Pdf downloaden Pdf downloaden

Het uitgeven van een boek kan een nóg intimiderendere klus lijken dan het schrijven ervan. Om je boek uit te geven dien je ervoor te zorgen dat je boek in een zo goed mogelijke vorm steekt voor je het naar impresario's of uitgeverijen stuurt. Je boek uitgeven vergt een heleboel onderzoek, doorzettingsvermogen, en geduld. Het is het echter allemaal waard als je jouw werk in gedrukte vorm kunt aanschouwen. Als je wilt weten hoe jouw boek uit kunt geven, volg dan deze eenvoudige stappen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Je boek voorbereiden op uitgave

Pdf downloaden
  1. Als je fictie schrijft dan dien je een volledig manuscript in te leveren, als je non-fictie schrijft dan zou je een goed boekvoorstel in moeten dienen. Weten wat je op een bepaalde tijd geschreven zou moeten hebben helpt je om tijd te sparen. Bovendien zal het jouw professionaliteit baten als je project daadwerkelijk opstuurt.
    • Veel fictieschrijvers proberen hun boek uit te brengen voordat ze een volledig manuscript gemaakt hebben—tevergeefs. Als je een gelauwerd schrijver bent met een literair impresario, dan volstaan een paar hoofdstukken of zelfs een voorstel soms al om een contract te verdienen. Voor de meeste mensen die hun eerste schreden in de wereld van de fictie zetten geldt echter dat hun boek volledig afgerond moet zijn alvorens er naar uitgave gesolliciteerd kan worden.
    • Als je non-fictie schrijft, dan dien je eerst een afgerond boekvoorstel te hebben. Als je nu een fitnessboek of een kookboek schrijft, dan dien je je dan ook op het voorstel te richten. Als je meer literaire non-fictie schrijft, dan kun je alvast aan meerdere hoofdstukken (of zelfs een volledig manuscript) beginnen.
    • Als je besloten hebt dat je slechts een voorstel nodig hebt voor het type non-fictie dat je gaat schrijven, ga dan verder naar stap 6 en bepaal of je een literair impresario in wilt schakelen, of rechtstreeks naar de uitgever wilt stappen.
    • Als je een academisch tekstboek schrijft, ga dan verder naar de laatste sectie om te leren hoe je jouw boek uitgeeft door direct naar de uitgever te stappen
  2. Het herzien van jouw kan zelfs lastiger zijn dan het afronden ervan. Als je een goede ruwe versie van je boek geschreven hebt, of dit nu een historische roman of of een thriller is, dan dien je deze te herzien. Je gaat er voor proberen te zorgen dat het boek in de best mogelijke vorm steekt voor je het naar een impresario of uitgeverij stuurt. Hier zijn wat zaken die moet doen als je je boek herziet:
    • Zorg ervoor dat je boek zo aangrijpend mogelijk is. Hoewel niet elk boek een detectiveroman is dien je er wel voor te zorgen dat de lezer van meet af aan gegrepen wordt door jouw boek. Zorg ervoor dat de lezer niet kan stoppen met lezen.
    • Ontdoe je van langdradigheid en overtolligheid. Veel impresario's zeggen dat ze zelden een boek van een debuterende schrijver accepteren als het langer dan 100.000 woorden omvat.
    • Zorg ervoor dat je je boodschap over brengt. Of je nu een romantisch boek schrijft of science fiction, aan het eind van het boek dien je jouw boodschap overgebracht te hebben.
    • Zorg ervoor dat je gedachtegang zo duidelijk mogelijk is. Voor jezelf zijn jouw ideeën wellicht glashelder, maar zouden ze een gemiddelde lezer verwarren? Je boek kan uiteraard op een bepaalde doelgroep gericht zijn, maar de leden van die groep (studenten, of verpleegkundige, of wat dan ook) zouden jouw gedachtegang duidelijk moeten kunnen volgen.
  3. Als je denkt dat je echt klaar bent, dan is het belangrijk om wat feedback te krijgen om erachter te komen of het daadwerkelijk klaar is om uitgegeven te worden. Het kan zijn dat jij het al helemaal perfect vindt, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Het is beter om een bevriend schrijver of vertrouwde professional om feedback te vragen dan dat je wordt afgewezen door een impresario of uitgever. Als je te vroeg om feedback vraagt dan kun je je verstikt voelen. Vraag dus om kritiek als je jouw werk er rijp voor acht. Hier is een aantal manieren om feedback te krijgen op je boek:
    • Vraag een bevriend schrijver. Een vriend die weet hoe hij/zij moet schrijven zal een bepaalde notie hebben van wat er wel en niet werkt in een boek.
    • Vraag een gulzige lezer. Iemand die heel veel leest zal je kunnen vertellen of hij/zij jouw boek niet neer kon leggen, of dat hij/zij al tijdens het eerste hoofdstuk in slaap viel.
    • Vraag iemand die bekend is met het onderwerp. Als je non-fictie schrijft over economie, wetenschap, of koken, vraag dan de mening van een expert op dat vakgebied.
    • Als je lessen volgt in het creatief schrijven, dan zul je een aantal bronnen hebben die jouw werk zouden kunnen bekijken. Of dit nu medestudenten zijn, of faculteitsleden.
    • Neem de kritiek op je werk met een korreltje zout. Niet iedereen zal gelijk verliefd worden op jouw boek, en dat is helemaal niet erg. Het is belangrijk om opbouwende kritiek te krijgen van mensen die je vertrouwt. Besef dat je niet bij elke kritiek baat zult hebben. Het krijgen van goede feedback hangt nauw samen met weten wie je hiervoor dient te vragen.
  4. Herzie je boek op basis van de kritiek die je ontvangen hebt. Je zult hier geen spijt van krijgen. Neem de tijd om de feedback tot je door te laten dringen, en ga aan het werk.
    • Je herzieningen dienen je in de juiste richting te brengen. Vraag om nieuwe feedback als je de kritieken gehoor hebt gegeven.
    • Als je je manuscript wederom herzien hebt, laat het dan een paar weken rusten. Haal het daarna weer tevoorschijn, en lees het met een vers paar ogen om te zien of het er goed uitziet.
    • Als laatste dien je je boek te controleren op grammaticale, interpunctie-, en spellingsfouten. Dit soort fouten wekken de indruk dat je onprofessioneel bent. Bovendien zullen lezers jouw harde werk minder goed kunnen waarderen als het bol staat van de stomme foutjes.
  5. Als je vindt dat je manuscript helemaal klaar is, dan dien je het format aan te passen om aan de richtlijnen van de impresario's en uitgeverijen te voldoen. Er is een aantal vuistregels dat je kunt volgen, maar bezoek ook vooral de websites van de uitgevers en agentschappen om ervoor te zorgen dat jouw manuscript aan de eisen voldoet. Hier is een aantal dingen dat je zou kunnen doen:
  6. Een contract verdienen bij een literair impresario is ongelofelijk lastig, maar direct contact opnemen met een uitgeverij om je boek uit te laten brengen is zowaar nog lastiger.
    • Het voordeel van direct met een uitgever werken is dat je niet te maken hebt met (en niet te betalen hoeft voor) een impresario als tussenpersoon. Het nadeel is dat uitgeverijen erop vertrouwen dat impresario's de inzendingen gescreend hebben. Als je dus geen impresario hebt, dan is de kans kleiner dat ze jouw werk zullen overwegen.
    • Je kunt ook eerst proberen om met een literair impresario in zee te gaan, en als dat niet lukt direct naar de uitgever te stappen. Als jouw boek echter door een heleboel agentschappen is afgewezen, dan is de kans groot dat uitgeverijen dat ook zullen doen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Je boek uitgeven met behulp van een literair impresario

Pdf downloaden
  1. Als je klaar bent om jouw boek naar de impresario's te sturen, dan dien je de markt te onderzoeken om te kijken waar jouw werk tussen past. Vind boeken in jouw vakgebied of genre om te kijken waar jij tussen hoort. Kijk hoe goed deze boeken verkopen, en bekijk welke auteurs de grote namen in het vakgebied of genre zijn. Als jouw boek niet echt onder één noemer valt, dan kun je verschillende soorten boeken onderzoeken waar jouw boek iets van weg heeft.
    • Als je de markt onderzocht hebt, dan zou je met redelijke zekerheid kunnen stellen wat voor soort boek je geschreven hebt. Is het science fiction, literatuur, of historisch? Is het een science fiction én een historische roman? Is het literair, of meer iets voor jongeren? Weten wat voor boek je geschreven hebt zal je helpen contact op te nemen met de juiste agent.
  2. Nu je eenmaal weet welk type impresario je nodig hebt, is het tijd om de perfecte agent te zoeken om jou te vertegenwoordigen. De ideale agent zal zich verbonden voelen met jouw materiaal, zal enthousiast zijn over jouw werk, en zal met je samenwerken om je boek te herzien om het uiteindelijk aan een uitgever te verkopen. Zorg ervoor dat jouw impresario boeken van jouw genre weet te verkopen. Zo niet, dan is het contact met die agent waarschijnlijk tijdsverspilling. Zo vind je een impresario dat bij jou past:
    • Bekijk de websites van de verschillende agentschappen en impresario's. Als je iemand vindt die goed bij je lijkt te passen, bezoek dan zijn/haar website om te zien of ze bepaalde eisen stellen aan de manier waarop jij je werk in zou moeten dienen. Bekijk tevens welke schrijvers en genres ze vertegenwoordigen.
    • Bekijk of het agentschap ongevraagde inzendingen accepteert. Tenzij je een bepaalde connectie hebt zul je je werk op deze manier in moeten dienen.
    • Kijk uit voor oplichters die zich als impresario voordoen. Geen enkele fatsoenlijke agent zal je ooit om geld vragen om je manuscript te lezen. De impresario zal alleen geld verdienen als hij/zij het boek kan verkopen.
  3. Als je je ideale agent gevonden hebt—of, nog beter, meerdere ideale agenten—dan is het tijd om je brief voor te bereiden. Deze brief is jouw kans om jezelf aan de agent voor te stellen, om zijn/haar interesse voor jouw boek te wekken, en om een korte synopsis van jouw werk te verschaffen. Het kan enige tijd duren voor je van de impresario zal horen. Verstuur deze brief dus naar een paar agenten tegelijk (als ze meerdere inzendingen toestaan, ten minste), en wacht rustig af. Je brief dient ongeveer overeen te komen met het volgende format: [1]
    • De eerste paragraaf : een introductie van jouw boek, en waarom jij interesse hebt in juist die agent. Dit zou er in de eerste paragraaf moeten staan:
      • Begin met één of twee zinnen die de agent een voorproefje geeft van waar jouw boek over gaat. Het zouden specifieke, originele, en aangrijpende zinnetjes moeten zijn.
      • Vertel de impresario vervolgens onder welk genre jouw boek valt; of het multicultureel is, op jongeren gericht is, historische fictie betreft, etc. Het kan uiteraard onder meerdere categorieën vallen. In de eerste paragraaf dien je ook te vertellen hoeveel woorden het boek omvat.
      • Vertel de agent waarom je voor hem/haar gekozen hebt. Vertegenwoordigt ze veel boeken in jouw stijl, of vertegenwoordigt hij veel auteurs wiens werk met dat van jou te vergelijken is? Heb je een persoonlijke connectie met de impresario? Zo ja, merk dit dan onmiddellijk op.
    • De tweede paragraaf : een synopsis van jouw boek. Dit zou er in de synopsis moeten staan:
      • Vertel wat er in jouw boek gebeurt, en welke thema's er aan bod komen. Maak de beschrijving zo nauwkeurig en boeiend mogelijk.
      • Laat zien wie de hoofdpersonen zijn, wat de belangen zijn, en waarom het boek belangrijk is.
      • Doe dit in maximaal één-twee paragrafen.
    • De derde paragraaf : wat korte informatie over jezelf. Vertel de agent of je al prijzen gewonnen hebt, en hoe het boek zich tot jouw persoonlijke leven verhoudt.
    • De vierde paragraaf : vertel de agent dat jouw volledige manuscript, of voorbeeldhoofdstukken (als je non-fictie schrijft) op verzoek beschikbaar zijn. Verschaf de impresario bovendien jouw contactgegevens. Bedank de agent bij voorbaat voor de tijd die hij/zij neemt om jouw werk in overweging te nemen.
    • Volg de richtlijnen nauwkeurig op. Als de agent om een overzicht vraagt, of om voorbeeldhoofdstukken, stuur dit/deze dan ook op.
  4. Als de agent jouw brief weet te waarderen, dan zal hij/zij je verzoeken om enige voorbeeldhoofdstukken of zelfs het hele manuscript op te sturen. Als de impresario vervolgens overtuigd is van jouw werk, dan zul je krijgen waar je altijd van gedroomd hebt: een aanbieding! Maar voordat je tekent is het zaak je ervan te verzekeren dat hij/zij inderdaad de gedroomde agent is.
    • Praat telefonisch met de agent. Bezoek hem/haar, indien mogelijk, in levenden lijve. Probeer een beeld te krijgen van wie de persoon is, en hoe enthousiast hij/zij over jouw boek is.
    • Ga op je gevoel af. Als iets je vertelt dat de impresario het te druk heeft, of het telefoongesprek te snel af wil kappen, of niet al te enthousiast lijkt over je werk, teken dan niet bij hem/haar. Het is beter om te blijven zoeken naar een agent die wel geschikt is, dan je boek aan een verkeerde te geven.
    • Vraag of je met wat van zijn/haar andere cliënten mag spreken. Een goede agent zal de namen van andere cliënten maar wat graag doorgeven. Door met hen te praten zul je een beter gevoel krijgen van of de agent wel of niet bij je past.
    • Dubbel-check je onderzoek. Verzeker jezelf ervan dat de agent daadwerkelijk boeken verkocht heeft, en dat hij/zij een redelijk klantenbestand heeft voor je met hem/haar in zee gaat.
    • Lees je contract zorgvuldig door. Als je ziet dat het contract redelijk standaard is, dat de agent zo'n 15% van jouw binnenlandse en zo'n 20% van jouw buitenlandse opbrengsten verdient, en als je er een goed gevoel over hebt, teken dan het contract. Stuur het met de post terug, en ga het vieren!
  5. Zelfs al is de agent volstrekt verliefd op je werk, je dient het boek meestal zo'n twee of drie keer te herzien voordat het geschikt is om uitgegeven te worden. Het kunnen dingen zijn als het aantal woorden verminderen, je verteller leuker maken, enzovoort. Ook dien je vragen van de impresario te beantwoorden.
    • Onthoud dat het boek nog steeds van jou is. Je hoeft het niet volledig te veranderen om maar aan de wensen van de agent te voldoen. Voer alleen wijzigingen door waar jij het mee eens bent.
  6. Als je agent tevreden is met je manuscript, dan zal hij/zij het naar de uitgeverijen brengen. Dit is het meest zenuwslopende proces omdat je het lot van jouw boek nu niet meer in eigen hand hebt. Je agent zal het boek aan een aantal vertrouwde redacteuren van verschillende uitgeverijen proberen te verkopen. Met een beetje geluk zul je een contract verdienen bij een uitgeverij!
    • Teken de tripartiete overeenkomst tussen jou, je impresario, en je uitgeverij.
  7. Nu je werk eenmaal verkocht is zul je samen met een redacteur van de uitgeverij wederom beginnen je werk te herzien. Je zult gaan werken om je schrijfstijl precies zo aan te passen dat het perfect is. Ook zullen andere aspecten van de uitgave besproken worden, zoals wanneer en hoe het boek uitgebracht zal worden, en hoe de omslag eruit zal komen te zien.
    • Het is niet zo dat je nu op je lauweren kunt gaan rusten tot de publicatiedatum daar is. Er is nog meer werk aan de winkel!
  8. Als de uitgave van jouw boek eindelijk bezonken is, dan is het tijd om je keiharde best te doen om reclame te maken voor jouw werk. Of dit nu via Facebook, je uitgever, je website, mond-tot-mond, of wat dan ook is. Doe je stinkende best om je boek aan te man te brengen. Probeer er voor te zorgen dat de eerste verkoop van je boek zo hoog mogelijk is als het eindelijk uit komt.
    • Staak het adverteren van je boek nooit—zeker niet als het net gepubliceerd is. Je kunt je gerust eventjes in de roem wentelen, maar onthoud dat het promoten van jouw boek net zo belangrijk is als het schrijven zelf!
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Je boek uitgeven door rechtstreeks naar de uitgever te stappen

Pdf downloaden
  1. Check de websites van de verschillende uitgeverijen om te kijken of ze ongevraagde inzendingen accepteren, of dat ze alleen sollicitaties via impresario's tolereren. Veel uitgeverijen accepteren alleen werk dat door impresario's aangediend wordt.
    • Ga op zoek naar uitgeverijen die zich specialiseren in het type boek dat jij geschreven hebt.
  2. Schrijf de brief op dezelfde manier als de brief die je naar impresario's zou sturen. Je dient je boek en jezelf aan de lezer voor te stellen, en een kort overzicht van je boek te verschaffen.
    • Als de uitgeverij onder de indruk is van je brief, dan zul je gevraagd worden om een deel van, of het gehele manuscript op te sturen.
  3. Als de uitgeverij overtuigd is van jouw kunnen, dan zul je een aanbieding krijgen. Neem het contract zorgvuldig door, en teken het als het aan jouw eisen voldoet.
  4. Ga met een redacteur van de uitgeverij aan het werk om je werk gereed te maken voor publicatie.
  5. Terwijl je wacht op de eigenlijke uitgave van je boek, dien je alvast reclame te maken voor je boek—zowel bij mensen die je kent, als bij mensen die je niet kent. Als je boek eenmaal uitgegeven is, dan zul je nog steeds reclame moeten blijven maken. Je kunt genieten van je uitgave, maar je dient te onthouden dat het adverteren van jouw werk nooit zal stoppen.
    • Adverteer je boek door te bloggen, interviews af te geven, en uit je boek voor te lezen.
    • Maak een Facebookpagina en een website aan om je boek te adverteren.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Je boek in eigen beheer uitgeven

Pdf downloaden
  1. De meeste zelfpublicatiebedrijven vereisen de upload van een Microsoft Word-bestand van jouw boek.
  2. hardcover).
    • Zorg ervoor dat je een betalingsmethode toevoegt. Zo kun je geld verdienen met elk boek dat je verkocht hebt.
  3. Begin bij je vrienden en familie. Dit vergroot de kans dat jouw boek door anderen gekocht zal worden. Gebruik social media en online advertenties om de bekendheid van je boek verder uit te breiden.
    Advertentie

Tips

  • Als nieuwe schrijver zul je meerdere malen afgewezen worden. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Veel van 's werelds beste schrijvers zijn ook talloze keren afgewezen. Een zeer beperkt aantal schrijvers slaagt met hun eerste poging. Een echte schrijver zal blijven schrijven, ongeacht of zijn/haar boek uitgegeven wordt of niet.
  • Als je geen contract bij een impresario of uitgeverij weet te verdienen, overweeg dan om in eigen beheer uit te geven.
  • Probeer een fragment uit jouw boek uit te geven voor je naar een agent of uitgever stapt. Op die manier zal je wat geloofwaardigheid als schrijver oogsten, en kun je laten zien dat jouw boek populaire aantrekkingskracht heeft.
  • Ga altijd in zee met geloofwaardige professionals. Literaire agenten die een vergoeding vragen om jouw boek te lezen zijn niet betrouwbaar.
  • Als je wilt netwerken met literaire agenten, ga dan naar boeklanceringen en andere literaire aangelegenheden. Wees alleen niet te opdringerig.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Er zijn een heleboel slechte impresario's en uitgeverijen. Voer eerst grondig onderzoek uit voor je met iemand in zee gaat. Teken nooit met een agent die een vergoeding voor het lezen vraagt!
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.432 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie