Pdf downloaden Pdf downloaden

Een betalingsovereenkomst, ook wel een “promesse” genoemd, is een overeenkomst waarin de voorwaarden van een lening en de terugbetaling ervan uiteen worden gezet. Als je overweegt om een lening te verstrekken of te lenen van iemand die je kent, moet je een betalingsovereenkomst opstellen. Deze overeenkomst geeft uitleg over de voorwaarden van de lening, het rentebedrag, de partijen die bij de lening zijn betrokken en wanneer de lening moet worden terugbetaald. Door de overeenkomst schriftelijk en notarieel vast te leggen, zorg je ervoor dat alle partijen het eens zijn.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Het begin van de betalingsovereenkomst

Pdf downloaden
  1. Je moet op internet zoeken naar een voorbeeld van een betalingsovereenkomst die je kunt gebruiken als richtlijn bij het opstellen van je eigen betalingsovereenkomst. Elke industrie heeft zijn eigen standaard betalingsovereenkomsten die anders kunnen zijn dan de informatie in dit artikel.
    • Als je bijvoorbeeld een terugbetalingovereenkomst voor studieleningen opzet, wijkt de inhoud ervan behoorlijk af van de informatie die in dit artikel wordt gegeven. [1]
  2. Je kunt beginnen met het opstellen van je betalingsovereenkomst door een leeg document te openen en het lettertype in te stellen op een leesbare grootte en stijl. Het exacte lettertype en de grootte doen er niet toe, zolang het maar leesbaar is en het er professioneel uitziet. Times New Roman 12 of 14 werkt voor de meeste mensen.
    • Vermijd lettertypen die kleiner zijn dan 10 punten, want deze zijn moeilijk te lezen. Vermijd lettertypen die groter zijn dan 14 punten; het is niet nodig en het verspilt papier.
    • Kies een lettertype dat er professioneel uitziet zoals Times New Roman of Arial. Sla de handgeschreven lettertypen over zoals Comic Sans. Hoewel ze leesbaar zijn, zien ze er onprofessioneel uit.
  3. Maak de titel vetgedrukt en in hoofdletters, zodat deze opvalt, maar gebruik hetzelfde lettertype. Centreer de titel tussen de linker- en rechtermarge. Je doet dit door de titel te markeren en vervolgens de optie voor het centreren van tekst in je tekstverwerker te kiezen. [2]
    • Overweeg om de titel iets groter te maken dan de rest van je lettertype. Als je bijvoorbeeld een 12-punt lettertype in je document hebt gebruikt, neem dan 14 punten voor de titel.
    • Houd de titel simpel. Je kunt als titel 'Betalingsovereenkomst' of ‘Leenovereenkomst' nemen.
  4. Je moet de persoon identificeren die de lening verstrekt, de “Schuldeiser”, en de persoon die de lening leent, de “Schuldenaar”. Je moet hier ook informatie over de datum van de lening geven. Je kunt bijvoorbeeld schrijven:
    • ‘Deze leningsovereenkomst (“Overeenkomst”) dateert op 12 augustus 2018 en geldt tussen Mark Smit, Den Haag (“Schuldeiser”) en Amy de Vries uit Amsterdam (“Schuldenaar”).’ [3]
  5. Je hebt geen geldige lening totdat zowel de kredietnemer als de geldgever ermee instemmen iets te doen in ruil voor de tegenprestatie van de andere persoon. Je moet aangeven waar elke partij mee akkoord gaat om te doen. Je kunt bijvoorbeeld schrijven:
    • ‘Gelet op de Schuldeiser die geld leent (de "Lening") aan de Schuldenaar, en de Schuldenaar de Lening aan de Schuldeiser terugbetaalt, zijn beide partijen het als volgt eens.’ [4]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

De voorwaarden van de lening uitleggen

Pdf downloaden
  1. Het eerste wat je moet vermelden, is het bedrag van de lening en de rentevoet. De rente kan verschillen, maar de maximaal toegestane rente in Nederland ligt rond de 15 of 16%. [5] Als je rente wilt vragen, onderzoek dan de wet. De belastingdienst vereist bijvoorbeeld dat je een minimumrente in rekening brengt, anders kunnen ze de lening interpreteren als een “geschenk” voor belastingdoeleinden. Wat je kunt schrijven is onder andere: [6]
    • ’Schuldeiser belooft om €5.000 te lenen aan de schuldenaar. Schuldenaar belooft dit bedrag aan de Schuldeiser terug te betalen, met rente op de onbetaalde hoofdsom tegen een tarief van 4% per jaar, jaarlijks niet vooraf berekend. [7]
  2. Je moet de datum vermelden waarop de lening volledig moet worden betaald. Je kunt ook een schema toevoegen aan je betalingsovereenkomst wanneer maandelijkse betalingen verschuldigd zijn. Noteer op je schema de dag van elke betaling en het bedrag dat de Schuldenaar moet betalen. Als je geen rente in rekening brengt, deel je het bedrag door het aantal maandelijkse betalingen. Wat je kunt schrijven is onder andere:
    • ‘Schuldenaar zal betalingen verrichten zoals uiteengezet in Schema I. De lening zal volledig worden terugbetaald op 12 augustus 2019.’ [8] [9]
  3. De schuldenaar kan misschien de lening eerder afbetalen. Je moet in de betalingsovereenkomst vermelden of dit is toegestaan. Over het algemeen is vooruitbetaling een goede deal voor de kredietgever omdat hij of zij het geld eerder terugbetaald krijgt; maar daarbij loopt de geldschieter wel rente mis. Een voorbeeld van een bepaling voor vooruitbetaling kan zijn:
    • ‘Schuldenaar heeft het recht om betalingen van de hoofdsom te verrichten voordat deze verschuldigd zijn. Kredietnemer kan een volledige vooruitbetaling of gedeeltelijke vooruitbetaling doen zonder boete, op voorwaarde dat de Schuldenaar vooraf zijn intentie vermeldt om vooruit te betalen. De financier zal de vooruitbetalingen gebruiken om het bedrag van de hoofdsom te verminderen. Als de schuldenaar een gedeeltelijke vooruitbetaling doet, zal de vervaldatum of het bedrag van de maandelijkse betaling niet worden gewijzigd, tenzij de Schuldeiser akkoord gaat. [10]
  4. De schuldeiser wil misschien een boete of extra rente in rekening brengen als de schuldenaar te laat is met de betaling. Je moet uitleggen wat deze boete zal zijn en hoe je deze berekent. Als je bijvoorbeeld een percentage wilt berekenen, kun je schrijven:
    • ‘Als de geldschieter niet het volledige bedrag heeft ontvangen van een maandelijkse betaling binnen 15 kalenderdagen na de datum waarop het verschuldigd is, kan de financier een boete aan de Schuldenaar van 1% van de achterstallige betaling opleggen.’ [11]
  5. "Verzuim" treedt op wanneer de schuldenaar de voorwaarden van de betalingsovereenkomst niet naleeft. Doorgaans treedt er verzuim op wanneer de schuldenaar een betaling mist. De kredietverstrekker behoudt zich echter meestal het recht voor om verzuim aan te geven.
    • De schuldeiser behoudt zich meestal het recht voor om onmiddellijk betaling van alle uitstaande hoofdsommen en rente op te eisen.
    • Voorbeeld: ‘Als de Schuldenaar in gebreke blijft bij de uitvoering van enige verplichting onder deze Overeenkomst, kan de Schuldeiser de verschuldigde hoofdsom en alle verschuldigde rente onmiddellijk opeisbaar verklaren.’ [12] Met deze bepaling hoeft de schuldeiser geen verzuim aan te geven, maar heeft hij of zij wel de optie als de betaling wordt gemist.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Het afronden van de betalingsovereenkomst

Pdf downloaden
  1. Je kunt besluiten om de voorwaarden van de lening na ondertekening te wijzigen. In deze situatie moet je de betalingsovereenkomst wijzigen. Je moet een bepaling opnemen waarin wordt uitgelegd hoe je de overeenkomst kunt wijzigen. Schrijf bijvoorbeeld:
    • ‘Geen enkele wijziging van deze Overeenkomst is van kracht tenzij deze wordt uitgevoerd in een door beide partijen ondertekend schrijven.’
  2. Je wilt niet dat een partij op een later tijdstip beweert dat er mondelinge overeenkomsten zijn gesloten. Neem daarom een bepaling op waarin staat dat de schriftelijke betalingsovereenkomst de volledige overeenkomst vertegenwoordigt. Je kunt bijvoorbeeld schrijven:
    • ‘Deze overeenkomst bevat alle voorwaarden die door de partijen zijn overeengekomen met betrekking tot het onderwerp. Het vervangt alle voorgaande discussies, afspraken en overeenkomsten, zowel mondeling als schriftelijk. [13]
  3. Als het tot een rechtszaak komt, kan de rechter vaststellen dat één bepaling van je betalingsovereenkomst illegaal is. De rechter kan dan de hele betalingsovereenkomst tenietdoen. Om dit te voorkomen, moet je een “scheidbaarheidsclausule" opnemen. Een voorbeeld hiervoor kan zijn:
    • ‘Als een deel van deze overeenkomst ongeldig of niet-afdwingbaar wordt verklaard, blijft de rest geldig en afdwingbaar.’ [14]
  4. Als er een rechtszaak komt, moet de rechter het contract interpreteren volgens de wet. Je kunt beslissen welke wetgeving van toepassing is. Over het algemeen besluit de geldschieter om een wet te gebruiken die geldig is in het gebied waar hij of zij woont. Je kunt bijvoorbeeld schrijven:
    • ‘Deze overeenkomst zal worden geïnterpreteerd volgens de wetten van de provincie Zuid-Holland.’ [15]
  5. Zowel de schuldenaar als de geldschieter moeten de overeenkomst ondertekenen. Voeg ruimte voor beide handtekeningen toe. Vermeld onder elke regel het volgende: [16]
    • Naam
    • Titel
    • Datum
  6. Je provincie kan eisen dat betalingsovereenkomsten worden ondertekend door een notaris. Als dit het geval is, zoek dan op internet een acceptabel notarisblok om onder de handtekeningen in te voegen.
    • Je vindt notarissen bij de meeste grote banken, rechtbanken en kantoren van stadsbestuurders.
    • Als alternatief kun je ook de zoekfunctie gebruiken op de website van de Alle Notarissen in Nederland. [17]
    • Je moet voldoende persoonlijke identificatie meenemen om de notaris te tonen. Over het algemeen zou een geldig rijbewijs of paspoort voldoende moeten zijn.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Besluiten of je iemand geld wilt lenen

Pdf downloaden
  1. Veel mensen besluiten om geld te lenen aan familie of vrienden in tijden van nood. Voordat je echter toestemt om geld te lenen, moet je checken of je het kunt veroorloven. [18] Vraag jezelf het volgende:
    • Moet je extra geld sparen voor je pensioen? Als dat zo is, is geld lenen misschien niet het beste idee.
    • Heb je zelf schulden die je moet afbetalen? Je kunt je leningen eerder aflossen als je niet leent aan vrienden of familie.
    • Hoe belangrijk is het dat je wordt terugbetaald en kun je het veroorloven om de lening af te sluiten? Het lenen van geld aan iemand die je kent, kan je relatie ernstig belasten. Als ze niet in staat zijn of weigeren om de lening terug te betalen, moet je het belang van de relatie afwegen tegen je behoefte of verlangen om terugbetaald te worden.
  2. Sommige leningen worden nooit terugbetaald en belangrijke informatie die je moet achterhalen, is waarom de lener de lening nodig heeft. De lener kan bijvoorbeeld onvoorziene medische kosten hebben of moeite hebben om de schulden van studentenleningen af te betalen. Zelfs mensen die voorzichtig zijn met hun geld, kunnen dit soort schulden hebben. [19]
    • Andere mensen kunnen een lening echter afsluiten om andere leningen af te betalen. Dit is een teken dat de persoon in financiële problemen verkeert. In plaats van een lening te verstrekken, zou je moeten adviseren dat ze hulp zoeken van een kredietconsulent.
  3. Er kunnen manieren zijn om je familie en vrienden te helpen zonder ze een lening te geven. Je kunt ze bijvoorbeeld je auto lenen als ze transport nodig hebben. Je zou ook kunnen voorstellen dat iemand een tijdje bij je intrekt. [20]
    • Deze situaties klinken misschien niet ideaal, maar ze zijn minder riskant dan het geven van een geldlening, die misschien niet wordt terugbetaald.
  4. Als je eenmaal hebt besloten om geld aan iemand te lenen of zelf te lenen, moet je met de andere partij de overeenkomst opstellen en de voorwaarden van de lening bespreken.
    • Als je zelf geld leent, wees dan eerlijk over je financiële situatie en wanneer je redelijkerwijs verwacht dat je de lening kunt terugbetalen.
    • Als je geld aan iemand leent, stel dan een limiet op voor het bedrag dat je wilt uitlenen en bepaal wanneer je het geld terugbetaald wilt hebben.
    • Als beide partijen hun behoeften en zorgen aangeven, is het minder waarschijnlijk dat een partij de ander iets kwalijk neemt bij de overeenkomst.
  5. Het is erg belangrijk om in te stemmen met een terugbetalingsschema dat voor beide partijen werkt. Dit minimaliseert wrok en spanning ten aanzien van het geleende geld. [21] Door een akkoord te bereiken over de terugbetaling, krijgen zowel de schuldeiser als de schuldenaar vertrouwen dat de lening wordt terugbetaald.
    • Als je zelf geld leent, overschat dan niet hoe snel je de lening kunt terugbetalen. Maak een budget en plan hoe en wanneer je lening kunt terugbetalen.
    • Als je geld aan iemand leent, bepaal dan hoe snel je het geld terug moet hebben en of je een verlengde lening kunt verstrekken, zodat de schuldenaar je gemakkelijker terug kan betalen.
    • Je kunt de aflossingsschema's en de rente berekenen met online rekentools voor leningen. [22]
    Advertentie

Tips

  • Als je te maken hebt met een groot geldbedrag, overweeg dan om een advocaat in de arm te nemen, voor op zijn minst het bekijken van de overeenkomst en om te verzekeren dat het geldig is voor de wet.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.499 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie