PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een bloedneus, in medische termen epistaxis genoemd, is een veelvoorkomende klacht die vaak spontaan optreedt. Een bloedneus ontstaat wanneer de binnenkant van de neus droog of kapot is. Doordat de kleine bloedvaatjes dan stuk gaan ontstaat een bloeding. Bijna altijd komt het bloed van de bloedvaatjes uit het voorste deel van het tussenschot, wat in het midden zit en beide neusgaten van elkaar scheidt. Mensen met allergieën, sinusitis, een hoge bloeddruk of een bloedingsziekte hebben vaker last van een bloedneus. [1] Als je de oorzaken van een bloedneus beter begrijpt en weet wat je moet doen als je er last van hebt, is het makkelijker om met een bloedneus om te gaan.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Eerste hulp bij een bloedneus

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de bloedneus niet door een ernstig probleem is veroorzaakt, kun je thuis eerste hulp toepassen om het bloeden te stoppen. Ga eerst zitten, want dat is prettiger dan staan. Kantel je hoofd naar voren zodat het bloed door de neusgaten naar buiten kan.
    • Je kunt een handdoek onder je neus houden om het bloed op te vangen.
    • Ga niet liggen, want dan komt het bloed in je keel terecht.
  2. Knijp je neus dicht net onder het punt waar het bot ophoudt, en zorg dat je de neusgaten volledig blokkeert. Door hier te knijpen zet je druk op de plek waar de bloedvaatjes beschadigd zijn. Daardoor stopt het bloeden. Knijp de neus 10 minuten lang dicht en laat het dan los.
    • Als het bloeden nog niet is gestopt, knijp je neus dan nogmaals 10 minuten dicht.
    • Adem terwijl je dit doet door je mond.
  3. Door je lichaamstemperatuur te verlagen stroomt er minder bloed naar je neus. Stop om dit te doen een paar ijsklontjes in je mond. Zo verlaag je je lichaamstemperatuur sneller dan wanneer je ijs aan de buitenkant van je neus zou houden. Het houdt je lichaam ook langer koel.
    • Dit is effectiever dan een koud kompres op je neus. Een koud kompres schijnt volgens recent onderzoek niet erg goed te werken.
    • Je kunt ook een ijsje eten om hetzelfde resultaat te behalen. [2]
  4. Als je vaak een bloedneus hebt, kun je een neusspray gebruiken, als je tenminste geen hoge bloeddruk hebt. Deze spray doet de bloedvaatjes in de neus krimpen. Spuit wat van de neusspray op een watje en stop dit watje in je neusgat. Blijf de neusgaten dichtknijpen en kijk na 10 minuten of het bloeden gestopt is. [3]
    • Als het bloeden is gestopt, laat het watje er dan nog een uur lang inzitten, anders kan het weer opnieuw gaan bloeden.
    • Als je dit middel te vaak gebruikt, meer dan 3-4 keer per dag, kun je er aan verslaafd raken en gaat je neus steeds meer verstopt zitten. [4]
    • Gebruik deze methode als het bloeden met knijpen alleen niet ophoudt.
  5. Als het bloeden is gestopt, was dan je neus en alles eromheen met warm water. Als je gezicht schoon is moet je even rust houden. Dat voorkomt dat je neus meteen weer gaat bloeden.
    • Nu kun je gaan liggen als je wilt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een bloedneus voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Omdat een bloedneus door persoonlijk handelen kan ontstaan, zijn er wat voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om een bloedneus voortaan te voorkomen. Peuter niet in je neus. Door te peuteren kun je de kwetsbare bloedvaatjes in je neus stukmaken. Je kunt ook korstjes van vorige beschadigingen losmaken waardoor het weer gaat bloeden. Hou je mond open als je moet niezen, zodat er niet te veel druk op je neus komt te staan.
    • Hou de binnenkant van je neus vochtig door er twee keer per dag wat vaseline of neusgel in te smeren met een wattenstaafje. [5]
    • Snuit je neus altijd heel voorzichtig en doe een neusgat tegelijk.
    • Knip ook de nagels van kinderen kort zodat ze zich niet kunnen bezeren.
  2. Om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen, moet je een luchtbevochtiger neerzetten. Je kunt het ook op je werk gebruiken om droogheid te voorkomen, vooral in de winter.
    • Als je geen luchtbevochtiger hebt, kun je een metalen bak water op een radiator zetten zodat er vocht in de lucht komt als het verdampt.
  3. Verstopping kan leiden tot te harde ontlasting, wat de druk op de bloedvaten in de neus kan vergroten als je op de wc zit. Verstopping is te voorkomen door meer vezels te eten en meer water te drinken.
  4. Probeer niet te veel druk te zetten als je moet poepen, want dan kunnen de kleine bloedvaatjes in de neus scheuren. [6]
    • Het is effectiever om 6 tot 12 pruimen per dag te eten, dan om speciale dieetvezels te nemen om verstopping te voorkomen. [7]
    • Vermijd te pittig voedsel. Door de hitte kunnen de bloedvaten uitzetten en kan de neus gaan bloeden. [8]
  5. Zoute neusspray kan meerdere keren per dag worden gebruikt om de binnenkant van de neus vochtig te houden. [9] Dit soort neusspray is niet verslavend omdat ze alleen zout bevatten. Als je het niet wilt kopen kun je het ook heel makkelijk zelf maken.
    • Om het zelf te maken neem je een schoon bakje. Meng 3 volle theelepels zeezout en 1 afgestreken theelepel zuiveringszout. Meng beide poeders door elkaar. Neem dan 1 theelepel van dit mengsel en voeg het toe aan 250 ml gekookt of gedestilleerd water. Roer goed. [10]
  6. Flavonoïden zijn natuurlijke chemische stoffen die in citrusvruchten voorkomen, die de haarvaatjes kunnen versterken. [11] Eet daarom meer citrusvruchten. Andere voedingsmiddelen met veel flavonoïden zijn bijvoorbeeld peterselie, uien, blauwe bessen en andere bessen, zwarte thee, groene thee, oolong thee, bananen, Ginkgo biloba, rode wijn, duindoorn en donkere chocolade (met minimaal 70% cacao).
    • Neem geen flavonoïdensupplement, zoals gingko biloba, druivenpitextract of lijnzaad, want die bevatten te hoge concentraties flavonoïden, en dat kan giftig zijn. [12]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een bloedneus beter begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het soort bloedneus dat je hebt, is afhankelijk van de oorzaak. Een bloeding voor in de neus is meestal onschuldig en makkelijk zelf te behandelen. Maar je kunt ook een bloeding achter in de neus hebben, ook wel een posterieure bloedneus genoemd, die vaak door een KNO-arts moet worden behandeld. Er zijn ook spontane bloedneuzen zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. [13] [14]
  2. Er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor een bloedneus. Als je er eentje hebt, moet je altijd beoordelen wat jij denkt dat de oorzaak is, zodat je de situatie in het vervolg kunt voorkomen. Je kunt een bloedneus krijgen door letsel dat je jezelf aandoet, zoals bij neuspeuteren. Dit is de meest voorkomende oorzaak bij kinderen. Andere oorzaken zijn druggebruik zoals cocaïne, een stoornis aan de bloedvaten, bloedproppen en letsel aan het hoofd of gezicht.
    • Omgevingsfactoren zoals lage luchtvochtigheid, wat vooral voorkomt in de winter, kan ook leiden tot irritaties en bloedingen. Bloedneuzen komen in de winter vaker voor.
    • Infecties aan de neus en sinussen kunnen ook een bloedneus veroorzaken. Ook allergieën kunnen het slijmvlies in de neus doen ontsteken, wat kan leiden tot een bloedneus.
    • In zeldzame gevallen komt een bloedneus voor bij kinderen die een migraineaanval hebben. [15]
    • Letsel aan het gezicht kan ook zorgen voor een bloedneus.
  3. Als je een bloedneus hebt, moet je bepaalde situaties en handelingen die het erger maken vermijden. Leun niet achterover. Dit kan ervoor zorgen dat het bloed in je keel loopt, waardoor je moet overgeven. Stop ook met praten of hoesten. Dit kan de neusslijmvliezen irriteren waardoor het opnieuw gaat bloeden.
    • Als je moet niezen terwijl je een bloedneus hebt, moet je proberen zoveel mogelijk lucht door je mond naar buiten te laten gaan, zodat je neus niet nog meer pijn gaat doen en gaat bloeden.
    • Peuter niet in je neus, vooral als het bloeden afneemt. Je kunt korstjes openkrabben waardoor het opnieuw gaat bloeden.
  4. Er zijn bepaalde situaties waarin je de huisarts moet bellen. Als het bloeden heel ernstig is, meer dan een paar druppels, langer aanhoudt dan 30 minuten of heel vaak terugkeert, moet je naar de dokter. [16] Schakel ook medische hulp in als je plotseling heel bleek, moe of gedesoriënteerd wordt. Dit kan gebeuren als je veel bloed bent verloren.
    • Als je moeite hebt met ademen, vooral als er veel bloed in je keel loopt, moet je ook naar de huisarts. Dit kan leiden tot irritatie en hoesten. Er is ook meer kans op een infectie, waardoor je uiteindelijk ademhalingsproblemen kunt krijgen.
    • Ga altijd naar de huisarts als de bloedneus het gevolg is van een ernstig ongeluk. [17]
    • Ga ook naar de dokter al je een bloedneus hebt terwijl je medicijnen tegen bloedproppen gebruikt, zoals dabigatran, clopidogrel of aspirine. [18]
    Advertentie

Tips

  • Rook niet als je vaak een bloedneus hebt. Door roken irriteer je je neus en droog je je slijmvliezen uit.
  • Gebruik geen antiseptische crèmes, want veel mensen zijn hier overgevoelig voor, en ze kunnen de ontsteking verergeren. Gebruik alleen een crème met bacitracine als de huisarts dat heeft voorgeschreven wanneer je ontstoken korsten in je neus hebt.
  • Blijf rustig. Door rustig te blijven voorkom je dat je doordraait of flauwvalt.
  • Onthou dat je je neus vochtig houdt, gezond eet en niet met je vingers in je neus zit!
  • Raak niet in paniek als je veel bloed ziet, het ziet er altijd erger uit dan het is. Een groot deel ervan is namelijk gewoon andere vloeistof die in je neus zit. We hebben heel veel bloedvaten in onze neus!


Advertentie

Bronnen

  1. Purkey MR, Seeskin Z, Chandra R. Seasonal variation and predictors of epistaxis. Laryngoscope. 2014; 24(9):2028-2033.
  2. Porter M, Marais J, Tolley N. The effect of ice packs upon nasal mucosal blood flow. Acta Otolaryngol1991;111:1122-1125.
  3. http://sinus.wustl.edu/Details.aspx?ID=300
  4. http://healthline.com/health-blogs/outdoor-medicine/nosebleed
  5. Porter M, Marais J, Tolley N. The effect of ice packs upon nasal mucosal blood flow. Acta Otolaryngol1991;111:1122-1125.
  6. Ternent CA, Bastawrous AL, Morin NA, Ellis CN, Hyman NH, Buie WD, Standards Practice Task Force of The American Society of Colon and Rectal Surgeons. Practice parameters for the evaluation and management of constipation. Dis Colon Rectum. 2007;50(12):2013-2022.
  7. Attaluri A, Donahoe R, Valestin J, Brown K, Rao SS. Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Aliment Pharmacol Ther. 2011;33(7):822-828.
  8. http://austinentassociates.com/pdf/ENT_Epistaxis_Precautions.pdf
  9. http://emedicine.medscape.com/article/863220-treatment
  1. http://aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/saline-sinus-rinse-recipe.aspx
  2. Galley P, Thiollet M. A double-blind, placebo-controlled trial of a new veno-active flavonoid fraction (S 5682) in the treatment of symptomatic capillary fragility. Int Angiol. 1993;12(1):69-72.
  3. http://www.berkeley.edu/news/media/releases/2000/09/19_flav.html
  4. https://www.isala-diaconessenhuis.nl/patienten/aandoeningen-en-ziektebeelden/bloedneus
  5. Rudmik L, Smith TL. Management of intractable spontaneous epistaxis. Am J Rhinol Allergy. 2012;26(1):55–60.
  6. Jarjour IT, Jarjour LK. Migraine and recurrent epistaxis in children. Pediatr Neurol. 2005;33(2):94-97.
  7. http://sinus.wustl.edu/Details.aspx?ID=300
  8. http://www.cfpc.ca/projectassets/templates/resource.aspx?id=1405
  9. http://www.uptodate.com/contents/nose bleeds-epistaxis-beyond-the-basics

Over dit artikel

Deze pagina is 23.072 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie