramma. Het Schijfhulpprogramma gebruik je voor het beheer en het aanapassen van je schijven. Je flashdrive zal in de lijst met schijven aan de linkerkant worden weergegeven.
-
Selecteer je flashdrive uit de lijst en druk op 'Partitie'. Partitioneren is een manier om de opslagruimte van je station op te delen in afzonderlijke stukken. Deze knop is een van de tabs die onder de menubalk wordt weergegeven. De tab bevat opties voor het formatteren van de flashdrive en om er een opstartschijf van te maken.
-
Open het menu voor het indelen van partities en selecteer '1 Partitie'. Een enkele partitie zal alle ruimte op je portable besturingssysteem innemen.
-
Open het Structuur-menu en selecteer 'Mac besturingssysteem Uitgebreid (Journaled)'. Deze indeling is noodzakelijk voor het draaien van het besturingssysteem.
- Opmerking: Het formatteren van de flashdrive zal alle inhoud erop wissen. Heb je gegevens op de flashdrive die je nog op wilt slaan, kopieer die dan eerst naar je computer om ze op te slaan.
-
Druk op 'Opties…'. Deze vind je onder de partitietabel en opent een menu met opties voor de geselecteerde partitie.
-
Selecteer 'GUID partitietabel' en druk op 'OK'. Deze partitionering is noodzakelijk voor het opstartbaar maken van de partitie. [2] X Bron
- Andere opties worden gebruikt om een station opstartbaar te maken naar PowerPC of Windows-computers, maar een modern macOS/OSX-systeem zal niet goed goed functioneren op de meeste niet-Mac hardware.
-
Druk op 'Toepassen' en daarna op 'Partitie' in de pop-upmelding. Er verschijnt een voortgangsbalk die aangeeft hoe ver het formatteren en partionneren is gevorderd. Dit proces kan enkele minuten duren. Is het afgerond, dan zal de voortgangsbalk weer verdwijnen.
-
Open de macOS/OSX-installer. Het installatieprogramma vind je in de map Programma's.
-
Druk op 'Doorgaan' om het installatieproces te beginnen.
-
Druk op 'Akkoord' en daarna nogmaals op 'Akkoord' in de pop-up. Door op deze knop te klikken ga je akkoord met de licentiegegevens zoals weergegeven in het installatievenster.
-
Druk op 'Alle schijven weergeven'. Hiermee kun je selecteren op welke schijven je het besturingssysteem wilt installeren.
-
Selecteer je flashdrive uit de lijst met schijven en druk op 'Installeren'. De installatie begint en duurt waawrschijnlijk ongeveer 30 minuten of langer. Wanneer de installatie is afgerond wordt je gevraagd om het nieuwe besturingssysteem in te stellen.
- Het kan zijn dat gevraagd wordt om je inloggegevens op te geven nadat je op Installeren hebt gedrukt, om je actie te bevestigen.
-
Voer de initialisatieinformatie van het besturingssysteem in. Je wordt gevraagd om gegevens zoals een gebruikersnaam en wachtwoord, locatie en wifi-gegevens, om je nieuwe besturingssysteem te configureren. Ben je hiermee klaar, dan wordt het systeem opgestart vanaf je je flashdrive.
-
Ga naar 'Programma's > Systeeminstellingen' en open 'Opstartschijf'. Verzeker je ervan dat je de standaard opstartschijf terugzet naar de harde schijf van je computer, om problemen te voorkomen als je de flashdrive weer hebt verwijderd.
-
Selecteer de harde schijf van je computer en druk op 'Herstarten'. Je start weer op in de harde schijf van je computer en kunt nu veilig de flashdrive uitwerpen.Advertentie
Tips
- Het gebruik van een flashdrive met macOS/OSX op een Windows-computer of vice versa zal je waarschijnlijk confronteren met significante problemen vanwege de incompatibiliteit. Een portable Linux-installatie zal waarschijnlijk wel werken op beide machines.
Advertentie
Bronnen
Advertentie