Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een boek schrijven en uitgeven is geen gemakkelijke taak. Maar met genoeg toewijding, wat hulp van redacteuren en managers en je creatieve geest, kun je het voor elkaar krijgen. Begin door dagelijkse doelen te stellen die je kunt behalen. Als je eenmaal een boek hebt geschreven, kun je kijken naar de mogelijkheden om het uit te geven. Wees wel realistisch over je verwachtingen. Het vooruitzicht moet leuk zijn en geen opgave. Uitgegeven worden is niet alles wat er is op het gebied van schrijven. Geniet van wat je doet!
Stappen
-
Begin met ideeën te formuleren. Schrijf een paar van die ideeën op. Daarna kies je wat je wil.
- Sommige mensen kunnen beginnen te schrijven met slechts één zin als inspiratie. Anderen doen maanden of jaren over het denken over een verhaal voordat ze ooit een woord opschrijven.
- Welk type schrijver je bent maakt niet uit. De truc is om een idee achterna te gaan.
- Stephen King, een beroemde auteur, heeft eens gezegd dat hij geen ideeën opschrijft in een schrift. Voor hem is “een schrift van een schrijver de beste manier ter wereld om slechte ideeën onsterfelijk te maken”. [1] X Bron Dit betekent niet dat je je ideeën niet zou moeten opschrijven in een schrift dat je bij je hebt. Als het voor jou werkt, pak dan een schrift en schrijf je ideeën op. Maar wees voorzichtig met welke ideeën je opschrijft. Ga bij jezelf na of het idee goed genoeg is om morgen nog te weten als je het niet zou opschrijven.
- Zodra je inspiratie vindt voor een idee dat je wil onderzoeken begin je met schrijven.
-
Maak je geen zorgen over fouten; je kunt je werk later corrigeren. Je krijgt de beste verhalen door gewoon door te gaan en niet op het scherm te kijken terwijl je je druk maakt om ieder klein foutje. Als je naar het scherm blijft kijken loop je de kans dat je steeds alles meteen wil veranderen in plaats van op te schieten met je verhaal.
- Als je een boek schrijft en het hoopt uit te geven, zal je veel proefversies schrijven voordat het klaar is om op te sturen. Sommige van die proefversies bevatten waarschijnlijk ingrijpende veranderingen in je verhaal. Maar in het begin ben je gewoon aan het proberen om een wereld op te bouwen en je ideeën op papier of op het scherm te krijgen.
- Concentreer je op het opbouwen van je karakters. Sommige boeken richten zich meer op de verhaallijn en dat mag. Maar een boek dat mensen graag lezen gaat vooral om de karakters en het belang van de situatie waar je die karakters in plaatst.
- Hoewel de plot het verhaal stuurt, zijn het de momenten tussen de karakters die een boek verkopen. Of je nou een fantasieverhaal schrijft à la Harry Potter, of een echte roman zoals ‘Freedom’ van Jonathan Franzen.
- Richt je op de ‘Wie’ waar je over schrijft. De ‘Wanneer’, ‘Wat’, ‘Waar’, ‘Waarom’ en ‘Hoe’ gaan meer vanzelf komen. [2] X Bron
-
Stel dagelijkse schrijfdoelen. Er moet geen grens zitten aan wat je op een dag kunt schrijven, maar stel wel een minimum in. Het zal je helpen om je op het verhaal te concentreren.
- Of je nou een doel van 300 woorden per dag stelt, of een doel van een uur, het stellen helpt je bij de les te blijven. 300 Woorden per dag is niet veel, maar het kan een goed begin zijn. Als je voor het eerst schrijft of erg druk bent, moet je jezelf een kleiner doel stellen dat je makkelijk kunt halen.
- Grote doelen zijn veel moeilijker te halen en leiden er vaak toe dat je helemaal niet gaat schrijven. Je neemt een stap tegelijk en aan het eind zal je je grote, uiteindelijke doel bereikt hebben.
- Je kunt je dagelijkse doel omhoog bijstellen als je verder komt of als je meer vrije tijd hebt om te schrijven. Zorg er wel voor dat je je er aan kunt houden. Ga toch door en haal je doel zelfs als je vast zit met je schrijven. Je weet nooit wanneer je inspiratie krijgt.
- Werk in een rustige of lege ruimte. Een rustige plek vinden waar je je kunt concentreren en die je kunt claimen is onmisbaar voor het schrijven. Zelfs als je in een café schrijft moet je een hoekje zoeken waar je niet teveel wordt afgeleid.
-
Wees ijverig. Veel schrijvers beginnen sterk en worden snel afgeleid, gefrustreerd door de trage voortgang, of verveeld. Een van de simpelste en beste manieren om dit te voorkomen is om gewoon op je stoel te gaan zitten.
- Je dagelijks doel nastreven en behalen helpt je bij de les te blijven. Op je stoel zitten en doorwerken maakt het behalen van dat doel realiteit.
- Probeer naast een dagelijks doel iedere dag een vaste tijd te hebben om te schrijven. John Grisham heeft veel bestsellers uitgegeven en hij begon zijn schrijfcarrière toen hij nog advocaat was. Hij stond iedere ochtend vroeg op om een bladzijde te schrijven.
- Maak schrijven een gewoonte waar je niet vanaf kunt wijken. Zoek die unieke plaats om te schrijven en doe het iedere dag op dezelfde tijd.
-
Vraag vroeg om feedback. Hoewel je misschien wat beschermend bent ten aanzien van je werk en het verborgen wil houden tot het ‘af’ is, doe dat niet. Vraag vaak en vroeg commentaar op je schrijfsels van mensen waarvan je denkt dat ze eerlijk tegen je kunnen zijn.
- Als je nog geen lid bent van een lokale schrijfgroep moet je overwegen om lid te worden. Deze groepen helpen je ideeën vorm te geven, geven je feedback en blijven je ter verantwoording roepen.
- Gebruik het internet. Als je je werk niet durft te laten zien aan iemand die je kent, zoek dan online een forum waar je feedback kunt krijgen en ideeën kunt toetsen. Plaatsen zoals /r/Writing op Reddit.com bieden mogelijkheden om hulp te krijgen bij je werk. [3] X Bron
Advertentie
-
Deel je boek in in een categorie. Zodra je je verhaal af hebt, zorg er dan voor dat het de richtlijnen volgt die uitgevers aanhouden, bijvoorbeeld:
- Kinderfictie
- Voor beginnende lezers, 5-8 jaar
- Voor zelfverzekerde lezers, 7-10 jaar
- Voor jonge tieners, 11-14 jaar
- Jong volwassenen
- Voor tieners, 13-15 jaar
- Voor oudere tieners en ouder, 15+ jaar
- Voor een totale lijst en meer informatie kijk bijvoorbeeld op ‘Submission Guidelines’ op de website van Allen en Unwin. [4] X Bron
- Kinderfictie
-
Controleer en bewerk je verhaal keer op keer. Denk niet dat je er op een gegeven moment niet meer naar hoeft te kijken. Redigeer zo vaak als nodig is.
- Hoewel je moet redigeren en veel aandacht moet besteden aan het redigeren, misschien wel meer dan aan het schrijven, heb je ook pauze nodig. Je hebt in het verhaal geleefd dat je gecreëerd hebt en nu is het tijd voor vakantie. Jezelf tijd geven zal je helpen om ingesteld te raken op het bewerken. Als de redacteur moet je je werk met een koud oog beoordelen, klaar om erin te snijden en het te veranderen.
- Als je begint met redigeren, doe dat dan zoveel als nodig is, maar blijf niet aanpassen als je niet weet wat het probleem is. Als je geen concrete oplossing hebt, knip je je verhaal kapot en heb je geen idee hoe je het weer moet maken.
- Teveel redigeren is mogelijk en gevaarlijk, dus vraag anderen om je werk te controleren. Een ander paar ogen kan fouten zien die je hebt gemist omdat je te dicht op je werk zit.
- Vraag iemand die je vertrouwt om je opmerkingen en feedback te geven. Tot nu toe heb je in een vacuüm gewerkt. Er zullen stukken zijn die verbeterd moeten worden die in je eentje moeilijk te vinden zullen zijn.
- Lees de notities van anderen en leg ze dan weg. Je vindt de opmerkingen van iemand anders waarschijnlijk niet zo leuk. Dus lees ze, herstel ervan, en ga na een tijdje terug om de opmerkingen te verwerken die nuttig zijn. Gooi weg wat niet nuttig is.
-
Neem een redacteur om naar je boek te kijken. Als je een poging hebt gewaagd met je boek, of een paar pogingen, wordt het tijd om een echte redacteur naar je werk te laten kijken. Redigeren is niet hetzelfde als schrijven. Je hebt iemand nodig die een boek kan deconstrueren, de problemen vinden en je advies kan geven over hoe je het kunt opknappen. [5] X Bron
- Een professionele redacteur is vooral waardevol als je zelf gaat uitgeven. Het laatste dat je wil is een opvallende, stomme spelfout in je boek na al je harde werk.
- De juiste redacteur zal je verhaal helder en vloeiend maken zonder je stem te veranderen. [6] X Bron
- Je redacteur brengt een broodnodige objectieve blik mee naar je werk en helpt je niet alleen die kleine foutjes verbeteren, maar ook het ware verhaal vinden onder al die extra dingen die je niet nodig hebt.
- Een redacteur zal je boek uiteindelijk ook professioneel laten lijken.
-
Doe een laatste controle om er zeker van te zijn dat je klaar bent om te publiceren. Als jij en je redacteur alles hebben herzien tot een laatste versie moet je er zeker van zijn dat alles klopt.
- Zorg ervoor dat je een goede titel bedenkt, die je wil houden.
- Begin de geruchten te verspreiden op sociale media. Maak een Facebookpagina en Twitterprofiel aan voor je boek. Plaats vaak updates over hoe het ermee staat, volgende stappen en andere spannende informatie.
Advertentie
-
Overweeg om een manager te nemen. Agenten zijn mensen die voor je werken en je helpen je boek uitgegeven en verkocht te krijgen. Deze mensen hebben contacten in de branche om je te helpen. Agenten zijn ook ongrijpbaar en niet makkelijk te pakken te krijgen als je nieuw bent. [7] X Bron
- Je hebt niet altijd een manager nodig. Als je je boek zelf wil uitgeven kun je waarschijnlijk zonder manager.
- Zoek naar managers op websites als PublishersMarketplace.com. Hier kun je veel profielen zien en wat voor soort werken gepubliceerd worden. [8] X Bron
- Zorg ervoor dat de richtlijnen voor inzending van de manager doorleest. Vaak heb je nodig:
- Aanbiedingsbrief. Een brief van één bladzijde die je werk beschrijft.
- Boeksamenvatting. Een korte samenvatting van het boek.
- Non-fictievoorstel (als je non-fictie schrijft). Dit is een heel gedetailleerd document, meestal rond twintig tot dertig pagina’s dat je argument waarom je boek het verdient uitgegeven te worden uiteenzet. [9] X Bron
- Een selectie van hoofdstukken of je hele manuscript.
-
Doe onderzoek naar verschillende uitgevers. Je kunt ervoor kiezen om zelf uit te geven, maar uitgegeven worden door een uitgeverij van naam is beter om een groot publiek te krijgen. [10] X Bron
- Sommige uitgevers kiezen ervoor om alleen aangevraagd materiaal, manuscripten die langs een manager zijn gekomen, uit te geven of zelfs maar te lezen.
- Managers en uitgevers houden ook van materiaal dat van reeds bekende auteurs komt. Dat betekent echter niet dat je niet de aandacht van één van beide kunt trekken. Deze mensen willen zien dat je volgers hebt en dat je jezelf promoot op sociale media.
- Sommige uitgevers willen ook wel naar je manuscript kijken als je niet vertegenwoordigd wordt door een manager.
- Kijk naar de mogelijkheden om zelf uit te geven. [11] X Bron Zelf uitgeven klinkt misschien als een manier om een hoop mensen die “nee” zullen zeggen te omzeilen. Maar het is veel werk en de reden waarom er mensen zijn die boeken uitgeven is omdat die mensen weten hoe dat het beste moet. Als je zelf gaat uitgeven, moet je een goede distributeur vinden als je papieren exemplaren gaat uitgeven. Je kunt ook je verhaal zelf uitgeven als een e-book op de site waar je zelf boeken kunt uitgeven van Amazon. [12] X Bron
-
Verfijn je uitgeefmogelijkheden. Zodra je hebt gekozen voor een paar uitgevers (hoe meer hoe beter) moet je wat gedetailleerder onderzoek doen naar deze uitgevers.
- Sommige kiezen ervoor alleen literatuur voor volwassenen uit te geven en in bepaalde genres, terwijl andere een breder scala aan boeken hebben dat ze accepteren.
- Alle informatie moet beschikbaar zijn op de website van de uitgeverij. Sommige hebben andere richtlijnen en woordlimieten, of dat je boek via een manager moet komen of niet.
- Bijna alle uitgeverijen willen een papieren (geprint) manuscript van je verhaal. Houd ook de specificaties in gedachten Sommige uitgevers hebben liever dubbele regelafstand, een bepaald lettertype van een bepaalde grootte, enz.
- Houd je aan wat gespecificeerd is. Stuur geen kopieën per e-mail of op een usb-stick, tenzij er staat dat het mag.
- Stuur nooit je originele of enige kopie. Je krijgt je materiaal niet meer terug.
-
Overweeg om online zelf uit te geven. Zelf een e-book uitgeven is een haalbare en populaire optie. De grootste mogelijkheid voor deze methode is Kindle Direct Publishing van Amazon. Je kunt gewoon je manuscript uploaden naar het programma en beginnen met exemplaren verkopen.
- Gebruik van de dienst van KDP is gratis, maar Amazon houdt tot 70% van je winst.
- Als je zelf uitgeeft via het internet, zorg er dan voor dat je boek professioneel geredigeerd is en de omslag ontworpen is door een professionele grafisch ontwerper.
- Al het werk rondom het promoten van je boek komt ook op jou terecht als je deze methode gebruikt.
- Wees realistisch. Waarschijnlijk word je niet de volgende die doorbreekt met een bestseller met zijn eerste boek. Je wordt niet op slag beroemd. Het duurt een paar boeken en vele jaren om een solide reputatie te krijgen in de meeste gevallen.
-
Wacht en blijf geduldig. Stuur je kopieën naar alle beschikbare uitgeverijen die je kunt vinden.
- Het kan tot meer dan vier maanden duren voordat je boek geëvalueerd wordt.
- Goed gedaan als je een “ja” van een uitgever krijgt! Je zult het in de winkels zien! De uitgever hoeft het echter niet voor jou te promoten. Dat is de taak van je manager. Het goede nieuws is dat een manager krijgen als je al een overeenkomst hebt voor je boek makkelijker is. Maar onthoud dat in de meeste gevallen de promotie op jouzelf neerkomt.
Advertentie
Tips
- Onthoud dat wat je leeftijd ook is, de meeste uitgevers je zullen uitgeven als je verhaal goed is. Wees voorbereid op kritiek en ga er verstandig mee om.
- Redigeer altijd je eigen werk alvorens het in te zenden. Geen enkele uitgever zal je werk accepteren als het vol zit met spelfouten, grammaticale fouten of tegenstrijdigheden. Overweeg ook een professionele redacteur om je te helpen.
- Blijf schrijven! Hoewel iedereen een andere redactiestijl heeft, vinden de meeste mensen het handig om zoveel mogelijk te schrijven zolang de ideeën vers zijn en om later het verhaal te herzien.
- Gooi de ‘schrijfregels’ uit het raam. Er zijn mechanismen in de taal: interpunctie, algemene zinsstructuur, enz. Laat je echter niet weerhouden door wat je ooit op internet gelezen hebt als het om regels gaat als ‘schrijf nooit in de lijdende vorm’, vermijd het gebruik van ‘zei’, of ‘gebruik nooit bijwoorden’. Redigeren kan altijd nog als je je werk opschoont.
- Onthoud de etiquette van de uitgever/manager. Volg altijd de richtlijnen voor inzending. Geduld is het belangrijkste. Na een maand of twee zonder reactie kun je misschien een ander proberen. Maar onthoud dat niet-aangevraagd werk lang blijft liggen en het soms maanden duurt voordat ze het oppakken.
- Uitgevers zullen niet altijd voor je boek reclame maken. Dat is jouw taak als auteur. Een uitgever zet het op de markt, maar maakt er geen reclame voor, behalve misschien op de website. Vertel vrienden en familie erover, hang flyers op in de stad. Maak pagina’s aan op sociale media om het nieuws te verspreiden. Soms kun je ook een lokale boekhandel inschakelen om reclame te maken voor je boek.
- Probeer meerdere uitgevers. Sommige zullen interesse hebben en sommige niet.
- Houd vast aan het verhaal dat je op dat moment aan het schrijven bent. Als je een ander idee hebt, schrijf het op en probeer te zien waar je het kunt invoegen zonder het verhaal in een compleet andere richting te sturen.
- Denk niet na over of andere mensen het leuk zullen vinden of niet. Niet iedereen houdt van ieder genre of soort verhaal.
- Plan altijd voordat je schrijft. Of het nu in je hoofd zit of op papier, plan voor je schrijft. Je loopt zo minder risico op een warrig verhaal.
- Als een uitgever nee zegt blijf het dan toch proberen. J.K. Rowling heeft 14 afwijzingen moeten accepteren voor ‘Harry Potter en de steen der wijzen’ tot ze een uitgever tegenkwam die het geweldig vond.
- Probeer een app die anderen je verhalen laat lezen! Ze zullen je fouten aanwijzen en jij kunt anderen ook helpen redigeren.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.greatwriterssteal.com/2014/01/24/gws-lecture-notes-stephen-kings-masterclass-at-umass-lowell/
- ↑ https://www.eduplace.com/graphicorganizer/pdf/5Ws.pdf
- ↑ https://www.reddit.com/r/writing/
- ↑ https://www.allenandunwin.com/about-allen-and-unwin/submission-guidelines
- ↑ http://www.theguardian.com/books/2012/jun/14/importance-good-book-editing
- ↑ http://www.authoright.com/author-advice/importance-proper-editing/
- ↑ https://janefriedman.com/find-literary-agent/
- ↑ http://www.publishersmarketplace.com/
- ↑ https://janefriedman.com/start-here-how-to-write-a-book-proposal/
Over dit artikel
Deze pagina is 6.056 keer bekeken.
Advertentie