Pdf downloaden
Pdf downloaden
Zou je graag een betere basketbalspeler willen worden? Of je nou een beginner bent, of dat je hoopt meer speeltijd te krijgen, er zijn altijd manieren om jouw basketbalvaardigheden te verbeteren. De beste basketballers trainen dagelijks keihard om tot de besten te behoren. Goed zijn word je dus niet vanzelf! Ontwikkel jouw positie of leer beter te dribbelen, want ook jij kan het hoogste niveau bereiken als je bereid bent daar hard voor te werken.
Stappen
-
Gebruik een correcte dribbelhouding. Je knieën moeten zich op schouderbreedte bevinden en je moet op je voeten staan, klaar om een kant op te bewegen. Je knieën moeten niet vergrendeld zijn, je bent dus altijd een heel klein beetje door je knieën gezakt. Dribbel de bal niet hoger dan je middel. In een defensieve houding, waarbij je voorkomt dat de tegenstander de bal uit jouw handen kan tikken, moet de bal niet hoger komen dan halverwege je dijbeen.
-
Oefen zoveel mogelijk met dribbelen wanneer je net begint met deze sport. Je moet in kunnen schatten hoe de bal stuitert. Negeer je zwakke hand absoluut niet, maar begin meteen al met beide handen apart te dribbelen. Wissel hard en zacht dribbelen af.
- Een voorbeeld van een goede dribbeloefening is twintig keer dribbelen met de ene hand en vervolgens twintig met de andere hand. Herhaal dit proces drie keer vóór en na de training.
- Begin met dribbelen vanuit stilstand tot je er geen moeite meer mee hebt. Ga vervolgens lopend dribbelen en als ook dat makkelijk wordt, kan je ook beginnen met rennend dribbelen.
-
Dribbel de bal van je ene naar je andere hand. Dit heet een crossover. Dribbel zigzaggend over het veld, en dribbel de bal elke twee stappen naar je andere hand. Wanneer dat goed lukt, probeer je precies hetzelfde, maar dan terwijl je langzaam achteruit loopt.
- Je kan pionnetjes (of iets vergelijkbaars) ongeveer vijf meter bij elkaar vandaan zetten om eromheen en ertussendoor te dribbelen.
-
Blijf naar voren kijken tijdens het dribbelen. Het is zeer belangrijk om vanaf het begin af aan te oefenen met dribbelen zonder naar de bal te kijken. In het begin is het moeilijk, maar tijdens wedstrijden zal je merken dat je er enorm veel aan hebt. Je moet constant de situatie op het veld in de gaten houden. Dat kan niet wanneer je constant naar beneden kijkt! Kijk tijdens je dribbeloefeningen zoveel mogelijk vooruit (naar een vast punt).
-
Dribbel de hele tijd door. Je moet leren aan te voelen waar de bal zich precies bevindt, zodat je er altijd controle over hebt, wat je ook doet.
- Voorkom dat de bal je handpalm raakt – een goede dribbel komt vanuit je vingers.
- Besteed zoveel mogelijk vrije tijd aan het oefenen met dribbelen. Dribbel van de ene naar de andere kant van het veld. Dribbel terwijl je naar school of naar het huis van een vriend loopt. Oefen op alle momenten dat het kan!
Advertentie
-
Ontwikkel je powerdribbel. In het begin moet je je alleen zorgen maken over het terugkomen de bal naar je hand wanneer je dribbelt, maar zodra je beter wordt, is dit vanzelfsprekend en draait het alleen nog maar om het zo snel mogelijk terugkomen van de bal naar je hand. Je moet dus leren dribbelen met zoveel mogelijk kracht en controle.
- Alle kracht komt uit je pols. Om je powerdribbel te ontwikkelen moet je afwisselen tussen een normale dribbel en een dribbel waarbij je net wat meer kracht zet en je de bal dus net wat harder laat stuiteren. Stuiter niet zó hard dat je controle over de bal verliest, maar dribbel met zoveel mogelijk kracht, terwijl je de bal goed controleert. Voorkom hierbij dat je je arm helemaal omhoog laat komen. Houd je hand op dezelfde hoogte.
- Zoek een zachte ondergrond om op te dribbelen. Hierbij zal je extra hard moeten stuiteren om even hard te dribbelen als op een normale ondergrond. Wanneer je hieraan gewend raakt, kan je weer op een normaal veld gaan dribbelen, wat vervolgens veel makkelijker zal zijn!
-
Oefen met je power crossover. Zoals eerder vermeld, houdt een crossover in dat je de bal vanuit de ene naar de andere hand dribbelt. Bij een power crossover gebruik je dus een power dribbel om de bal naar je andere hand te spelen, zodat je een nóg snellere schijnbeweging kan maken en het veel waarschijnlijker is dat je jouw tegenstander voorbij kan spelen zonder dat de bal van je gestolen wordt. Allen Iverson, een voormalig NBA speler, stond bekend om zijn extreem snelle, krachtige en effectieve crossovers.
- Begin door eerst vier powerdribbels te doen met je rechterhand en laat de vijfde een crossover zijn naar je linkerhand. Herhaal dit met links. Maak hier vervolgens drie powerdribbels van vóórdat je de crossover doet. Hierna doe je er nog maar twee en als laatste één. Uiteindelijk wissel je een aantal keer achter elkaar door van hand, zonder tussenkomende dribbels, waarna je weer opbouwt naar vier tussenkomende powerdribbels.
-
Dribbel sprints. Ren zogenaamde suicide sprints terwijl je powerdribbelt. Hierbij dribbel je vanaf de achterlijn naar de vrijeworpslijn en terug, vervolgens naar de driepuntslijn en terug, daarna naar de middellijn en terug en uiteindelijk naar de andere kant van het veld en terug. Raak iedere lijn in dit proces aan vóórdat je omkeert.
-
Dribbel met twee ballen. Wanneer het powerdribbelen je goed af gaat, kan je proberen met twee ballen tegelijk te dribbelen. Door dit te oefenen zal het dribbelen een vaardigheid worden die volledig automatisch gaat en waarbij je dus eigenlijk niet meer hoeft na te denken. Als je twee ballen tegelijk van de ene kant naar de andere kant van het veld kan dribbelen, dan ben je zeer goed op weg.Advertentie
-
Denk tijdens het schieten aan het zogenaamde BEEF+C principe. Dit helpt je de grondbeginselen van het schieten te onthouden:
- B=Balance (balans). Zorg ervoor dat je in balans bent voordat je schiet. Je voeten moeten op schouderbreedte op de grond staan en je knieën moeten lichtjes gebogen zijn, zodat je klaar staat om te springen.
- E=Eyes (ogen). Kijk naar de basket terwijl je schiet. Stel jezelf voor dat er een muntje balanceert op de voorkant van de ring en doe alsof je die eraf wil schieten.
- E=Elbow (elleboog). Houd je onderarm in lijn met de grond, zorg dat je elleboog 90 graden gebogen is en laat je elleboog recht vooruit wijzen.
- F=Follow Through (nawijzen). Zorg ervoor dat je je schot nawijst, waarbij het net lijkt of je een koekje uit de koekjestrommel bovenop een hoge kast probeert te pakken.
- C=Concentration/Awareness (concentratie/bewustzijn). Dit is wellicht het belangrijkste onderdeel van het schot. Focus op het doelwit, de ring, en zet jezelf volledig in om raak te schieten. Heb vertrouwen in jezelf!
-
Oefen met één hand te schieten. De schietbeweging wordt vrijwel geheel door je dominante hand gedaan, dus oefen die hand apart. Als je rechtshandig bent, dan is je linkerhand puur bedoeld om de bal te stabiliseren wanneer je op het punt staat te gaan schieten. Je linkerhand voorkomt dus dat de bal uit je handen valt.
- Gebruik vrijwel alleen je vingertoppen om de bal vast te houden, waarbij je tussen alle vingers door kan kijken. Bij het schot zelf ‘duw’ je de bal naar je doelwit terwijl je hem met je vingertoppen ‘terugrolt’. Op die manier maakt de bal een achterwaartse draaiing in de lucht. Dit wordt de ‘spin’ (Engels voor ‘draaiing’) genoemd.
- Oefen dit terwijl je op je rug ligt. Schiet de basketbal recht omhoog de lucht in, zodat hij weer terug in je hand valt. Dit kan je urenlang doen terwijl je bijvoorbeeld muziek luistert of wanneer je niet kan slapen. Uiteindelijk zal de schotbeweging heel natuurlijk aanvoelen.
-
Oefen layups vanaf links en rechts. [1] X Bron Om een goede layup te maken, moet je het dribbelen, de nadering bij de ring en de techniek van de layup zelf beheersen. Met de juiste technieken zal je een layup nooit missen. Negeer je zwakke hand zeker niet bij het oefenen van layups! Een speler die met zowel links als rechts layups kan maken is dubbel zo goed.
- Dribbel vanaf de driepuntslijn in diagonale richting naar de basket. Wanneer je de basket nadert, moet je ervoor zorgen dat je met nog twee stappen dicht genoeg bij de basket bent om de layup te kunnen maken. Dit zal ongeveer bij de omlijning van de ‘bucket’ zijn. De bucket is het vierkante stuk speelveld onder de basket. Als je vanaf rechts komt, zal je eerste stap nadat je gestopt bent met dribbelen met je rechterbeen zijn, en je laatste stap (je sprong) met je linkerbeen zijn. Wanneer je van links komt, doe je precies het tegenovergestelde.
- Wanneer je vanaf rechts komt, breng je de bal met je rechterhand omhoog. Omdat je met je linkerbeen springt, breng je de knie van je rechterbeen omhoog. Je maakt een layup dus altijd met je tegenovergestelde hand en been: je springt met links en maakt de layup met rechts, of omgekeerd. Schiet de bal tegen de rechter bovenhoek van het vierkant op het backboard. Via deze hoek zal de bal door de ring gaan. Schiet niet te hard, want dan mis je. Je hebt met je dribbel en sprong al genoeg snelheid opgebouwd.
Advertentie
-
‘Going around the world’ is een goede schietoefening. [2] X Bron Zodra je de schiettechniek onder de knie hebt, kan je je schot vanaf verschillende plekken gaan oefenen. Bij deze oefening kan het handig zijn om een vriend of teamgenoot bij je te hebben om te rebounden en de bal terug te passen. Bij deze oefening zal je vanaf minstens 7 posities schieten, maar je kan het aantal posities naar wens inperken. Je moet een schot maken om naar de volgende positie te mogen gaan. Probeer alle posities zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schotpogingen af te gaan.
- Begin de oefening met het maken van een layup. Ren direct richting de eerste schotpositie. Deze bevindt zich aan de zijkant van de basket, maar wel net buiten de bucket. Laat je vriend of teamgenoot de bal naar jou passen en blijf schieten tot je raakt. Hierna ren je naar positie twee. Dit is bij de hoek van de bucket. Schiet tot je raakt en ga vervolgens naar de derde positie, de vrije worpslijn. Vervolgens ga je naar de andere hoek van de bucket en je eindigt aan de andere zijkant van de basket, buiten de bucket.
- Je kan de oefening uitbreiden door vanaf de zelfde posities te schieten, maar dan een paar stappen naar achteren. Je kan de afstand steeds groter maken totdat je achter de driepuntslijn staat. Probeer eerst zo consistent mogelijk te worden van de kortere afstanden.
-
Schiet vrije worpen totdat je het bij wijze van spreken zelfs in je slaap zou kunnen. Omdat je bij een vrije worp stilstaat en niet verdedigd wordt, is dit schot de meest zuivere vertoning van de schiettechniek. Je voeten mogen tijdens een vrije worp niet van de grond komen, dus zal je je techniek en nauwkeurigheid moeten perfectioneren. .
- Ga na hoeveel vrije worpen je achter elkaar kunt raken.
- Oefen vrije worpen wanneer je koud, warm, energiek en moe bent. In wat voor staat jij je ook bevindt, vrije worpen moet je consistent kunnen raken om in wedstrijden van dit schot te kunnen profiteren.
-
Oefen fade-aways, hook-shots en andere schoten van korte afstand terwijl je verdedigd wordt. In de meeste gevallen zal je verdedigd worden wanneer je probeert van dichtbij de basket te scoren. Als je altijd alleen hebt geoefend, zal het je verrassen hoe lastig het is een schot te raken wanneer er een verdediger bovenop je zit. Je moet leren een verdediger te passeren bij het maken van een schot om te voorkomen dat je geblokt wordt of balverlies lijdt.
- Bij een vlug turn-around of fade-away schot zal je veel meer kracht uit je armen moeten halen, omdat je nu niet recht omhoog of naar voren springt, maar juist naar achteren. Op die manier zal de kracht van je sprong niet bijdragen aan de kracht van je schot.
-
Speel "Horse". Dit spel is zeer geschikt om schotvaardigheid vanuit alle hoeken van het veld te ontwikkelen. Wanneer je zelf bepaald van waar je gaat schieten, ben je wellicht geneigd vanaf makkelijke plekken te schieten, maar wanneer iemand anders de plek bepaalt, kan het een stuk uitdagender zijn.Advertentie
-
Ontwikkel je verdedigingshouding [3] X Bron Om een een veelzijdige speler te zijn, moet je niet alleen in staat zijn een moeilijke driepunter te raken, maar moet je ook snel kunnen terugtrekken om te verdedigen en een schot te blokkeren. De eerste stap in het ontwikkelen van je verdediging, is je houding.
- Sta met je benen tamelijk wijd en houd je kont laag en je heupen naar achteren.
- Maak jezelf zo breed mogelijk door je armen naar buiten te wijzen en van je lichaam af te houden. Voorkom een fout door de aanvallende tegenstander niet te veel aan te raken. Gebruik je handen alleen om je tegenstander af te leiden en schoten en passes te blokkeren.
- Focus op de middel en borst van je tegenstander in plaats van op de bal. Dit geeft je een beter idee van waar hij heen probeert te gaan.
- Focus niet te veel op de buik of voeten van de tegenstander, anders word je te makkelijk gepasseerd.
-
2Oefen in verdedigingshouding zijwaarts te ‘schuiven’ langs de omlijning van het veld. Tijdens het verdedigen schuif je namelijk als het ware met je tegenstander mee. Oefen hiermee in beide richtingen door een vriend te verdedigen die afwisselend naar links en rechts dribbelt. Beweeg precies met hem mee zodat hij je niet kan passeren.
-
Probeer de tegenstander met je voeten in te sluiten. Leid hem naar de zijlijn door je voet tussen zijn loopbaan en de basket te zetten. Je moet hem geen toegang geven tot de bucket en de basket, wat je voorkomt door hem naar de zijlijn te leiden.
- Laat een teamgenoot van de ene naar de andere kant van het veld dribbelen. Verdedig hem terwijl je je handen achter je rug houdt en forceer hem met behulp van je voeten van richting te veranderen. Je moet heel vlug met hem mee ‘schuiven’ om hem voor te kunnen blijven en hem naar de gewenste richting te leiden.
-
Spring niet. Een veelgemaakte fout is dat spelers constant springen en proberen een schot te blokkeren. Zodra jij springt kan de aanvaller je gemakkelijk passeren. Als je denkt dat de aanvaller gaat schieten, houd je hand dan in de lucht, maar spring niet. Door alleen het zicht van de aanvaller te blokkeren kan je al voorkomen dat de aanvaller een goede schotpoging kan doen.
-
Box Out. Wanneer een worp gemist wordt, blokkeer dan een andere speler om te onderscheppen. Blokkeer altijd.Advertentie
-
Oefen met passen. Het klinkt misschien logisch, maar goed en nauwkeurig passen kan het verschil zijn tussen een goed team en slechts een groep individuele spelers. Zelfs als je een individueel goede speler bent, betekent dat niet dat je ook in teamverband kan presteren. Oefeningen met het hele team zullen jullie helpen efficiënte passes te kunnen maken:
- Simuleer een fast break. Probeer de bal met z’n vijven van de ene naar de andere kant van het veld te krijgen zonder te dribbelen.
- Doe alsof de bal heel erg heet is en je hem niet langer dan een tel vast kan houden. Laat iemand muziek afspelen en laat diegene af en toe de muziek plotseling stoppen. Wie op dat moment de bal vast heeft, is af. Je moet hierbij heel erg snel passen zonder te dribbelen. Wanneer jij de bal aangespeeld krijgt, zoek je zo snel mogelijk iemand om naar te passen.
-
Leer de rol van jouw positie. [4] X Bron Als je in een team speelt, zal jij een bepaalde rol spelen. Natuurlijk is het leuk om iedere keer als je de bal krijgt een driepunter te schieten, maar waarschijnlijk is dat niet de meest efficiënte keuze. Bespreek met je team en coach wie welke rol heeft in zowel aanvallend als verdedigend opzicht.
- De point guard is de spelverdeler. Bij deze positie moet je goed overzicht hebben en moet je een aanval op kunnen zetten. Dit is vaak een behendige speler die goed kan passen en snel kan dribbelen.
- De shooting guard lijkt vaak een beetje op de point guard, maar is eerder een speler die goed kan schieten.
- De small forward is het meest veelzijdig. Deze speler moet van alles wat kunnen, zoals dribbelen, schieten, aanvallend en verdedigend rebounden. Ook moet deze speler in staat zijn de guards te vinden om hun zo nodig opnieuw een aanval op te laten zetten.
- De power forward is een goede verdedigende speler, een schot blocker en een zeer efficiënte speler onder de basket. Dit is vaak een grote en fysieke speler.
- De center is meestal de langste speler van het team. Deze speler moet zeer goed kunnen rebounden en passen en moet in staat zijn vanuit heel het gebied onder de basket te kunnen scoren.
- Kijk naar andere spelers om inspiratie op te doen. Let bij het kijken van grote basketbalwedstrijden op de spelers die jouw positie spelen. Zorg dat je in verschillende situaties weet wat jou te doen staat. Waar moet ik als power forward bijvoorbeeld staan als de shooting guard een driepunter gaat schieten?
-
Leer screens te zetten. Hierbij ga jij als aanvallende speler tegen een verdedigende speler aan staan, zodat een teamgenoot van jou geen last meer heeft van zijn verdediger en hij vrij naar de basket (of ergens anders heen) kan dribbelen. Let op dat je bij het zetten van een screen volledig stil moet staan en je armen tegen je aan moet hebben, anders zal er gefloten worden voor een fout. Dit vereist zeer goede communicatie met je teamgenoot, die op zo’n manier langs het screen moet dribbelen, dat de verdediger daadwerkelijk gehinderd wordt door het screen.
- Sta helemaal stil en rechtop, met je handen tegen je aan ter hoogte van je middel en je voeten plat op de grond. Laat je teamgenoot langs je heen komen. Wees sterk en wees voorbereid op het opvangen van een harde klap.
-
Ontwikkel creatieve aanvalmethoden. [5] X Bron Je hebt als doel de verdediging te doorbreken om de bal naar een speler te kunnen passen die vrij staat, zodat die een schotpoging kan doen. Koppel namen aan verschillende methoden van screens zetten en zorg dat de point guard in staat is een bepaalde aanval aan te geven en op te zetten. Oefen met paaltjes die verdedigers moeten voorstellen en werk aan je timing.
- Een fundamentele aanval is dat één van de forwards naar voren komt om een screen te zetten op de verdediger van een guard. Deze guard dribbelt vervolgens richting de basket en passet terug naar de forward die dan als het goed is vrij staat of verdedigd wordt door een andere, waarschijnlijk veel kleinere verdediger die oorspronkelijk de guard had moeten verdedigen.
Advertentie
-
Ren regelmatig. Een basketbalwedstrijd vereist dat je constant in beweging bent en rent. Spelers die hier niet aan gewend zijn raken snel uitgeput. Als je een betere conditie hebt dan je tegenstander, hoef je niet eens per se een hele goede verdediger of aanvaller te zijn. Hieronder staan een aantal oefeningen om je conditie te verbeteren:
- De ‘Superman Drill’. Begin op de achterlijn en ren naar de eerstvolgende vrijeworpslijn. Doe hier 5 pushups op je vingertoppen en ren terug naar de achterlijn. Herhaal dit proces, maar ren steeds naar één lijn verder. Na de vrijeworpslijn zal dus de driepuntslijn volgen. Als je klaar bent ga je direct door naar de vrijeworpslijn en schiet je minstens 10 vrije worpen terwijl je moe bent.
- Een andere oefening is simpelweg zo vaak mogelijk van de ene kant naar de andere kant van het veld rennen in één minuut. Laat iemand de tijd bijhouden. Schiet na afloop direct minstens 10 vrije worpen terwijl je nog moe bent. Probeer iedere keer dat je deze oefening doet, je oude record te verbreken.
-
Leer zoveel mogelijk over de sport. [6] X Bron Slim spelen is net zo belangrijk als goed spelen. Online kan je de regels van de Nederlandse Basketbal Bond (NBB) gratis vinden. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belangrijkste regels voordat je aan een wedstrijd begint. Zo kan je tijdens je spel rekening houden met regels waarvan je eerst niet precies wist wat ze inhielden.
- Praat met andere spelers, bekijk filmpjes op YouTube en vraag je coach om tips. Het is altijd goed om het advies aan te nemen van iemand die beter is dan jij.
-
Wees altijd een teamspeler. Zoek naar spelers die vrij staan en pass de bal. Wees niet egoïstisch door iedere keer moeilijke schoten te nemen of veel spelers langs te spelen. Dit gaat vaak fout. Dezelfde twee of drie punten kan je met een goede samenwerking veel makkelijker en sneller maken.
-
Verbeter je sprongkracht . Als je snel en atletisch bent én je kan hoog springen, dan kan je langere spelers uitspelen bij bijvoorbeeld het rebounden. De meeste spelers die heel lang zijn, kunnen niet erg hoog springen en denken dat hun lengte voldoende is om rebounds te pakken. Jij kan gemakkelijk rebounds afpakken als je hoog kan springen.
- Oefen met touwspringen. Probeer voor een bepaalde tijd zo snel en hoog mogelijk touw te springen. Deze oefening vertaalt goed naar het atletisch vermogen dat je nodig hebt in een wedstrijd.
-
Doe veel pushups, vooral op je vingertoppen. Hierbij train je niet alleen je triceps en borst, zoals bij een normale pushup, maar ook je vingers. Wanneer je sterke vingers hebt, zal je zelfs met kleine handen in staat zijn een basketbal in één hand vast te houden.
-
Werk aan je core. Je core bestaat uit alle spieren rondom je middel, dus niet alleen je buikspieren, maar ook je schuine buikspieren en je onderrug. Er zijn oneindig veel oefeningen die je voor je core kunt doen, zoals crunches, hangend je knieën of benen optillen en lower back extensions. Je hebt het waarschijnlijk nooit gemerkt, maar bij vrijwel elke beweging die je bij basketbal maakt, gebruik je je core.Advertentie
Tips
- Oefen elke dag.
- Doe altijd je uiterste best. Je coach zal dit opmerken en zal dit waarderen, zodat je bijvoorbeeld meer speeltijd krijgt.
- Wanneer je probeert de bal te stelen van je tegenstander of wanneer je hem probeert te blokkeren, zorg dan dat je alleen de bal raakt en niet zijn of haar hand, want dan zal er gefloten worden voor een fout.
- Als je niet de beste speler van het team bent, blijf dan zeker je uiterste best doen. Voor je het weet behoor jij tot de paar beste spelers van je team. Vraag je coach om tips. Train zoveel mogelijk, zodat je bekend bent en om kan gaan met alles dat je in een wedstrijd tegen het lijf kan lopen. Dit geldt voor elke sport.
- Werk aan je balcontrole. Wanneer je de bal ten allen tijden kan controleren, zal je daar altijd voordeel aan hebben en zal je een bijdrage kunnen leveren aan je team, ook wanneer je bijvoorbeeld wat minder goed bent met schieten.
- Eet voor een wedstrijd wat koolhydraten, maar voorkom dat je tijdens de wedstrijd te vol zit. Fruit zoals een banaan of een mueslireep, is een goede bron van koolhydraten.
- Oefen wanneer je kan. Je hebt geen basketbalveld nodig en zelfs geen bal. Je kan pushups doen, hardlopen of sprinten. Al deze dingen zullen jou als basketbalspeler verbeteren.
- Oefen je verdedigingshouding. Hiervoor heb je echt geen speciale locatie nodig, want in principe kan het overal!
- Jongleren kan je helpen tweehandig te worden. Ook verbetert het je oog-handcoördinatie, randvisie, dieptezicht, snelheid, concentratie en nog veel meer.
- Let niet op de fans. Doe wat je geleerd hebt in de training en luister naar je coach en medespelers.
- Voor je verdedigingshouding kan je zogenaamde wall sits doen. Hierbij doe je alsof je op een stoel zit, maar dan heb je alleen een muur als rugleuning. Probeer zo lang mogelijk in deze houding te blijven zitten.
- Doe oefeningen voor je beenspieren zoals squats. Als je met gewichten werkt, houd het dan licht en voer iedere herhaling met zoveel mogelijk kracht en explosiviteit uit.
- Probeer zo vaak mogelijk te oefenen met schoten nemen. Doe ook pushups op je vingers om sterkere vingers te krijgen. Dit zal je helpen bij het stevig vasthouden van de bal.
- Voorkom dat je constant achter je moet kijken wat er gebeurt. Probeer het op gehoor te doen en maak gebruik van randvisie. Ook randvisie is gewoon een vaardigheid die je veel moet toepassen om het te verbeteren.
- Houd je elleboog bij het schieten recht onder je hand en laat je elleboog dus niet naar buiten wijzen.
- Als je geen basket hebt, kan je oefenen met schieten door een plek op een muur te kiezen en daar constant op te schieten vanuit verschillende posities:
- Kom aanrennen van een afstand, maak een jump-stop en schiet.
- Schiet vanaf één vaste plek.
- Schiet vanaf een aantal verschillende, vaste plekken. Doe dit met of zonder springen.
- Luister muziek of doe iets anders waardoor jij je goed kan concentreren vóór een wedstrijd. Het is niet erg om zenuwachtig te zijn zolang het niet ten kosten gaat van je concentratie.
Advertentie
Waarschuwingen
- Luister naar je coach. Jouw coach heeft veel meer kennis en ervaring dan jij, het is dus alleen maar eigenwijs en onverstandig om zijn of haar advies te negeren. Leer van degenen die meer ervaring hebben dan jijzelf!
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.coachesclipboard.net/Layup.html
- ↑ http://www.ebasketballcoach.com/basketball-drills/shooting.html
- ↑ http://www.breakthroughbasketball.com/defense/stance.html
- ↑ http://www.basketballtraininggrounds.com/basketball-positions.html
- ↑ http://www.coachesclipboard.net/32MotionPlays.html
- ↑ http://www.nba.com/analysis/rules_index.html
Advertentie